Olen viime aikoina viettänyt paljon aikaa hotellisivustoilla etsimässä useammallekin tulevalle matkalle hotellia. Ensi viikolla suuntaan Ateenaan, kahden viikon päästä Roomaan, toukokuussa Tukholmaan ja syksyksi kurkkailin hotelleja Sisiliassa. Yleensä hotellivalintani ovat erittäin onnistuneita, mutta olenkin nähnyt vaivaa sopivan hotellin löytämiseen. Kuten kirjoitin Minä matkailijana -postauksessa, tykkään suunnitella matkojani ja etenkin käytän aikaa hotellivarauksiin. Tässä vuosien varrella olenkin oppinut kuinka löydän juuri minua tyydyttävät hotellit. Muutama pettymys on sattunut matkan varrelle, mutta erittäin harvoin viimeisen viiden vuoden aikana.
Sijainti
Minulle tärkeintä hotellissa on sijainti. Sijainnilla tarkoitan hotellin saavutettavuutta, etäisyyttä mielenkiintoisiin paikkoihin (nähtävyydet, ranta) sekä alueen viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Sijainti vaikuttaa yleensä hintaan hyvin paljon.
- Saavutettavuus. Tutkin etukäteen kuinka pääsen siirtymään julkisilla kulkuneuvoilla lentokentältä kaupunkiin, johon olen menossa ja sitten etsin tietoa, mitkä hotellit ovat kätevän matkan päässä lentokenttäkuljetuksen pysäkiltä. Etenkin lyhyillä kaupunkimatkoilla haluan varmistua, ettei matka syö kohtuuttomasti aikaa. Esimerkiksi Lontoossa on voi olla paljonkin merkitystä sillä onko hotelli lähellä Viktorian asemaa (juna Gatwickiin) tai Paddingtonia (juna Heathrowille). Ensimmäisellä Lontoon matkallamme yövyimme Notting Hillissä, joka on aivan ihanaa aluetta, mutta sieltä kesti Gatwickille yli kaksi tuntia, kun yksi pätkä metroliikennettä sattui olemaan pysähdyksissä korjauksien vuoksi. Sen sijaan viimeksi yöpyessämme 5min kävelymatkan päässä Paddingtonin asemalta, olimme Heathrowilla reilusti alle puolessa tunnissa. Aamulla 1,5 h lisäaikaa (nukkumiseen) tuntuu todella paljolta.
- Etäisyys. Useimmissa kohteissa on monta hyvää sijantia. Tutustumalla kaupunkiin etukäteen blogien ja nettikirjoitusten kautta löytää itseään kiinnostavimman sijainnin. Haluaako olla lähellä hyviä ravintoloita vai merta? Onko kävelymatka tärkeimmille nähtävyyksille olennaista? Onko matkan tarkoitus päästä shoppailemaan heti hotellilta? Haluank piipahtaa hotellilla keskellä päivää vai onko ok, että hotelli on kauempana ja siellä käy lähinnä nukkumassa. Ellei ole valmis maksamaan suuria summia, joutuu yleensä jostain kriteeristä tinkimään. Kaikkien palveluiden ja nähtävyyksien äärellä on usein kalleinta. Samoin kaikkia toiveita voi olla haastava täyttää isossa kaupungissa. Esim. Rooman nähtävyyden ovat niin laajalla alueella, että kaikkiin ei voi olla lyhyt kävelymatka. Ns. parasta sijaintia isommissa kaupungeissa on mahdotonta sanoa absoluuttisesti, vaan niissä on monia hyviä sijainteja. Tripadvisorin ja muiden sivustojen arvostelut sijainnista ovat aina subjektiivisiä ja ne riippuvat siitä mitä kyseinen arvostelija itse arvostaa ja haluaa nähdä. Hänellä ei myöskään ole välttämättä kokemusta muista sijainneista. Esim. Pariisissa jokaisella kaupunginosalla on aivan oma tunnelmansa.
- Alueen viihtyisyys ja turvallisuus. Juna-aseman lähellä olevista hotelleista pääsee nopeasti lentokentälle, mutta ne eivät välttämättä ole kaikista turvallisimpia ja viihtyisimpiä alueita. Onko hotelli vilkkaasti liikennöidyn tien varressa? Odotanko tietynlaisia maisemia hotellin ikkunasta katsoessasi? Uskaltaako alueella liikkua pimeässä? Otan hotellin mieluusti joltain vähän pienemmältä kadulta.
Hotellin taso
Omaan vaatimustasooni vaikuttavat useammat asiat: kenen kanssa olen matkalla, kuinka kauan viivyn hotellissa, minkälainen on matkan tarkoitus, budjetti. Lasten kanssa matkustaessamme valitsemme hotellin, jossa on uima-allas. Ja koska hotellissa tulee vietettyä melko paljon aikaa, toivon että huone olisi viihtyisä ja siellä olisi istuskelutilaa. Parisuhdematkalla voi olla kiva, että hotellissa on luksusta: spa tai hieno näköala. Tyttöjen reissulla hotellissa ollaan todennäköisesti aika vähän ja simppelimpikin hotelli kelpaa. Mutta täytyy myöntää, että huomaan yhä useammin päätyväni parempiin hotelleihin, kuin mitä olin alunperin budjetoinut. Olemme myös vuokranneet asuntoja mm. Espanjassa ja Italiassa.
- Tähdet. Luen tarkkaan Tripadvisorin ja esim. Booking.comin arvostelut ennen hotellin varaamista. Matkailijoiden omat kuvat kertovat hotelleista huomattavasti totuudenmukaisemmin kuin hotellin oman kuvat. Olen huomannut, että usein kahden ja kolmen tähden hotellit saavat hyviä arvosteluja matkailijoilta kuin taas neljän tähden hotelleja arvioidaan tiukemmin. Täytyykin pitää mielessä arvosteluja lukiessa, että arvosteluun vaikuttavat ennakko-oletukset, aikaisemmat kokemukset, oma vaatimustaso ja se kokeeko hinnan vastaavan laatua. Luultavasti neljän tähden hotelleille odotukset ovat korkeampia kuin kolmen tähden hotelleille, koska niistä maksetaan enemmän ja siksi erinomaiseksi arviointu kolmen tähden hotelli ei välttämättä ole sen parempi kuin huonommaksi arvioitu neljän tähden hotelli. Ystävällinen palvelu ole ollenkaan tähdistä kiinni.
- Palvelut. En kaipaa hotellilta erityisiä palveluita. Vähän kohteesta riippuen joskus on kiva, että hotelliin sisältyy aamupala, mutta toisinaan on kivempi mennä paikalliseen kahvilaan nauttimaan aamiainen. Olen ollut pari kertaa viiden tähden hotellissa, mutta niissä minulle tulee helposti vaivaantunut olo kaikesta palvelusta. Minun huoneessani ei tarvitse laittaa verhoja eteen illalla ja avata sänkyä. Syön harvoin hotellin ravintolassa, joten en kaipaa hotelliravintola.
- Viihtyisyys ja siisteys. Haluan että hotelli on siisti ja viihtyisä. Useimmissa kohteissa se tarkoittaa vähintään kolmen tähden hotellia. Tykkään uusista hotelleista, sillä ne ovat yleensä huomattavasti siistimpiä kuin vanhat. Etenkin pienemmät boutique-hotellit ovat mieleeni. Toki vanhassakin hotellissa voi olla erityistä charmia, jos se on pidetty kunnossa. Usein ne vai ovat aika kuluneita ja niissä saattaa olla hajuja. Madridissa majoituin vanhemmassa neljän tähden hotellissa, joka periaatteessa oli ihan kaunis ja viihtyisä, mutta ummehtunut haju tervehti heti ala-aulassa ja myös huone haisi, niin että kaikki vaatteet piti pestä useamman kerran ja tuulettaa kotiin päästyäni. Malediiveillä yövyimme guest housessa (ei tähtiä), joka oli pari vuotta vanha ja oikein siisti ja kiva. Tähdistä ei voi päätellä tällaista.
- Huoneluokka. Usein hotellissa on eritasoisia huoneita, perustasosta aina sviittiin saakka. Minä otan yleensä perushuoneen tai siitä yhden paremman, vähän riippuen siitä mitä perushuone missäkin hotellissa tarkoittaa. Haluan ehdottomasti, että huoneessa on ikkuna. Esimerkiksi Tukholmassa on yllättävän paljon huoneita ilman ikkunaa. Vähän paremmissa huoneissa saattaa olla parveke tai näköala. Merinäköala tai näköala johonkin nähtävyyteen nostaa huoneen hintaa. Aika harvoin olen valmis maksamaan ekstraa sellaisesta, etenkin kun se näköala saattaa olla vain osittainen. Paremmat huoneet ovat yleensä ylemmissä kerroksissa. Joskus on kiva panostaa parempaan huoneeseen. Ensimmäisellä Malediivien lomallamme päätimme satsata merenpäällisvillaan, kun juhlistimme 10-vuotishääpäivää. Olihan se ihana kokemus.
Hinta
Edellä mainitut seikat määrävät aika lailla hotellin hinnan. Mutta sama hotelli voi maksaa eri summan eri sivustoilla. Kun olen löytänyt muutaman varteenotettavimman hotellin käytän Trivagoa ja Tripadvisoria vertailemaan eri sivustojen hintoja. Olen huomannut, että usein esim. Booking.comin ja Ebookersin hinnat laskevat ensimmäisen käynnit jälkeen. Joskus hotellihuoneen saa halvimmalla hotellin omilta sivuilta. Usein edullisimmin huoneen saa, jos ottaa sen ilman peruutusmahdollisuutta. Näin saattaa säästää useita kymppejä. En yleensä uskalla ottaa hotellia ilman peruutusmahdollisuutta ellei matka ole jo hyvin lähellä.
Kannattaa myös katsoa tarkkaan mitä hinta sisältää. Eri sivustoilla myydään samaa huonetta aamupalalla ja ilman. Perustason huone ilman aamupalaa hienossa hotellissa voi olla samanhintainen kuin sviitti aamupalalla vähän vaatimattomammassa hotellissa. Millainen aamupala hintaan sisältyy: paahtoleipä ja kahvi vai runsas buffet? Vai olisiko kuitenkin mukavampaa valita itse aamiaispaikka, jolloin saa mitä haluaa?
Vastaa