Mitä mukaan lennolle?

Mitä tarvitsee mukaan lennolle? Tarvitseeko pitkällä lennolla mukaan jotain erityistä? Entä yölennolle? Miten lennolle kannattaisi pukeutua?

Me olemme huomenna lähdössä matkoille, joten  pakkaaminen on ajankohtaista. Matkustan usein pelkillä käsimatkatavaroilla, mutta en nyt tässä postauksessa puutu siihen, mitä silloin pakkaan matkalle mukaan, vaan siihen mitä tarvitsen lennolla tai heti sen jälkeen.

Oli minulla sitten varsinaiset matkatavarat ruumassa tai matkustamossa, otan aina mukaani käsilaukun tai repun, jossa säilytän matkanteon aikana ja lentokoneessa tarvittavat varusteet. Käsilaukun tai repun säilytän edessä olevan penkin alla, sillä tavaroiden hakeminen matkatavarahyllyltä voi olla hankalaa ellei istu käytäväpaikalla.  Suosin sitä, että mikään tavara ei ajalehtisi laukun pohjalla, vaan tavarat on lajiteltu pussukoihin, jossa ne pysyvät helpommin löydettävissä. Seuraavassa omat vinkkini siihen, mitä olen huomannut tarpeelliseksi pakattavaksi käsimatkatavaroihin.

Vinkkejä käsimatkatavaran pakkaamiseen

KAIKEN PITUISILLE LENNOILLE
 1. Matkadokumentit, passi, matkaliput, hotellivaraukset. Jälkimmäiset joko sähköisenä tai paperisena. Minulla on usein molempina versioina siltä varalta, että kännykkä katoaa/varastetaan/ hajoaa/akku loppuu. Matkadokumentit ovat minulla myös sähköpostissa helposti saatavilla. Koko perheen passit ja lentoliput pysyvät yhdessä paikassa passilompakossa.
 2. Lompakko. Vähän käteistä joko euroissa tai kohdemaan valuutassa ja kaksi luottokorttia. Nostan yleensä paikallista valuuttaa vasta kohteessa.
 3. Viihdykettä lennolle = kännykkä. Suosin e-kirjoja kännykässä ja valmiiksi ladattuja Netflix-elokuvia. Paperinen kirja painaa ja vie turhaa tilaa. Mitä pidempi lento, sen enemmän viihdykettä. Tosin usein mannertenvälisillä lennoilla on lentokoneessa viihdejärjestelmä, mutta ei aina. Kokemusta on. 11h Thaimaahan ilman viihdejärjestelmää oli aika tuskaisaa.
 4. Kuulokkeet elokuvien katselua varten, oli sitten kyse viihdejärjestelmän elokuvista tai omista latauksista. Nappikuulokkeet kulkevat kätevästi pakattuna pieneen minigrip-pussiin, mutta toki voi ottaa isommatkin vastamelukuulokkeet, jos kokee niitä tarvitsevansa. Itse suosin nappikuulokkeita niiden pienen tilan vuoksi.
 5. Pientä syötävää. Pähkinöitä, hedelmä, barebar, energiapatukka ovat hyvä hätävara. Mannertenvälisillä lennoilla ruoka kuuluu yleensä hintaan, mutta silti on hyvä olla mukana jotain pientä syötävää. Matkanteko saattaa kestää arvioitua pidempään ja pieni snack voi pelastaa päivän. Euroopan lennoilla saatan ottaa mukaan ihan kunnon eväät, koska lentokoneessa myytävät tuotteet voivat loppua kesken. Kokemusta on tästäkin. Eväät on pakattu kangaskassiin, jota voi käyttää matkalla muutenkin.
 6. Tyhjä vesipullo. Vesipullon voi täyttää turvatarkastuksen jälkeen.
 7. Kännykkälaturi ja varavirtalähde.
 8. Kamera ja objektiivit. Näiden paikka ei ole ruumaan menevässä matkalaukussa, jossa ne voivat rikkoutua. Myös muut elektroniset laitteet tulisi olla käsimatkatavaroissa, ei ruumassa. Pakkaan Olympus Pen -kameran ja objektiivin niille ompelemaani pieneen pehmustettuun pussukkaan. Isommalle kameralle kätevämpi on kameralaukku.
 9. Villasukat. Lentokoneessa on usein viileää etenkin jaloista. Villasukat ovat hyödylliset yleensä myös kohteessa, vaikka matkustaisi lämpimään maahan, sillä kivilattiat voivat olla kylmät.
 10. Nesteet/kosmetiikka. 1 litran pussiin mahtuu hyvin kaikki mitä tarvitsen lennolla: 100ml piilolinssineste, varalinssit, värillinen huulirasva, pieni aurinkorasva, ehkä pieni käsirasva ja varuiksi ripsiväri (jos ruumalaukku hukkuu matkalla). Nesteitähän ei saa olla enempää kuin tuohon 1l läpinäkyvään pussiin mahtuu, eikä yli 100ml pakkauksia.
 11. Mahdollinen varavaate. Lämpimään maahan matkatessa shortsit. En kanna mukanani paljon hätävaravaatetta, koska olen pukeutunut lennolle kerroksiin, joita voi tarpeen tulleen lisätä tai poistaa. Shortsit saatan kuitenkin ottaa käsimatkatavaraan, jos tiedän että määränpäässä on kuuma. Pakkaan varavaatteen minigrip-pussiin, niin se vie mahdollisimman vähän tilaa.
 12. Avaimet kannattaa myös aina olla käsimatkatavaroissa, etteivät ne vaan katoa, jos ruumaan menevä laukku jääkin matkan varrelle!
 13. Kynä kannattaa pitää aina mukana. Saatat joutua täyttämään maahantuloilmoituksen tai turistiviisumihakemuksen jo lentokoneessa.
 14. Lääkkeet. Särkylääkettä on hyvä aina olla mukana. Jos tarvitset reseptilääkkeitä, niidenkin paikka on käsimatkatavaroissa, samoin reseptien.
 15. Aurinkolasit. Aurinkoiseen maahan matkatessa aurinkolaseja tarvitsee usein välittömästi. Käsimatkatavaroissa lasit pysyvät myös varmemmin ehjänä.
LISÄKSI PITKILLE LENNOILLE TAI YÖN YLI KESTÄVILLE LENNOILLE
 1. Hammasharja ja – tahna.   Yölennolla pesen aina hampaan ennen kuin yritän nukkua, samoin herätessäni. Pitkillä lennoilla olo freesiytyy kummasti, kun pesee hampaat, vaikka ei olisi nukkunutkaan
 2. Yölennolla korvatulpat ja unimaski ovat ehdottomat. Usein myös puhallettava niskatyyny. Useilla lentoyhtiöillä jaetaan yölennoilla pakkauksia, joissa on korvatulpat, unimaski, sukat, huulirasva, hammasharja ja -tahna sekä  tohvelit, mutta ne eivät välttämättä ole sopivia. Air Madagaskarin korvatulpat olivat niin isot ja kovat, etteivät ne menneet korviini. Turkish Airlinesin unimaski on sisältäkin liukasta materiaalia ja siksi pysyy minulla huonommin kuin pehmeästä materiaalista tehty.
 3. Kosteuspyyhkeitä. Pitkän lennon jälkeen on ihana saada pyyhkäistyä naama tai lennon aikana puhdistaa kädet.
Koko perheen passit ja lentoliput pysyvät tallessa passilompakossa. Tämä on itse ommeltu, mutta vastaavia saa myös nettikaupoista.

Lasten käsimatkatavarat

Meidän lapset kantavat omat käsimatkatavaransa repuissaan. He pakkaavat aika lailla itse käsimatkatavaransa, sillä he ovat niin rutinoituneita matkustajia, että tietävät jo mitä tarvitsevat mukaan. Minä hoidan välipalapuolen.

 1. Viihdykettä. Meillä on arjessa rajoitettu peliaika, mutta lentomatkoilla ei. Niinpä lasten pääasiallinen viihdyke on kännykkä. Siihen ladataan ennen matkaa nettiä vaatimattomia pelejä. Alle 3-vuotiaille pakkasimme piirustusvälineitä, värityskirjoja, pikkuautoja. Tarrakirjojakin on ollut mukana ja niistä riittää puuhaa pitkäksi aikaa.
 2. Vara-akku ja kännykkälaturi. Jotta kännykkä pysyy käyttökunnossa koko matkan.
 3. Kuulokkeet. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin kuunnella lentokoneessa pelin ääniä. Siispä lapset pelaavat vain kuulokkeet päässä. Lapset ovat ommelleen itselleen lentopussukat, joihin mahtuu kuulokkeet, ja niissä on taskut kännykkää, laturia ja varavirtalähdettä varten. Näin kaikki tarpeellinen pysyy tallessa, eikä huku repun uumeniin. Samaan tarkoitukseen voi käyttää toki ihan kaupasta ostettavia pussukoita.
 4. Unikaveri
 5. Lukemista. Jos loppuukin akku kännykästä tai tulee odottelua lentokentällä, niin lukeminen tulee tarpeeseen.
 6. Vesipullo
 7. Aurinkolasit
 8. Varavaatteet. Lapsilla on mukana aina shortsit ja uimahousut/uimapuku minigrip-pussiin pakattuna siltä varalta, että ruumalaukku ei tule perille. Pienemmät lapset tarvitsevat vahinkojen varalta enemmän varavaatetta.
 9. Yölennoilla lapsillakin on omat unimaskit ja niskatyynyt. He saattavat ottaa myös hamampyyhkeet käsimatkatavaraan, sillä niitä voi käyttää lisälämmikkeenä.
Tekniikkapussukka, varavaatteet minigrip-pussissa, unikaveri, aurinkolasit ja lukemista. Näillä 10-vuotias pärjää päivälennon.
Keskimmäisen lapsen itselleen ompelema pussukka, jossa keskellä isot, taitettavat kuulokkeet, taskuissa kännykkä, laturi ja varavirtalähde.
Pukeutuminen

Minä haluan lennolle pukeutua mahdollisimman mukavasti, joten korkokengät ja tiukat vaatteet saavat jäädä kotiin. Minulla on aina hyvin samat vaatteet matkustaessani: t-paita, neuletakki ja kevytuntuvatakki (jos Suomessa tai kohdemaassa sitä tarvitsee), stretchfarkut, sukat, tennarit, huivi. Neuletakki on helppo riisua kohdemaassa, ja hyvin joustavista farkuista saa lahkeet helposti käärittyä, jos saavuttaessa kohteeseen on lämmin. Välillä matkustin kangashousuilla, mutta olen palannut näihin supermukaviin farkkuihin, sillä ne ovat lennolla lämpimämmät ja niiden lahkeet pysyvät paremmin käärittynä. Jos Suomessa on lähtiessä hyvin kylmä, laitan neuletakin alle vielä ohuen pitkähihaisen puseron. Tennarit saatan kesällä matkustaessani korvata ballerinoilla. Huivi toimii tarvittaessa peittona tai tyynynä. Kohteessa sillä voi vaikka peittää olkapäät, jos tarvitsee.

Lapset matkustavat t-paidalla, hupparilla, kevyillä kangashousuilla/legginsseillä, syystakilla ja lenkkareilla.

Puuttuuko listastani jotain, jonka otat ehdottomasti lentokoneeseen mukaasi? Mitkä ovat sinun luottovaattesi lennolle?


Posted

in

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “Mitä mukaan lennolle?”

 1. Piyya avatar
  Piyya

  Huivi on myös mun ehdoton luottovaate. Toimii lämmikkeenä ja tyynynä tarvittaessa.
  Matkustan mielellään hyvin joustavina vaatteissa. Mielellään jopa siistissä oloasussa ?
  Pitkä joustava mekko on kans kiva varsinkin lämpimään lentäessä.
  Olen huono suunnittelemaan tuota viihdykettä, minkä vuoksi ne tuntuukin niin pitkille ja olen nopeasti levoton lyhyelläkin lennolla. Tässä on parannettavaa !
  Ihana kuinka teidän lapset on jo selvästi tottuneita matkailijoita ja rutiiinit jo hallussa.
  Oikein hyvää matkaa teille ☀️☀️☀️

  1. Christa /Traveldreamer avatar

   Kiitos Piyya! Nyt on matka ohi ja kylläpä oli piristävää käydä auringossa marraskuun harmauden keskellä.
   Kävi muuten niin, että nuorimmainen ei ollutkaan saanut yhtään uutta peliä ladattua kännykkäänsä ja ehti poistaa vanhat. Menomatka tuntui hänelle vähän pitkältä. Onneksi saimme pelejä ladattua kotimatkalle sitten kuitenkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *