Yllättäjä Rodos

Tänä aamuna meiltä lähti kouluun ensimmäistä kertaa kolme koululaista. Nuorimmaista jännitti selvästi, kostui silmätkin luokassa, kun vanhempien piti lähteä. Kaksi vanhempaa ovat jo konkareita, mutta taisi pientä jännitystä olla ilmassa, kun esikoinen halusi herätä jo seitsemältä, vaikka olisi hyvin voinut nukkua tunnin pidempään.

Koulut alkoivat tosi aikaisin tänä vuonna täällä Espoossa. Viime vuonna palasimme Kreikan lomalta juuri 9.8. Meille epätyypillisesti olimme viikon All Inclusive-lomalla erittäin suositulla lomasaarella Rodoksella. Jos lapsilta kysytään, niin juuri tuo on heidän mielestään ollut kaikkien aikojen kivoin perheloma, jolle jää toiseksi niin Malediivit kuin Madagaskarkin. Ei ole varmaan vaikea arvata miksi: Neljä valtavaa uima-allasta, jäätelöa niin paljon kuin napa vetää, buffet-ruokailu joka päivä. Me aikuiset kaipaamme usein enemmän nähtävää ja koettavaa, mutta lapsille tuollainen on sitä parasta lomaa.

Meidän yllätykseksemme Rodos kuitenkin tarjosi myös sitä nähtävää ja koettavaa. Vuokrasimme auton ja lähdimme hotelliltamme Kolymbian pikkukylästä ajelemaan Perhoslaaksoon ja Rodoksen kaupunkiin. Ennen Perhoslaaksoa pysähdyimme seitsemällä lähteellä Epta Pigés, jossa oli myös aika klaustrofobiaa herättävä tunneli. Tunneli oli noin 200m pitkä ja hyvin kapea ja matala. Pohjalla oli vettä korkeimmillaan puoleen sääreen. Lasten mielestä oli hauska mennä tunnelista läpi, mutta meistä aikuisista ei niinkään. Kreikkalaisen mytologian mukaan tunnelin läpi käveleminen nuorentaa. Jaa-a, siitä en menisi takuuseen.

Perhoslaakso, Pentaloudes oli mukava viileä laakso, jonka pohjalla kulki joki. Laaksossa oli valtava määrä perhosia, joita aluksi ei edes meinannut huomata. Itse laaksokin oli todella viehättävä polkuineen vesiputouksineen ja lampineen. Siellä pystyi tekemään melko pitkänkin reitin. Kahvila löytyi reitin lopusta.

Olen käynyt Rodoksella 2000-luvun alussa bilematkalla ja silloin hotellimme oli Rodoksen kaupungissa. Mielikuvani kaupungista olikin aika yökerhopainotteista. Rodoksen kaupunki osoittautui kuitenkin ihan tunnelmalliseksi kaikista matkamatkamuistomyymälöistä ja turistiravintoloista huolimatta.

Autolla pääsi kätevästi myös muille rannoille kuin hotellin edustalla olevalle Kolymbian rannalle. Tämä ranta löytyi  Afantousta ja oli selvästi enemmän paikallisten suosiossa. Rodoksella parasta oli kristallinkirkas vesi. Rannat olivat enimmäkseen pikkukiveä, mikä ei pyyhkeellä makoillessa ole niin mukavaa, mutta pikkukivipohja pitää meriveden kirkkaana.

Yhtenä päivänä hyppäsimme keskimmäisen kanssa Kolymbian satamasta veneen kyytiin ja matkasimme Lindokseen, sillä keskimmäinen halusi nähdä raunioita. Muu perhe jäi mieluummin uima-altaalle. Sattui olemaan loman kuumin päivä ja etsiydyimme raunioilla varjoihin tuon tuostakin. Mutta upeat oli maisemat ja Lindos oli viehättävä valkoiseksikalkittu pikkukaupunki. Turisteja sielläkin oli kapeat kadut täynnä.  Kotimatkalla pysähdyimme snorklaamaan suoraan veneestä kolmella eri rannalla. Yksi niistä oli sellainen, johon pääsee vain veneellä. Vesi oli näissäkin paikoissa kauniin turkoosin sinistä ja niin puhdasta ja kirkasta että pohja näkyi selvästi.

Olimme ensimmäistä kertaa koko perhe All Inclusive -hotellissa. Vähän jännitti etukäteen onko se ihan kamalaa. Hotellimme Atlantica Holiday Village oli suuri hotelli, jossa oli neljä aluetta. Meidän perhesviittimme oli vain pohjoismaisille asiakkaille tarkoitettu Tropical-alueella. Sillä oli oma aamiaisravintola, kreikkalainen ravintola (johon muutkin saivat tehdä varauksia), allasbaari ja oma uima-allasalue. Uima-altaalla oli aina vapaita aurinkotuoleja ja altaalla oli muutenkin rauhallista. Sen sijaan brittiläisten kansoittama Activity-alue oli meluisa ja täysi. Sillä alueella oli suurin uima-allas, toinen buffetravintola sekä kaksi a la carte ravintolaa. Alueella oli myös lastenallas sekä vesiliukumäkiä ja kiipeilykeskus. Joka ilta oli brittiläistä viihdettä. Kiitimme onneamme, että asuimme rauhallisemmalla Tropicalin alueella. Sinne ei ollut pääsyä muilla kuin Tropicalissa asuville. Sen sijaan Tropicalin asukkaat saivat käyttää kaikkia alueita ja ravintoloita. Tropicalin asukkaille kuului buffetruokailu rauhallisessa DeLuxe-alueen ravintolassa, jossa juomat tarjoiltiin pöytään ja pääruoat valittiin listalta. Kävimme yhtenä iltana Activity-alueen buffetravintolassa ja lähdimme hyvin pian pois kouluruokalamaisesta meluisesta paikasta. Hotellissa sai varata ilman lisämaksua myös illallisen a la carte ravintoloissa, joita oli kolme: italialainen, kreikkalainen ja amerikkalainen. Kävimme kaikissa ja niissä oli oikein hyvää ruokaa. Varaus hoitui helposti hotellin kännykkäsovelluksella. Lapsiperheelle tämä hotelli oli kyllä tosi helppo ja mieluisa, vaikka yleensä suosimme pienempiä paikallisia hotelleja.

Matka oli muulle perheelle ensimmäinen Kreikassa. Mies etenkin oli oikein positiivisesti yllättynyt. Hän oli ajatellut Kreikan saarien olevan turistirysiä, joissa ei ole nähtävää. Kristallinkirkas meri teki kuitenkin vaikutuksen ja autoilu kukkuloilla paljasti saarella olevan kauniita maisemia. Rodokselle kannattaa antaa mahdollisuus. Toki saarelta löytyy turistikeskittymiä (Faliraki vaikutti ainakin ohiajettuna aika kamalalta turistirysältä), mutta hiljaisempia paikkoja löytyy myös ja paikallisia rantoja.


Posted

in

,

by

Comments

4 vastausta artikkeliin “Yllättäjä Rodos”

 1. Piyya avatar
  Piyya

  Rodos yllätti myös minut vuosi sitten, vaikka majoittauduin Falirakissa liepeillä. Hyvin paljon olin muilla rannoilla ja muutenkin kiersin paljon saarta. Rodoksella on niin paljon tarjottavaa.
  Tänä vuonna kun tulin saarihyppelyltäni tosin koin Rodoksen hyvin mieluisaksi ja hälyisäksikin. Tietenkin sen vuoksi että oli. Viettänyt lähes kaksi viikkoa hyvin rauhallisilla pikku saarilla. Rodos on kuitenkin hyvin varteenotettava Kreikka kohde.

  1. Christa /Traveldreamer avatar

   Luulen, että aika monella on Rodoksesta kuva turistirysänä. Taitaa olla useimmissa turistikohteissa niin, että on enemmänkin itsestä kiinni saako kohteesta irti muuta kuin rannalla löhöilyä, koska näkemistä yleensä on jos vain jaksaa lähteä vähän hotellien ulkopuolelle.

 2. auringonpaistetta avatar
  auringonpaistetta

  Meidän tyttö myös kyselee päivittäin, että milloin voidaan mennä taas Turkkiin 😀 kyllä ne isot uima-allasalueet vaan tekee lapsiin suuren vaikutuksen 😀
  Onneksi suurista hotelleistakin pääsee tarvittaessa pois ja katselemaan myös mitä muuta kohteella on tarjottavaa.

  1. Christa /Traveldreamer avatar

   Meidän lapsille on selvästi hotellissa tärkeintä, että on uima-allas. Mitä isompi sen parempi. Saksassa joutuivat tyytymään asuntoihin, joissa ei yhdessäkään ollut uima-allasta, mutta käytiin freibadeissa uimassa kuitenkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *