Mitä maksoi kaksi viikkoa Malediivien paikallissaarilla

Malediivien matkaan voi saada kulumaan jopa satoja tuhansia euroja. Harvalla kuitenkaan on sellaiseen varaa. Me totesimme resort-hintoja katsoessamme, että viiden hengen matka kahdeksi viikoksi Malediiveille resortissa ei ole realistinen: hintalappu halvimmillaankin olisi ollut 15 000€ ilman aterioita. Nelihenkinen perhe voi kyllä päästä tuota huomattavasti halvemmalla, jos mahtuu yhteen huoneeseen. Viittä henkeä sen sijaan ei saanut majoitettua mitenkään samaan huoneeseen/villaan ellei kyseessä ollut iso ja kallis sellainen. Emme olleet valmiita laittamaan tuollaista summaa yhteen lomaan. Niinpä aloin selvittää paikallissaarivaihtoehtoja. Kuten aikaisemmassa kirjoituksessani Rasdhoosta kerroin, päädyimme pitkällisen tutkiskelun ja pohdinnan jälkeen Rashdoolle ja Ukulhasiin.

Malediivien rahayksikkö on rufiyaa ja 1 euro on reilut 18 rufiyaa tai 1 dollari 15,5 rufiyaa. Joka paikassa pärjää kuitenkin dollareilla ja hinnat myös ilmoitetaan useinmiten sekä dollareissa että rufiyoissa. Rasdhoolla ravintoloissa ja kaupoissa käytettiin dollarin kurssina 15 rufiyaa, mutta Ukulhasissa yksi dollari oli vain 10 rufiyan arvoinen. Ukulhasissa ei siis todellakaan kannata maksaa dollareissa. Kaupat ja ravintolat hyväksyivät kummallakin saarella pankki- ja luottokortin, samoin Maléssa. Lisämaksu oli kuitenkin aina tuo 3,5%. Verratuna huonoon dollarin kurssiin oli kuitenkin Ukulhasilla järkevämpää käyttää luottokorttia kuin maksaa dollareilla, jos paikallista valuuttaa ei ollut. Mutta kannattaa ehdottomasti olla riittävästi käteistä mukana, koska pankkiyhteyksissä oli välillä ongelmia. Rasdhoolla on atollin ainoa pankkiautomaatti ja pankki. Automaatista sai ainoastaan rufiyoita. Ukulhasilla oli konttori, johon olisi pystynyt Suomesta lähettämään maksimissaan 200$. Rufiyaa on kuitenkin valuutta, joka ei voi Suomessa vaihtaa takaisin euroiksi, joten kannattaa tarkkaan miettiä kuinka paljon paikallista valuuttaa tarvitsee, jottei sitä jää yli.

Malediiveilla hinnat ilmoitetaan yleensä ilman veroja ja palvelumaksuja. Ilmoitettujen hintojen päälle tulee aina 12%  vero, 10% palvelumaksua ja majoituksessa vielä 3$/yö ympäristömaksua.

Lennot

Varasimme lennot toukokuussa 2017, kun eteen tuli Turkish Airlinesin tarjous. Viiden hengen lennot kustansivat 2550€ eli 510€/hlö. Tuon jälkeenkin näin useita vastaavia tarjouksia ja jopa vähän edullisempia tarjouksia ja myös Qatar Airlinesin kautta lentolippuja sai samaan hintaan. Juuri viime viikolla oli Lentodiileissä Turkish Airlinesin tarjous 445€ ja Qatar Airilla noin 480€.  Lensimme viimeksikin Turkish Airlinesilla ja olimme matkaan tyytyväisiä, joten valitsimme Turkishin. Turkish Airlinesin aikataulut sopivat meille myös hyvin, koska katsoin, että paikallissaarille lähti kuljetuksia usein 15-16 maissa ja Turkishin lento laskeutui klo 13 maissa. Emme halunneet sellaisia lentoja, että olisimme joutuneet jäämään Maléen yöksi, koska olimme jo Maléssa käyneet, eikä siellä ole erityistä nähtävää.

Kuljetukset saarille

Matka Malésta saarille voi viedä ison osan matkabudjetista, kuten vähän jo avasin jutussani resort-lomasta.  Edullisimmin pääsisi paikallislautoilla, mutta lautta ensimmäiseen kohteeseemme Rasdhoolle olisi vienyt 4h ja lauttoja kulkee vain kolmesti viikossa. Ajattelimme, että 14h matkanteon jälkeen etenkään lapset eivät jaksaisi enää 4h  venematkaa. Niinpä varasimme julkisen pikavenekuljetuksen (guest housen kautta), jolla pääsi Rasdhoolle tunnissa. Matka kustansi yhteensä 200$ eli 40$/hlö. Rasdhoosta olimme ajatelleen mennä Ukulhasilla paikallislautalla. Sepä ei kulkenutkaan tiistaisin, kun meidän piti vaihtaa saarta. Niinpä menimme jälleen pikaveneellä hintaan 15$/hlö yht. 75$. Meidän oli alunperin tarkoitus tulla Ukulhasilta Maléen paikallislautalla, koska lentomme lähti vasta myöhään illalla, eikä meillä siis ollut mikään kiire. Matka olisi kestänyt lähemmäs 5h. Mutta koska lautta-aikataulut olivat juuri muuttuneet ja maanantaisin ei sitten kulkenutkaan lauttoja, matkasimme Ukulhasista lopulta julkisella pikaveneellä ja nyt hinta oli 50$ aikuiselta ja 25$ lapselta, yhteensä 175$. Pikavene maksettiin käteisellä dollareissa joko guest houseen tai suoraan pikaveneeseen. Guest houset ilmeisesti voivat vaikuttaa noihin pikaveneen hintoihin, koska näissä oli tällainen ero. Olen muiltakin kuullut alennuksista juuri lasten hinnoissa. Silti meille väitettiin, että oikeasti ainoastaan alle 2-vuotiaat ovat maksuttomia ja kaikki muut maksavat täyden hinnan.  Kuljetuksiin saarille meillä meni siis yhteensä 450$ viideltä hengeltä. Yhdeltä aikuiselta olisi mennyt 105$ näihin matkoihin. Paikallislautoilla olisi samasta selvinnyt kymmenellä dollarilla, mutta aikaa olisi kulunut neljä kertaa kauemmin. Toisaalta yksityinen pikavene tai vesitasokuljetus olisivat tulleet huomattavasti kalliimmiksi. Lähempänä Malea oleville saarille pääsee tietysti edullisemmin ja matka-ajat ovat lyhyempiä.

Rashdoon ja Ukulhasin suuntaan kulkevan julkisen pikaveneen matkustusaikoja.

Majoitus

Paikallissaarilla on voinut majoittua vuodesta 2009 lähtien. Rashdoolla ja Ukulhasissa ensimmäiset guest houset perustettiin kuitenkin vasta 2012. Suurin osa guest houseista on  rakennettu viimeisen parin vuoden aikana ja tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki guest houset ovat  uudehkoja ja siistejä. Guest houset vaikuttivat myös kaikki olevan hyvin samantyylisiä yksinkertaisine sisustuksineen ja sisäpihoineen. Me varasimme huoneet Booking.comin kautta ja maksoimme paikan päällä dollareilla. Molemmissa olisi voinut maksaa luottokortilla, mutta siitä otetaan 3,5% lisämaksu. Majoituksissa dollarilla on hyvä kurssi (päivän kurssi).

Rashdoolla majoituimme Acqua Blu Rasdhoo guest housessa. Kuuden yön majoitus viideltä hengeltä maksoi veroineen 1100$.  Meillä oli yksi standard huone kahdelle ja yksi deluxe -huone, jossa majoittui kolme. Hintaan sisältyi aamupala ja kaikki juomat koko oleskelun ajan. Hotellista sai vapaasti lainata snorklausvälineitä ja rannalle sai erikseen rantapyyhkeet maksutta. Huoneet olivat yksinkertaisesti kalustettuja, mutta tilavia ja siistejä. Standard huoneen kylpyhuone oli todella iso ja siellä oli kylpyamme ja erikseen suihkutila. Deluxe-huoneessa oli parveke sisäpihalle. Wifi toimi kummassakin huoneessa hyvin. Guest housessa oli pieni aula ja sisäpiha, jossa tarjoiltiin aamupala sekä lounasta ja päivällistä tilauksesta. Hotelli järjestää privaattiretkiä toiveiden mukaan ja hintataso retkillä on sama kuin muissakin guest houseissa. Olimme tyytyväisiä Acqua Bluhun ja voimme suositella muillekin. Etenkin henkilökunta oli aivan ihana.

Ukulhasissa majoituimme perhehuoneesessa (kaksi yhdistettyä huonetta) Paguro Beach Inn -hotellissa. Kuuden yön majoitus deluxe-perhehuoneessa maksoi veroineen 1240$. Hintaan sisältyi aamiainen.  Huoneiden varustelutasoon ja viihtyisyyteen oli panostettu ja huoneesta löytyikin hotellivarustus: minibaari, vedenkeitin, pikakahvia, teetä, rantapyyhkeet, shampoo, suihkugeeli, vanulappuja yms. Kummassakin huoneessa oli parveke ja moderni kylpyhuone. Hotellissa oli viihtyisä ala-aula, ravintola ja kattoterassi, jossa olisi voinut syödä illallista tilauksesta. Kattoterassilta oli näkymät merelle. Myös Paguro järjesti retkiä toiveen mukaan. Paguro oli muuten oikein ihana hotelli, mutta sängyt olivat kovat ja epämukavat. Wifi toimi huoneessa heikosti, aulassa ihan hyvin.

Me varasimme vielä Malésta päivähuoneen hotelli Jenistä lähtöpäivälle, koska meillä oli Maléssa kulutettavana 9h ennen lentoa. Tämä kustansi veroineen 106$. Hotelli Jen oli suuri neljän tähden hotelli ja sillä oli ihana kattoterassi infinity-altaineen. Kattoterassi muuttui iltaisin ravintolaksi, josta oli hienot näkymät merelle ja Maléen. Me päädyimme hotelliin myös yöksi, koska lentomme myöhästyi 9h. Lentoyhtiö majoitti business classin hotelli Jenissä, mutta me saimme palata tähän hotelliin, koska saimme ilmoituksen lennon myöhästymisestä ollessamme matkalla hotellin ilmaisella kuljetuksella lentokentälle. Yöksi saimme kaksi huonetta, jotka olivat suuria ja hyvin varusteltuja. Sänky oli ihanan pehmeä Paguron epämukavan sängyn jälkeen. Saimme myös  illallisen kattoterassin ravintolassa ja aamiaskassin mukaan lentokentälle (kuljetus kentälle oli klo 5, eikä ravintola ollut vielä auki). Hotelli Jeniä voi ehdottomasti suositella Maléssa yöpymiseen. Hintaan kuului kuljetus pikaveneellä lentokenttäsaarelle ja hotelli on hyvin lähellä satamaa.

Yhteensä majoituksiin viideltä hengeltä kului 2440$ eli 1984€. Majoituksia olisi saanut edullisemminkin, meillä maksoi siis keskimäärin 200$/yö viideltä hengeltä eli n.40$/hlö/yö veroineen. Olimme korkeasesongin aikaan, jolloin hinnat ovat kalliimmat. Guest houseista saa huoneita alkaen 50$/yö veroineen.

Ruokailu

Ruoka paikallissaarilla oli kohtuuhintaista ja ihan hyvää, mutta ei mitään gourmet elämyksiä. Kukaan meistä ei saanut mitään vatsanväänteitä koko reissun aikana, mikä on aika harvinaista kaukomatkoilla. Emme vältelleet mitään ruokia. Halvimmat ruoat olivat 4$ ja kalleimmat 12$. 1,5 l vesipullo maksoi ravintoloissa 1$, kaupassa 7 rufiyaa. Tuorepuristetut hedelmämehut kustansivat 2-4 $. Myös ruoan hintoihin lisättiin vero. Me söimme muutamana päivänä lounaan sijaan vain hedelmiä, keksiä tai sipsejä kaupasta ja sitten aikaisemman päivällisen.  Päivällisellä söimme miehen kanssa yleensä jotain paikallisia curryja ja lapset söivät hampurilaisia, pastaa, chicken & chipsejä tai sandwichejä. Jälkiruokia emme juurikaan syöneet: jäätelöä ostimme parina päivinä Rashdoolla kaupasta (Magnum n. 1,5€), Ukulhasissa maistoimme thaimaalaisen ravintolan kehuttuja banaanimuffinseja ja brownieseja sekä milkshakejä oman hotellin ravintolasta. Rashdoolla tuotiin kaikissa ravintoloissa jälkiruoaksi hedelmiä veloituksetta. Maléssa söimme ravintola NewPortissa satamakadulla oikein hyvää curryä ja pastaa. Meillä kului 13 päivän ruokailuihin viidelle hengelle 820$.

Malediiviläinen aamiainen Rasdhoolla Acqua Blu guest housessa.

Monet guest houset ja hotellit myyvät puoli- tai täysihoitoa, josta veloitetaan 10 -20€/ateria. Mielestäni ne eivät ole hintansa arvoisia. Paguro Beach Innissä moni oli varannut täysihoidon ja ateriaan kuului alkukeitto, pääruoka päivän menun mukaan ja pieni jälkiruoka. Näitä ei siis voinut itse valita. Me söimme samassa ravintolassa listalta tilaten 40$ koko perhe. Tosin emme syöneet alku- ja jälkiruokaa, mutta tuskin niistä olisi tullut 60$ lisää. Pagurossa aterian hinta olisi siis ollut 20$/hlö. Lapset eivät olisi edes syöneet ruokaa, jota tarjottiin, koska valitsivat listalta aina sandwichejä, hampurilaisia, pastaa, jota ei fixed menuissa ollut.

Rashdoolla oli kolme varsinaista ravintolaa, joista me kävimme Coffee Olessa useamman kerran. Enimmäkseen söimme omalla guest housella. Coffee Ole oli jonkin verran edullisempi kuin guest housen ravintola. Rasdhoolla ruoan tulo kesti todella kauan ja me saimmekin vinkin, että ruoka kannattaa tilata etukäteen. Tämä toimikin oikein hyvin ja usein tilasimme illallisen seitsemäksi ja odottelimme vain hetken. Ukulhasilla on viisi ravintolaa ja me kävimme kahdessa: SeaLaViessä ja Olhumathissa. Olhumathiin emme ihastuneet, mutta ruoka oli ihan ok. Olhumathissa oli tarjolla paikallisia short eatseja, curryjä, nuudeli- ja riisiruokia, intialaista ja sandwicheja ja hampurilaisia. SeaLaVien thaimaalainen ruoka oli oikein hyvää ja lapset olisivat menneet sinne joka päivä. Spring rollsin olivat todella maukkaita. SeaLaVie oli hintavampi kuin muut ravintolat. Hotellimme Paguron ravintolan ruoka oli ihan hyvää. Miinusta kuitenkin siitä, että perjantaina (muslimien pyhäpäivä) ruokalista oli erittäin rajoitettu ja myös joskus muulloinkin kaikkea ei ollut saatavilla. Kaikissa guest houseissa molemmilla saarilla saa ruokaa, mutta ne eivät välttämättä tule omasta keittiöstä, vaan tilataan jostain ravintolasta. Uskoisin, että guest housejen ravintoloihin voivat mennä muutkin kuin niissä yöpyvät.

Retket

Malediiveillä saa retkille kulumaan pennosen jos toisenkin. Retket tarjoavat hienon mahdollisuuden nähdä merenalaista elämää, joten suosittelen kyllä varaamaan vähän rahaa retkiinkin. Tarjolla olisi ollut erilaisia snorklausretkiä, delfiinibongausta, merikilpikonnauintia, mantauintia, valashaibongausta, sukellusta, yökalastusta, sand bank-retkiä, auringonlaskupurjehdusta, paikallissaariretkiä (käynti useammalla saarella), bbq-iltaa rannalla, Bodu Beru -esityksiä, big game -fishingiä. Me kävimme kahdella retkellä. Kokopäiväretki (9-18) Picnic-saarelle sisältäen snorklauksen riutalla, kalojen ruokinnan ja lounaan maksoi koko perheeltä 145$. Listahinta oli tosin 90$/aikuinen, mutta  ilmeisesti retkihinnoissa tullaan usein vastaan. Retki oli vain meidän perheelle järjestetty ja meillä oli koko ajan mukana kaksi opasta. Toinen retki oli yökalastus Ukulhasin saarelta veneellä. Se kesti 17.30-20 ja sen jälkeen ravintolan keittiö valmisti meille pyydystämistämme kaloista illallisen. Retki maksoi koko perheeltä 145€ sisältäen ruoanvalmistuksen (10$). Tämän retken listahinta oli 45€/hlö, mutta me maksoimme täyden summan vain aikuisista, lapsista yhteensä 45$. Retkiin meillä kului siis 290$.

Ostokset

Malediivit ei ole mikään shoppailupaikka. Maléssa toki löytyy kauppoja ja jopa pari tavarataloa ja matkamuistoja on tarjolla myös paikallissaarilla. Rasdhoolla on muutama matkamuistomyymälä pääkadulla ja niissä on myös turisteille suunnattuja vaatteita eli kevyitä mekkoja ja puuvillapaitoja. Myös uv-uima-asuja. Lisäksi Rashdoolla oli pari vaatekauppaa enemmän paikallisten makuun. Hintataso oli lähellä Suomen hintoja. Minimarketteja Rashdoolla oli useampia, mutta niiden valikoima ei ollut kummoinen. Ukulhasissa oli myös pari matkamuistomyymälää ja muutama minimarket. Me ostimme ainoastaan uv-suojavaatteet lapsille ja miehelle. Ne kustansivat yhteensä 100€. Mitään matkamuistoja emme hankkineet. Matkamuistotkin olivat samoja kuin vaikka Thaimaassa tai Brasiliassa eli tummasta puusta tehtyjä astioita ja figuureja.

Tämän verran meidän matkaan kului rahaa:

Lennot: 2550€

Kuljetukset: 365€ (450$)

(kuljetukset kotimaassa lisäksi Airporttaksi 50€ ja drive now 20€)

Majoitus: 1982€ (2440$)

Ruoka: 660€ (820$)

Retket: 235€ (290$)

Yhteensä viideltä hengeltä 13 vuorokauden matka 5792€ (+ kotimaan kuljetukset 70€)

henkeä kohden 1158,40€

Lisäksi ostokset 100€ (Kolme lasten uv-uima-asusettiä, jossa pitkähihaiset paidat ja housut sekä yksi aikuisten pitkähihainen uv-paita).

Meidän budjettimme tälle matkalle oli 7000€ eli se jopa alittui reilusti. Se on varsin kohtuullinen summa viideltä hengeltä. Samalla summalla pääsee Thaimaahan samantasoisiin hotelleihin ja samanlaisilla retkillä kuin meillä Malediiveillä. Itseasiassa meidän viimevuotiseen Thaimaan matkaan kului ruokineen yli 1000€ enemmän. Tuon summan saa helposti kulutettua myös viikon etelänmatkalla, jos ottaa vähän paremman hotellin. Meille tämä matka tuli lopulta todella edulliseksi, kun paluulento myöhästyi reilusti ja saamme siitä korvausta 600€/hlö eli 3000€.


Posted

in

,

by

Comments

6 vastausta artikkeliin “Mitä maksoi kaksi viikkoa Malediivien paikallissaarilla”

 1. auringonpaistetta avatar
  auringonpaistetta

  Olipa kiva postaus, kun olit jaksanut eritellä kaikki kustannukset! Malediivit on tosiaan sellainen kohde, että nopeasti ajateltuna kuulostaa että sinne on turha haaveilla edes lähtevänsä, mutta hyvin saa säästettyä, kun vähän katsoo milloin ja mistä varailee 🙂 Ehkä mekin joku päivä, siihen asti katselen täällä teidän upeita matkakuvia!

  1. traveldreamer17 avatar

   Malediivit kyllä hakkaa monen rantakohteen ihan täysin ja kuitenkin sinne pääsee samaan hintaan. Suosittelen ehdottomasti harkitsemaan, jos rento paratiisiloma kiinnostaa.

 2. Tanja avatar
  Tanja

  Moikka! Kiitos informatiivisesta postauksesta. Harkitsen reissua Sri Lankaan ja Malediiveille ensi keväälle. Lukemani perusteella Rasdhoolla on ystävällisemmät ihmiset ja paikallisempi tunnelma, Ukulhasilla taas hienomat rannat. Mitä mieltä te olette – pitääkö paikkaansa? Meillä on aikaa Malediivien osuuteen vain viikko, mutta olemme aika liikkuvaisia ja haluaisimme käydä yhteensä ehkä kolmella saarella. Jos pitäisi valita Rasdhoosta ja Ukulhasista jompi kumpi, kumman valitsisitte?

  1. traveldreamer17 avatar

   Olen ihan samaa mieltä, että Rasdhoolla on paikallisempi tunnelma ja ystävällisemmät ihmiset, mutta Ukulhasin ranta on omaa luokkaansa. Viikossa ehtii kyllä kolmellekin saarelle, kun valitsee saaret (tai ainakin kaksi saarista) samalta atollilta. Atollien välillähän ei ole veneliikennettä, vaan pitää aina palata Maleen, jos haluaa vaihtaa atollia. Tuolla Alif Alif (tai North Ari, kuten sitä myös kutsutaan) Atollilla on Rashdoon ja Ukulhasin lisäksi mm. Thaddoo, Feridhoo ja Mathiveri, jotka ovat ilmeisesti hyviä saaria vierailtavaksi. Tosi vaikea sanoa, kumpi Rashdoo vai Ukuhas olisi parempi saari. Tekisi mieli sanoa Rashdoo, mutta ne Ukulhasin rannat ovat kyllä upeita. Kannattaa valita saari sen mukaan, millaisia ne muut saaret ovat joille menette. Jos haluatte hienoa rantaa, niin sitten ehdottomasti Ukulhas, sillä Ukulhasin kaltaisia rantoja ei taida millään muulla paikallissaarella olla. Mutta jos haluaa enemmän reppureissufiilistä, niin sitten Rashdoo. Rasdhoo, Ukulhas + joku kolmas saari olisi varmaan aika täydellinen yhdistelmä myös.

 3. Päivi avatar

  Hyviä vinkkejä. Olin jo varaamassa meille reissua resorttisaarelle, mutta muutinkin mieleni ja menemme Maafushille ensi kesäkuussa. Kokemustesi perusteella en usko, että kadun päätöstäni.

  1. traveldreamer17 avatar

   En ole Maafushilla käynyt, mutta moni on siitä tykännyt. Käsittääkseni Maafushilla on enemmän turisteja ja palveluita kuin meidän käymillä Rashdoolla ja Ukulhasilla. Suosittelen piipahtamaan muillakin paikallissaarilla! Teille tulee varmasti ihana reissu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *