Sisilian Catania, mielenkiintoisin työmatkakohteeni

Minun työhöni ei varsinaisesti kuulu paljonkaan matkustelua: kerran tai kaksi vuodessa joko kotimaassa tai länsinaapurissa ja sitten virkistysristeily Tallinnaan. Mutta meillä on sellainen ihana optio kuin viikon henkilökuntavaihto Euroopassa kerran vuodessa. Olen käyttänyt tuon option lähes joka vuosi sen jälkeen, kun ei ollut vauvaa perheessä ja käynyt Nikosiassa, Brysselissä, Leuvenissa, Funchalissa, Cataniassa, Madridissa ja viimeksi Tessalonikissa. Henkilökuntavaihtoon osallistuu kollegoita ympäri Eurooppaa ja osallistujille järjestetään viikoksi yhteistä ohjelmaa. Jokainen vaihtoviikko on ollut mahtava kokemus, sillä vaihtoviikolla pääsee tutustumaan kaupungin ja maan kulttuuriin paikallisten johdolla ja samalla tapaa kollegoita ja pystyy jakamaan parhaita käytänteitä. Näihin viikkoihin on usein kuulunut kaupunkikierros oppaan johdolla sekä retkiä lähistölle.

kuva Pixabay

Vietin Sisilian Cataniassa vaihtoviikon maalis-huhtikuun vaihteessa 2014. Sää oli mukavan keväinen, päivisin aurinkoista ja 16-18 c.  Catania ihastutti heti, kun sunnuntai-iltana olin känyt viemässä tavarat hotelliin ja lähdin pikaisesti etsimään vielä syötävää ja kurkkaamaan kaupungin. Paikalliset perheet viettivät iltaa pääkadulla ja keskusaukiolla ja olivat jotenkin onnellisen ja rentoutuneen oloisia.

Viikko oli todella upea. Catanian viikkoon ei kuulunut kaupunkikierrosta, mutta kävimme joka päivä Catanian yliopiston eri tiedekuntissa, jotka kaikki sijaitsivat vanhoissa kiehtovissa rakennuksissa. Catanian yliopisto on perustettu vuonna 1434, joten historiaa yliopistolla totisesti on.

 

Me tutustuimme mm. esittävien taiteiden tiedekuntaan, jossa opetetaan mm. oopperalaulua ja balettia. Saimme osallistua konserttiin, jossa tiedekunnan opiskelijat lauloivat kappaleita tunnetuista oopperoista mm. Cataniasta kotoisin olevan Bellinin teoksista. Melkoisen vaikuttavaa! Cataniassa on Bellinin nimeä kantava upea teatteri, jossa esitetään usein, kenenkäs muun kuin Bellinin oopperoita.

Kuva pixabay

Humanistinen tiedekunta oli kuitenkin yliopiston rakennuksista upein. Se toimii nimittäin vanhassa alunperin 1500-luvulla  rakennetussa benediktiiniläisluostarissa.  Luostari on rakennettu uudelleen pariin otteeseen, sillä Etnan purkaukset ja maanjäristykset ovat tuhonneet luostaria. Kunnostusten yhteydessä luostarin alta on löytynyt roomalaisajan kodin jäännökset, jotka on jätetty näkyviin kellarikerrokseen. Luostariin voi käydä tutustumassa, vaikka ei opiskelisikaan tai työskentele yliopistossa. Täällä lisätietoja luostarista. Se on yksi UNESCON maailmanperintokohteista.

Catania on vaurioitunut useasti maanjäristysten ja Etnan purkautumisen vuoksi. Näistä pahimmat olivat vuoden 1169 maanjäristys ja Etnan purkaus 1693. Tämä historia näkyy monessa paikassa kaupungilla. Niinikään UNESCO:n maailmanperintökohteen arvon saanut centro storicossa voi nähdä laavakerroksen alle jääneen kaupungin. Cataniassa on myös roomalainen amfiteatteri.

Catanian keskusta on mukavan kompakti ja sen nähtävyydet ovat kävelymatkan etäisyydellä toisisraan. Niihin ehtii hyvin tutustua työmatkankin aikana. Kaupungin keskus on monelle italialaiskaupungille tyypillisesti Duomon aukio. Sen laidalla sijaitsee ravintoloita ja kahviloita ja aukiolta lähtee useita pikkukatuja kauppoineen. Satama on ihan aukion vieressä. Itse tykkään kyllä nähtävyyksien sijaan etsiä sivukatuja ja nähdä oikeaa elämääkin.

Cataniassa on paitsi viehättäviä rakennuksia ja hienoja kirkkoja (joita en valitettavasti kuvannut) myös viihtyisä puisto, jonne menin yhtenä iltapäivänä lukemaan ja katselemaan ihmisiä. Puiston nimi on (ei niin yllättävästi) Bellinin puisto.

Yliopisto tarjosi meille lounasta joka päivä. Välillä söimme jonkin tiedekunnan sisäpihan ravintolassa, toisinaan paikallisissa ravintoloissa. Saimme aina vähintään kolmen ruokalajin lounaan viineineen. Yliopiston tiloissa alkupaloina oli aina arancinejä. Kaikki ruoka oli ihan mahtavaa. Parhaiten jäi mieleen erään ravintolan Pasta alla Norma (joka muuten on kotoisin Cataniasta) ja paistetut merenelävät. Valitettavasti ravintolan nimi ei jäänyt mieleen. Cataniassa on kuitenkin kuulemma paljon vastaavanlaisia perinteisiä sisilialaisia ravintoloita. Yhtenä iltana kävin Vineria Picassossa, joka oli aika samanlainen ja myös siellä oli aivan ihania mereneläviä. Ja kotiin viemiseksi Sisiliasta pitää tietenkin ostaa Nero D’avolaa.

Cataniassa on useita hotelleja. Henkilökuntavaihdot maksaa Erasmus ja vaihdolle on aina tietty budjetti. Tämä budjetti on noin 1000€ ja sisältää paitso lennot ja majoituksen, myös päivärahat. Sillä ei yövytä loistohotelleissa. Minä yövyin viehättävässä Palazzo Ceramissa, joka oli pieni B&B hyvällä sijainnilla lähellä kaikkia nähtävyyksiä. Myös bussi lentokentälle lähti parin korttelin päästä. Huone oli todella kauniisti sisustettu ja kylpyhuone hiljattain remontoitu. Pieni miinus pahviseinistä (kovin yleistä Italiassa) ja näin työmatkailijan näkökulmasta siitä, että aamiainen oli yleensä valmis vasta 8.30, jolloin minun piti jo lähteä yliopistolle. Muuten voin kyllä lämpimästi suositella.

 

Cataniasta on helppo tehdä päiväretkiä esim. Taorminaan tai Syracusaan. Meillä ei ollut yhtään kokonaista vapaapäivää, niin en lähtenyt tällä kertaa kumpaankaan. Olen aikaisemmin käynyt Taorminassa ja se on oikein viehättävä kaupunki korkealla rinteessä. Ainakin silloin, kun se ei ole ihan täynnä turisteja. Etnalla kannattaa myös käydä, jos siihen on aikaa.

 


Posted

in

,

by

Comments

4 vastausta artikkeliin “Sisilian Catania, mielenkiintoisin työmatkakohteeni”

 1. jossus avatar
  jossus

  Kiva nähdä kuvia Cataniasta! Tein päiväretken Maltasta Cataniaan muutama vuotta sitten.
  Duomo oli kyllä kaunis.

  1. Traveldreamer17 avatar

   Catania on varmasti sopiva kohde myös ihan vain päiväretkelle kompaktin keskustansa johdosta. Duomo oli hieno sisältä. Harmi, ettei siitä ole kuvia. Minulla oli muutenkin mukana vain vanha Nokian kännykkä, eikä kameraa ja siksi kuvat eivät ole kummoisia laadultaan.

 2. Susanna avatar

  Onpas kiva mahdollisuus! tuttu kohde ja on usein aurinkoinen. Sisiliassa on vielä puhtaita rantojakin. Kevät on tosin siinä mielessä parempi aika käydä ei ole superkuuma eikä paljoa turistilaumoja

  1. Traveldreamer17 avatar

   Tykkäsin kovasti tuosta ajankohdasta. Lämpötila oli oikein täydellinen kaupunkiin tutustumiseen. Taorminassa olimme koko perheen voimin lokakuun alussa ja sekin oli passeli ajankohta, sillä lämpöä oli noin 25 c. Kesällä on varmasti liian kuuma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *