Anguillara – suloinen pikkukaupunki lähellä Roomaa

Ensimmäisellä matkallani Roomaan vuonna 2001 päädyin sattumalta yöpymään Rooman lähistöllä Aguillara Sabaziassa, joka on noin 30km Roomasta luoteeseen. Olin ensimmäistä kertaa Italiassa ja jäämässä sinne kesätöihin. Seikkailuni alkoi viikon lomalla Rooman liepeillä siskoni kanssa. Rooman hotellit olivat liian kalliita opiskelijabudjettiimme ja siksi päädyimme vuokraamaan asunnon Aguillarasta. Siitä alkoi rakkauteni Italiaan, eikä ihme, sillä Anguillara Sabazia on huikean kaunis keskiaikainen pikkukaupunki vulkaanisen Bracciano-järven rannalla.

Meidän asuntomme oli ihan keskellä pikkukaupunkia, erään talon alakerrassa. Emme meinanneet uskoa silmiämme kun pääsimme asunnolle. Se oli kauniisti sisustettu pikkukaksio. Maltoimme käydä Roomassa vain kolmena päivänä ja muuten kiertelimme pikkukaupunkiamme, otimme aurinkoa mustahiekkaisella rannalla ja uimme virkistävässä Bracciano-järvessä, istuimme kahviloissa, söimme mahtavaa ruokaa kaupungin trattorioissa. Ikuisesti mieleen on jäänyt kielen vienyt  ankerias(anguilla)pasta. Tässä kaupungissa maistoin ensimmäiset italialaiset pizzani ja järkytyin rucolasta pizzan päällä – mistä tuli kuitenkin herkkuni vielä saman kesän aikana.

Anguillaran viehätys on kapeissa kujissa, järvessä joka kimmeltää auringossa kujien päässä, aidossa paikalliselämässä, mielettömissä kukkaistutuksissa, ihanissa trattorioissa. Me satuimme vielä yöpymään kaupungissa juuri silloin, kun kirkossa vietettiin 11-vuotiaiden ensimmäistä ehtoollista ja seurasimme juhlallista kulkuetta läpi kaupungin.

Toisella matkallani Roomaan 2006 ehdotin miehelleni, että tekisimme päiväretken Anguillara Sabaziaan ja näin teimme. Vähän jännitti onko paikka menettänyt hohtonsa mielessäni, koska olin edelliskerran jälkeen ehtinyt nähdä mm. Sienan, Firenzen, Venetsian, Veronan ja muita hienoja kaupunkeja. Anguillara oli kuitenkin ihan yhtä pittoreski ja ihana.

Valitettavasti tämän vuoden matkalla emme ehtineet Anguillaraan. Olisi ollut ihanan käydä verestämässä hyviä muistoja. Anguillaran vieressä on myös kaksi muuta kehuttua kaupunkia, Bracciano ja Trevignano. Ystäväni vuokrasi Anguillaran ylistyksestäni innostuneena asunnon viikoksi Trevignanosta vuosia sitten ja ihastui paikkaan niin, että hän edelleen käy siellä joka vuosi perheensä kanssa. Haaveilen itsekin viikon tai miksei pidemmästäkin lomasta Braccano-järven rannalla ja käynnistä kaikissa noista kaupungeissa. Alueella on myös vanhoja Etruskien aikaisia raunioita.

Heli Näkymiä Vihreältä Kukkulalta -blogista on kirjoittanut näistä Bracciano-järven kahdesta muusta kaupungista postauksessaan:

Bracciano-järvi ja sen idylliset rantakaupungit

Bracciano (Pixabay)

Anguillaraan pääsee joko autolla tai junalla Roomasta Ostiensen asemalta, kuten me sinne menimme ja matka vie noin 40 minuuttia. Anguillara sopiikin loistavasti päivämatkakohteeksi Roomasta. Toisella matkallamme Roomaan, toukokuun helteillä,  oli ihana päästä hetkeksi pois Rooman hiostavilta kaduilta, pulahtamaan virvoittavaan Bracciano-järveen ja nauttimaan sen jälkeen lounasta yhteen järven rannan trattorioista. Kannattaa ehdottomasti harkita Anguillaraa päiväretkikohteeksi Roomasta!


Posted

in

by

Comments

4 vastausta artikkeliin “Anguillara – suloinen pikkukaupunki lähellä Roomaa”

 1. Piyya avatar
  Piyya

  Tässäpä yksi hyvä syy lisää varata taas matka Roomaan ?
  Italialaisilla pikkukaupungeilla on kyllä ihan oma charmi jokaisella. Tämän kaupungin charmi hurmaisi varmasti minutkin.

  1. traveldreamer17 avatar

   Hurmaisi varmasti! Suosittelen kyllä vähintään päiväretkeä Anguillaraan. Vaihtoehtoisesti voi yöpyä Anguillarassa ja tehdäkin Roomaan ne päiväretket. Oli ihana palata Anguillaraan aina Rooman vilskeen jälkeen ja mennä rauhassa illalliselle johonkin useista pikkuisista ravintoloista.

 2. auringonpaistetta avatar
  auringonpaistetta

  Meillä alkaa toivottavasti pian Italian matkan suunnittelu, niin täytyy ehdottomasti pitää Anguillara mielessä 🙂 Itse tykkään ehdottomasti enemmän pienistä kylistä, joista löytyy aina ihan omanlaisensa tunnelma.

  1. traveldreamer17 avatar

   Pikkukylissä on tosiaan sitä jotain. Tykkään isoistakin kaupungeista, mutta pikkykyliin pääsee paljon paremmin sisälle. Aguillara on suosikkejani ihan koko Italiassa ja olen siellä kuitenkin aika lailla kierrellyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *