Hätkähdyttävä Meteora

Yksi kimmoke lähteä Pargaan oli päiväretki Meteoraan, joka on kolmisen tunnin ajomatkan päässä Pargasta. Meteora on kalliomuodostelmien alue, johon munkit rakensivat ortodoksiluostareita 1300-1600-luvulla, kun halusivat päästä suojaan turkkilaisilta, rauhaan ihmisiltä ja lähemmäs Jumalaa.  Nykyään luostareihin pääsee ajamaan lähelle ja luostareissa käyminen vaatii vain portaiden kiipeämistä, mutta alunperin luostarit olivat täysin eristyksissä ja rakennustarvikkeetkin nostettiin kalliopaasien päälle köysillä. Meteorassa on nykyisin kuusi luostaria, joista kaksi on nunnaluostareita ja neljä munkkiluostareita. Yksi luostareista on päässyt James Bond-elokuvaan.

Munkit asuivat aluksi kallioihin muodostuneissa koloissa ja luolissa ja päättivät sitten rakentaa ensimmäisen luostarin Suuren Meteoron 1344. Se oli meidän retkemme pääkohde. 100 porrasta alas ja 200 porrasta ylös ei tuntunut suurelta urakalta. Sisäänkäynnin vieressä oli kallioon porautuneet jälket köysistä, jotka aikoinaan olivat nostaneet ihmisiä ja tarvikkeita luostariin. Me pääsimme paljon helpommalla. Suuressa Meteoron luostarissa asuu tällä hetkellä vain 3 munkkia, jotka näimmekin vierailun aikana. Ennen ihmisiltä suojassa ollut luostari on muuttunut turistikohteeksi ja siksi moni on muuttanut rauhaisampaan luostariin. Me pääsimme näkemään luostarin kirkon, joka oli todella upeasti säilynyt. Sen sisäpuolen olivat munkit maalanneet täyteen tarinoita raamatusta. Valokuvia siellä ei saanut ottaa ja hyvä niin, jotta maalaukset säilyvät.

Paljon muuta nähtävää itse luostarissa ei ollut kuin kirkko ja pieni museo, mutta sieltä oli hienot näkymät moneen suuntaan. Olimme valmisretkellä Meteorassa emmekä valitettavasti ehtineet käydä muissa luostareissa, kuten tässä kuvassa näkyvässä Suuren Meteoron viereisessä Varlaamin luostarissa.

Kaikkiin luostareihin pääsee käymään, mutta suurin osa luostareiden alueista on suljettu. Munkit ja nunnat kuitenkin elävät niissä ihan normaalia luostarielämää eli 8 tuntia työtä, 8 tuntia rukoilua ja 8 tuntia unta. Periaatteessa kaikki luostarit ehtii kiertää päivässä, sillä ne ova 10km säteellä. Teillä on pysäköitynä busseja ja yksityisautoja ja turisteja näkyi melko paljon ihan jo toukokuun puolivälissäkin. Turistikaudella varmasti vielä enemmän. Meteoran on silti ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Nämä kuvat eivät tee oikeutta sille, kuinka hätkähdyttävältä kivipaasien päällä, melkein kuin kivestä kasvavat luostarit ovat.

Me pysähdyimme kotimatkalla lounaalle Kalambakan pikkukaupunkiin, joka on syntynyt Meteora-turismin ansiosta. Ruoka Meteora-ravintolassa oli itseasiassa oikein hyvää, vaikka vähän epäilinkin. Ruoka haettiin keittiöstä, jossa omistajaperhe kokkasi ja annosteli asiakkaan toivomaan ruokaa. Söin moussakaa ja papuja ja ne olivat oikein maukkaita. Ja näköala ravintolan terassilta oli mukava.


Posted

in

by

Comments

21 vastausta artikkeliin “Hätkähdyttävä Meteora”

 1. Piyya avatar
  Piyya

  Meteora kuuluu kyllä jokaisen Kreikka ystävän pakko nähdä kohteisiin. Itsellä Meteora on. Irlä käymättä. Miten nuo luostarit onkaan ollut eristyksissä aikanaan. Näissä kohteissa on hyvä pysähtyä miettimään miten nopeasti kaikki on muuttunut.

  1. Christa avatar

   Ovat tosiaan olleet kaukana kaikesta jo muutenkin ja sitten vielä korkealla omassa rauhassaan. Tietenkin sittemmin Meteoran ympärille on kasvanut pari kaupunkia, jotka elävät turismilla. Mutta silti hieno paikka tuo koko Meteoran alue.

 2. Anna | TÄMÄ MATKA avatar

  Olen lähdössä Manner-Kreikkaan ensi viikolla, tosin Peloponnesoksen niemimaalle. Tämä kohde on merkitty Kreikan-listalleni, mutta se joutuu vielä odottamaan. Kiva kuitenkin lukea kohteesta ja nähdä valokuvia!

  1. Christa avatar

   Peloponnesoksen haluaisin minäkin nähdä. Manner-Kreikka on kyllä minusta tosi mielenkiintoinen.

 3. Sari / matkalla lähelle tai kauas avatar

  Ihana lukea Meteorasta. Me olimme siellä jokunen vuosi sitten. Harmi, ettette päässeet käymään kuin yhdessä luostarissa. Muuten vinkkinä muille matkaaville. Luostarit eivät ole välttämättä joka päivä auki. Kannattaa käydä Meteoran sivuilla tarkistamassa. Linkki sivuille löytyy esim tuolta jutustani. https://matkallalahelletaikauas.wordpress.com/2017/09/26/kaytannon-vinkkeja-meteoraan-matkaaville/

  1. Christa avatar

   Olisi tosiaan ollut hienoa päästä käymään useammassakin luostarissa. Ilmeisesti nuo luostarit ovat auki vähän eri päivinä, mutta kuitenkin johonkin luostareista pääsee joka päivä.

 4. Pirkko / Meriharakka avatar

  Me olemme matkalla myös Meteoraan syyskuussa, kun lähdemme kertaamaan Ateenaa ja muutenkin ”klassista” Kreikkaa. Mutta matkaa hahmotellessamme eri vaihtoehtoja sille Meteora oli Ateenan lisäksi ainoa ehdottomasti pakollinen kohde tälle reissulle!
  Toki tuolla näyttää olevan turisteja riittämiin, mutta miksei olisi, jos minäkin, suomalainen, haluan tuonne 🙂

  1. Christa avatar

   Mietin Meteorassa käyntiä jo, kun olin Thessalonikissa vajaa pari vuotta sitten, mutta en pystynyt työmatkaan yhdistämään enempää päiviä, niin Meteora jäi käymättä. Siitä asti se on kuitenkin ollut listallani.

 5. Terhi avatar

  Näyttää siltä, etteivät harha-askeleet ole toivottavia noilla vuorilla, alas näyttää olevan aikamoinen pudotus. Mielelläni kävisin tuolla(kin), mutta tämä kohde saa vielä odottaa.

  1. Christa avatar

   Ainakin tuolla luostarissa, jossa kävimme, ei ollut pelkoa pudotuksesta. Alue oli hyvin aidattu ja luostariin johtavat portaat hakattu kallioon ihan turvallisesti. Mutta aikoinaan on varmasti sattunut ja tapahtunut noissa paikoissa.

 6. Virpi/Hätälasku matkablogi avatar
  Virpi/Hätälasku matkablogi

  Tämä on niistä monista vielä täyttymättömistä matkahaaveistani. Varmasti upea paikka ja hienoja kuvia!

  1. Christa avatar

   En ihmettele, että löytyy sinunkin haavelistalta. Hieno paikka kyllä!

 7. Merja / Merjan matkassa avatar

  Mulla on haaveena syksylle Ateenan matka ja muistaakseni sieltä käsin on mahdollista käydä Meteorassa. Upean näköisiä maisemia!

  1. Christa avatar

   Ateenastakin on tosiaan mahdollista käydä Meteorassa ja moni nimenomaa sieltä retken tekeekin. Matka on pidempi kuin Pargasta, mutta onnistunee päivässä silti.

 8. Paula - Viinilaakson viemää avatar

  Hienoja kuvia! Ehdottomasti sellainen paikka jossa haluaisin joskus käydä. Mielenkiintoista tuo, että alueella olikin noin monia luostareita. En ollut siitä tietoinen. Täytyy muistaa sitten varata vähän enemmän aikaa, että ehtii kiertämään vähän enemmän.

  1. Christa avatar

   Minäkään en ollut tutustunut etukäteen kovinkaan perusteellisesti alueeseen ja olin yllättynyt tosta luostarien määrästä. Parhaimmillaan niitä on ollut toista kymmentä jopa.

 9. Tiina Johanna / Kookospalmun alla avatar

  Ihana Meteora! Todella kuvankauniit maisemat ja ei voi kun ihastella. Varmasti mielenkiintoinen matkakokemus ja eihän vastaavia maisemia ihan joka päivä eteen tule. Toivottavasti itsekin pääsen piakkoin nämä komeudet näkemään. 🙂

 10. Hanna / Parastamatkalla.fi avatar

  Meteora on kyllä yksi upeimpia paikkoja, missä olen Kreikassa käynyt! Maaginen suorastaan, nyt rupesi tekemään mieli uudestaan sinne!❤

 11. Sonja | FIFTYFIFTY avatar

  Meteora on ehdottomasti nähtävä joskus omin silmin, kerrassaan huikean oloinen paikka! Hyvä tietää, että esim. Pargasta sinne pääsee suht kätevästi. Kreikka on kyllä noussut omissa silmissä todella houkuttelevaksi lomapaikaksi viime kesäisen Zakynthoksen-reissun jälkeen. Oli liian kuuma, mutta herranjestas mitä merimaisemia! <3

 12. Saila avatar
  Saila

  Jos lomailee Pargassa tai Sivotassa kannattaa tehdä retki Meteoraan. On yksi huomattavin musta nähtävyyksistä Euroopassa.

 13. Saila avatar
  Saila

  Meteoran kaikkiin luostareihin ei pääse vierailemaan. Yleensä se johon pääsee joka viikko on Great Meteora. kaikki toki näkee hieman kauempaa. Kannattaa ottaa matkanjärjestäjän retki tai sitten vuokra- autolla. Jotkut yöpyvät lähikylässä jos menevät autolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *