Cavtat – sievä pikkukaupunki Dubrovnikin kupeessa

Kroatian matkaa suunnitellessani pohdin pitkään minne majoittua. Alusta asti oli selvää, että haluan viikossa ehtiä nähdä myös naapurimaita ja siksi Dubrovnikin seutu valikoitui tukikohdaksi. Olin aluksi varannut majoituksen Dubrovnikistä, mutta sitten ihastuin Cavtatista näkemääni kuviin ja löysinkin sieltä kivan yksiön rannan läheltä. Dubrovnikistä noin 15km etelään sijaitseva Cavtat osoittautui nappivalinnaksi. Itse kaupunki oli pieni ja sievä ja soveltui myös rennompaan rantalomailuun retkipäivien välissä. Kuitenkin Dubrovnikiin pääsi vartissa bussilla tai vajaassa tunnissa reittiveneellä, joka ajoi suoraan Dubrovnikin vanhankaupungin satamaan.  Tunnelma Cavtatissa oli rento ja rauhallinen.

Viehättävintä Cavtatissa oli  kapeakatuinen vanhakaupunki, raukeat auringonlaskut ja upeat maisemat. Heti ensimmäisenä aamuna heräsin aikaisin ja kävelin ihan toiseen päähän Cavtatia valokuvailemaan. Hotelli Croatian viereisiltä kukkuloilta aukesi mahtavat näköalat kaupunkiin ja sitä reunustaviin vuoriin. Pinjat ja sypressit saavat maiseman näyttämään satumaiselta.

Elo-syyskuun vaihteessa kaupungissa oli jo yllättävän hiljaista. Majoituksestani noin 200m päässä olevalla rannalla sain olla välillä jopa ihan itsekseni, vaikka toki vietin siellä vain pari tuntia muutamana päivänä. Vesi oli aivan kristallin kirkasta. Cavtatin rannat olivat sekä pikkukivirantoja että pelkkiä betonilaitureita. Zalin alueella  (Albatros ja Epidaurus -hotellien edustalla) eli majoitukseni lähellä, reilun kilometrin päässä keskustasta,  oli selvästi alueen parhaat rannat, ne pikkukiviset. Noilla pikkukivirannoilla ei näkynyt myöskään merisiilejä, joita oli sitäkin enemmän huvipursisataman läheisillä ”rannoilla”. Cavtatissa löytyy myös paljon pikkuisia rantapoukamia ja kallioita, joilla saa olla ihan omassa rauhassaan. Niitä kannattaa etsiskellä Ratin niemimaan kärjestä.

Cavtatissa on lukuisia ravintoloita. Kävin lähinnä niissä, jotka olivat Zalista Cavtatin varsinaiseen kaupunkiin vievällä rantakadulla, en huvipursisataman edessä olevissa ravintoloissa. Etenkin Ciparis jäi mieleen ihanasta grillatusta kalasta ja upeista maisemista. Noita upeita maisemia oli kyllä tarjolla useimmissa Cavtatin ravintoloissa, sillä kaupungin valtti on kaksi merenlahtea, joilla rantakaistaletta riittää. Uskaltauduin maistamaan myös paikallista erikoisuutta, mustekalan musteella maustettua risottoa, mutta totuuden nimissä on tunnustettava, että ajatus musteesta alkoi tökkiä jo aika alkuvaiheessa risoton syöntiä. Kaikki muu ruoka oli todella hyvää. Ravintolahinnat olivat mielestäni kalliit: pääruoka ja  lasi talon viiniä kustansi helposti 30 € ja viinin osuus siitä oli noin 4€. Cavtatissa on ravintoloiden lisäksi paljon kahviloita, mutta sen sijaan yöelämää Cavtatissa ei ole.

Cavtatin vanhakaupunki oli pieni, mutta sievä. Siellä riitti portaita kuten Dubrovnikissäkin. Cavtatin historia ulottuu 2500 vuoden taakse kreikkalaisten perustamaan Epidauruksen kaupunkiin. Sittemmin kaupunkia ovat hallineet roomalaiset ja slaavit valloittivat sen 1500-luvulla. Kaupungin nykyinen nimi Cavtat tulee latinan sanoista Civitas Vetus, joka tarkoittaa vanhaa kaupunkia.

Cavtat on niin viehättävä, ettei ihme, että siellä viettävät lomaa myös monet julkisuuden henkilöt. Huvipursisatamassa oli toinen toistaan suurempia jahteja ja purjeveneitä. Edellisviikolla Cavtatissa lomaili kuulemma Oprah Winfrey. Googlailemalla loistopaattien nimiä olisi ilmeisesti saanut tietää ketkä lomailivat minun kanssani samaan aikaa, mutta enpä ole erityisen kiinnostunut julkkiksista, niin googlailukin jäi.Cavtatiin tekee pakettimatkoja useampi eurooppalainen valmismatkayhtiö ja tällaisena vähän hiljaisempanakin aikana ei voi välttyä brittiläisiltä, ranskalaisilta ja pohjoismaalaisilta turisteilta. Silti tunnelma on leppoisampi kuin Dubrovnikissä. Turistit viihtyvät lähinnä huvipursisataman edessä olevalla rantakadulla. Muualla on hiljaista.

Cavtatia kannattaa ehdottomasti harkita tukikohdaksi Dubrovnikin matkalle tai päiväretkikohteeksi Dubrovnikista. Bussi Dubrovnikiin maksaa 25 kunaa (noin 4€) yhteen suuntaan. Sen pysäkki on Cavtatissa ihan keskustassa, mutta Dubrovnikissä bussi jättää korkealle vanhan kaupungin yläpuolelle, josta on arviolta 400m jyrkkiä portaita pitkin vanhan kaupunkiin. Reittiveneitä lähtee useasta kohtaa Cavtatia, mikä on kiva, jos majoitus ei ole aivan keskustassa. Matka maksaa periaatteessa 50 (noin 8€) kunaa yhteen suuntaan, mutta koska veneyhtiöitä on monta ja asiakkaista kilpailua, voi hinnan tinkiä 80 kunaan edestakaisesta lipusta. Tykkäsin enemmän matkustaa veneellä, koska se vei ihan majapaikkani läheltä suoraan vanhaan kaupunkiin. Kummallakin matkustustavalla maisemat ovat upeat.

Cavtat sijaitsee vain 10 minuutin päässä lentoasemasta, joten hotelleille pääsee nopeasti. Lentokoneita oli hauska bongailla yksiöni terassilla ja rannalla, mutta häiriötä niistä ei ollut. Kävin myös päivämatkoilla Bosnia-Herzegovinan Mostarissa sekä Montenegron Kotorissa Cavtatista käsin. Nämä retket voi joko ostaa Cavtatin hotelleista tai retkitoimistoista tai mennä omatoimisesti vuokra-autolla. Päädyin valmiisiin retkiin, koska yksin autonvuokraaminen olisi tullut kalliiksi. Valmiit retket maksoivat noin 50€ ja ne olivat oikein antoisia. Retkistä lisää myöhemmissä postauksissa. Cavtatista pääsee myös useille saarille venekuljetuksilla, joita on runsaasti tarjolla.


Posted

in

by

Comments

13 vastausta artikkeliin “Cavtat – sievä pikkukaupunki Dubrovnikin kupeessa”

 1. Piyya avatar
  Piyya

  Dubrovnik keikkuu jatkuvasti omalla listalla paikoista jonne olisi kiva mennä, Hyvä vinkki majoittautua Cavtatiin, enpä ole ymmärtänyt sen olevan noin lähellä Dubrovnikiä.
  Olipa illallisella hintaa ?
  Ihan selvästi sun matka on ollut upea !
  Innolla odotan seuraavia juttuja, maisemathan on upeat !

  1. Christa /Traveldreamer avatar

   Matka oli tosiaan upea. Nautin ihan täydestä sydämestäni!

   Voin suositella tuota mun komboa tukikohta Cavtatissa ja yksi yö Dubrovnikin vanhassa kaupungissa. Lukemieni juttujen ja käymieni keskusteluiden perusteella Cavtat on mukavampi paikka majoittua kuin vaikka Lapadin niemimaa, jossa Dubrovnikin hotellit enimmäkseen ovat. Lapad on ihan vain turisteille tehty, kun taas Cavtatissa on tosiaan myös historiaa ja kiva tunnelma.

 2. Pirjo avatar
  Pirjo

  Ihana Cavtat.Vietimme sattumalta pari kesäkuista viikkoa tässä viehättävässä kylässä muutama vuosi sitten.Ihanat maisemat ja kirkas vesi lumosi meidät täysin.Meillä oli auto joten teimme retket Montenegroon(Budvaan saakka)sekä Mostariin.Rantatie Cavtat-Dubrovnik(ja eteenpäin) on mielettömän hieno,vetää vertoja Amalfin rannikolle..Asuntomme oli ylhäällä rinteessä ja maisemat hienot,joskin kylältä tullessa illalla pisti puuskuttamaan.Kävelimme ympäristössä muutenkin paljon.

  1. traveldreamer17 avatar

   Tie Cavtatista Dubrovnikiin on totta tosiaan upea! Oli myös ihan mielettömät maisemat, kun tulin taksilla lentokentältä Cavtatiin. Nuo vuoret ja turkoosi meri muodostavat kyllä ihan mielettämän kauniin kokonaisuuden. Menisin kyllä koska tahansa uudelleen ja mietinkin, että pitäisikö viedä perhekin sinne lomailemaan.
   Minäkin päiväretkeilin Mostariin ja Montenegroon Budvaan ja Kotoriin ja myös noilla reissuilla maisemat oli jotain ihan mieletöntä.

 3. Anita / My Tiny Travel Journal avatar

  OI miten oli ihana palata Cavtatin muistoihin näiden kuviesi ja tekstisi kautta! Tuttuja kohtia! Ja ollaan käyty näköjään samassa ravintolassa pizzallakin. 😀

  1. Christa avatar

   Hauska, että ollaan oltu samassa ravintolassa. Ja oli hyvää pizzaa.

 4. Merja / Merjan matkassa avatar

  Kiva lukea kokemuksistani. Kesälomareissua suunnittelen ja Cavtat on yksi vaihtoehto. Dubrovnik on tuttu mutta voisihan sielläkin piipahtaa kun se noin lähellä on.

  1. Christa avatar

   Cavtat oli kyllä viehättävä. Tykkäsin myös tuosta mahdollisuudesta päästä Dubrovnikiin suoraan veneellä. Suosittelen kyllä.

 5. Anne avatar
  Anne

  Kun Finnairilta löytyi edulliset lennot Dubrovkinkiin heinäkuun alussa, katselin omatoimimajoitusta lähistöltä. Aurinkomatkojen sivuilta bongasin ihanan Cavtatin pikkukaupungin. Unelmani oli tällä lomalla vuoristo, meri, rauhallinen huoneisto sekä tietty aurinkoa ja hienoja nähtävyyksiä.Kaikki unelmani täyttyivät yli odotusten.

  Kun pikku huoneistohotellimme taksi nousi meidät Dubrovinikin kentältä ja jutteli tuttavallisesti ja niin ystävällisesti tästä Kroatian alueesta, missä emme olletkaan ennen käyneet, minulle tuli hyvinkin kotoisa olo. Hän ajeli kohti kotikatuamme, pelargoniat ja muut kauniit kukkaset kukkivat katujen vierustalla kun saavuimme hotelliimme ja mikä näkumä…meri, vuoristo ja metsää.Cavtatista oli veneretkiä Elafitin upeaan saaristoon, vuorka-autolla rauhalliseen Konalven maisemiin….upeaa !Todellista rauhaisaa luontoa ja kristallinkirkarta merta !

  1. Christa avatar

   Olen kovasti haikaillut Cavtatiin tässä kesän aikana. Yhdistelmä vuoristoa, kukkaloistoa, kapeita kujia ja kirkasta merta oli kyllä lumoava, kuten sinäkin kirjoitat.

 6. Esa avatar
  Esa

  Autonvuokra 7 euroa vuorokausi ei nyt aivan mahdoton ole.

 7. arjaliisavaruhin avatar
  arjaliisavaruhin

  Pääseekö taksilla Dubrovnikin lentoasemalta helposti iltayöllä Bosnia-H:n puolelle jossa on hotellimme.

  1. Christa avatar

   Hei Arja,
   En valitettavasti osaa vastata tuohon. Lentoasema on pieni, mutta kyllä siinä edessä oli takseja. Itse menin Bosnia-Hertsegovinaan bussilla. Matka voi kestää, koska siinä ylitetään raja ja rajalla voi olla ruuhkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *