Rooman viehätys

Palasimme Roomasta viikko sitten. Koko viikon olen tuntenut kaipausta takaisin. Olen nähnyt unta Rooman kapeista kaduista ja ihanista vanhoista rakennuksista. Saan itseni koko ajan kiinni ajattelemasta Roomaa ja uutta matkaa sinne. Olimme Roomassa vain kolme yötä ja vaikka ehdimme nähdä paljon, jäin kaipaamaan rauhallista fiilistelyä. Olimme kuitenkin matkalla 10-vuotiaan ehdoilla, koska kyseessä oli hänen synttärimatkansa.

Olen ollut Roomassa kahdesti aikaisemmin. Joka kerralla Rooma viehättää enemmän. Ja kuitenkin näiden vuosien välissä turistimäärät ovat lisääntyneet huimasti ja palvelutaso on huonontunut. Kuten tuossa aikaisemmin kirjoitinkin, niin tuntuu, että paikalliset ovat kyllästyneet turisteihin ja ystävällinen palvelu oli enemmän poikkeus kuin sääntö. Ymmärrän kyllä paikallisia: monet turistit käyttäytyvät ikävästi, kuin omistaisivat paikan.

 

Mikä Roomassa sitten valloittaa?

 

Historia

En ole koskaan ollut mikään erityinen historian ahmija, mutta kyllä sellaisissa kaupungeissa on jotain erityistä, joilla on pitkä historia. Ateena, Tessaloniki, Rooma sykähdyttivät kaikki tästä syystä. On ihmeellistä, että samassa paikassa on ollut arkielämää jo 2000 vuotta sitten ja siitä on säilynyt osia meillekin nähtäväksi vielä. Roomassa historia on joka kadunkulman takana. Se hämmästyttää joka kerta. Meidän hotellimme Hotel Capo d’Africa oli Colosseumin takana Celiossa ja kävelimme joka päivä Colosseumin ohi Via dei Fori Imperialia ja ihmettelimme Foro Romanoa. Me muuten pääsimme Colosseumille jonottamatta, kun ostimme liput (12€ minulta, lapselle pelkkä ilmaislippu) edellisenä iltapäivänä Foro Romanumin sisäänkäynniltä (neljän aikaa ei yhtään jonoa) ja olimme Colosseumin jonossa heti 8.30 kun se aukesi. Otin tietoisen riskin lippujen kanssa, mutta ajattelinkin että pystyisimme ostamaan liput suoraan lipputiskiltä jonain iltana, kun kerran jatkuvasti kuljimme lipputiskien ohitse matkalla hotellille. Netistä ostetun lipun lisäksi olisimme joutuneet  nimittäin jonottamaan kuitenkin lapsen ilmaislippua.

 

Talot

Rakastan pikkukujia ja vanhoja taloja. Roomassa niitä riittää. Suosikkikatujani tällä matkalla oli Via dei Coronari ja Gheton sekä Trasteveren kadut. Tuo Gheton alue oli itselleni uusi tuttavuus ja menimme sinne ihan sattumalta Largo di Torre Argentinalta, kun olimme käyneet katsomassa kissahoitolaa. Alueella oli viehättäviä kujia ja aukioita sekä kivannäköisiä ravintoloita.

 

 

Aukiot

Roomassa on valtava määrä erilaisia pienempiä ja isompia aukioita ja useimmilla aukioilla on suihkulähde tai patsas. Kuten raunioita, tuntuu aukioitakin löytyvän melkein joka kulman takaa. Kuuluisa Piazza Navona on aina ihana, vaikka siellä onkin valtavasti turisteja. Pantheonia ympäröivä Piazza della Rotonda on myös kaunis. Tykästyin myös Ghetossa olevaan Piazza Matteihin, jossa suihkulähdettä koristavat Berninin kilpikonnat. Monia ihastuttava Fontana di Trevi sen sijaan sai lähinnä lähtemään äkkiä pois, sillä turistimäärä oli jo ahdistava. Samoin Piazza di Spagna on aivan tupaten täysi, mutta ylhäältä sitä on mukava ihailla.

 

 

Puistot

Rooma on siitä ihana suurkaupunki, että siellä on paljon vihreää. Tällä matkalla ehdimme nähdä vain Borghesen puiston ja Colle Doppion, joka on Colosseumin vieressä. Puistot ovat kukkuloilla ja niistä on upeat näkymät kaupunkiin. Olisimme halunneet käydä Giancololla, Aventinon kukkulalla  ja Celiossa, mutta nihin ei valitettavasti aika riittänyt. Poikakin totesi, että pitää varmaan tulla uudelleen istuskelemaan puistoissa kaikessa rauhassa. Kyllä!

 

Kirkot

Italian kirkoissa on paljon katsottavaa. Usein ne ovat upeita sekä ulkoa että sisältä. Kauneimmat kattomaalaukset löytyivät tällä matkalla Vatikaanin vieressä olevasta Santa Maria in Transpontinasta. Piazza Navonan Sant Agnesen kattomaalaukset ovat myös hienot ja etenkin kupoli on upea sisältä.  Pantheon on vaikuttava joka kerta.

 

Ruoka

Roomassa saa ihanaa italialaista ruokaa. Tällä matkalla suosikiksi nousi Li Rioni lähellä hotelliamme. Siellä oli ihan loistavaa pizzaa. Aikuisseurassa olisin kuitenkin istuskellut ravintoloissa huomattavasti pidempään ja viinilasin ääressä. Celion ja Gheton alueella oli paljon kivannäköisiä viinibaareja ja osterioita. Me kävimme kuitenkin ihanissa kahviloissa ja söimme paljon jäätelöä. Italiassa käytetään puhtaita ja simppeleitä raaka-aineita. Tärkeää Roomassa on kuitenkin vältellä ravintoloita suurimpien turistinähtävyyksien vieressä, koska niissä saa turisteille suunnattua keskinkertaista, jopa ala-arvoista ruokaa. Ei tarvitse mennä kovinkaan kauas nähtävyydestä, kun löytyy trattoria tai osteria, jossa on ruokalistat italiaksi ja ruoka erinomaista.

 

Mikä sinut on Roomassa saanut pauloihinsa?

 

PS. Harmi, että Rantapallon kautta kuvien laatu on ihan hirveä. Minulla oli Roomassa mukana uusi kamerani ja sillä saa mielestäni hyviä kuvia, mutta täällä blogin puolella nämä kuvat näyttävät ihan erilaisilta tasoltaan kuin kuvankatseluohjelmassa.


Posted

in

by

Comments

6 vastausta artikkeliin “Rooman viehätys”

 1. Piyya avatar
  Piyya

  Ja ihan samainen kaipuu Roomaan iskee kun lukee ja erityisesti näkee tunnelmallisia kuvia Roomasta, niinkuin nyt. Ja en pysty pistämään sormeeni juuri SILLE jutulle Roomassa. Joo, nähtävyydet on upeita mutta se on joku erityinen tunnelma juuri niillä pikkukujilla, pienemmissä trattorioissa ja osteriossa. Rooman ilmassa täytyy olla jotain ?
  Piyya ?

  1. traveldreamer17 avatar

   Minäkin olen kyllä sitä mieltä, että mikään yksittäinen ei selitä Rooman viehätystä. Eikä varsinkaan ne nähtävyydet vaan enemmän fiilis. Rooma on kyllä ihana!

 2. Milla avatar
  Milla

  Listaamasi asiat ovat kyllä minullakin ne, jotka Roomassa viehättävät. Onhan siellä paljon turisteja, mutta turisti olen itsekin. En kyllästy Rooman nähtävyyksiin, vaikka olen käynyt Roomassa neljästi. Ghetto taitaa olla sellainen alue, jossa en ehkä ole käynyt. Viimeksi tutustuin Testacchioon, kun sain suosituksen hyvistä ravintoloista sillä alueella.

  1. traveldreamer17 avatar

   Minäkin olen joka reissulla nähnyt nuo isoimmat nähtävyydet. Viime kerrasta olikin jo sen verran aikaa, että oli ihan mukava nähdäkin ne uudelleen. Tosin emme menneet Vatikaanin museoon tai edes Pietarinkirkkoon, sillä niihin oli hirveät jonot, eivätkä ne mielestäni ole 10-vuotiaalle jonottamisen arvoiset.

 3. EA avatar
  EA

  Italiasta tykkään kovasti kuin se kuuluisa hullu puurosta, mutta Rooman viehätys ei auennut minulle siellä käydessä. Olen kyllä tyytyväinen, että kävimme kaupungissa. Rooma on ehdottomasti käymisen arvoinen, mutta toisen tai useamman kerran. Ei kiitos. Enkä osaa oikein sanoa miksi.

  1. traveldreamer17 avatar

   Minäkään en ihastunut Roomaan ensimmäisellä kerralla. Toisella kerralla jo lämpenin. Vasta tämä kolmas kerta sai tunteet pintaan. En osaa sanoa tarkkaan miksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *