Krakovan joulutunnelmia

Ilmassa leijuu vuoroin houkuttevan kanelinen ja makea churrojen tuoksu, gluhweinin alkoholi ja mehevä makkaroiden ja perunoiden käry. Olen vasta päässyt Krakow Glownyn asemalta  Galleria Krakowska-ostoskeskuksen edessä olevalle aukiolle. Suuri joulukuusi on pystytetty erilaisia käsitöitä, leluja ja makeisia myyvien kojujen taakse. Vaikka sää on harmaatakin harmaampi tihkusateineen, joulutunnelmaa ei voi olla aistimatta. Joululaulut kaikuvat kovaäänisistä.

Seuraavan kolmen päivän aikana nämä minua heti ensimmäisenä kohdanneet tuoksut tulevat tuttuakin tutummaksi, sillä hotellini on aivan Krakovan suurimman, Rynek Glownyllä sijaitsevan joulutorin vieressä. Käyn torilla useamman kerran päivässä, aina hotellita lähtiessäni tai sinne palatessani.

Torilla tuntui olevan tarjolla jos jonkinlaista syötävää. Itse maistoin ainoastaan churroja kanelisella kinuskikastikkeella. Ne olivat todella hyviä, mutta niin makeita, ettei pystynyt ajattelemaan mitään syötävää niiden jälkeen. Täälläkin myytiin kojuissa lähinnä käsitöitä, joulukoristeita, makeisia, piparkakkuja ja ruokatarvikkeita.

Torin joka laidalla oli houkuttelevan näköisiä ravintoloiden terasseja, joissa ilmeisesti oli lämmin lasi- tai muoviseinistä huolimatta, sillä ihmiset istuivat niissä ihan sisävaatteillaan. Kaikkialla oli valoja, jota toivat joulutunnelmaa harmauteen. Torin laidalle oli myös rakennettu lava, jolla esitettiin aika ajoin joululauluja.

Näihin joulutunnelmiin oli hyvä päättää vuoden opintovapaani. Joulunalusviikko kului töissä nopeasti, kun joulunodotusta oli haettu Krakovasta. Nyt on aika rauhoittua joulunviettoon myös täällä kotisohvalla ja toivottaa teille ihanaa ja tunnelmallista joulua!


Posted

in

by

Comments

8 vastausta artikkeliin “Krakovan joulutunnelmia”

 1. Asko Leppilampi avatar

  Kiitos! Olipa todella mielenkiintoista lukea juttusi, sillä kävimme vuosi sitten samassa paikassa. Tykkäsimme kovasti. Ei ole yllätys, että samoilla kaavoilla mennään tänäkin vuonna. Mitäpä sitä hyvää muuttamaan. Rohkenen laittaa tähän perään oman kertomukseni vuoden takaa. Voit itsekin katsoa onko muutosta tullut.

  http://appamatkustaa.fi/krakovan-joulutori-vierailun-vaartti/

  1. traveldreamer17 avatar

   Kävinkin lukemassa juttusi Krakovan joulutorista jo ennen reissuani. Se vain lisäsi matkakuumettani tuonne!

 2. Anna | TÄMÄ MATKA avatar

  Joulutorit on kyllä mukavia paikkoja. Viimeksi on tullut koluttuaan juuri Puolan ja Baltian oulutoreja, ja ne eivät ole kyllä pettäneet. Onhan espanjassakin ym. Joulutoreja, mutta ei niissä ole sama tunnelma.

  1. traveldreamer17 avatar

   En ole aikaisemmin ollut muilla joulutoreilla kuin Tallinnassa ja Helsingissä. Olenkin siksi halunnut päästä jonnekin keski-Euroopan joulutoreista. Krakova oli oikein tunnelmallinen. Ehkäpää ensi vuonna Saksaan?

 3. Virpi/Hätälasku matkablogi avatar
  Virpi/Hätälasku matkablogi

  Joulutorit on ihania. Harmikseni juuri koskaan en joulun alla pääse lähtemään reissuun joten ulkomaiset joulutorit ovat jääneet vähälle. Mukava kuitenkin päästä tunnelmiin näin blogien välityksellä.

  1. Christa avatar

   Nykyään joulutoritunnelmaan pääsee Suomessakin onneksi. Ihaninta minusta joulutoreilla on tuoksut ja ihmisten onnellisuus. Niitä varten ei tarvitse matkustaa kauas.

 4. Eeva / Eevagamunda-blogi avatar

  Joulutorit ovat ihania. Meillä Espanjassakin on joulutoreja (ja ne ovat auki loppiaiseen saakka), mutta kuten Annakin sanoi yllä, tunnelma ei yllä pohjoisempien joulumarkkinoiden tasolle. Toisaalta olen niin vilukissa, että en innostu usein kaupunkilomista Pohjois-Euroopassa talvella.

  1. Christa avatar

   Täytyy myöntää, että vaikka Krakovassa oli joulutunnelma kohdallaan, niin sää oli kamala: satoi jäätihkua ja oli todella harmaata ja kylmää. Espanjassa olisi sen suhteen huomattavasti mukavammat olosuhteet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *