Fulidhoo

Malediivien paikallissaarivertailu

Olen viime aikoina vastaillut useisiin kysymyksiin Malediivien paikallissaarista ja siksi päätin kirjoittaa jutun, jossa vertailen niitä paikallissaaria, joilla olemme käyneet eli Male, Ukulhas, Rasdhoo, Maafushi, Gulhi ja Fulidhoo. Paikallissaariahan on Malediiveillä lukuisia ja nämä kuusi saarta, jotka me olemme nähneet ovat vain pikkuruinen kurkistus Malediiveihin. Olen aikaisemmin kirjoittanut vinkkejä paikallissaaren valintaan tässä jutussa .

Paikallissaaria yhdistää hyvä palvelukulttuuri, rento tunnelma ja tietenkin se kirkas meri valkoisine rantoineen. Hienot hengät kannattaa jättää kotiin, sillä kadut ovat hiekkaa muualla paitsi pääsaari Malessa. Paikallissaarilla ei ole tarjolla alkoholia, mutta Maafushin ja ilmeisesti myös Ukulhasin edustalla on kuitenkin baarivene, jonne voi mennä naukkailemaan drinkkejä vaikka auringonlaskua ihaillessa. Paikallissaarilla on myös hyvä pukeutua  paikallista muslimikulttuuria kunnioittavasti eli naisilla mielellään olkapäät ja polvet peitossa muualla kuin rannalla. Kaikilla vierailemillamme saarilla tuli vastaan myös turisteja narutopeissa ja lyhyissä shortsissa, eikä niistä kukaan paikallinen tule valittamaan. Itse kuitenkin jätin paljastavammat kesähepeneet kotiin. Näillä paikallissaarilla on kaikilla nk. bikiniranta eli turisteille tarkoitettu ranta, jossa voi olle vapaasti bikinissä. Kaikilla paikallissaarilla ei sellaista kuitenkaan ole ja silloin rannalla ja uimassa on oltava peittävämmissä vaatteissa.

Fulidhoon bikinirantaa

Male

Pääsaari Male on useimmille turisteille läpikulkupaikka. Mekin olemme viettäneet siellä vain joitakin tunteja iltalentoja odotellessamme. Kerran tosin myös jäimme yöksi, kun lento kotiin olikin myöhässä. Male on täysin erilainen kuin Malediivien muut saaret, sillä saarella kohoaa korkeita rakennuksia ja liikenne on kaoottinen. Useimmilla saarilla liikenne tarkoittaa satunnaisia mopoja, mutta täällä mopoja on tuhansia. Malessa on paikallisille tarkoitettu ranta (= ei voi mennä bikineissä), mutta mikään rantakohde Male ei ole. Sen sijaan mielenkiintoista on tutustua kaupungin veden äärellä sijaitsevaan toriin ja upeaan moskeijaan. Malesta löytyy ravintoloita jokaiseen makuun. Malessa on myös kauppoja, joten jopa pieni shoppailukin onnistuu. Malesta pääsee lentokenttäsaarelle joko siltaa pitkin bussilla tai taksilla tai vaihtoehtoisesti paikallislautalla.

Kenelle

Vilkkaasta kaupunkitunnelmasta pitävälle

Malen plussat ja miinukset

+ runsas ravintolatarjonta

+ monipuolinen hotellitarjonta

+ kauppoja

+ tunnelmallinen tori

+ Malediivien ainoa varsinainen kaupunki

– meluisa ja saasteinen

– vilkas liikenne

– ei kunnon rantaa

– ei vastaa mielikuvaa Malediivien paratiisista

Ukulhas

Ukulhasin pääkatu
Ukulhasin bikiniranta

Ukulhasilla parasta on upea ranta, joka jatkuu lähes koko saaren ympäri. Ukulhasilla on myös koralliriutta, jossa voi nähdä haita, rauskuja ja tietenkin paljon värikkäitä pikkukaloja. Riutta on saaren itärannalla, jossa ranta on kapeampi ja aallot isompia, mutta riutalle pääsee uimalla rannalta. Ukulhasille pääsee päivittäin pikaveneellä Malesta tai Rasdhoolta sekä pari kertaa viikossa paikallislautalla. Ukulhasilta voi jatkaa myös muille Ari Atollin paikallissaarille pikaveneellä, mikäli haluaa yhdistää lomaan muitakin saaria. Ukulhas on paikallissaarimittakaavalla siisti saari ja paikallisia näkyykin usein lakaisemassa saaren hiekkakatuja. Ukulhasin hotellit ja guest houset järjestävät useita erilaisia päiväretkiä, jotka räätälöidään omiin tarpeisiin. Turismi on selvästi kasvamaan päin Ukulhasilla ja sinne kannattaakin suunnata nyt, ennen kuin saaresta tulee samanlainen kuin Maafushista. Saari soveltuu hyvin lasten kanssa matkaileville ja perheitä tulikin useita vastaan myös meidän reissullamme helmikuussa 2018.

Lue lisää Ukulhasista näistä jutuista:

Ukulhas, Malediivit 1/2

Ukulhas, Malediivit 2/2

Kenelle

Reissaajalle, joka haluaa yhdistää hienot rannat ja paikallissaarelaisittain hyvät palvelut. Sopii perheille.

Ukulhasin plussat ja miinukset

+ pitkät ja hienot rannat.

+ useita guest houseja eri hintaluokissa

+ hyvä päiväretkitarjonta

+ useampi ravintola

+ satamassa on iso leikkipuisto lapsille

– turisteja on jo melko paljon

– palvelu ei ihan yhtä ystävällistä kuin Gulhilla tai Rasdhoolla

Rasdhoo

Rasdhoon bikinirantaa

Rasdhoolla meitä ihastutti aito kosketus paikalliselämään. Rasdhoo on atollin pääsaari ja siellä on mm. sairaala, pankki, poliisi ja muutamia kauppoja. Tämän saaren bikiniranta ei ole yhtä hieno kuin Ukulhasilla tai Gulhilla, mutta rantakaistalella löytyy kivasti varjoa puista. Aurinkotuoleja rannalla on vain muutama ja siksi ranta ei vaikuta perinteiseltä turistirannalta, vaan tunnelma on jotenkin seesteisempi. Turisteja saarella onkin huomattavasti vähemmän kuin naapurisaari Ukulhasilla ja ne harvat jotka täällä tulivat vastaan olivat enemmän reppureissumeiningillä kuin varsinaisia lomailijoita. Rasdhoolta jäi erityisesti mieleen hymyilevät paikalliset ja ihan mielettömän ihana palvelu Acqua Blu -guest housessa. Teimme myös ikimuistoisen retken sandbankille.

Voit lukea enemmän Rasdhoon kokemuksistamme täältä:

Rasdhoo, Malediivit

Kenelle

Reppureissufiiliksen ja aidon paikalliselämän etsijälle

rashdoon plussat ja miinukset

+ rento reppureissutunnelma

+ aitoa paikalliselämää

+ yhteyksiä muille saarille sekä pikaveneellä että paikallislautalla

+ todella ystävällistä palvelua joka paikassa.

+ retkiä hyvin tarjolla guest houseissa

+ lähellä upea sandbank

– bikiniranta on kapea ja lyhyt

– rantavedessä kasvillisuutta

– rannalla ei ihmeellinen snorklausnäkyvyys

Maafushi

Maafushi oli meille pieni järkytys rauhallisten pikkusaarten jälkeen. Ihan ensimmäisenä paikallissaarikokemuksena Maafushi on varmasti ihan miellyttävä ja se muistuttaakin paljon esim. Thaimaan rantakohteita. Jos lomaltaan kaipaa enemmän aktiviteettejä ja viihdykettä, on Maafushi hyvä valinta. Maafushi toi meille mieleen jonkin Karibian saaren, ehkä siksi, että vesiurheilukojuissa soi rento musiikki kuten Aruballa ja Curacaolla. Maafushilla turisteja on paljon, ainakin korkeasesongin aikaan. Toisaalta turistien määrän vuoksi retkiä voidaan tarjota edullisemmin ja useammin kuin muilla paikallissaarilla. Aitoa paikalliselämääkin pääsee Maafushilla kuitenkin näkemään, kun malttaa lähteä rantakadulta syvemmälle saaren uumeniin. Maafushi on paikallissaareksi kookas.

Tässä jutussa meidän fiiliksemme Maafushilta Maafushi Malediivien turistirysä

Kenelle

Matkailijalle, joka haluaa aktiviteettejä ja elämää ympärilleen

Maafushin plussat ja miinukset

+ edulliset retket

+ laaja hotellitarjonta vaatimattomammista guest houseista hienompiin rantahotelleihin

+ jossain hotelleissa on uima-allas

+ useita ravintoloita

+ pikaveneyhteys Maleen  ja lentokentälle monta kertaa päivässä

+ lyhyt matka lentokentälle

+ rannat ovat kauniit, vaikka niillä on paljon väkeä

– ei aitoa Malediivitunnelmaa.

– paljon turisteja korkeasesongin aikaan

– moottoriajoneuvoja kaduilla

– kalliimpi ruoka kuin muilla paikallissaarilla

– paljon rakennustyömaita

– ei kunnon näkymiä suuresta osasta hotellia, kun hotellit ovat aivat vieri vieressä

– rannalla soi musiikki ja liikenteestä tulee melua

Gulhi

Gulhin saarelta löysimme täydellisen bikinirannan: leveä valkoinen hiekkaranta johtaa kirkkaan turkoosiin veteen. Rannalta pääsee uimaan upealle koralliriutalle, jossa asustaa kilpikonnia ja monenlaisia värikäitä kalaparvia. Gulhilla on sopiva määrä ravintoloita ja pikkuisia ruokakauppoja. Paikallisrannalla palmut kaartuvat turkoosin meren yli kuin postikortissa. Päivän kuumimpina hetkinä on ihana istuskella puiden varjoon viritetyissä riipputuoleissa ja katsella paikallista elämää. Idyllin rikkoo vain Maafushilta tulevat päiväretkeläiset.

Gulhin tunnelmistamme voit lukea täälltä Malediivien upea Gulhin paikallissaari

Kenelle

Paratiisirantaa ja rauhallisuutta kaipaavalle. Matala ranta sopii hyvin pienillekin lapsille.

Gulhin plussat ja miinukset

+ upea bikiniranta

+ kirkas ja matala vesi

+ koralliriutta kaloineen on lähellä rantaa

+ idylliset rantapalmut

+ kivat puihin ripustetut keinut, joissa voi lueskella puiden varjossa

+ edullinen ruoka

+ rauhallinen ja aito paikallinen saari

+ lyhyt matka lentokentältä ja Malesta

+ pikavene useamman kerran päivässä Maleen ja Maafushille

– Maafushilta tulevat päiväturistit valloittavat rannan keskellä päivää. He pitävät myös paljon ääntä ja kuuntelevat musiikkia

– paikallisrannoilla ja kaduilla on roskia

– retkivalkoima on suppea

Fulidhoo

Fulidhoo ei pysty kilpailemaan Gulhin tai Ukulhasin kanssa bikinirannallaan, mutta saaren rento tunnelma on vertaansa vailla. Fulidhoon kiireettömyys ja rauhallisuus vie mukanaan pahimmankin stressin. Tätä saarta eivät ole turistimassat vielä löytäneet, mikä näkyy myös siinä, että turisteille ei ole juurikaan palveluita. Ravintoloita saarella on vain kaksi, mutta guest houseista saa kyllä myös ruokaa. Paikallisravintoloissa kannattaa kyllä käydä, sillä etenkin short eatsit – pienet makupalat – olivat herkullisia. Matkaa Maleen on pikaveneellä lähes 1,5h ja paikallislautalla 4h. Retkitarjonta on vähäisempää kuin Ukulhasilla, Rasdhoolla tai etenkään Maafushilla. Fulidhoolla on upea paikallisranta ja vaikka siellä ei voikaan paistatella päivää bikineissä, on pehmeällä hiekalla kiva katsella auringonlaskua ja fiilistellä paikalliselämää. Fulidhoolla on kolme pientä ruokakauppaa ja yksi turistikauppa, joka on auki satunnaisten päiväturistien käydessä saarella.

Fulidhoon ihanista tunnelmista kirjoitin täällä

Päivä Fulidhoolla, Malediiveilla

Fulidhoo Malediivit aidoimmillaan

Kenelle

Rentoa ja rauhallista saarta etsivälle, joka ei kaipaa muita turisteja

FulidHoon plussat ja miinukset

+ ainutlaatuisen rento ja rauhallinen tunnelma

+ upea paikallisranta

+ paljon vähemmän rakennustyömaita kuin muilla saarilla

+ tunnelmallinen pääkatu

+ vain vähän turisteja

+ Fulidhoolla ei ole ollenkaan moottoroituja ajoneuvoja

– ravintolatarjonta erittäin suppea

– bikinibeach on pieni

– bikinibeach ei sovellu pienille lapsille, sillä ranta syvenee todella nopeasti

– kalliit retket ja epävarma retkien toteutuminen

Me yhdistimme ensimmäisellä paikallissaarimatkallamme Ukulhasin ja Rasdhoon, toisella Gulhin, Maafushin ja Fulidhoon. Näitä ennen olimme viettäneet yhden loman Reethi Beach resortissa. Kaikki kolme matkaamme olivat erittäin onnistuneita ja vieläkin haaveilemme uudesta matkasta Malediiveille. Me tykästyimme enemmän paikallissaariin kuin resortiin, vaikka resortistakin nautimme kovasti. Tuemme myös mieluummin paikallista työtä kuin ylikansallisia resorteja. Paikallissaarilla lumoaa aito ystävällisyys ja jokaisen saaren omanlainen luonne. Suosikkisaarta on siksi vaikea nimetä.

Jos Malediivien budjetti kiinnostaa, niin olen avannut meidän 2018 matkan budjettiä tässä jutussa. Vuonna 2019 selvisimme vielä vähän edullisemmin, kun matkustimme myös paikallislautoilla.


Posted

in

by

Comments

25 vastausta artikkeliin “Malediivien paikallissaarivertailu”

 1. Anneliisa avatar
  Anneliisa

  Oi niitä aikoja, kun kävin vuosia sitten Maafushilla ja meno oli silloin aivan toisenlainen.
  Paras saari on ehdottomasti Thoddoo.

  1. Christa avatar

   Maafushi on varmaan jokunen vuosi sitten ollut vielä kiva paikallissaari, mutta nyt se oli kyllä aivan täynnä rakennustyömaita. Thoddoo oli meillä yhtenä vaihtoehtona tämän vuoden reissulla, mutta halusimme mennä vähän eri suuntaan, kun edellisellä kerralla ja siksi päädyimme Gulhiin ja Fulidhoohon. Ehkä joskus vielä Thoddoollekin tulee reissattua.

 2. Sanna avatar

  Nämä sinun Malediivi-postaukset on ihania <3 Olen niin haaveillut Malediiveille pääsystä ja lukemani perusteella valitsisin itse Gulhin saaren.

  1. Christa avatar

   Gulhi on varmasti hyvä valinta, ainakin toistaiseksi. Jos sinne menee useamman vuoden päästä, niin saattaapi olla jo vilkkaampi kuin nyt. Gulhin ranta on kylä upea.

 3. Sandra / Terveiset päiväntasaajalta avatar

  Tämä oli hyvä ja kattava postaus, eikä siloitellut kaikkea vain hyväksi. Kiitos. 🙂 tämä juttu pitää ehdottomasti kaivaa esiin, jos lähden Malediiveille! 🙂 juuri viikko sittenhän kuolasin halpoja lentoja sinne. 😀

  1. Christa avatar

   Nyt olisi tosi halpoja lentoja Malediiveille tarjolla. Tekisi mieli varata matka taas hiihtoloman kieppeille, mutta nuorimmainen toivoisi kovasti, että olisimme Suomessa hiihtoloman pitkästä aikaa. Ja onhan toki muitakin ihania kohteita. Malediivit vaan saa monen muun kohteen tuntumaan vähemmän upealta.

 4. Cilla avatar

  Joskus katellut Google Mapsia ja äimistyin, kuinka älyttömästi niitä saaria tuolla on! Tämä opas antaa hyvän kuvan eri vaihtoehdoista, jos haluaa tuonne joskus matkustaa.

  1. Christa avatar

   Joo, saaria on lukuisia. Ja kaikki saaret ovat vieläpä pikkuisia ja levittäytyneet noin 1000km pituudelle. On tosi upean näköistä saapua Maleen päiväaikaan, kun saaren näkyvät helminä turkoosissa meressä lentokoneesta katsottuna.

 5. Emilia/Merkintöjä maailmasta avatar

  Ihanan kattava postaus paikallissaarista 😊 En ole käynyt Malediiveilla, mutta sinne olisi kyllä päästävä ja nämä paikallissaaret kiinnostaa erityisesti. Etenkin tuo Gulhi kuulosti houkuttekevalta. Täytyypä lukea lisää sun juttuja tuoltapäin 😊

  1. Christa avatar

   Omasta mielestäni paikallissaaret ovat parasta Malediiveillä. Moni muu haluaa nimenomaa resort-saarelle. Jos ei paikallinen kulttuuri kiinnosta vaan pelkkä lomailu, niin silloin resort on oikea osoite. Paikallissaarilla olemme oikeasti päässeet seuraamaan paikallisten elämäntapaa ja Ukulhasilla vierailimme jopa koulussa ja kodissa.

 6. Piyya avatar
  Piyya

  Hieno ja kattava juttu paikallissaarista.
  Malediivit todella kiinnostaa ja näihin on hyvä palata jos ja kun matkaa sinne saisi suunnitella 😊
  Jokaisessa paikassa saanutkin jo sinun matkassa käydä ja mieleenkään ne on jäänyt.

  1. Christa avatar

   Ihanasti olet tosiaan meidän reissuja seurannut. Ehkäpä jonain päivänä päädyt näkemään nuo upeat saaret omin silmin.

 7. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin avatar

  Teillä onkin mukavasti kokemusta Malediivien eri saarista! Missä saarista on mielestänne ollut upeimmat snorklasukohteet?

  1. Christa avatar

   Gulhilla oli hienoin riutta näistä saarista. Riutan reuna on uintimatkan päässä rannalta ja siellä oli lukuisia erivärisiä kaloja ja kilpikonnia. Vielä hienompi riutta oli resortsaari Reethi Beachillä.

 8. Elsa/Hakunamalife avatar

  Ihanan kattava postaus ja hyvä idea noi plussat ja miinukset! Pääsispä tonne joskus, varsinkin Ukulhas ja Gulhi kuulostivat unelmakohteilta😍

  1. Christa avatar

   Jokaisella on tietysti omat mieltymyksensä, mutta ajattelin, että noista plussista ja miinuksista pystyy kukin vähän päättelemään kuitenkin olisiko saari omiin toiveisiin sopiva. Gulhi ja Ukulhas olivat kumpikin kyllä hienoja, mutta tykättiin hurjasti myös Rasdhoosta ja Fulidhoostakin. Kivoin on juuri yhdistää eri saaria samalle reissulle.

 9. Maria. avatar
  Maria.

  Ihanan informatiivinen postaus! Olen ennen ajatellut, että Malediivit on budjettini ulottumattomissa ja sinne on hankala matkustaa, mutta viime aikoina lukemani blogijutut ovat muuttaneet mieleni. Harkitsen viettäväni lyhyehkön talvilomani siellä 🙂 Vielä kun osaisi valita saaren/saaret minne mennä!

  1. Christa avatar

   Malediiveille pääsee tosiaan ihan kohtuuhintaisesti, kun pysyttelee paikallissaarilla ja käyttää paikallislauttoja. Vaikeinta reissussa on juurikin se saarien valinta, mutta kunhan varmistaa, että saarella on bikiniranta (jos sellaista kaipaa), niin muuten ei kamalasti voi mennä vikaan.

 10. Jenna / Citylights & Sunsets avatar

  Superhyödyllinen tietopläjäys Malediivien paikallissaarille matkustaville tai sinne menosta haaveileville! Itse vasta haaveilen matkasta Malediiveille, mutta joku päivä on kyllä pakko vaan ottaa ja lähteä ja lopettaa haaveilu! 😀 Täytyy perehtyä lisää sun Malediivi-postauksiin 🙂

 11. Suunnaton avatar

  Malediiveilla kiinnostaa juuri nämä paikallissaaret. Kiitos tästä hyvästä koosteesta! Täytyy laittaa muistiin, jos joskus Malediiveille tulee lähdettyä 🙂

 12. Iida In Translation avatar
  Iida In Translation

  Kiitos selkeästä vertailusta! 🙂 Kauhea matkakuume tuli. Malediivit ja sen paikallissaaret houkuttaa tosi paljon, tähän postaukseen palaan mielelläni myöhemmin kohdetta valitessa.

 13. VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi avatar

  Hyvä vertailu! Gulhii olisi oma suosikkini näiden perusteella. Oon pidemmän aikaa halunnut tehdä matkan Malediiveille, jossa olisi kiva osa ajasta olla paikallisten saarella ja pari yötä hemmotella resortsaarella.

 14. Travelloverin Annika avatar

  Kiitos! Tämä oli todella kiinnostavaa. Olen ollut vain resortissa, joka on pienen sillan päässä paikallissaaresta. Taitaa olla ainoa sellainen Malediiveilla. Kaipasin resortin lisäksi kosketusta paikalliselämään. Paikallissaari on epäilemättä seuraava valintani tai pieni saarihyppely. Olen muuten niin samaa mieltä siitä, että paikallisia tapoja pitää kunnioittaa. Koska turismi on tärkeä elinkeino, ei pukeutumisasioista varmaankaan moitita, mutta jos ei ole valmis kunnioittamaan, kannattaa matkustaa paikkoihin, joissa paljastava pukeutuminen on ok.

 15. Kikka avatar
  Kikka

  Hei!
  Kiva tietopläjäys eri saarista!
  Jäin kaipaamaan tietoa Rasdhoo sandbankista. Pääseekö sinne omatoimisesti kävellen, vai onko osallistuttava retkelle? Jos on, niin minkä hintainen ja mitä sisältää?

  1. Christa avatar

   Sandbankille pitää mennä veneellä ja kaikki guest housut järjestävät retkiä sinne. Me olimme kokopäiväretkelä, johon sisältyi myös snorklaus kolmessa paikkaa sekä lounas. Retki oli ihan vain meidän perheelle. Listahinta oli 95$ mutta maksoimme vähemmän. Oli todella upea retki. Sandbank on oikeastaan saari, josta pääsee kävelemään kahdelle muulle pienemmälle sandbankille. Retkestä olen kirjoittanut uhan oman postauksen, johon linkki tuossa tekstissä Rashdoon kohdalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *