Satumainen Plitvicen kansallispuisto

Lähdin syyskuussa aika lyhyellä varoitusajalla meidän 15-vuotiaan pojan kanssa Zadariin, Kroatiaan. Reissuun innoitti Matkabongaukset-sivustolta huomattu RyanAirin suora lento Plitvicestä kohtuullisen matkan päähän olevaan Zadariin. Poika oli juuri pari päivää aikaisemmin kertonut luokkakaverinsa olleen Kroatiassa katsomassa jotain todella hienoa vesiputousta, jollaisen hänkin haluaisi nähdä. Muistelin nähneeni kuvia Plitvicestä ja innostuin sitten heti tästä mahdollisuudesta.

Plitvice osoittautui suorastaan epätodelliseksi kohteeksi kymmenine vesiputouksineen ja turkoosine vesineen. Tuntui kuin olisi ollut sadun tai fantasiaelokuvan kulisseissa. Me kiersimme ensin 8 km reitin, mutta emme malttaneet jättää siihen ja aikaakin oli vielä, niin lähdimme kiertämään vielä 5 km lisää ja silti jäi tunne, että tänne voisi tulla uudelleen, koska maisemat olivat niin upeita.

Lueskelin muutamasta blogista ennen matkaa vinkkejä Plitvicestä ja ostin meille liput ennakkoon, kun monessa paikassa sanottiin, että Plitvice on niin suosittu, että paikanpäällä saattavat liput olla jo loppuunmyytyjä. Lippuja myydään tunnin slotteihin ja sisään täytyy tosiaan ehtiä tuossa varatussa slotissa. Sisäänpääsy puistoon maksaa halvimmillaan tammi, helmi-, maalis-, marras- ja joulukuussa 10€ aikuisilta, mutta sesonkiaikaan kesä-, heinä-, elo- ja syyskuussa piletistä saa pulittaa 40 €. Muut kuukaudet lippu maksaa 23,5€. Säiden puolesta tuo meidän ajankohta syyskuu oli aivan loistava, kun lämpöä oli siinä 20 c eikä tullu kuuma eikä kylmä polkuja taivaltaessa. Oli vielä vihreää ja kukat kukkivat. Ihmisiä oli ensimmäisellä pätkällä kyllä ruuhkaksi asti, mutta vähän pidemmälle päästyämme saimme kulkea rauhassa.

Plitviceen järjestetään paljon valmiita retkiä eri kaupungeista, kuten Zagreb, Zadar ja Split. Zadarista retken hinta ilman sisäänpääsymaksua olisi ollut alkaen 45€. Me päätimme mennä omatoimisesti bussilla, koska noilla retkillä olisi ensimmäinen tunti mennyt kiertäessä eri hotelleilla retkeläisiä kerätessä ja sama paluumatkalla. Omatoiminen matka toi enemmän vapautta. Zadarista oli todella helppoa kulkea bussilla Plitviceen, sillä sieltä lähtee bussi linja-autoasemalta (n. 1km vanhasta kaupungista) ihan suoraan Plitvicen porteille useamman kerran päivässä. Bussi kustansi 14,50€ ja matka kesti 1,5 h. Kannattaa ostaa sisäänpääsylippu sisäänkäynnille 1 sillä siitä pääsee myös takaisin päin ensimmäisenä bussiin, joka helposti ruuhkautuu sesonkiaikaan. Busseja kyllä selvästi lisättiin kysynnän myötä ja meidän kanssa samaan aikaan lähti kumpaankin suuntaan kaksi bussia.

Plitvicessä on valittavana useita reittejä, joista lyhyin on 3 km, pisin 18 km ja siinä välissä noin 8 km reitti. Lyhimmät kaksi reittiä kiertävät vain yhden järven ja siellä on myös eniten ihmisiä, nuo 8km reitit kiertävät molemmat järvet, samoin 18 km reitti. Pisimmän ja toiseksi pisimmän reitin erottaa se, että lyhyemmillä reiteillä oikaistaan järven yli lautalla, kun siirrytään alemmilta järviltä ylemmille järville. Me kävelimme reitin C ja jatkoimme puolet reitistä H, kun olimme saaneet C:n lähes valmiiksi. Reitit ovat hyvin merkattuja, eikä tarvitse pelätä eksyvänsä. Tuo meidän kulkema reitti oli melko helppokulkuinen. Nousuja siinä on etenkin jälkimmäisellä osuudella aika paljon, mutta emme kokeneet niitä raskaiksi. Kansallispuiston sivulla arvioidaan reitin kävelyajaksi 4-5h, mutta meillä ei mennyt kuin 3h, vaikka pysähdyimme välillä syömään eväitä ja ihastelimme maisemia useamman kerran.

Reittien varrelle osuu muutama ravintola ja kahvila, joissa oli tarjolla lähinnä täytettyjä leipiä ja leivonnaisia. Ilmeisesti jokin ihan kunnon ravintolakin puistossa löytyy. Me ostimme omat eväät, ihanat täytetyt patongit ja suklaacroissantit Zadarista lähtiessämme ja täydensimme sisääntulon kahvilasta niitä vain juomisen verran. Lähtiessämme ostimme kahvilasta ranskalaisia ja sämpylät. Kahvilan hinnat olivat tuplasti sen mitä Zadarissa.

Ihastuimme kumpikin Plitciveen ihan totaalisesti. Se on hienoimpia paikkoja, jossa olen koskaan ollut. 15-vuotias nautti myös niin paljon kauniista luonnosta ja kävelystä metsässä, että ehdotti seuraavan päivän kohteeksi Krkan kansallispuistoa. Olin etukäteen miettinyt näiden kahden välillä ja valitsimme Plitvicen, koska se on isompi. Päädyimme tosiaan seuraavana päivänä Krkaan, mutta se on sitten oma juttunsa.


Posted

in

by

Tags:

Comments

15 vastausta artikkeliin “Satumainen Plitvicen kansallispuisto”

 1. Eveliina / Reissukuume avatar

  Mua niiiiin harmittaa, että omalla Kroatian-reissulla käytiin vaan Kirjassa! Plitvice olisi taatusti ollut miljoona kertaa upeampi!

  1. admin avatar

   Krka oli meille vähän pettymys Plitvicen jälkeen, koska oli niin pieni, eikä päässyt kunnolla metsään. Plitvice on monta kertaa isompi. Tosin se Krkan isoin putous oli kyllä ehkä upein vesiputouksista.

 2. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin avatar

  Tämä näyttää tosiaan hienolta paikalta. Tarkoitus on tänä vuonna lähteä käymään, mutta hieman pelottaa paikan ruuhkaisuus, joten pitää olla kansallispuistossa heti aukeamisaikaan ja hankkia tosiaan lippu etukäteen. Onko niin, että tuo 18 kilometrin reitti pitää tavallaan sitten sisällään nuo muutekin reitit? Jos niin, varmaan yritettäisiin kiertää se.

  1. admin avatar

   Joo, se pisin reitti sisältää nuo muut. Vain se alku oli nyt ruuhkainen ja muuten oli aika vähän ihmisiä muualla paitsi siinä veneessä ja heti sen jälkeen taas hetken. Me oltiin puistossa vasta klo 10.30 ja varmasti ihmisiä olisi ollut vähemmän aikaisemmin

  2. Mari/ Maailma kotina avatar
   Mari/ Maailma kotina

   Kannattaa harkita meneekö kuitenkaan pisintä. Me mentiin pidempi (en varma mentiinkö pisin) ja lopulta joudut vaan enemmän ruuhkiin, kun olet ruuhka-aikaan näiden suosittujen polkujen ääressä (kaikki polut yhdistyvät parhaissa kohdissa). Saattaisin kävellä aamusta aikaisin ensin lyhyet pääreitit ja sitten vasta suunnata pidemmälle.

   Mutta niin ihana paikka, että ruuhkissakin upea!

 3. Pirkko / Meriharakka avatar

  Enpä osannut ajatellakaan, että jos on juuri Plitvicestä kiinnostunut, niin voisi löytyä lento melko lähellekin! Itse teimme päiväretken Zagrebista käsin, mikä sekin onnistui ihan hyvin kyllä. Väkeähän tuolla taitaa riittää ympäri vuoden, mutta aika hyvin puisto vetää – muistelen, että lähinnä jollekin laivaosuudelle piti vähän jonottaa.

  1. admin avatar

   Zagrebista ja Zadarista taitaa olla aika lailla sama matka Plitviceen. Mekin jonotimme laivaosuudelle ehkä 10 minuuttia, mutta niitä laivoja tuli kyllä tiheästi, niin jono meni nopeasti.

 4. Raija / Kohti avaraa maailmaa avatar

  Olen aiemminkin lukenut tuosta Plitvicesta ja jopa suunnitellut sinne menemistä, mutta vielä se on käymättä. Täytyy varmasti lähteä kolmannen kerran Kroatiaan. Ihanalta kuulostaa reissu 15-vuotiaan pojan kanssa, tuli niin mieleen oma vastaava matka aikoinaan 🙂

  1. admin avatar

   Plitvice on kyllä reissun arvoinen. Tekisi mieli mennä uudelleenkin, sillä paikka oli niin hieno. Siellä voi tehdä myös pidempiäkin patikointeja, jotka menevät näiden mainitsemieni reittien ulkopuolella. Ne kiinnostaisivat. Kroatia on kyllä mielestäni muutenkin tosi mielenkiintoinen ja kaunis ja nähtävää on paljon. Tämä oli toinen matkani Kroatiaan.

 5. Mirka Hannele avatar

  Tämä on kyllä aivan satumaisen upea paikka! Löytyy myös omalta mielen sopukoihin painetulta listaltani niiden kohteiden joukosta, joissa pitää joskus käydä. Ajankohtaa kannattaa ilmeisesti pohtia, mikäli haluaa välttää ne ihan kaikista pahimmat ruuhkat.

  1. admin avatar

   Voisin kuvitella, että kesä-elokuussa tuolla on kyllä jo liikaa ihmisiä. Nyt oli minusta ihan sopivasti sitä omaa rauhaa myös, vaikka alku olikin ruuhkainen. Varmasti myös huhti-touko tai sitten lokakuun alku voisivat olla sään ja ruuhkien välttämisen näkökulmasta optimaalisia.

 6. Sanna I Seven Seas avatar

  Todellakin ihanan satumainen – näyttää aivan upealle! Olen itse käynyt Krkassa ja tämä todella näyttää vieläkin upeammalle, wau!

  1. admin avatar

   Krka on kyllä myös hieno paikka, mutta paljon pienempi ja rakennetumpi kuin Plitvice.

 7. Suvi / Suvin matkassa avatar

  Hienon näköistä, tuolla olisi mahtava päästä käymään! Olen menossa heinäkuussa split:iin, mutta saa nähdä houkuttaako korkeat hinnat ja sadat turistit lomakautena lähtemään käymään tuolla. Varmasti parempi säästää juurikin jollekin off sesongin kertaan.

  1. admin avatar

   Suosittelen kyllä käymään, mutta ehkä eri reissulla. Heinäkuussa voi olla sekä kuuma että paljon ihmisiä. Splitistä on myös aika paljon pidempi matka kuin Zadarista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *