New Yorkin puistot top 5

Kun varasimme matkan New Yorkiin syys-lokakuun vaihteeseen, kuvittelimme menevämme ihailemaan ruskaa. Yleensä otan aina selvää kohteen ilmastosta, mutta en nyt, koska me molemmat olemme jo New Yorkissa käyneet ja ajattelimme menevämme tuttuun kohteeseen. Tuona ajankohtana ei etelä-Suomessakaan ollut vielä ruskaa, saati New Yorkissa. Sen sijaan saimme nauttia mitä upeimmista loppukesän auringonsäteistä ja yli 20 asteen päivälämpötiloista. Siis ihan täydellisistä puistosäistä! Totesimmekin, että näin oli paljon parempi, sillä tuskin olisimme istuskelleet ja kävelleet puistoissa tuntikausia koleilla säillä, joita väistämättä ruska-aikaan on.

New Yorkin puistot olivatkin matkan parasta antia. Tässä meidän suosikkipuistot top 5.

1. Bryant Park

Bryant Parkin ohi kulkee varmasti lähes jokainen turisti, sillä se sijaitsee keskeisellä paikalla Public Libraryn takana, parin korttelin päässä Times Squarelta ja Grand Central Stationilta. Me ”löysimme” Bryan Parkin, kun kävimme Public Libraryssa ja outkahdimme ulos jostain sivuovesta. Ihastuimme  heti Bryant Parkin tunnelmaan ja seuraavien päivien aikana vietimme siellä paljon aikaa joko aamupalaa syöden, lounassalaatin äärellä tai vain ihmisiä katsellen.  Bryan Park on siitä erilainen kuin muut New Yorkin puistot, että siellä on lukuisia pieniä pöytäryhmiä, joiden ääreen voi istua syömään eväitä tai vaikka tekemään töitä. Yksi osa puistosta oli rauhoitettu niille, jotka halusivat lukea ja lapsillekin löytyi oma nurkkansa. Bryant Parkissa oli myös shakkipöytiä, joissa oli aina pelaajia, toisin kuin Central Parkissa. Puistossa on pieniä kahvikioskeja ja myös ravintola, Bryant Park grill & cafe,  jossa järjestettiin häät eräänä päivänä. Ihailtiin ikkunan läpi näkyviä mielettömiä kukkakoristeita. Bryant Parkissajärjestetään monenlaisia tapahtumia ympäri vuoden:  esitetään kesällä elokuvia, talvisin siellä on luistelurata ja pieni joulutori.

https://bryantpark.org/

2. Domino Park

Domino Park on New Yorkin uusin puisto, joka avattiin vasta kesällä 2018 Brooklynin Williamsburgiin. Me päädyimme puistoon ihan sattumalta, kun olimme etsimässä Smorgasburgin toria. Domino Park on saanut nimensä alueella sijainneen sokeritehtaan mukaan ja alueella on edelleen nostokurkia ja vanhaa tehdasrakennusta. Puisto on saman suunnittelijan kuin High Line ja siinä onkin selvästi samaa henkeä. Domino Parkin kulkee East Riverin rantaa pitkin parin kilometrin matkan. Maisemat Manhattanille ovat vertaansa vailla. Puisto on hyvin monipuolinen ja siellä on mm. lepotuoleja, nurmialueita, rantalentiskenttä, suihkulähde, jossa lapset voivat juoksennella, leikkipuisto. Se on jotenkin freesi ja erilainen puisto.

https://www.dominopark.com/

3. Battery Park CITY ESPLANADE

Tämä ei kirjaimellisesti ottaen ole puisto, vaan rantakatu, joka alkaa Rockefeller Parkista ja kulkee parin muun puiston läpi Battery Parkiin Hudson-joen rantaa. Esplanadin varrella olevissa puistoissa oli elämää, mutta silti mukavan rauhallista.  Jokainen puisto on omanlaisensa ja upea. Tänne kannattaa tulla ihailemaan auringonlaskua ja vapaudenpatsasta!

https://bpcparks.org/whats-here/parks/the-esplanade/

4. Brooklyn Bridge Park

Brooklyn Bridge Parkista on nimensä mukaisesti upeat näkymät Brooklyn Bridgelle. Se seuraa joen rantaa ja matkalla löytyy aukioiden lisäksi kivoja kasvillisuuden reunustamia kävelyreittejä ja pieniä viehättäviä puuyarhoja. Kuten Domino Park ja Battery City Park Esplanade myös Brooklyn Bridge park kulkee pitkän matkaa rantaa pitkin ja tarjoaa monenlaisia elämyksiä. Tällaiset puistot ovat selvästi enemmän omaan mieleeni kuin isot nurmialueet. Nurmialueitakin Brooklyn Bridge Parkista löytyy, samoin leikkipuistoja, koirapuisto, jopa boulderointiseinä. Auringonlaskun aikaan Pebble Beachin näköalapaikalle kerääntyy paljon ihmisiä kuvaamaan ja ihailemaan auringon painumista Brooklyn Bridgen taakse.

5. Central Park

Central Parkia ei voi olla mainitsematta New Yorkin yhteydessä. Edellä mainitut puistot ovat mielestäni viehättävämpiä kuin Central Park, mutta kyllähän tuo valtava puisto on ihan ainutlaatuinen. Tässä puistossa on mm. useita lampia, järvi, eläintarha, ravintoloita, isoja nurmialueita, leikkipaikkoja, esiintymislava ja erilaisia tapahtumia.

http://www.centralparknyc.org/

Me kävimme näiden viiden puiston lisäksi myös High Linellä, Prospect Parkissa, Fort Greene Parkissa ja Washington Parkissa. Nekin ovat kaikki mukavia paikkoja. High Linellä valitettavasti oli niin paljon ihmisiä, että oli vaikea kulkea, eikä se siksi ollut kovin miellyttävä elämys. Ehkä aikaisin aamulla käytynä High Linekin olisi päässyt tälle listalle. Prospect Park on samanhenkinen kuin Central Park suurine nurmialueineen ja lampineen. Fort Greenen tunnelma oli leppoisa. Siellä näki lapsia leikkimässä ja paikallisia juoksulenkillä. Washington Park on pieni puisto, jossa on kauniita kukkaistutuksia ja paljon paikallisia, etenkin yliopisto-opiskelijoita viereisestä New York State Universitystä, kuljeskelemassa ja viettämässä aikaa.

Mitkä ovat sinun suosikkipuistosi New Yorkissa?


Posted

in

by

Comments

12 vastausta artikkeliin “New Yorkin puistot top 5”

 1. Susanna avatar

  Kuvien perusteella suosikkini olisi tuo rantakatupuisto. Onpa hienot maisemat

  1. Christa avatar

   Nuo kaikki puistot rantakaduilla olivat kyllä näkymiltään upeita.

 2. Jenni | Boarding Time avatar

  Bryant Park oli yksi omiakin suosikkejamme elokuisella New Yorkin matkallamme. Itse pidin tosi paljon myös Central Parkista ja erityisesti sen hiljaisemmasta pohjoisosasta. Myös Shakespeare Cornerin alue oli ihana.
  Asuimme toisen viikon ihan High Linen vieressä ja juurikin aikaisin aamulla siellä oli tosi kiva kävellä, eikä tungosta ollenkaan.

  1. Christa avatar

   Me emme itseasiassa ehtineet Central Parkin pohjoisosaan, vaan pohjoisin jossa kävimme oli tuo järvi. Puisto on kyllä valtava. Täytyy ensi kerralla mennä pohjoisosaan käymään.

   Me emme jotenkin tajunneet, että High Line olisi niin ruuhkainen. Olimme siellä joskus yhdentoista aikaa aamupäivällä.

 3. Tiina Johanna / Kookospalmun alla avatar

  Nyt tuli paha, voi että miten kauniita maisemia ja kuvia! 🙂 Olen niin rakastunut tuohon upeaan kaupunkiin enkä malttaisi millään odottaa, että pääsen sinne itsekin. En edes osaa sanoa puistoista suosikkia, kun jokainen tuntuu toinen toistaan ihanammalta. Ehkä osaan sitten vastata, kun olen ne paikan päällä ensin käynyt katsastamassa. Ihastuttavia kuvia, kyllä teille vaan mahtavat ilmat sattuivat reissulle! 🙂

  1. Christa avatar

   New York on todellakin ihana. Rakastuin siihen jo ensimmäisellä reissullani vuonna 1997. Missään ei ole samanlaista energiaa kuin New Yorkissa. Ja nuo puistot tekevät isosta kaupungista jotenkin inhimillisen ja jopa rauhallisen.

 4. Saija avatar

  Upeat kuvat ja kiitos vinkeistä. New York on vielä kokematta, ja juuri tuollainen puistohengailu ja ihmisten katseleminen kiinnostaa aina kaupungissa.

 5. Maarit- niceMatkaaja avatar

  Ihania puistoja, ihania kuvia! Laukaisivat hirveän ikävän… Vaikea valita noista parasta tai lempparia ylipäänsä, jokaisessa oma jujunsa. Ja omat muistonsa: olen kippistellyt vuoden viimeisenä päivänä Central Parkissa ja luistellut Bryantissa sekä ihaillut auringonlaskua Brooklynissa. High Lanekin näyttäytyi juurikin aamulenkillä parhaimmillaan. Oi New York, New York ❤.

 6. Piyya avatar
  Piyya

  Voi voi voi…olet kyllä saanut minut haikailemaan New Yorkin suuntaan. Se todella on vielä valloittamatta. Se ei ole houkutellut minua millään lailla ennenkuin viimeisen vuoden aikana ja nyt huomaan että kiinnostus vain nousee nousemistaan.

 7. Sofia / Project Forever avatar

  Tulipas ikävä takaisin New Yorkiin tätä lukiessa! 🙂 Central Park on oma suosikkini sen monipuolisuuden vuoksi, sieltä löytyy jokaiselle jotakin. En välitä sen suurista aukeista nurmikkoalueista, mutta sen sisällä pienet risteilevät polut ovat kauniita. Vietän yleensä piknikin eteläosan Pondin yläpuolelle kohoavilla kallioilla samalla maisemia ihaillen. Maisemien vuoksi myös Brooklyn Bridge Park on yksi suosikkini.

 8. Tiia/ReiseReise avatar
  Tiia/ReiseReise

  Mä oon varmaan missannut Bryant Parkin, ei kuulosta tai näytä yhtään tutulta. Mutta, mutta on myös haaveissa nähdä New York ruska-aikaan, joten jos sitten vaikka puistossa kävisi. Tosin, jännä, miten ei vielä lokakuussakaan ole ruskaa…mutta mielellään Suomesta matkustaa marraskuussa pois.
  Mun oma suosikki taisi olla Brooklyn Bridge Park, Central Park oli jotenkin niin iso, että pelkäsin eksyväni sinne. 😀

 9. VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi avatar

  New York on yksi suurimmista matkahaaveistani ja jälleen tuli kauhea matkakuume tuonne! Piti tallentaa tää postaus suosikkeihin, sieltä löytyy iso kasa hyviä New York vinkkejä koska pakkohan tuonne on aivan varmasti joskus (toivottavasti pian) päästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *