Karkkivärien Burano

Yksi eniten etukäteen fiilistelemiäni kohteita Venetsian matkallani oli Buranon värikäs saari. Olin ajatellut mennä sinne toisena matkapäivänä ja kaikessa rauhassa, mutta sade sotki suunnitelmat ja lopulta olin Buranossa vain reilut pari tuntia juuri ennen kuin lähdin lentokentälle ja takaisin Suomeen. Suunnitelma mennä Buranoon heti aamusta ei sekään pitänyt, koska halusin käyttää ainoan sateettoman aamun San Marcolla käymiseen.

Buranoon pääsee vesibussi nro 12:lla Fontamenta Noven pysäkiltä Cannaregion sestierestä. Minä kävelin sinne hotelliltani Sant Angelon vierestä, kun canal grandelta ei ole suoraa vaporettoyhteyttä Fondamente Novelle ja vaihtaen olisi kulunut paljon aikaa. Vaporettomatka Fondamente Novelta Buranoon kestää reilut puoli tuntia ja se pysähtyy ensin Muranon saarella, joka tunnetaan lasitöistään. Olisi kannattanut mennä Buranoon heti aamusta, sillä puolilta päivin vaporetto oli aivan tupaten täynnä. Mennessä sain sentään istumapaikan, kun olin ajoissa paikalla (koska missasin juuri edellisen vaporeton ja odotin 20 min seuraavaa), mutta tullessa sain seisoa koko matkan. Ihmisiä oli seisomassakin aivan vieri vieressä, eivätkä kaikki halukkaat mahtuneet kyytiin.

Väkimäärä näkyi myös saarella. Olin lukenut etukäteen, että turisteja on pääkadulla, mutta sivukaduilla on hiljaisempaa. Nyt turisteja oli kyllä joka puolella pientä saarta. Ravintoloiden terassit kanavien rannoilla olivat ihan täynnä lounasruokailijoita, kanavia ylittävillä silloilla poseerattiin jonossa ja paikallisten yksityisillekin pihoille poikettiin ihan surutta. Värikkäät talot selvästi oikein houkuttelivat järjestämään täälläkin kuvaussessioita.

Burano olikin toinen paikka tällä matkalla, joka sai minut surulliseksi. Aivan kuten Acqua Alta -kirjakauppa myös Burano sinänsä oli hieno. Vaikka päivä oli enimmäkseen harmaa, niin talot hehkuivat silti kirkkaissa väreissään. Aurinkoisella säällä olisi varmasti ollut vielä upeamman näköistä. Saari tuntui aidolta asuinpaikalta, ei lavasteelta. Ja kuitenkin kävi sääli paikallisia, joiden yksityisyys on viety aika totaalisesti. Jos jo huhtikuun alussa oli näin paljon turisteja, kuinka sitten kesällä, kun on isompi sesonki?

Buranossa voisi varmaan viettää koko päivän, kun tulisi sinne jo aamulla ja vaeltelisi tyhjemmillä kaduilla ja kanaaleilla ensiksi. Sataman vieressä oli kivannäköinen puisto, jonne voisi mennä syömään Panificio Pasticceria Garbon perinteisiä Venetsialaisia keksejä ja leivonnaisia ja sen jälkeen jatkaa matkaa rauhallisemmalle Mazzorbon saarelle, jolle pääsee siltaa pitkin sataman vierestä. Burano on tunnettu pitsistään ja saarelta löytyy sekä pitsimuseo että useita kauppoja, joissa myydään erilaisia pitsituotteita.

Oletko sinä jo käynyt Buranossa?


Posted

in

by

Comments

17 vastausta artikkeliin “Karkkivärien Burano”

 1. Mirka / Reason for Season avatar

  Nyt täytyy sanoa, että en osannut kyllä nimen perusteella paikantaa kohdetta. Mutta näyttää siltä, että tämä olisi kovin viehättävä paikka aurinkoisella säällä ❤️. Värikkäitä taloja saisi olla mielestäni Suomessakin enemmän, etenkin, kun täällä sää on aika usein harmaa. Täytyypä pitää tämä paikka mielessä, jos joskus matkustan näille kulmille :).

  1. Christa avatar
   Christa

   Olen ihan samaa mieltä, että Suomessakin saisi olla enemmän värikkäitä taloja. Ihastun aina tällaisiin väriläiskiin ulkomailla, Malediiveilla viimeksi.

 2. elamanmakuisiamatkoja avatar
  elamanmakuisiamatkoja

  Burano näyttää upealta värikkäine taloineen! Tosin varmasti kääntöpuolena tuo turistien määrä. Ihana olisi kuitenkin käydä siellä!

  1. Christa avatar
   Christa

   Turisteista huolimatta Burano on kyllä
   viehättävä ja käymisen arvoinen. En ole kyllä ihan vastaavaa paikkaa nähnyt muualla.

 3. Piyya avatar
  Piyya

  Oi mikä väriloisto. Donna Leonin kirjojen ystävänä, Venetsia, Burano ja Murano on tullut tekstissä tutuksi ja niinhän niissäkin suhaillaan vaporetoilla edes taas. Buranoa ei vaan voi jättää väliin Venetsian vierailulla. Voi kunpa se tapahtuisi pian. Uskon kuitenkin odottavani vielä hetken ja pyrin lähtemään sinne vähän off season. En jaksaisi sitä kesän turistimäärää, tai oikeastaan sitä etten pääsisi kuvaamaan ja joka paikkaan olisi jono + minä 😁

  1. Christa avatar
   Christa

   Donna Leonin kirjat ovat kyllä ihania. En ole hetkeen niitä lukenut, mutta palattuani Venetsiasta tuli sellainen fiilis, että täytyy taas käydä lainaamassa muutama, jotta pääsee takaisin tunnelmaan. Buranoa ei kyllä tosiaan kannata jättää väliin.

 4. Emma avatar

  Onpa iso ero maaliskuun alulla (jolloin kävin itse Buranolla) ja huhtikuun alulla. Ihan kamala kyllä kuvitella millaista on keskikesällä – etenkin juuri paikallisten asukkaiden näkökulmasta. Mun reissulla näytti tältä: https://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2019/03/23/burano-venetsia/

  1. Christa avatar
   Christa

   Ihailinkin sun reissun kuvia ja niissä näytti kovin rauhalliselta. Ehkä siksikin olin kovin yllättynyt tuosta turistimäärästä. Keskikesällä on varmasti ahdistavan paljon ihmisiä, eivätkä paikalliset saa rauhaa ollenkaan.

 5. Jenni / Unelmatrippi avatar

  Onpa tosiaan kivan värikästä! Mulle tulee kanssa vähän samanlainen säälin tunne, kun mietin paikallisten elämää totaalisesti matkailijoiden ”valtaamissa” paikoissa. Aika hurjaa olisi yrittää asustella normaalisti, jos ikkunan takana velloisi jatkuvasti ihmisiä kamerat ojossa. Huh. Mutta minkäs teet. Tosi nättiä tuolla näyttää olevan, joten en sinänsä siis yhtään ihmettele paikan suosiota.

  1. Christa avatar
   Christa

   Joo, en minäkään ihmettele paikan suosiota ja olinhan siellä itsekin ihastelemassa. Vähän vaan toivoisi turisteilta myös paikallisten ja heidän yksityisyytensä kunnioittamista.

 6. Tiina Johanna / Kookospalmun alla avatar

  Ihania kuvia, palaan aina uudestaan ja uudestaan ihastelemaan tätä värikästä helmeä kun joku siitä blogikirjoituksen julkaisee. 🙂 Toivottavasti itsekin vielä pian Buranon ja lähiseutua pääsen kokemaan. Voin myös samaistua tuohon surullisuuden tuntuun, ihan paikan päällä käymättäkin voi niin tuntea ja vaistota sen ihmismäärän ja tungoksen mikä vuosittain tätä ja montaa muutakin ihanaa paikalliskylää maailmassa vaivaa.. On kuitenkin hyvä, että moni meistä tekee (jos vain pystyy aikataulujen puitteissa) sen päätöksen, että vierailee näissä turistikohteissa hieman sen isoimman sesongin ulkopuolella. Todella ihania ja herkullisia kuvia! Aamun piristys 🙂

  1. Christa avatar
   Christa

   Minäkin kävin useassa blogissa ihailemassa Buranoa ennen reissua, kun nuo värikkäät talot vaan vetävät puoleensa. Pahimman turistikauden ulkopuolella vierailu on varmasti parempivaihtoehto ja silloinkin paikallisten yksityisyyttä kuitenkin kunnioittaen.
   Kiva, että kuvat piristivät aamuasi :).

 7. Terhi avatar

  Kävin viime viikolla Buranossa ja siellä oli juuri noin kaunista, lisäksi hieno aurinkoinen sää helli. Tuli kuitenkin mieleeni, että jospa asukkaat maalaisivat talonsa harmaiksi mikäli haluavat vähemmän turisteja. Voi tosin olla, että heidän elinkeinonsa kärsisi siitä.

  1. Christa avatar
   Christa

   Aurinkoisella säällä Burano on varmasti ollut tosi kaunis.
   Olisi kyllä sääli, jos he maalaisivat talonsa harmaiksi. Mutta ehkä turismia voisi vähän rajoittaa, niin että yksityisyyskin vielä säilyisi. Ja tosiaan on siinä tuo elinkeinonkin näkökulma.

 8. Pirjo Toivanen avatar

  Burano on kuvauksellinen. Mutta juuri kuten tuossa tekstissäsi sanot, turisteja on aivan liikaa. Surullista, niin se on. Toisaalta buranolaiset elävät turismista, mutta kuten niin moni muu kaunis paikka Italiassa, meidän turistien tirkistely muuttaa elämää. Suurissa kaupungeissa turismi uppoaa massaan eikä häiritse, mutta valitettavasti nämä ihanat paikkakunnat ovat muuttuneet/muuttumassa ulkoilmamuseoiksi.

 9. Pirkko / Meriharakka avatar

  Mekin olemme tuolla aikanaan käynyt – ja jo yli 10 vuotta sitten ainakin kauniina päivänä kadut olivat täynnä turisteja. Ei tosiaan olisi ehkä ihan kiva asua tuolla. Asuimme joskus Tapiolassa ja välillä turistibussit pysähtyivät keittiömme ikkunan alle ihastelemaan arkkitehtuuria. Onneksi kierroksia oli kuitenkin vain harvoin ja vain kaupunkiarkkitehtuurista kiinnostuneille, joita ei sittenkään riittänyt moneen bussiin eikä joka päivä!

 10. Sofia / Project Forever avatar

  Vietin toissavuonna muutaman päivän Venetsiassa siihen täysin ihastuen, mutta jotenkin aika ja energia ei riittänyt enää Buranossa käymiseen vaikka visiittiä olin ennen reissua suunnitellutkin. Ihanan näköisiä kanaaleja ja taloja, joka varmasti houkuttaa massoittain kävijöitä päivittäin. Peliliike olisi varmaankin yöpyä saarella, jolloin sen saisi ”itselleen” heti aamusta ja illalla päiväturistien lähdettyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *