Tunnelmallinen Kotor ja Montenegron upeat maisemat

Matkani viimeinen kohde oli Montenegro. Lähdin bussiretkellä aikaisin aamulla Cavtatista etelään, suuntana ensin Budva ja sieltä vuorten yli Kotoriin. Tällaisia tai vastaavia päiväretkiä oli tarjolla monella eri matkanjärjestäjällä Cavtatissa ja Dubrovnikissä 40-50 eurolla. Oma päiväretki oli varattu Aurinkomatkojen kautta. Syyskuun alkaminen oli ilmeisesti vähentänyt turisteja, sillä rajanylitys Kroatiasta Montenegroon sujui jonottamatta. Reitti Budvaan vei rajan lähellä olevan Hertzeg Novin läpi Denoviciin, jossa bussi pääsi Kotorinlahden ylittävän lautan kyytiin. Lautta säästää noin tunnin verran  Budvaan matkaavalta verrattuna siihen, että Kotorinlahden kiertäisi ajaen.  Toki lahti on todella kaunis kierrellä rantaa pitkin. Me ajoimme sitä takaisin, kun tulimme Kotorista.

 

BudvaN vanhakaupunki

Ensimmäinen päiväretken kohde oli Budva. Opas bussissa kertoi kuinka Budvaa kutsutaan myös Dubrovnikin pikkuveljeksi, koska sillä on samanlainen muureilla ympäröity vanhakaupunki.  Dubrovnikiin ihastuneena odotin innolla tämän pikkuveljen kohtaamista. No, siitä ei tullut ollenkaan taianomaista kuten Dubrovnikin kohtaamisesta. Kävelin ihanan odotukseni vallassa ravintoloiden, matkamuistomyymälöiden ja kahviloinen reunustamaa rantakatua vanhaan kaupunkiin, jonka edustalla kellui samanlaisia ökypaatteja kuin Cavtatissa.  Vanhaan kaupunkiin johtaa useampi portti. Heti portin sisäpuolella kapeiden katujen molemmin alkoi krääsämyymälät ja pienet pizza- ja pikaruokakojut. Kadut päättyivät lyhyeen, eikä sivukaduille etsiytyminen johtanut kuin umpikujiin ja rannalle.

 

Paikoitellen vanhakaupunki oli ihan nätti, mutta ei kyllä silti tehnyt ollenkaan vaikutusta minuun. Budvassa oli useampi ranta, joiden hiekka oli huomattavasti hienompaa kuin Kroatian puolella. Vanhankaupungin ulkopuolella Budva on täynnä uusia hotelleja ja ravintoloita. Varmaan ihan kelpo kohde rantalomailuun.

Budvan kaupunki. Vasemmalla vanhakaupunki muureineen.

 

Vuoristomaisemissa KOtorinlahdella

Budvan vanhassakaupungissa  turisteja oli melkein yhtä paljon kuin Mostarissa. Ei ollut ollenkaan haikeaa lähteä Budvasta puolentoista tunnin jälkeen. Etenkin, kun odotettavissa oli ajomatka ensin vuoria ylös ja sitten alas. Tietä ylös vuorille on levennetty viimeisen parin vuoden ajan ja viime keväänä tie aukaistu kokonaan liikenteelle. Ajoimme Montenegron vanhan pääkaupungin Cetinjen läpi ylös Kotorinlahden yläpuolelle. Oppaamme kertoi matkalla, että Montenegro säilytti pitkään itsenäisyytensä juuri siitä syystä, että sen pääkaupunki siirrettiin 1400-luvun lopulla vuorien kätkössä olevaan, vaikeasti saavutettavaan Cetinjeen pois Obodista, joka oli siihen saakka palvellut pääkaupunkina. Cetinjeä eivät pystyneet ympäröivät kansat valloittamaan.  Cetinjen yläpuolella sijaitsee rakastetun entisen hallitsijan Petar II Petrovic-Njegosin mausoleumi, joka on alueen suosittukin nähtävyys. Me söimme välipalaa lähellä mausolemia sijaitsevassa ravintolassa ja lähdimme sen jälkeen laskeutumaan alas Kotorinlahdelle. Maisemat olivat käsittämättömän upeat synkästä säästä huolimatta.

Laakson suojassa majaileva Cetinje

Kotor

Kahdenkymmenenviiden numeroidun mutkan jälkeen serpentiinitie päätyy Kotoriin. Kaupunki oli viehättävä heti ensi hetkistä alkaen.  Kotorin satamassa oli vain yksi risteilyalus ja siksi turisteja ei ollut liikaa. Kotorin vanhakaupunki on ympäröity muurein, jotka jatkuvat vuorille saakka. Kaupungissa oli ihana vain kierrellä ja ”eksyä”. Vanhakaupunki on Dubrovnikiä pienempi, mutta siinä on samanlaista viehätystä. Minulle tuli monissa kohdin mieleen Italia.

Olin lukenut jo ennen Kotoriin saapumista, että vanhassakaupungissa on paljon kissoja ja kissa-aiheisia matkamuistoja. Todellakin! Olin silti yllättynyt kuinka kesyjä kissat olivat. Vai mitä sanotte kissapesueesta, joka asui matkamuistoliikkeessä esineiden keskellä tai näyteikkunalla nukkuvasta nautiskelijasta? Kotorissa on ihan kissoille omistettu museokin, mutta siellä en käynyt vaan tyydyin ihailemaan näitä kaduilla vastaantulevia yksilöitä.

Kotorin vanhassakaupungissa oli kiva bongailla erilaisia yksityiskohtia. Sellaisia tuntui olevan erityisen paljon. Täällä olisi voinut olla pidempäänkin kuin vain neljä tuntia. En ehtinyt edes käydä kaupungin yläpuolella olevassa linnoituksessa, josta olisi ollut upeat näköalat lahdelle, saati veneretkellä Kotorinlahdella. Halusin nauttia Kotorin tunnelmasta kaikessa rauhassa. Vanhassakaupungissa oli paljon kutsuvannäköisiä ravintoloita ja kahviloita. Kotorissa pitää kuulemma ehdottomasti ottaa kahvin kanssa pala kakkua. Kakkuja olikin paljon tarjolla ja istahdin minäkin nauttimaan kaupungin tunnelmasta yhdelle kaupungin monista pienistä aukioista. Hintataso vaikutti olevan Dubrovnikin seutua aika paljon edullisempi. Cappuccino ja iso kakkupala maksoivat 3€. Montenegrossa on helppo vertailla hintoja, kun siellä rahayksikkö on todellakin euro, vaikka maa ei EU:hun saati EMU:un kuulu.

 

Kotorin vanhakaupunki ei tuntunut ollenkaan samalla tavalla turisteja varten rakennetulta kulissikaupungilta kuten Budva ja vähän Mostarkin (vaikka eiväthän ne sitä oikeasti ole). Osittain se varmasti johtuu siitä, että Kotor on isompi ja matkamuistomyymäläkaduilta voi poiketa sivukaduille pois muiden turistien reitiltä. Turisteja oli myös vähemmän minun käyntini aikana kuin noissa kahdessa muussa. Kotorissakin on paljon matkamuistomyymälöitä, mutta ne ovat jotenkin sympaattisempia. Kuten kaupunki itsekin. Sanoinko jo, että taisin vähän ihastua.

Vähän haikeana kävelin takaisin bussille. Olisin voinut jäädä Kotoriin pariksi päiväksi. Kotimatka upeaa Kotorinlahtea (tai oikeastaan neljää eri lahdelmaa) pitkin oli kuitenkin hieno kokemus maisemineen. Tähän oli täydellistä päättää täydellinen viikko Balkanilla.

Ovatko Montenegron maisemat ja Kotorin vanhakaupunki tehneet sinuunkin vaikutuksen?


Posted

in

by

Comments

28 vastausta artikkeliin “Tunnelmallinen Kotor ja Montenegron upeat maisemat”

 1. Piyya avatar
  Piyya

  Olet kyllä ottanut kaiken irti Balkanilta, mitä viikon aikana ehdit. Ihastuttaa ja ihan hengästyttää ! Selvästi oli kuitenkin vaivan arvoista ! Joskus saatan itse jättää johonkin menemättä kun nuo matka-ajat voi joskus olla pitkiä, mutta aina on kannattanut lähteä.
  Balkan ?

  1. traveldreamer17 avatar

   Kun kerrankin sai tehdä ihan oman mielen mukaan, eikä huolehtia kenestäkään muusta, niin käytin kaiken ajan hyödyksi :). Ehdin kyllä ihan sopivasti rentoutumaankin, kun ihan hotellini vieressä oli ranta, jossa pystyi pistäytymään.

   Olihan tuossa matkustamista jonkin verran, mutta toisaalta Balkanilla jo ne siirtymät paikasta toiseen ovat kokemus hienojen maisemien ansiosta. Eri asia on istua kaksi tuntia moottoritien laitoja katsellen. Ja täytyy sanoa, että vaikka yleensä teen kaikki retket omatoimisesti, niin näillä retkillä oli hyvät oppaat, jotka osaltaan tekivät kokemuksesta vielä antoisampia.

 2. jossu avatar

  Montenegro teki minuun suuren vaikutuksen. Ei tullut käytyä Kotorin kaupungissa , vain lahdella. Mutta Kotor muistuttaa Herceq Novia, yhtä viehättävä kaupunki ja sielläkin oli täynnä kissoja.

  1. traveldreamer17 avatar

   Kuulinkin kehuja Herceg Novista. Siellä olisi hienoa päästä käymään. Nyt ajoimme vain ohi, kun päiväretkellä ei kaikkea ehtinyt.

 3. Pirjo avatar
  Pirjo

  Montenegro on tehnyt suuren vaikutuksen uljailla maisemillaan.Olen niin samaa mieltä Budvasta,eli pikainen käynti riitti,ei sytyttänyt.Kotor sensijaan..aah!Asuimme toissakeväänä huoneistossa lähellä Kotoria ja se maisema parvekkeelta Kotorinlahdelle oli mykistävä.Vanha kaupunki oli viehättävä varsinkin iltaisin kun päiväretkeilijät olivat poistuneet.Teimme retkiä ylös vuorille ja myös kivoihin lähikyliin,mm.Perat,Risan ym.Ihmiset ovat ystävällisiä ja auttavaisia,joskin kielitaito on heikohkoa.Tulemme varmaan palaamaan näille seuduille;ehkäpä seuraavaksi vaikka Albaniaan..

  1. traveldreamer17 avatar

   Voin vain kuvitella kuinka upeat maisemat teillä on ollut asunnon parvekkeelta! Minäkin haluaisin kokea Kotorin iltatunnelman, kun päiväturistit ovat kaikonneet. Samaa mieltä, että tuonne on päästävä uudelleen.

 4. Heidi avatar

  Montenegro on kyllä helmi, pari kertaa käynyt ja uudestaan haluan kyllä sinne! Rannikkoreitti on kyllä yksi kauneimmista mitä on. Itse tykkäsin myös pohjoisemman osan vuoristosta. 2011 oltiin Zabljakissa, ja siis ne vuoret! Ei turhaa maan nimi ole ”Mustat vuoret”.

  1. traveldreamer17 avatar

   Oi, pohjoisosan vuoret olisi mahtava kokea.
   Tykästyin jo rantareittiin Dubrovnikista pohjoisen suuntaan, mutta tämä Kotorinlahdelmien laitoja ajelu oli kyllä vieläkin upeampi.

 5. Terhi/Fammo matkalla avatar

  Kiva lukea tätä kun tänään juuri tulin Dubrovnikista Podgoricaan ja bussi ajoi rantaa pitkin Budvan ja Kotorin kautta, maisemat ovat kyllä niin mahtavat. Ihan tulee ihasteluöverit

  1. traveldreamer17 avatar

   Aika maisemareitti tosiaan, jos Podgoricaan matkaa Kotorin ja Budvan kautta. Podgorica jäi tällä lyhyellä pyrähdyksellä näkemättä, mutta ehkäpä sinne sitten seuraavalla Balkanin reissulla.

 6. Ne Tammelat avatar

  Minulla ei ole oikein aiemmin ollut selkeää mielikuvaa Montenegrosta, mutta sehän näyttää todella upealta paikalta. Tuollaisten vuoristomaisemien kanssa ei vaan voi mennä pieleen. Tuo Kotor näyttää kyllä todella viehättävältä kissoineen päivineen <3

  1. Christa /Traveldreamer avatar

   Kotorinlahti on yksi kauneimmista paikoista, joissa olen käynyt. Montenegro taitaa vielä olla pohjoisnaapuri Kroatiaa tuntemattomampi, mutta aika moni on silti ehtinyt jo siellä käydä ja ihastua.

 7. Sari / matkalla lähelle tai kauas avatar

  Kotor oli ihana. Käväisimme siellä pari vuotta sitten. Te olettekin tullessa ottaneet hienon perspektiivin lahteen ylhäältä käsin. Me vaan kiipesimme muurin puoleen väliin. Hintataso todellakin oli matala.söin siellä parhaat simpukat ikinä ja lasi viiniä 7 e!

  1. Christa /Traveldreamer avatar

   Kroatian puolelle palatessa tuli kyllä ikävä Montenegron hintatasoa.
   Nämä maisemakuvat Kotorinlahdesta on otettu korkeimmasta mutkasta eli siitä nr. 25:stä. Pysähdyimme ihan kuvaamistarkoituksessa. Siinä kohtaa on levennys, varmaankin juuri maisemien ihailua varten, vaikka muuten tie on hyvin kapea.

 8. Pirkko / Meriharakka avatar

  Taitavat ne Dubrovnikin turistimassat tehokkaasti levitä niin Mostariin kuin Kotorin suunnalle – olimme siis ilmeisen onnekkaita kun tulimme tehneeksi tuon luultavasti melko samaisen retken jo luultavasti noin kymmenen vuotta sitten.
  Äskettäin kävimme Podgoricassa ja Zagrebissa, Montenegron ja Kroatian pääkaupungeissa ja niissä saattoi edelleen kuljeskella hyvinkin yksittäisenä turistina paikallisten joukossa.

  1. Christa /Traveldreamer avatar

   Dubrovnikista on hiin helppo päästä Mostariin ja Kotoriin, ettei ole ihme jos turistimäärä niissäkin lisääntyy koko ajan. Ja Kotorissa vierailee risteilyaluksia ja ne jos jotkut lisäävät turistimassaa. Podgorica ja Zagreb olisi hieno päästä kokemaan.

 9. Sanni / Revontulia repussa avatar

  Kotor jäi todellakin mieleen, sympaattisena ja rosoisena pikkukaupunkina, eikä vähiten niiden kissojen takia!

  1. Christa /Traveldreamer avatar

   Kotor oli tosiaankin sympaattinen. Hyvä sanavalinta! Sellainen helposti lähestyttävä ja kotoisa. Ehkä noilla kesyillä kissoilla oli siihen oma vaikutuksensa.

 10. Jonnahah / Allergic to Kiwi avatar

  Kotor näyttää kivalta kaupungilta. Onkohan tuolle kissamäärälle jokin muukin selitys kuin pelkkä kissarakkaus ?☺️

  1. Christa /Traveldreamer avatar

   En löytänyt mitään tyhjentävää selitystä kissamäärälle. Kaupungissa hoidetaan kissat kuntoon ja kastroidaan. Lisäksi kissanruokaa löytyy monen liikkeen edestä. Kissoilla on todelliset kissanpäivät Kotorissa, niin miksipä sieltä lähtemään.

 11. Marttiina / Onioni.fi avatar

  Upeita kuvia! Ihanat nuo Kotorin yksityiskohdat. Etenkin nuo puiset ikkunaluukut! Montenegro on vielä Balkanin maista käymättä, mutta kiinnostaisi kyllä lähteä juuri Kotoriin ja Montenegron luontokohteisiin. 🙂

  1. traveldreamer17 avatar

   Minäkin tykästyin puisiin ikkunaluukkuihin. Niissä on jotain todella sympaattista. Enimmäkseen ikkunaluukut olivat vihreitä ja vaaleansinisiä, kuten myös talojen ovet.

 12. Anni | Rajatapaukset avatar

  Olen käynyt lähes samanlaisella päiväretkellä lähes samoin tuloksin 😀
  Budva oli mielestäni ihan ok, mutta ei sytyttänyt suurempaa intohimoa. Kotorista pidin, mutta valitettavasti siellä oli meidän vierailumme aikaa vähän turhan paljon porukkaa. Olisi pitänyt mennä vaikka edes yhdeksi yöksi kuten alunperin oli suunnitelma. Kaikista parhaiten mieleen jäivät kuitenkin Kotorinlahden upeat maisemat! ?

  1. traveldreamer17 avatar

   Sattui selvästi hyvä päivä vierailla Kotorissa, kun turistimäärä oli erittäin maltillinen. Varmasti fiilis olisi jäänyt erilaiseksi, jos kadut olisivat olleet yhtä täynnä kuin Mostarissa. Ehkä synkkä sääkin vaikutti, kun tuoksi päiväksi oli luvattu ihan kunnon sateita (vaikka tuli lopulta vain pikkuinen sadekuuro).

 13. Jenna / Enemmän kuin äiti avatar

  Montenegrosta olen kuullut paljon hehkutusta, täytyy päästä joskus sinnekin! Vuoristomaisemat merta vasten muistuttaa muutaman viikon takaisesta Kroatian reissusta. Voi luoja ne maisemat oli upeita! Montenegrokaan tuskin jättää kylmäksi maisemien osalta, ainakin mitä muiden ottamia kuvia oon nähnyt.

  1. traveldreamer17 avatar

   Montenegron vuoristomaisemat olivat vielä Kroatiaakin upeammat. Kotorinlahti on kyllä sellainen paikka, että se olisi vähintään kerran elämässä koettava. Mutta tykkäsin todella paljon myös niistä Kroatian rannikkomaisemista.

 14. Terhi | Vagabondablogi.fi avatar

  Kävin Budvassa nelisen vuotta sitten, eikä se tehnyt minuun minkäänlaista vaikutusta. Viime vuonna kävimme Kotorissa, ja ihastuin siihen heti! Aivan ihana vanhakaupunki, jossa olisin ehdottomasti viihtynyt pidempään kuin vain sen yhden päivän ja yön. Kotoriin haluan vielä palata – mutta tuskin Budvaan.

  1. traveldreamer17 avatar

   Joo, Budvaan ei kyllä minullakaan ole minkäänlaista tarvetta palata. Kotoriin kyllä haluaisin uudelleen ja siitä voisi jatkaa matkaa joko rannikkoa alas Albaniaan tai sitten sisämaahan. Balkan pääsi kyllä yllättämään positiivisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *