Minä matkailijana

Meillä juhlittiin viikonloppuna keskimmäisen lapsen 10-vuotisjuhlia suvun ja kummien kesken. Siinä juhlien aikana tuli keskusteltua useamman vieraan kanssa matkustamisesta. Joidenkin kanssa menee matkatottumukset ja -näkemykset ihan ristiin ja toisten kanssa innostuu jopa varaamaan yhteisen reissun. Nuo keskustelut saivat myös pohtimaan sitä millainen matkustaja olen.

Suunnittelija.

Suunnittelen enemmän matkoja kuin toteutan. Rakastan surffailla matkablogeissa, matkasivustoilla, katsella kuvia Pinterestissä tai googlen kuvahaussa. Momondo ja Booking.com ovat ihan vakkarisivustojani. Yleensä varaan ensin lennot (ja hetken mielijohteesta), mutta hotelleja pohdin pitkään ja hartaasti. Luen arvosteluja ja pohdin hyvää sijaintia. Teen excel-taulukoita ja vertailuja. Kun sitten olen oikeasti varannut myös hotellin, käytän paljon aikaa matkani suunnitteluun. En niinkään tee yksityiskohtaisia päiväsuunnitelmia matkan varalle, vaan tutustun kohteeseen perinpohjaisesti ja pohdiskelen eri vaihtoehtoja joita kohteessa voi nähdä ja tehdä. Mieheni kiittelee minua usein  siitä, että teen pohjatyön matkoille aina niin perusteellisesti, että on helppo lähteä matkaan ja paikan päällä sitten fiiliksen mukaan tehdä valintoja, kun minulla on esittää vaihtoehtoja. Tykkään suunnitella ja fiilistellä etukäteen.

Nautiskelija.

Kuten juuri kirjoitin, tykkään fiilistellä. Nautiskelu minulle on kauniita maisemia, hyvää ruokaa, paikallistunnelmaa. Miten ihanaa on aloittaa aamu hyvällä aamupalalla kivannäköisessä kahvilassa tai hotellin viihtyisässä aamupalaravintolassa. Nautin kiireettömyydestä. En tykkää juosta nähtävyydestä toiseen, vaan mieluummin valitsen muutaman kiinnostavan kohteen ja muuten kuljeskelen ilman sen suurempaa päämäärää. Tykkään istuskella puistoissa tai kahviloissa kaupunkimatkoilla ja katsella ihmisiä. Rantalomalla parasta on kuljeskella vedenrajassa ja nauttia auringon kosketuksesta iholla ja pehmeästä hiekasta jalan alla veden hyväillessä sääriä. Illalla lasillinen viiniä hotellin kattoterassilla tai oman huoneen parvekkeella kruunaa päivän.

Lounas Tessalonikissa

Auringonetsijä.

Rakastan aurinkoa. En niinkään rannalla makaamista tai ruskettumista, vaan auringon lämpöä. Valitsen usein matkakohteen sään mukaan – missä paistaa aurinko. Tykkään ihan yhtä paljon kaupunki- kuin rantalomista. Miten ihanaa on istua katukahvilassa ja juoda cafe latte lempeässä kevät- tai syysauringossa. Mikä on sen suloisempaa kuin pehmeääkin pehmeämpi ilta-aurinko kuuman päivän jälkeen? Entä kirkkaan sininen taivas, kun aamulla kurkistaa ikkunasta ulos? Jos ei ole hirveän kuuma niin minä valitsen aina aurinkopaikan, kun muut menevät varjoon.

Kävelyllä Kendwassa, Sansibarilla

 

Mukavuudenhaluinen.

En kaipaa viiden tähden hotelleja tai ole valmis maksamaan bisnesluokasta lennolla, mutta riisuttu budjettimatkailu ja hostellit eivät ole minun juttuni. Hotelli saa maksaa vähän enemmän, jos se on keskeisellä paikalla ja kivasti sisustettu. En halua tuhlata aikaa varsinaiseen siirtymiseen paikasta toiseen ja siksi siirtymien haluaisin olevan kohtalaisen nopeita. Maksan lennosta vähän enemmän jos se on  maksimissaan yhdellä vaihdolla tai otan express-junan lentokentältä keskustaan, vaikka bussilla pääsisi halvemmalla.   Mukavuudenhalu on selvästi lisääntynyt, kun olen tullut vanhemmaksi. Toisaalta nuorempana raha saneli enemmän kuin mukavuudenhalu, nyt voin itse valita. Erityisesti lasten kanssa matkustaessa on paljon rennompaa, kun siirtymistä ja majoituksesta ei tarvitse stressata. Joskus se tarkoittaa pakettimatkaa, mutta usein omatoimisesti saa vähintään yhtä helposti ja hyvää.

Kauneuden etsijä.

Pittoreski kylä ranskan maaseudulla, Italian vanhat kauniit rakennukset, Malediivien turkoosi meri ja valkoiset hiekkarannat, Krabin karstisaaret. Auringonlaskut, meri, kaukana piirtyvät vuoret. Kauneus – sitä minä etsin matkoillani. Se voi olla luonnon kauneutta ja mielettömiä maisemia tai sitten hienoja rakennuksia, joissa on historiaa.

Anguillara, Italia.

 

Paikalliskulttuurin etsijä.

Vaikka olen mukavuudenhaluinen, niin sen ohi ajaa uteliaisuuteni paikalliskulttuuria kohtaan. Tämä tarkoittaa minun kohdallani sitä, että majoitun mieluummin paikassa, jossa on paikalliselämää kuin eristetyssä resortissa. Haluan tutustua maahan, johon olen matkustanut. En matkusta lomalle vain rentoutumaan tai edes sen auringon perässä, vaan nimenomaa tutustumaan johonkin uuteen. Rakastan paikallistoreja tai ruokakauppoja. Tykkään kuljeskella pienillä sivukaduilla ja kurkkia sisäpihoille. Puistoissa seurailen paikallisten toimintaa ja ravintolat valitsen sillä perusteella, ettei  niissä ole turistimenua. Aamut ovat ihania matkoilla, koska silloin paikalliset ovat usein jo liikkeellä, mutta turistit eivät vielä.

Hedelmäkoju Goalla

 

Vastuullinen matkailija.

Myönnän, että matkustaminen sinänsä ei ole ekologista. Hiilijalanjälkeni muodostuu enimmäkseen juuri matkustamisesta. Meillä ei ole autoa ja pyrimme arjessa elämään muutenkin mahdollisimman ekologisesti. Matkoilla suosin paikallisten palveluita, siivoan jälkeni, en tuhlaa vettä, kohtelen luontoa hyvin. Kunnioitan paikalliskulttuuria pukeutumisellani ja käytökselläni. Olen vierailija ja etuoikeutettu, että saan kokea jotain uutta vieraassa maassa. Vähintä mitä voi tehdä on kohdella maata ja sen asukkaita mahdollisimman hyvin.

Ihana Funchal

Taloudellinen matkailija.

Moni matkailija löysää kukkaronnyörit ulkomailla. Minä en. Elän taloudellisesti sekä arjessa että matkoilla. Mietin mitä syön ja mitä ostan. Olen tarkka hinta-laatu-suhteesta enkä haksahda ostamaan jotain vain tarjouksen perusteella. En harrasta matkamuistoja enkä tuliaisia. Koriste-esineet eivät ole minun juttuni, niin miksi ostaisin ylimääräistä tavaraa nurkkiini. Toki, jos oikeast tarvitsen jotain, voi sen reissusta ostaa. En hanki uusia vaatteita joka matkalle. Vanhoilla pärjää ihan hyvin. Pakkaan muutenkin mahdollisimman vähän vaatetta mukaan. Budjettini pitää aina.

Onnellinen matkailija.

Rakastan matkustamista. Matkalla tunnen eläväni. Saan matkoista todella paljon jo ennen matkaa ja nautin vielä matkan jälkeenkin. Matkoilla en stressaa turhasta. Olen hyvin valmistautunut ja paikan päällä voin vain nauttia ja fiilistellä.

Millainen matkailija sinä olet?


Posted

in

by

Comments

9 vastausta artikkeliin “Minä matkailijana”

 1. Eveliina | Korkkarit rinkassa avatar

  Löydän itsestäni paljon samoja piireitä. Erityisesti samaistuin tuohon paikalliskulttuurien ja vastuullisen matkailijan piirteisiin. Minusta on paljon mukavampaa tukea matkoillani paikallisia taloudellisesti ostamalla heidän palveluitaan ja osoittaa arvostavani heidän tapojaan oppien niistä samalla ehkä itsekin jotain uutta. Ainostaan minusta puuttuu tuo suunnittelijan rooli, usein menen kohteeseen sen enempää perehtymättä ja googlailen aamulla hotellin sängystä, että mitäs tänään voisikaan tehdä. En myöskään ota turhaa stressiä ”pakollisista” kohteen nähtävyyksissä, vaan enemmänkin touhuan päivän fiiliksen mukaan.

  1. traveldreamer17 avatar

   Joskus olen toivonut, että olisin sopntaanimpi ja pystyisin lähtemään matkalle ilman ennakkosuunnittelua. Olisi ihan hauskaa mennä kohteeseen blankona ja googlata vasta paikan päällä tekemistä, kuten sinä. Mutta minkäs sitä luonteelleen mahtaa. Tiedän, että enemmänkin stressaisin, kun nauttisin, jos en tietäisi kohteesta mitään.

 2. Maisemaonnellinen Johanna avatar

  Olipa kiva löytää uusi, puhutteleva blogi! Matkailijoina meissä on paljon samaa, vaikka erojakin toki on.

  Minäkin olen kova vertailemaan ja tutkimaan hyvin sijaitsevia, hyvät vertaispalautteet saaneita hotelleja – mutta ihan exceleitä en sentään vielä ole ryhtynyt tekemään 🙂

  Erityisesti tykkään tuosta vastuullisuudesta. Samaan pyrin minäkin. Olemme toteuttamassa suurinta matkailu-unelmaamme, reissua Uuteen-Seelantiin. Olen suunnitellut, että vastineeksi pitkien lentojen hiilidioksidipäästöille, lahjoitan Luonnonperintösäätiölle rahaa ikimetsien suojeluun. Sen parempaa keinoa yrittää hyvittää nuo pitkät lennot en ole vielä keksinyt.

  1. traveldreamer17 avatar

   Kiva, että löysit tiesi tänne. Olen monesti ihaillut blogisi upeita kuvia.

   Olen naimisissa diplomi-insinöörin kanssa, jota kautta excelit ovat tulleet kovin tutuksi. Ja työssänikin sellaisia aika paljon pyörittelen. Kotona meillä on käytössä mm. ruokasuunnitteluexcel, kotityöexcel on onneksi jo käytöstä poistunut. Uudet matkaideat esittelen miehelleni noilla exceleillä, joista hän selkeästi näkee eri kohteiden plussat, miinukset, hinnat yms.

   On kyllä oikeasti haasteellista yhdistää matkakuume vastuulliseen matkustamiseen. Olen maksanut päästömaksuja joistakin lennoista, mutta ei niilläkään pysty hyvittämään matkustamisen haittoja.

   1. Maisemaonnellinen Johanna avatar

    Heh, meillä on siis myös samanlaiset taustajoukot. Minun kotirintamakriitikkoni ei tosin ole kovin taulukko-orientoitunut.

    Luulenpa, että sillä summalla, jolla yritän omantuntoni ääntä vaimentaa, saa useamman neliön hiiltä nielevää ikimetsää. Jota ei milloinkaan hakata.

 3. auringonpaistetta avatar
  auringonpaistetta

  Olipa kiva postaus! Ja erityisen hauskan siitä teki se, että voin ruksia kaikki samat matkailijan ominaisuudet kuin sinäkin. Ainoa asia mitä en itse tee on exceltaulukot 😀

  1. traveldreamer17 avatar

   Hauskaa, että löytyi niin paljon yhtäläisyyksiä. Minä teen ne exceltaulukot miestäni varten, jotta hänen olisi helpompi päättää, mihin haluaa. Häntä täytyy nimittäin aina vähän houkutella reissuun.

   1. auringonpaistetta avatar
    auringonpaistetta

    Kuulostaa tutulta, minä teen myös aina suunnitelmat lähes valmiiksi ja sitten esittelen miehelle asian 😀 seuraavaksi alan ehkä harjoittelemaan myös excelin salat 🙂

 4. maailmanlaidalla avatar
  maailmanlaidalla

  Olipa mukava löytää tie tähän blogiin. Ja miten oli mielenkiintoista lukea kirjoitustasi millainen matkailija olet. Aivan kuin olisin itsestäni lukenut. Vielä en tosin kaikkea tee exeliin, vaan kirjoittelen ideoitani ja ajatuksiani ylös paperille 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *