Malediivien upea Gulhin paikallissaari

Tämänkertainen Malediivien matka aiheutti aika samanmoista jännitystä kuin viime vuonna, vaikka maa alkaakin olla jo tuttu. Vuosi sitten emme tienneet yhtään vastaisiko paikallissaaret paratiisinkaipuuseen, kun kokemusta oli vain resortista (joka oli ihana <3) . Tämän vuoden matkan edellä pohdimme menettääkö Malediivit taikansa kun sinne palaa ja ovatko valitsemamme paikallissaaret yhtä hienoja kuin Rasdhoo ja Ukulhas, joista kummastakin pidimme kovasti. Olin käyttänyt tuntikausia paikallissaarten ja majoitusten valintaan ja siksi olin myös melko luottavaisin mielin sen suhteen, että matkasta tulisi hyvä.

Ensimmäinen kohteemme oli Gulhin saari. Lentokoneen laskeuduttua Malen lentokentälle astelimme kuin vanhat tekijät terminaalin ulkopuolella olevalle laiturille kyytiä odottamaan. Vuoropikavene tuli kuten pitikin ja jo puolen tunnin matkan jälkeen olimme perillä Gulhilla. Meitä oltiin tuttuun tapaan vastassa satamassa, ihan kuten muillakin saarilla. Ensitunnelma Gulhilla oli hyvin samanlainen kuin Rasdhoolla ja jotain samaa näissä saarissa kyllä on. Näillä kahdella saarella ovat paikalliset olleet kaikista ystävällisimpiä. Naiset hymyilevät minulle kun kuljemme heidän ohitseen, miehet kyselevät mistä olemme tulleet. Muilla saarilla saamme aina ystävällistä palvelua, mutta vastaanotto ei ole kuitenkaan yhtä vilpittömän lämmin kuin täällä. Gulhi nousee nopeasti suosikkisaareksi.

Meidän guest housemme Gurus Maldives on aivan bikinirannan vieressä. Eikä ihan minkä tahansa bikinirannan vaan hienoimman mitä olen paikallissaarilla nähnyt. Vetää aivan vertoja resortien rannalle. Ranta ei ole yhtä pitkä kuin Ukulhasilla, mutta se on vähintään yhtä upea ja hiekka valkoista ja pehmeää. Vesi rannan edustalla on epätodellisen kirkasta, eikä pohjassa ole kuollutta korallia tai vesikasveja ollenkaan. Vesi on hyvin matalaa pitkälle saakka ja syvenee sitten nopeasti riutan reunalla. Tuonne riutan reunalle on kuitenkin niin lyhyt matka rannalta, että sinne voi uida. Meidän guest housen isäntä vie meidän perheen sinne snorklaamaan ihan vain silkkaa ystävällisyyttään ja näyttää parhaat paikat. Me näemme monenlaisia värikkäitä kalaparvia, kilpikonnia ja elävää korallia. Paljon hienompi kokemus kuin maksullinen snorklausretki Rasdhoolla.

Bikinirannan lisäksi Gulhilla ihastuttaa myös paikallisranta, jossa palmut kaartuvat klassisesti turkoosin meren ylle. Täällä on muutenkin enemmän palmuja kuin Rashdoolla tai Ukulhasilla. Gulhilla on lukuisia puita, johon on viritelty verkkokeinuja useamman keinun ryhmiin. Ne kutsuvat rentoutumaan päivän kuumimpana hetkenä varjoonsa. Samalla voi seurata paikallisten arkiaskareita ja lasten leikkejä. Paikalliset viihtyvät sataman lähellä olevalla puistoaukiolla, jolla sijaitsee moni näistä istuskelualueista.

Aukion reunalla on myös kaksi saaren ravintoloista, Noovilaa Cafe ja Salt Harbour. Me käymme kummassakin ja ruoka on oikein hyvää ja edullista (annokset 3-6$ tai 50-75 rf). Niiden lisäksi saarelta löytyy ainakin viisi muutakin ravintolaa, joista meidän suosikiksi nousee Dhilakani Cafe. Siellä syömme melkein joka päivä lounaaksi short eatseja, jotka maksavat 20c kappale. Me aikuiset ihastumme kalacurryyn,  lapset syövät club sandwichit lähes joka päivä, sillä ne ovat tosi maukkaat. Ravintola Fulhoissa on saaren paras grillattu kala. Turistit viihtyvät enimmäkseen vain bikinirannalla olevassa ravintolassa Premier Beach Restaurantissa. Se on lounasaikaan täynnä, kun läheiseltä Maafushilta saapuu päiväretkeläisiä poseeraamaan ensin vedessä olevissa idyllisen näköisissä keinuissa ja sitten nauttimaan lounaasta. Paratiisi-idylli rikkoutuu näiden porukoiden saapuessa, sillä monet kuuntelevat musiikkia ja huutelevät äänekkäästi toisilleen.. Maafushituristit ovat selvästi enemmän lomailijoita, joita kiinnostaa meno ja meininki.  Aikaisin aamulla ja iltapäivällä päiväretkeläisten lähdettyä ranta on rauhallinen ja tunnelma raukea. Gulhilla yöpyjät arvostavat rauhaa ja kiireettömyyttä.

Gulhin talot ovat värikkäitä ja niissä on paljon seinämaalauksia. Kadut ovat kapeampia kuin muilla saarilla missä olemme olleet.

Meidän guest house Gurus Maldives on pikkuinen, vain neljä huonetta. Se on siisti, mutta hyvin yksinkertainen. Tämän guest housen suosio ei perustukaan trendikkyyteen tai ulkonäköön vaan maailman ystävällisimpään palveluun. Nattu olisi varmasti hakenut meille kuunkin taivaalta, jos olisimme vähänkään viitanneet sen haluavamme. Ystävänpäivänä meidän huoneet oli koristeltu taidokkaasti kukkien ja kasvien lehdillä. Lapset saivat muistoksi I <3 Gulhi -paidat. Aamuisin nautimme pöytään kannetun aamupalan kattoterassilta, josta oli näköala rannalle. Kuusi päivää Gulhilla menee kuin siivillä ja tuntuu vaikealta lähteä eteenpäin Maafushille.

Gurus Maldives guest house

Gulhi valloitti meidän sydämet täysin. Saari on yhdistelmä paratiisirantoja, pikkuisia kujia, sydämellisiä ihmisiä ja rentoa tunnelmaa.  Luin etukäteen, että moni päivämatkaaja ei Gulhista vaikuttunut. Epäilenkin, että pelkällä päiväreissulla eivät muutenkaan nämä pikkuiset saaret avaudu, sillä iso osa saarten viehätystä on niiden tunnelma, johon sisälle pääseminen vaatii vähän aikaa. Silti Gulhin ovat löytäneet muutkin matkaajat ja saarelle rakennetaan useampaa uutta hotellia. Bikinirannat viereen ovat paikalliset naiset pystyttäneet myyntikojuja, mitä en muilla paikallissaarilla ole nähnyt. Kaikkien uusien hotellien ja guest housejen avauduttua saari tuskin on enää yhtä rauhallinen, etenkin jos myös päiväretket Maafushilta ja lähellä olevista resorteista vielä lisääntyvät. Mutta sama trendi tuntuu olevan kaikilla paikallissaarilla. Gulhille kulkee useampi pikavene päivässä sekä Malesta että Maafushilta, mikä matkailijan kannalta on toki kätevää, mutta se tarkoittaa myös suurempaa turistimäärää. Nykyisellään guest houseja taitaa olla kymmenkunta ja turistimäärä oli vähäinen päiväretkeläisten lähdettyä. Meille kaikille jäi kuitenkin haave päästä takaisin Gulhille. Malediivit oli ihan yhtä ihana kuin aikaisemmillakin kerroilla.


Posted

in

by

Comments

16 vastausta artikkeliin “Malediivien upea Gulhin paikallissaari”

 1. Milla avatar
  Milla

  Ihanan näköistä! Nuo rannat ovat upeita. Palmut tuovat kyllä sellaisen aidon paratiisifiiliksen. Värikkäät talot näyttävät kivalta.

  1. Christa avatar

   Palmut tosiaan jotenkin kuuluvat siihen aitoon paratiisifiilikseen. Ja juuri tuollaiset meren ylle kaartuvat.

 2. Anniina avatar
  Anniina

  Tuollaisissa maisemissa kelpaa lomailla. Minkä kokoinen saari Gulhi on? Ollaan mietitty Malediivejä, mutta toistaiseksi ollaan päädytty Thaimaahan. Omatoimimatkailu vähän mietityttää lasten kanssa. Saat kuulostamaan helpolta kuitenkin tuon Gulhille siirtymisen lentokentältä.

  1. Christa avatar

   Luin jostain, että Gulhi olisi vain 400m x 250m eli tosi pieni saari. Sellaiselta se kyllä tuntuikin ja juuri tuo koko on osa Gulhin viehättävyyttä.
   Lentokentältä Gulhille oli tosiaan helppo siirtyä, sillä pikavene lähtee heti lentokentän ulkopuolelta. Gulhille menee vieläpä monta pikavenettä päivässä, niin aikataulunkaan kanssa ei ole niin stressiä, jos lento vaikka on myöhässä. Lentokentältäkin saa apua pikaveneen löytämiseen. Mutta kenttä on pieni ja pikaveneet lähtevät kaikki yhdestä paikasta. Gulhin päässä oltiin vastassa kun astuimme pikaveneestä laiturille ja kuten kirjoitin, niin sama on ollut muillakin saarilla. Viime vuonna Rasdhoolle mennessämme meitä oltiin jo lentgokentällä vastassa ja ohjattiin oikeaan pikaveneeseen. Omatoimisesti on ihan helppo liikkua, kun paikalliset ovat niin auttavaisia ja ystävällisiä.

 3. Piyya avatar
  Piyya

  Malediivit, Malediivit, Malediivit, sinun juttusi saa minun korvissa pyörimään korvaamadon, joka ei ota loppuakseen. Joku kuiskii siellä jatkuvasti Malediivien nimeä 😁
  Pienessä paikassa voi hyvin vähän laskeskella oman rauhoittumisen taidon määrää. Pienessä paikassa on pakko rauhoittua ja jos paikka tuntuu liian pienelle onkohan se paikan syy vai oman hetkisen elämän mahdottomuus, ettei pysty rauhoittumaan vaikka haluaisi.

  1. Christa avatar

   Joo, olet ihan oikeassa. Huomaan usein loman aluksi, että on vaikea rauhoittua, vaikka sitä rauhoittumista nimenomaa tarvitsen. Ehkä Malediiveille minua osittain vetää juuri se, ettei siellä voi tehdä kovin paljon, vaan paikallisen elämänmenon kiireettömyys tarttuu ja huomaamattani alan rentoutua ja rauhoittua.

 4. Anna | Muuttolintu avatar

  Onpa ihanan näköistä! Meillä oli vähän sama tilanne ennen matkaa, oltiin ennen majoituttu vain resorttisaarella, ja käytettiin tuhottomasti aikaa paikallissaarten valintaan. Tämäkin kuulostaa tosi kivalta!

  1. Christa avatar

   Paikallissaarista on yllättävän vähän tietoa saatavilla, vaikka aika moni niillä on matkaillut. Mutta ilmeisesti melkein mikä tahansa paikallissaari on käymisen arvoinen.

 5. Sandra /Terveiset päiväntasaajalta avatar

  Ihana saari! Näitä sun Malediivi postauksien lukemista on vaan pakko jatkaa ja jatkaa! 😅 Ollappa palmunalla keinussa lukemassa kirjaa!

  1. Christa avatar

   Nii-in. Ollappa palmun alla keinussa lukemassa kirjaa. En saanut vielä ollenkaan tarpeekseni Malediiveistä tälläkään kertaa. Kova kaipuu on takaisin sekä tuohon fiilikseen että maisemiin.

 6. AriL avatar
  AriL

  Aivan upeita kirjoituksia Malediivien reissuista.
  Meillä oli alkuun tarkoitus pysyä Sri Lankassa reilu kolme viikkoa mutta nyt heräsi halu lähteä esim. reiluksi viikoksi Malediiveille Gulhille reissun lopuksi ja lähteä sitten kotiin hyvin levänneenä. Rakastamme rauhaa ja oleilua joten Gulhi vaikuttaa meille ihanteelliselle kohteelle meille koska aiomme kierrellä Sri Lankassa niin vastakohdaksi sopisi varmaan täysin veltto oleilu rauhallisessa paikassa. Mahdolliset retket lähisaarille toisivat varmasti mukavaa vaihtelua jos vedessä lilluminen/makoilu alkaa kyllästyttämään (toki epäilen tätä (-; )
  Paluulennon aikataulu mietityttää hieman – se lähtisi 10:15 aamulla niin ilmeisesti viimeinen yö olisi järkevää viettää Malessa..
  Kiitos vielä mahtavasta tietopaketista jonka olet viitsinyt kirjoittaa ja jakaa meille tiedonnälkäisille matkaajille.

  1. Christa avatar

   Malediivit olisi varmasti upea päätös lomalle. Gulhille on helppo ja nopea päästä Malesta, niin teille ei tulisi pitkää matkustamistakaan. Gulhilta menee kyllä ensimmäine pikavene Maleen jo 7 maissa, mutta varmempaa olisi varmasti jäädä Maleen tai Hulhuleen (lentokenttäsaarelle) yöksi. Nyt kun Malen ja Hulhulen välille on avattu silta, niin voi hyvin yöpyä Malen puolella ja hurauttaa taksilla lentokentälle, jos hotelli ei satu olemaan ihan lentäkentälle lähtevien paikallislauttojen vieressä, kuten meillä oli viime reissulla (hotel Jen).

 7. Heidi avatar
  Heidi

  Palaan näihin Malediivi-postauksiin aina uudelleen ja uudelleen! 😍 Ensi talven lomamatka on jo varattu, ja Gulhi valikoitui kohteeksi ihan vain näiden kirjoitusten perusteella! Sama hotellikin, josta on ylistäviä arvioita netti täynnä- me ei tosin olla saatu vastauksia useampiin sähköposteihin, nyt lopulta joku yhteys whatsappin kautta, hieman siis epäilyttää, kuinka meidän käy…
  Kiitos, että kirjoitat, on ihanaa päästä etukäteen fiilistelemään tulevaa lomaa! 😊

  1. Christa avatar

   Oo, minullekin kyllä kelpaisi talviloma Gulhilla. Muistelisin, että mekin saimme odotella sähköpostiin vastausta aika pitkään. Gurusin omistaja oli ainakin meidän tuolla ollessa vain harvoin paikalla ja Nattu taas ei taida vastailla sähköposteihin vaan keskittyy paikalla olevien vieraiden hyvinvointiin. Uskon kyllä, että teillä menee kaikki hyvin. Ja minultakin saa kysyä, jos on jotain mietityttävää. Ihan muuten vinkiksi, että oletuksena siellä tarjoillaan aina länsimainen aamupala = 3 paahtoleipää, 2 kananakkia, paistettu kananmuna, hilloa, voita ja hedelmiä. Kuitenkin pyynnöstä saa malediiviläisen aamupalan (tonnikala-kookosmössöä, paikallista litteää leipää, hedelmiä), joka meidän mielestä oli paljon parempaa.

   1. Heidi avatar
    Heidi

    Meidän loma lähestyy, ja jännitys kasvaa: hotellista ei ole vieläkään annettu ymmärrettävää tietoa siitä, mistä julkinen pikavene (public speed boat) lähtee, ja onko siihen varattu hotellin puolesta liput, ja jos ei, niin mistä niitä saa… 😅 Tämän postauksen perusteella ymmärsin, että se lähtisi lentokentältä, mutta useisiin lähettämiini viesteihin on vastattu kaksi eri paikkaa itse Malen saarelta. Tällaiselle perusteellisemmalle suunnittelijalle aiheutuu kyllä joku vatsahaava ennen kuin ollaan Gulhilla! 🙈

    1. Christa avatar
     Christa

     Meillä lähti pikavene tosiaan lentokentältä eli kun mennään ulos Burger Kingin viereisestä uloskäynnistä, niin ihan heti siinä suoraan uloskäynnin edessä olevalta laiturilta. Gulhille menee monta pikavenettä päivässä ja osa koukkaa tuolta lentokentän kautta, osa ei. Ne, jotka eivät mene lentokentän kautta lähtevät Malesta parista eri terminaalista tosiaan. Riippuu siis ihan mihin aikaan pikavene lähtee, että mistä pitää hypätä kyytiin. Lippuja voi ostaa pikaveneestäkin eli sen suhteen ei tarvitse stressata. Muihin terminaaleihin pääsee taksilla lentokentältä ja kestää liikenteestä vähän riippuen 15-20 min. Toivottavasti saatte vielä vastauksen hotellilta, mutta jos ei niin lentokentällä kyllä neuvotaan myös.Gulhissa on se hyvä puoli, että pikaveneitä menee kohtuullisen usein (tunnin tai puolen tunnin välein), kun siellä koukkaavat useammalle muulle saarelle menevät veneet. Lisäksi Gulhille pääsee paikallislautalla Malesta Villingilin terminaalista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *