Kroatian Zadar- viehättävä historiallinen kaupunki ja tukikohta

Täytyy myöntää, etten ollut koskaan kuullutkaan Zadarista enkä osannut edes sijoittaa sitä Kroatiaan, kun näin lentotarjouksen kaupunkiin. Mainoksen kuva näytti niin Kroatialta, että sen takia klikkasin tarjouksen auki ja totesin, että Kroatiassahan se Zadar tosiaan on.


Zadar on Adrianmeren rannalla, Pohjois-Dalmatiassa, noin 150 km Splitistä pohjoiseen. Sijaintinsa ansioista se on loistava paikka rantaloman ja luontomatkan yhdistämiseen. Ja kaiken lisäksi Zadarin vanhakaupunki , starigrad, on varsin viehättävä ja mielenkiintoinen paikka, jossa saa kyllä kulumaan muutaman päivän ilman sen kummempaa agendaa. Zadar on myös kohtalaisen edullinen, vaikka ilmeisesti euroon siirtyminen on nostanut hintoja etenkin ravintoloissa. Majoitus oli sen sijaan varsin edullista. Zadarista pääsee helposti Plitvicen ja Krkan kansallispuistoihin bussilla. Plitviceen matkaa on 1,5-2h vähän bussista riippuen, Krkaan pääsee reilussa tunnissa.

Me vietimme Zadarissa neljä päivää ja yötä ja mieluusti olisimme olleet ainakin pari päivää pidempään, sillä yksi kokonainen päivä meni Plitvicessä ja toinen Krkassa. Noiden kahden Zadar-päivän aikana tutustuimme kaupunkiin kävellen. Vanhan kaupungin pääsee kävelemään kokonaan ympäri rantapromenadia ja siitä jatkuvaa muurin päälle rakennettua kävelytietä pitkin. Rantabulevadi on suosittu hengailupaikka ja sen varrella on myös muutamia ravintoloita ja kahviloita. Bulevardin pohjoispäässä on kaksi kaupungin suurimmista nähtävyyksistä nimittäin meriurut ja iltaisin syttyvä valopaneeli. Ihmisiä onkin juuri iltaisin kerääntynyt rantapromenadille ihailemaan kauniita auringonlaskuja ja tuota valopaneelia. Meriurut ovat portaat, jotka soivat kuin urut laineiden osuessa niiden alle.

Zadarissa löytyy niin trendikkäitä kuin perinteisiäkin kahviloita ja ravintoloita. Osa ravintoloista on niin suosittuja, että niihin olisi pitänyt varata pöytä vielä syyskuun puolivälissäkin, jos halusi syömään parhaimpaan illallisaikaan seitsemän korvilla. Ravintoloita on kuitenkin niin paljon, että varaamattakin löytyy paikka jossa syödä. Edullisinta ruokaa tarjoavat konobat, joiden listalta löytyy perinteistä paikallista ruokaa eli friteerattuja tai grillattuja mereneläviä, risottoa, joka on italialaista risottoa huomattavasti paksumpaa sekä erilaisia grillattuja lihoja. Söimme sekä konobissa että yhdessä trendikkäämmässä ravintolassa ja kaikki oli todella hyvää. Samoin aamiaiset kahviloissa. Löytyipä avokadoleipää ja lettujakin, joilla tykkäämme herkutella ainakin yhtenä aamuna lomalla. Lounaaksi nappasimme usein vain täytetyt patongit, joita myytiin monessa leipomossa. Ne olivat isoja ja herkullisia ja maksoivat vain euron, kaksi. Leipomoissa oli myös paljon muita suolaisia ja makeita syötäviä edullisesti. VIhanneksia ja tuoretta kalaa ja lihaa löytyy kotikokkaajille edullisimmin torilta. Kaupat olivat yllättävän kalliita.

Zadar ei ole mikään varsinainen rantalomakohde, mutta merenrantakaupunkina sieltä löytyy kyllä rantaviivaa ja uimaan pääsee joko pikkukiviseltä rannalta tai uimalaitureilta. Ensimmäiseen rantaan, Kolovareen, on vanhasta kaupungista matkaa kilometrin verran ja rantaa pitkin pääsee kävelemään jokusen kilometrin aina uuteen poukamaan. Ensimmäisillä rannoilla oli rantatuoleja ja kahviloita. Näiltä rannoilta olisi voinut vuokrata polkuveneitä ja muita aktiviteettejä. Myös kaupungin uudemmalla puolella olisi ollut ranta, mutta se on vähän kauempana vanhasta kaupungista ja vaatii taksi- tai bussimatkan. Itse asiassa myös Zadarin vanhassa kaupungissa pääsee halutessaan uimaan, sillä rantapromenadin varrella on portaita mereen ja moni kävikin uimassa todella kirkkaassa vedessä ja jokunen paistatteli päivää bikineissään pyyhkeen päällä.

Jos meillä olisi ollut enemmän aikaa, niin olisimme menneet käymään saarilla Zadarin edustalla. Muistan ihmetelleeni pitkänomaisia saaria lentokoneesta edellisvuonna lentäessämme Roomaan. Silloin googlasin, että ne ovat Kroatiassa ja herättivät mielenkiintoni. Saarille pääsisi satamasta vanhankaupungin muurin vierestä. Olisimme varmaan menneet myös katsastamaan Ninin historiallisen kaupungin ja hienon rannan. Zadar on yllättävän monipuolinen ja viehättävä itsessään, mutta vielä houkuttelevamman paikan siitä tekee monet mahdollisuudet päiväretkiin. Houkuttelevaa on myös se, että Zadariin on tarjolla suorat lennot, jotka välillä ovat todella edullisia.


Posted

in

by

Comments

11 vastausta artikkeliin “Kroatian Zadar- viehättävä historiallinen kaupunki ja tukikohta”

 1. Terhi avatar

  Kroatia on lempimaitani, mutta Zadar on vielä käymättä. Näyttää mukavalta kohteelta, varsikin nuo meriurut kiinnostaisivat.

  1. admin avatar

   Meriurut oli kyllä ihan hieno kokemus. Istuskeltiin tuossa portailla niitä kuuntelemassa aika pitkä tovi ja ihailtiin samalla kalaparvea, joka leikki kirkkaassa vedessä siinä meidän edessä.

 2. Mari/ Maailma kotina avatar
  Mari/ Maailma kotina

  Kroatia on vienyt sydämeni – kun luin jutun, niin tuli sama tunne kuin omalla matkallani❤️

  1. admin avatar

   Minäkin tykkään Kroatiasta tosi paljon. Luonto on kaunis, meri kirkas ja ruoka hyvää.

 3. Anne | Elämää Nomadina avatar

  Kivalta näyttää niin vanha keskusta kuin ranta-alueetkin. Kovin paljon ei ole muistijälkiä enää omasta vierailusta Zadariin, käytiin vuonna 2012 pidemmän Balkan road tripin varrella. Silloin ei ollut vielä eurot käytössä, mutta muistan että kaupungin hintataso ja erityisesti majoitus tuntui (muiden Balkanin maiden jälkeen) kalliilta, oli tosin elokuu ja olimme liikkeellä ilman ennakkovarausta. Kroatian rannikolle pitäisi kyllä palata, ja käydä myös saarilla!

  1. admin avatar

   Taitaa edelleen Kroatia olla naapurimaitaan hintavampi. Zadarin seudulla oli kuitenkin edullisempaa kuin Dubrovnikin lähistöllä, kun olin siellä 2018 syksyllä.

 4. Pirkko / Meriharakka avatar

  Kivat nuo mereen laskeutuvat portaat! Kroatiassa olemme käyneet vain Dubrovnikissa (ja sen ympäristössä) ja Zagrebissa, mutta kieltämättä Splitkin vähän innostaisi – ja ilmeisesti tännekin kannattaisi ainakin pistäytyä, jos Splitiin päätyisimme.

  1. admin avatar

   Zadar voisi olla ihan hyvä piipahduspaikka Splitistä, ainakin jos aikoo käydä Krkan kansallispuistossa.

 5. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin avatar

  Näyttääpä viehättävältä paikalta. Tuo Plitvicen ja Krkan läheisyys tekeekin tästä vielä entistä kiinnostavamman meidän näkökulmastamme. Todennäköisesti olemme liikkeellä vuokra-autolla, niin päiväretket noihin molempiin onnistuisivat sitten varsin näppärästi.

  1. admin avatar

   Autolla pääsisi tosiaan sekä Plitviceen että Krkaan kätevästi Zadarista. Reitti Zadarista Plitviceen oli kyllä näkemisen arvoinen muutenkin, kun se kulkee ylös vuorille.

 6. Anna | Tämä matka -blogi avatar

  Kroatia on ihana, mutta kuten sanoit, hinnat ovat nousseet, eli ei ole enää mikään edullinen paikka. Tosin ei nyt mitenkään erityisen kalliskaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *