Kun viisi matkustaa

Koko perheen matkat ovat olleet meidän perheessä tosi antoisia ja mukavia. Lasten kanssa matkustaessa matkoihin tulee monta uutta ulottuvuutta – osa niistä vähän haastavampia kuin toiset. Viiden hengen perheenä matkustaminen ja matkojen suunnittelu ei ole ihan helppoa, etenkin jos lapset ovat yli 2-vuotiaita.Tämän olemme todenneet joka kerta kun suunnittelemme uutta matkaa. Miksi?

Sopivan majoituksen valinta

Kun perheessä on enemmän kuin standardi 2 lasta, ei se mahdu standardiin perhehuoneeseen, joka on yleensä mitoitettu neljälle. Monesti kahden hengen huoneeseenkin on saatavissa lapsille kaksi lisävuodetta, mutta ei kolmea. Vaihtoehtoina viisihenkiselle perheelle onkin 1) majoittua kahdessa huoneessa, 2) löytää hotelli, jossa on isompia perhehuoneita eli käytännössä huoneistohotelli tai 3) suosiolla jättää hotellit väliin ja majoittua airBnB:n tai jonkin vastaavan kautta. Kolmas vaihtoehto tarkoittaa sitä, että tarjolla ei ole hotelliaamiaisia eikä yleensä uima-altaita. Sama koskee myös useita huoneistohotelleja. Ensimmäinen vaihtoehto taas meidän perheessä vaatii  aikuisten jakaantumisen eri huoneisiin, koska lapset eivät vielä uskalla keskenään nukkua. Enkä kyllä tiedä tulisiko siitä nukkumisesta edes mitään. Olemme muuten vain kerran saaneet vierekkäiset huoneet, kun olemme majoittuneet kahdessa huoneessa. Muilla kerroilla huoneet ovat olleet eri kerroksiss tai bungalowit ovat olleet eri puolella aluetta.

Me yritämme yleensä viimeiseen asti löytää hotelleja, joissa olisi perhehuoneita, mutta valikoima on vähäinen eikä kaikki tällaiset perhehuoneet edes löydy hakukoneiden kautta, vaan niiden löytäminen vaatii salapoliisityötä. Minusta on mukavampi majoittua niin, että kaikki ovat samassa huoneessa tai huoneistossa. Silloin me aikuiset voimme esim. viettää aikaa illalla keskenämme parvekkeella tai olohuoneessa/huoneiston toisessa makuuhuoneessa, kun lapset ovat menneet nukkumaan. Kaksi erillistä huonetta taas tarkoittaa, että kummankin aikuisten on oltava omassa huoneessaan lasten nukkuessa. Kahdessa huoneessa majoittuen täytyy shampoita, hammastahnoja, rasvoja yms. pakata kaksin kappalein. Ja kummasti vaatteet ja muut varusteet ovat aina väärässä huoneessa, kun lapset vaihtavat yöpymispaikkaa huoneiden välillä. On myös paljon helpompi suunnitella aikatauluja, tekemisiä, syömisiä ja aktiviteetteja, kun ollaan samassa huoneessa.

Vinkki: Joskus löytyy enemmän vaihtoehtoja laittamalla hakuehdoksi 2 aikuista ja 2 lasta. Silloin hakukone näyttää neljän hengen huoneet, joita ei viidelle hengelle periaatteessa ole tarjolla. Joihinkin huoneisiin saa kuitenkin lisävuoteen, kun ottaa yhteyttä hotelliin.

Ukulhasissa löysimme Paguro Beach Inn -hotellin, jossa oli yhdistetyt huoneet. Tällaiset ovat täydellisiä viisihenkiselle perheelle.
Madagaskarilla olimme joka kohteessa jakaantuneet kahteen bungalowiin. Täällä Vakona Lodgessa minä ja tytär jaoimme kahden hengen bungalowin ja mies poikien kanssa perhebungalowin.
Lennot ja majoitus on varattava hyvissä ajoin

Edelliseen kohtaan kiinteästi liittyy myös se, että lennot ja majoitus on varattava erittäin hyvissä ajoin, sillä tarjonta on vähäistä jo alun alkaenkin, saati että löytäisi mitään viime tipassa. Helmikuinen Malediivien matkamme päätettiin joulukuussa ja samalla alkoi kova googlaus majoituksista. Olimme auttamattoman myöhässä ja moni guest house myi ei-oota isompien huoneiden suhteen. Niinpä se reissu mentiin kahden huoneen taktiikalla. Lennoilla halvempia paikkoja saattaa olla vain muutama ja siksi pitää olla tarkkana matkoja varatessa, että ehtii saada viisi paikkaa.

Vinkki: Kannattaa varata majoitukset ajoissa, mutta ottaa majoitus peruutusmahdollisuudella, niin voi muuttaa reittisuunnitelmaa tai majapaikkaa lähempänä reissua, jos siltä tuntuu.

Matkustaminen on kallista

Kahdesta edellisestä syystä johtuen, viisihenkinen perhe harvoin matkustaa halvalla. Isompia perhehuoneita löytyy usein vähän paremmista hotelleista, jotka myös maksavat enemmän. Ja tietenkin kaksi huonetta tulee kaksi kertaa kalliimmaksi kuin jos mahtuisimme yhteen huoneeseen. Lisävuodealennuksia ei myöskään tule, kun majoitutaan varsinaisilla vuoteilla ja siksi lasten matka tulee helposti samanhintaiseksi kuin aikuisen.

Jotta näin iso perhe voi matkustaa täytyy tinkiä niistä asioista joista pystyy. Meidän kohdalla se tarkoittaa, että säästämme matkalla ruokailuista (vain kerran päivässä ravintolassa, muuten evästä kaupasta), aktiviteeteistä (pääasiassa maksuttomia), käyttämällä julkisia kulkuneuvoja. Ja eihän toki meidän viisihenkinen perhe edes mahdu tavalliseen taksiin.

Vinkki: Seuramatkojen kautta meidän reissut tulisivat todella kalliiksi, mutta omatoimisesti pääsemme halvemmalla. Esimerkiksi seuramatkasta Thaimaahan joutuisimme pulittamaan vähintään 6000€ lennosta ja hotellista, kun tuohon samaan hintaan olemme matkustaneet omatoimisesti Malediiveille ja summaan on mahtunut ruoat ja retketkin.

Reinin laaksossa nautiskelimme maksuttomista nähtävyyksistä. Mikäs sen parempaa kuin tällaiset näkymät.
Malediivit omatoimisesti tuli halvemmaksi kuin Thaimaa seuramatkalla.
Viisi mielipidettä

Viisihenkisessä perheessä on viisi (eri) mielipidettä matkakohteesta, hotellista, kulkuvälineistä, ruokailusta, nähtävyyksistä, retkistä, ajankäytöstä. Matkustaminen vaatii siis kompromisseja. Ihan pienet lapset toki kulkevat sinne minne vanhemmat vievät, mutta vähän isompien lasten kanssa on hyvä keskustella yhdessä perheen matkoista. Meillä aikuiset tekevät päätökset, mutta lapsilla on sanavaltaa. Useimmilla matkoilla se näkyy siinä, että hotellissa on uima-allas. Lapset myös kaipaavat välillä ihan vain löhölomaa ilman jatkuvaa paikan vaihtamista tai runsaita retkiä.

Viime viikolla oli esikoisen kahdestaan -päivä (=lapsi saa yhden päivän kahdestaan vanhemman kanssa ja saa itse päättää mitä tehdään) ja keskustelimme ravintolan valinnasta. Hän sanoi parasta kahdestaan -päivässä olevan se, kun saa ihan itse valita ravintolan, eikä tarvitse ottaa muita huomioon. Matkalla täytyy katsoa, että jokaiselle löytyy ravintolasta jotain kohtuullisen mieleistä syötävää, mikä ei ihan aina ole helppoa. Meillä oli Saksan matkalla viime kesänä monta kertaa hermojen menetystä, kun lapset eivät tuntuneet löytävän yhteistä säveltä ruokatoiveissaan.

Vinkki: Vaikka perheenä ollaan reissussa, niin kaikkien ei välttämättä tarvitse tehdä samoja asioita. Me jakaannumme välillä eri porukoihin sen mukaan mikä tekeminen kiinnostaa ketäkin. Aika usein se tarkoittaa, että minä ja keskimmäinen kaipaamme enemmän aktiviteettejä, kun muu perhe viihtyy mainiosti altaalla tai rannalla. Kohteen voi valita niin, että kaikille on mielekästä tekemistä, vaikka se tekeminen ei ole kaikille sama.

Me teimme keskimmäisen kanssa päiväretken Lindokseen muun perheen jäädessä nautiskelemaan uimisesta hotellille.

Onko sinulla kokemusta isomman perheen matkustamisen haasteista? Onko sinulla vinkkejä kuinka tehdä matkustamisesta helpompaa?


Posted

in

by

Comments

12 vastausta artikkeliin “Kun viisi matkustaa”

 1. Piyya avatar
  Piyya

  Todella avaavaa myös soolomatkailijalle (minä) joka aina valittaa siitä miten kaikki on kalliimpaa kun pitää huoneesta maksaa koko maksu ja niitä muita klicheitä.
  Näin se avautuuu, että viisihenkisellä perheellä on myös aikamoisia ongelmia, jotka helposti nostaa matkan hintaa. Ja että äkkilähtöjä on aika turha odotella. Niitä sentään soolomatkailija voi odottaa jos ei kohde oo niin justiinsa.

  1. Christa avatar
   Christa

   Hih, minä tykkään matkustaa soolona, kun se on niin ihanan halpaa. Lisämaksu kahden hengen huoneesta yhdelle on paljon vähemmän kuin maksaa 2,5 henkilön matka perhereissuilla. Ja silti kyllä ymmärrän, että sinkkumatkailijoita harmittaa maksaa matkastaan enemmän kuin kahdestaan matkailevien.

 2. Nina avatar
  Nina

  Meillä perhe kasvoi kerralla kahdella lapsella ja nyt kun he ovat yli 2-vuotiaita, niin melkein alkaa huimaamaan kun katson matkojen hintoja… Ne ovat lähes tuplat siihe verrattuna mitä matkat maksoi kun matkustimme kahdestaan… Kolmas lapsi olisi ihana, mutta ehkä käymme plussat ja miinukset vielä kerran läpi 😄

  1. Christa avatar

   Kyllä kolmen lapsen ihanuus menee kuitenkin niiden haasteiden edelle. Se kolmas pieni persoona tuo taas uuden ulottuvuuden perheeseen – positiivisen sellaisen. Matkustaminen on kuitenkin aika pieni osa elämää.

 3. Jenna / Huge passion for life avatar

  Matkustaminen on takuulla ihan erilaista viisihenkisellä perheellä. Itsellekin tämä oli silmiä avaava juttu. Matkustan paljon kaksin lapseni kanssa ja tällöin kulut tulee kaikki itselle maksettavaksi. 1+1 huoneista saa usein maksaa ihan saman verran kuin 2+1 huoneista. Mutta kyllähän ne kulut on ihan toista luokkaa isommalla perheellä. Sitä saa varailla ja suunnitella reissut ihan eri tavalla.

  1. Christa avatar

   Minäkin matkustan jonkin verran kahdestaan yhden lapsen kanssa. Suhteessa se on kuitenkin edullisempaa per aikuinen kuin kaksi aikuista ja kolme lasta.

 4. Pirkko / Meriharakka avatar

  Isoin kokoonpano, jolla olemme reissanneet on ollut me kaksi ja kahdenkymmenen molemmilla puolilla tuolloin olleet sisarentyttäreni. Tosiaan sai tehdä töitä sen eteen, että löysin sellaisen hotellihuonekombon, että sain meidät kaikki saman ulko-oven taakse, sillä en halunnut kahta erillistä huonetta, sillä koin olevani nuorista tytöistä vastuussa enkä halunnut, että he olisivat kokeneet voivansa ilman, että asiasta erikseen sovittaisiin lähteä vaikka suurkaupungin yöhön. Mutta etsimällä löytyi kahden huoneen ja yhden kylpyhuoneen ”huoneisto” ihan hotellista, eli hotellipalveluin.

  1. Christa avatar

   Huoneistot hotellipalveluin ovat meillekin se mieluisin vaihtoehto. Niiden löytämiseen joutuu kyllä näkemään aika paljon vaivaa. Onneksi tykkään etsiskellä vaihtoehtoja ja suunnitella matkaa perusteellisesti.

 5. Periaatteen Nainen avatar

  Kolmen lapsen kanssa reissatessa on kyllä nimenomaan aika monta mielipidettä, joita ottaa huomioon 😀 . Käytännön vinkkejä (etenkään säästön) suhteen ei juuri ole, paitsi usein olen huomannut että vuokra-auto tulee edullisemmaksi kuin esim. juna tai bussi, valitettavasti. Me suositaan yleensä AirBnB:tä ja muita ei-hotelliratkaisuja, jotta voisin pitää porukan kasassa.

  1. Christa avatar

   Joo, jos vähänkään enemmän liikkuu paikasta toiseen, niin vuokra-auto on kannattavampi kuin julkiset kulkuneuvot. Viisi sentään mahtuu useisiin autoihin ihan hyvin.

 6. Jenni avatar

  Hyvä juttu! Meillä on just se standardi kahden lapsen perhe ja lähinnää vaan mietitty monta kertaa sitä, miten monta uutta mutkaa tulisi matkaan jos olisi vielä se kolmas 😛 Vaikka siis toki kaikkihan aina järjestyy, mutta voi helposti vaatia vähän kompromisseja, soveltamista tai salapoliisityötä. Me oltiin just kaveriperheen kanssa reissussa, ja se että löytää majoituksen, johon menee 2 + 2 ja sen lisäksi 2 + 3 ei ollutkaan ihan helppo nakki 🙂

  1. Christa avatar

   Matkustaminen on ainakin meidän perheellä ollut se isoin juttu, jossa näkyi kolmannen lapsen vaikutus. Myös kotimaan kohteissa tulee eteen, että tarjoukset ovat 2 + 2 ja kolmas lapsi ei joko mahdu ollenkaan tai sitten maksetaan iso lisämaksu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *