Moselin laakso – kauneinta Saksaa

Reinin jokilaakso teki minuun suuren vaikutuksen. Se oli jotenkin majesteetillinen, jos sellaisella sanalla voi kuvata jokilaaksoa. Joki oli leveä ja vilkas ja sitä vartioi kymmenet upeat linnat korkeilla kukkuloilla. Ylhäällä kukkuloilla tunnelma oli unelias ja levollinen suurine peltoineen ja niittyineen, joen varressa taas pörräsivät niin autot kuin ihmisetkin ja pikkukaupungit jäivät piiloon rantaa reunustavan tien taakse ja rinteisiin.

Reichensteinin linna
Viehättävä Bacharachin kaupunki

Moselin jokilaakson tie oli loputonta kiemuraa ja siltoja joen yli. Pienet söpöt kaupungit alkoivat heti rannalta ja levittäytyivät usein molemmille puolille jokea. Viiniviljelmät jatkuivat silmänkantamattomiin pitkin joen vartta. Turisteja oli enemmän Moselin kuin Reinin pikkukaupungeissa, mutta enimmäkseen ei ihan tungokseen asti.

Cochem
Viiniviljelmiä Trarbachin yllä

Meidän ensimmäinen kokemuksemme Moselin pienistä kaupungeista oli Cochem. Saavuimme Cochemiin nälkäisinä suoraan Geierlayn riippusillalta. Cochemin joenranta oli täynnä kahviloita, mutta ravintolat olivat jo sulkeneet ovensa lounasruokailijoilta kolmen aikaan. Löysimme rannasta kuitenkin yhden paikan, jossa sai vielä tähän aikaa ruokaa, mutta jouduimme tosin tyytymään hampurilaisiin. Naapuripöytään tilatut apfelstruudelit ja marjakakut näyttivät ihan superhyviltä. Olisipa ollut jälkiruokanälkä! Me lähdimme kuitenkin sulattelemaan hampurilaisiamme kävelyllä  Moselin ylle kaartuvalle sillalle. Maisemat olivat upeat, harmiksi kamerastani loppui akku juuri sinä sillalla. Ja samalla meidän myös yllätti rankkasadekuuro, jota juoksimme pitämään sillan alle.

Reichsburgin linna näkyy hienosti kaupunkia yhdistävältä sillalta

Sade loppui tovin kuluttua ja pääsimme jatkamaan kävelykierrostamme kaupungissa. Reinin rauhallisten kaupunkien ja näköalapaikkojen jälkeen Cochemin turistimäärä tuntui paljolta ja jotenkin vähän latisti tunnelmaa. Kadut olivat täynnä turistiputiikkeja. Ihania olivat silti ristikkotalot, joiden ikkunat olivat vinossa ja seinät kallellaan. Cochemin linnan pilkisti tuon tuosta kaupungin yllä.

Silti neljä tuntia Cochemissa oli ihan riittävä aika meille. Ajelimme maisemia ihaillen majapaikkaamme Traben-Trarbachin kaksoiskaupunkiin, joka siis on levittäytynyt Moselin molemmin puolin. AirBnb-asuntomme oli Trarbachin puolella, sen ainoan kävelykadun varrella. Oli hauska olla keskellä tapahtumia, kun aikaisemmat asuntomme olivat vähän kauempana. Kävimme jo heti illalla miehen kanssa kävelyllä myös Trabenin puolella ja vielä uudelleen lasten kanssa seuraavana päivänä. Illalla ajattelimme, että kaupungin hiljaisuus johtuu vain tuosta ilta-ajasta, mutta totesimme seuraavana päivänä, että kaupunki ilmeisesti vain on hiljainen. Metsästimme samanlaista kahvilaa kuin Cochemista (pakko saada apfelstrudelia!), mutta eipä löytynyt mieluista. Traben-Trarbach oli ihan nätti, muttei mitenkään erityinen. Tukikohdaksi Moselin tutkimiseen sen sijaan sijainti oli oikein mainio. Traben-Trarbach on myös Moselin alueen viinikeskus ja joskus olisikin ihana palata tänne viinejä maistelemaan.

Näkymä meidän airBnb-asunnon ikkunoista.
Näkymä asunnon takaa

Trabenissa oli viehättäviä viinitupia

Suosikkini Moselin varrella oli ehdottomasti Bernkastel-Kues, vaikka siellä olikin aika paljon turisteja. Kuten Traben-Trarbach on myös Bernkastel-Kues kaksoiskaupunki joen molemmin puolin, Bernkastel näistä se viehättävämpi. Pieniä ja isompia ristikkotaloja oli ihan koko Bernkastel täynnä. Ihania pikku aukioita, kahviloita, kujia söpöine taloineen. Bernkastel tuntui jatkuvan pidemmälle ja kauniita kujia oli enemmän kuin Cochemissa, vaikka kaupungit muistuttavat toisiaan. Viiniviljelmät alkoivat heti talojen takaa ja reunustivat polkua näköalapaikalle. Myytiinpä pikkukujien viinimyymälöissäkin viiniköynnösten taimia. Täältä ei olisi malttanut lähteä takaisin Traben-Trarbachiin.

Hyvästelimme kolmen päivän jälkeen Traben-Trabachin asunnon ja ajoimme reilun parin tunnin matkan Moselin kiemurtelevaa vartta Trieriin. Mikä kontrasti Cochemin, Bernkastel-Kuesin ja Traben-Trarbachin jälkeen Tries olikaan: meluisa, suuri, ruuhkainen. Olisin saattanut pitää Trieristä, jos olisimme olleet ensin siellä, eikä pikkukaupungeissa. Vanha kaupunki oli toki ihan kaunis, mutta ihmisiä oli aivan hurjasti. Ja sitten se ison kaupungin liikenne. Kaipasin heti takaisin sille rauhallisemmalle Moselin puolelle. Onneksi meidän airBnB-asuntomme oli vähän keskustan ulkopuolella, upeasti rinteessä. Siellä oli hyvä nautiskella parvekkeella rieslingiä auringonlaskua katsellen.

Trierin tutkimiseen riitti meillä yksi iltapäivä, olkoonkin, että Trier on Saksan vanhin kaupunki. Ehdimme kyllä nähdä Porta Negran ja kuuluisan tuomiokirkon. Käytimme muun ajan freibadissa (lapset huusi jee, vihdoin uimaan!) sekä päiväretkellä Luxemburgissa.


Posted

in

by

Tags:

Comments

8 vastausta artikkeliin “Moselin laakso – kauneinta Saksaa”

 1. Katriina avatar
  Katriina

  Oletan, että teidän lapsenne eivät sitten joskus aikuisena tokaise :”Saksa on paska maa.” Ihmettelen nimittäin suuresti, että jotkut kaksikymppiset siteeraavat vielä 35 vuoden jälkeen Seppo Rätyn huonotuulista kommenttia, kun oli epäonnistunut Stuttgartin MM kisoissa 1993. Kannattaa itse omin silmin käydä katsomassa paikkoja ja puhua vasta sitten.

  1. traveldreamer17 avatar

   Heh, eivät taida tokaista. Tykkäsivät Saksasta kovasti. Täytyy myöntää, että oli omakin mielikuva Saksasta aika lailla erilainen kuin todellisuus, vaikka en sentään paskaksi ole Saksaa mieltänyt.

 2. Merja avatar

  Ihanat kuvat. Todella idyllisen näköistä seutua.

  1. traveldreamer17 avatar

   Kiitos. Moselilla on kyllä hurjan kaunista.

 3. Piyya avatar
  Piyya

  Interraililla joskus aikojen alussa olen olut Saksasssa ja silloin jo sanoin ja olin tosissani että Saksaa tulen kiertämään enemmänkin. Ja nyt huomaan, että enpä ole palannut vaikka niin varma siitä olin. Kannattaisi varmasti, ihania kuvia sinulla!

  1. traveldreamer17 avatar

   Minäkin vannoin palaavani vielä Saksaan, kun vuonna 1995 kuoromatkalla ajoimme bussilla hirveää vauhtia Saksan läpi. No, eihän siinä mennyt kuin reilu 20 vuotta… Saksa unohtui ja tuntui, että on niin paljon hienompia ja eksoottisempia kohteita. Nyt kun saimme vihdoin käydyksi vaihtarin luona ja roatrippailimme, niin totesin, että Saksa on todella upea ja olen ihan turhaan väheksynyt sitä matkakohteena.

 4. Jenni / Unelmatrippi avatar

  Ihania maisemia! Olen samaa mieltä otsikon kanssa, Moselin laakso on Saksan kauneimpia seutuja. Tuli käytyä tuolla itsekin taas alkukesästä ja joskus jälleen uudelleen. Upean näköistä ja viihtyisää!

  1. traveldreamer17 avatar

   Olin todella yllättynyt jokilaaksojen kauneudesta. Minäkin menisin mieluusti tuonne vielä uudelleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *