Kun lento myöhästyy

Lentojen myöhästyminen on arkipäivää. Usein lennot myöhästyvät joitakin kymmeniä minuutteja. Lentoyhtiön velvollisuus on huolehtia matkustajista ja pidemmissä myöhästymisissä tarjota heille ruokaa ja myös yösija tarpeen tullen. Silloin kun lento on myöhässä vähintään 3 tuntia on lentoyhtiö näiden lisäksi korvausvelvollinen, mikäli myöhästyminen johtuu muusta kuin poikkeustilanteesta. Tekninen vika ei ole poikkeustilanne. Korvaussumma riippuu lentomatkan pituudesta ,siitä onko lento Eu-aluella ja myöhästymisen kestosta. Korvaustaulukko löytyy Trafin sivuilta. Iltasanomat kirjoitti juuri menneellä viikolla, että AirHelpin tuoreen tutkimuksen mukaan vain 15% matkustajista hakee korvausta myöhästyneestä lennosta. Korvaushakemuksen ei tarvitse olla ihmeellinen, kunhan siinä on selkeästi kyseisen lennon lähtö- ja kohdepaikka, lennon numero, myöhästymisaika ja matkustajien henkilötiedot.

Meillä on perheenä kokemus pidemmästä myöhästymisestä sekä viimevuotisella Thaimaan lomalennoilla että nyt Malediivien reittilennoilla: Helsingistä Phuketiin lento myöhästyi 26 tuntia, Phuketista Helsinkiin 7 tuntia ja Malésta Helsinkiin pääsimme lopulta 24 tuntia myöhässä. Thaimaan lennoilta saimme ongelmitta 6000€:n korvauksen eli kumpaankin suuntaan 600€/hlö,  EU-asetuksen vakiokorvauksen mukaisesti. Malediivien lennosta olemme jättäneet korvausvaatimuksen Turkish Airlinesille kuluneella viikolla. Meidän pitäisi saada korvauksena 3000€  eli 600€/hlö, koska matka oli yli 3500km, se lähti Eu:n ulkopuolelta ja myöhästyminen oli yli 4h.

Lentoyhtiön tulee tarjota matkustajalle myös aterioita ja virvokkeita, majoitus ja kuljetus majoitukseen myöhästymisen ajankohdan ja keston mukaisesti. Meidän matkoillamme lentoyhtiöt ovat kyllä tarjonneet sekä majoituksen että ruokailut kummallakin kerralla ihan asianmukaisesti. Thaimaan matkalla TUI majoitti meidät Helsingissä lentokenttähotelliin ja järjesti hotellin ravintolassa buffet-illallisen sekä aamiaisen. Takaisin tullessamme saimme ylimääräisen yön hotellissa, jossa olimme majoittuneen lomamme ajan sekä aamiaisen. Malésta Istanbuliin matkatessamme lennon viivastys selvisi klo 21, kun olimme juuri päässeen hotellin kuljetuksella lentokentälle ja meidän vietiin takaisin tuohon samaan neljän tähden hotelliin , josta olimme ottaneet päivähuoneen.  Saimme hotellissa  25$/ hlö arvoisen illallisvoucherin ja 5$ juomavoucherin ja ruoka tarjoiltiin kattoterassilla. Lento myöhästyi kuitenkin vielä arvioidusta ja Istanbuliin saavuimme  jälleen myöhässä niin että päivän viimeinen lento Helsinkiin oli ehtinyt lähteä. Istanbulissa saimme kyllä itse nähdä vaivaa saadaksemme uuden lennon, mutta meitä informoitiin reklamointitiskillä, että olemme oikeutettuja hotelliin ja aterioihin, koska uusi lento lähtisi vasta seuraavana aamuna. Turkish Airlines majoitti meidät Double Tree by Hilton hotelliin, josta olisi ollut upeat maisemat Istanbuliin kahdeksannen kerroksen isoista ikkunoista. Sateessa ja sumussa näkyi vaivoin Sininen moskeja ja Hagia Sofia. Hotelli oli upea. Saimme vastaanotosta ruokavoucherin. Tyytyväisiä matkustajia siis?

Double Tree by Hilton Istanbul

No, meidän kokemuksemme on, että vaikka lentoyhtiöt hoitavat osansa oikein hyvin, niin hotelleissa meitä kohdeltiin kuin kakkosluokan kansalaisia. Kaikissa hotelleissa.

 • Helsingissä meille myöhästyneille matkailijoille kyhättiin hotellin ravintolaan oma buffet, jossa oli aivan ala-arvoisia purkkilihapullia ja riisiä. Naapurihotelliin majoitetut saivat kuivia kanankoipia ja makaroonia. Buffet avautui kolme tuntia siitä, kun pääsimme hotellille. Kummassakin hotellissa samassa ravintolassa tarjottiin maksaville asiakkaille laadukasta ruokaa. Kun pyysimme lisävuodetta toiseen huoneeseen (saimme kaksi kahden hengen huonetta), tuntui se olevan kovin haastavaa ja meille ehdotettiin, että parisänkyyn varmasti mahtuisi yksi aikuinen kahden lapsen kanssa. Ei kiitos. Lopulta saimme vaihdettua toisen huoneen kolmen hengen huoneeksi.
 • Maléssa meidän vouchereilla sai valita tomaatipastan, teriakikanan ja paistetun kalan väliltä. Juomana lasi limua. Ruoka oli kyllä hyvää, mutta ravintolassa tarjottiin hyvin monenlaisia ruokia, joiden hinta ei ollut lähelläkään tuota 25$ + 5$ juoma. Me emme niitä saaneet valita, vain näistä kolmesta vaihtoehdosta ja kuitenkin jouduimme allekirjoittamaan Turkish Airlinesille menevän laskun, jossa veloitus oli tuo täyden voucherin hinta per henki. Ruoka oli kyllä ihan hyvää ja laadukasta.
 • Istanbulissa lennolta myöhästyneille järjestettiin  oma ruokailu hotellin yhteen ravintolaan. Ravintola aukesi klo 19 ja 19.10 kun olimme jonottaneet tiskille oli jo yli puolet tarjottavista ruoista loppu. Jäljellä oli tomaattikeittoa, lammaspataa , makaronia ja riisiä. Leipäkin oli loppu. Tarjolla oli ollut myös paria eri sorttia kanaa, toista keittoa, ranskalaisia, viininlehtikääryleitä. Juomana vesi. Ruoan laatukaan ei ollut hääppöinen ja nämä ruoat olivat kaikki etukäteen valmistettuja. Aamupala meinasi mennä meiltä täysin ohi. Kysyimme sisäänkirjautumisessa aamupalasta, koska kuljetus lentokentälle lähti samaan aikaan kuin aamupala aukesi. Meille sanottiin, että ei voi mitään, aamupala ei onnistu mitenkään. Aamulla hotellin ala-aulaan saapuessamme näimme aasialaisia aamupalapussien kanssa. Kun kysyimme respasta asiasta, he sanoivat, että aamupala olisi pitänyt tilata etukäteen. Kun kerroimme, että olimme erikseen kysyneet aamupalasta edellisenä päivänä, meille ehdotettiin onneksi että voimme mennä kymmeneksi minuutiksi aamupalalle ja respasta viivytetään meidän kuljetusta. No, ahmimme sitten mahtavasta aamupalabuffetista sen minkä kymmenessä minuutissa ehdimme. Myös tässä hotellissa oli haasteita huonejaon kanssa. Hotellille oli varattu meitä varten 3 yhden hengen huonetta ja yksi kahden hengen huone. Selitimme, että se ei valitettavasti käy, koska lapset eivät voi olla huoneessa ilman aikuista (lapset ovat 6-,9-,11-vuotiaat). Huoneet olivat jopa eri kerroksissa. Pitkän väännön jälkeen he järjestivät meille lopulta yhden kahden hengen ja yhden kolmen hengen huoneen. Hotelli oli iso ja uskoisin, että tilaa kyllä oli.
Malén hotel Jenin maukas kala-annos, josta veloitettiin lentoyhtiötä 25$, vaikka vastaava ruoka listalla maksoi 10$.

 

Tomaattikeittoa ja lammaspataa Double Tree by Hilton hotellissa Istanbulissa.

Jokaisessa paikassa aamiainen oli ihan sama kuin muillekin hotelliasukkaille . Miksi ei ruoka? Malén hotellissa meitä myöhästyneelle lennolle menijöitä oli 11 eli meidän perhe ja kolme pariskuntaa, Istanbulissa 13. Mistään mielettömistä ylimääräisistä majoittujista ja ruokailijoista ei ollut kyse. Sen sijaan Thaimaahan mennessämme oli majoitettavia yksi koneellinen kahteen hotelliin. Mutta pitäisihän hotellin muutenkin olla varautunut siihen, että siellä majoittujat myös syövät hotellissa… Luulisi, että hyvä palvelu kannattaisi, koska myöhästyneiden lentojen matkustajat ovat asiakkaita siinä missä muutkin ja jakavat sosiaalisessa mediassa kokemuksiaan.

 

Onko muilla ollut parempia kokemuksia vai vastaavia?

 

 


Posted

in

by

Comments

4 vastausta artikkeliin “Kun lento myöhästyy”

 1. Kthetraveller avatar

  Huhhuh, meillä on käynyt kyllä tuuri kun omalle kohdalle on osunut vain yksi pieni myöhästyminen Rovaniemen kentällä. Saatiin 8 euron ruokakupongit. Espanjassa aikoinaan tosin lentokoneemme, jolla meidän piti palata Suomeen oli jouduttu vaihtamaan pienempään, joten osa matkustajista jouduttiin majoittamaan hotelliin vähäksi aikaa. Meidän perhe joutui jakautumaan kahtia ja mies jäi toisen lapsen kanssa Espanjaan, kun minä suuntasin toisen lapsen kanssa kotiin. Jotain pikkuevästä mies sai yön pimeimpinä tunteina, mutta heti aamuyöllä he joutuivat suuntaamaan takaisin lentoyhtiön kustamalla taksilla kentälle. Ihan kiva, ettei tarvinnut pienen lapsen kanssa jäädä kentälle notkumaan.

  Anyway, tuo ruokajaottelu (lentoyhtiön asiakkaat vs. hotellin normaalit asiakkaat) on kyllä harmittavaa. Voisivat kyllä muuttaa käytäntöjään. Samallahan siinä hotelli markkinoi itseään ja palvelujaan matkustajalle ja niinkun itsekin toteat, somessa jaetaan kokemuksia ja siinä on sitä voimaa.

  1. Christa avatar

   Aikamoista, että teidän perhe joutui jakaantumaan kahtia ja osa jäi Espanjaan. Vai oliko se oma valinta? Luulisi, että samassa seurueessa matkustavat pääsisivät aina samalle lennolle.

 2. Milla avatar
  Milla

  En ole itseasiassa ajatellut aikaisemmin tuota ruokailupuolta myöhästymisissä, mutta olet ihan oikeassa. pari viikkos sitten lento USA:sta oli melkein vuorokauden myöhässä, kun lumikaaos keskeytti matkanteon Englantiin. Olin vain onnellinen hyvästä hotellimajoituksesta, mutta ruoka, joka tarjoiltiin buffetissa oli kyllä todella surkeaa, eikä ollenkaan hotellin muuta tasoa.

  1. Traveldreamer17 avatar

   Ehkä ne hotellit luottavat juuri tuohon, että matkaaja on vain onnellinen saatuaan ilmaisen majotuksen ja ilmaisen ruoan. En tiedä. Mutta siis sinun kertomasi vain vahvistaa omat kokemukseni. Aika kummallista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *