Tunnelmia Ateenasta ja Roomasta

Istun kotona ruokapöydän ääressä tallentamassa valokuvia kamerasta tietokoneelle. Isosta ikkunasta näkyy ruskea ja märkä luonto harmaata taivasta vasten. Oma mieli on hämmentynyt ja täynnä kokemuksia. Palasin eilen Roomasta ja saman viikon maanantaina Ateenasta. Kaksi isoa kaupunkia ja kaksi erilaista, mutta yhtä lailla tunteikasta kahdenkeskistä matkaa: ensimmäinen ihanan mieheni kanssa ja toinen 10-vuotiaan poikani kanssa. En ollut ehtinyt jälkityöstää Ateenan matkaa mielessäni ennen lähtöä Roomaan, koska matkojen välillä oli vain kaksi hektistä arkipäivää. Minun mieleni viipyilee aina matkojen jälkeen juuri koetussa ja nähdyssä. Tykkään ladata otetut valokuvat heti tietokoneelle ja elää matkan uudelleen niiden kautta. Nyt en ehtinyt ja se vähän harmittaa, koska Ateena oli ihana. Itsepä varasin matkat niin lähelle toisiaan, mutta halusin viedä miehen matkoille syntymäpäiväksi, vaikka seuraavalle viikonlopulle oli jo aikoja sitten varattu 10-vuotismatka pojalle.

Ateenasta jäi päällimmäiseksi mieleen rauhallisuus, ystävällisyys, helposti lähestyttävyys. Meidän kokemukseen vaikutti paljon se, että saavuimme Ateenaan ortodoksien pitkäperjantaina ja koko Ateena valmistautui pääsiäiseen. Liikennettä oli vähän ja ihmiset onnellisia ja rentoutuneita. Perheet olivat yhdessä, kävivät kirkossa viemässä kukkia ja kynttilöitä ja ruokailivat ravintoloissa. Kiireettömyys oli käsinkosketeltavaa.

Rooma oli hektinen ja täynnä turisteja. Jo lentokenttäjunaan lippuostoksilla palvelu oli tympeää ja sama linja jatkui koko matkan. Rooman puitteet ovat upeat, mutta paikallisten turhautuminen ja kyllästyminen turismiin alkaa näkyä. Jonoja, ruuhkaa, melua, kaupustelijoita, sisäänheittäjiä. Niitä ei tule ikävä. Edellisestä Rooman matkasta oli vierähtänyt 12 vuotta ja silloin oli ihan toisenlaista, vaikka oli toukokuu ja turistikausi kuumimmillaan. Ja kuitenkin lähtiessä Rooma saa huokailemaan vaikuttavuutensa edessä ja jättää sydämeen kaipuun paluusta.

Ateenan valloitin mieheni kanssa. Käymme harvoin kahdestaan matkoilla ja siksi ne matkat ovat aina erityisiä. Ei tarvitse huolehtia kenestäkään, ei ole kiire mihinkään. Käsikädessä kuljeskelua ilman isompia suunnitelmia, pitkiä illallisia ja rentoja lounaita, istuskelua puistoissa, ihmisten katselua, auringonlaskuja. Parisuhdetta parhaimmillaan.

Roomassa minulla oli seurana innokas 10-vuotias. Hän halusi nähdä kaiken ja kokea kaiken. Raunioita, kissoja ja kukkia – niitä hän kuvasi kameransa muistikortin täyteen. Jäätelö maistui ja sai maistuakin. Mitä sitä rajoittamaan, kun Italiassa ollaan. Kulinaristi halusi välttää turistiravintolat, vaikka se tarkoitti pidempää kävelymatkaa. ”Kyllä minä jaksan, äiti.” Illalla vierestäni kuului unituhinaa heti, kun hänen päänsä saavutti tyynyn. Roomaan on kuulemma päästävä uudelleen. Onneksi hän heitti kolikon Fontana di Treviin.

 


Posted

in

,

by

Comments

6 vastausta artikkeliin “Tunnelmia Ateenasta ja Roomasta”

 1. Piyya avatar
  Piyya

  Kiitos, pääsin kanssanne näin oman Lissabonin matkan jälkeen vielä kahteen suurkaupunkiin.
  Minä myös nautin valokuvien katselusta, muokkauksesta ja ihmettelemisestä muutaman päivän loman jälkeen, se jotenkin pidentää matkan pituutta ?

  1. traveldreamer17 avatar

   Juuri näin, valokuvien katselu ja muokkaus pidentää matkan pituutta. Etenkin lyhyillä kaupunkimatkoilla on usein aika hektistä ja tulee koettua paljon. Valokuvien kautta pystyy prosessoimaan uudelleen näkemäänsä.

   Lissabon on ihana! Sinne haluaisin pian uudelleen.

 2. Illaksi selkenevää avatar

  No tulihan tämä odottamani Ateena-raportti :).
  Oli varmasti mykistävää vierailla niin Ateenassa kuin Roomassakin noin lyhyellä aikavälillä.

  1. traveldreamer17 avatar

   Ateena-raportti on vasta työn alla. Huomenna varmaankin saan sen valmiiksi.

 3. Anniina avatar
  Anniina

  Ihania tunnelmia. Varmasti kumpikin matka on ollut vaikuttava. Roomaseurasi vaikuttaa herttaiselta. Pitäisi varmaan itsekin lähteä joskus lasten kanssa ihan kahdestaan matkoille.

  1. traveldreamer17 avatar

   Lasten kanssa kahdestaan on ihan erityistä matkustaa. Tuntuu, että joka matkalla opin lapsistani jotain uutta. Ja nämä matkat ovat jääneet lapsille tärkeiksi muistoiksi, joita haikeudella ajatellaan ja kaivataan takaisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *