Näin matkustaminen muuttui, kun meistä tuli perhe

 

Kuvassa Kuopus ja Esikoinen Los Alcazaresin rannalla Espanjassa heinäkuussa 2015.

 

 

Miehen veli käväisi meillä lauantaina tuomassa lainassa olleen kummipoikansa takaisin, mutta ei voinut jäädä sen pidemmäksi aikaa juttelemaan, koska hänellä lähti lento 1,5 tunnin kuluttua. Olivat kuulemma päättäneet ex tempore mennä viikonlopuksi Riikaan avovaimonsa kanssa. Se kuulosti omaan korvaan ihan absurdilta (mutta ihan mahtavalta!) , koska meille tuolla aikataululla lähteminen ei olisi mitenkään mahdollista. Jäinkin miettimään kuinka matkustaminen on omalla kohdalla muuttunut sen jälkeen kun saimme lapsia.

  • Lasten kanssa ei matkusteta hetken mielijohteesta.

Ensinnäkin siksi, että harvoin löytyy hotellihuonetta, johon mahtuu viisi tai kahta huonetta vierekkäin lyhyellä varoitusajalla. Toiseksi, kahdestaan emme ainakaan voi lähteä, koska lastenhoidon järjestäminen ei hoidu kädenkäänteessä. Kolmanneksi, no kaikki alla olevat kohdat.

Pojat snorklaavat Racha Yailla.

 

  • Kustannukset nousivat

Koko perheenä matkustaminen on paljon kalliimpaa kuin yksin tai pariskuntana. Lapsialennukset tarkoittavat yleensä muutamaa euroa halvempaa lentolippua ja hyvällä tuurilla lisävuodehintaa.  Mainostetut -50% lapsihinnat koskevat pakettimatkoja ja ovat voimassa silloin, kun koululaisten kanssa ei pysty matkustamaan. Ja toki ne ovat voimassa ihan vain tietyissä turistikohteissa ja -hotelleissa. Kustannusten nousua on tullut siitäkin, että lasten kanssa ei myöskään viitsi mennä halvimpaan hotelliin, kun tietää, että hotellissa tulee vietettyä aikaa sen sijaan, että hotelli olisi pelkkä tukikohta. Myös ruokakustannukset ja retkikustannukset ovat moninkertaiset.

Esikoinen Madridissa toukokuussa 2015

 

 

  • Matkaan säästäminen tuli haastavammaksi

Sinkkuaikoina penniä tarvitsi venyttää vain itselleen ja jos halusi säästää, niin ei ollut mikään ongelma syödä vaikka pelkkää kaurapuuroa muutaman päivän. Lasten kanssa ei voi tehdä niin, vaikka toki lasten kanssa on hyvä puhua säästämisestä ja miettiä keinoja säästää matkaa varten.

Kuopus Torreviejassa Espanjassa syyskuussa 2014

 

 

  • Pakkaaminen vie aikaa

Me matkustamme mahdollisimman pienellä matkatavaramäärällä (yksi pieni ja yksi iso matkalaukku riittää kahden viikon reissulle koko perheelle), mutta silti se sopivien vaatteiden etsiminen (aina väärää kokoa kaapissa!), varusteiden hankkiminen, vaatteiden peseminen ja pakkaaminen vaatii aikaa ja vaivaa.

Kuopus Teneriffalla joulukuussa 2013

 

 

  • Hotellin valinta on todella tärkeää

Jos haluaa, että koko perheellä on matkalla kivaa, kannattaa hotellin valintaan käyttää aikaa. Ennen lapsia valitsin pääasiassa hotellin, joka on edullinen ja vaatimaton. Hotelli oli vain tukikohta, jossa nukuttiin ja säilytettiin tavaroita. Lasten kanssa valitsemme hotellin, jossa on uima-allas, tilava huone (mielellään kaikki samassa huoneistossa, mutta kaksi huonetta), lyhyt matka joka paikkaan, hyvä aamupala, vähintään kolme, mieluiten neljä tähteä. Hotellissa vietetään yleensä aika paljon aikaa, kun lapset eivät jaksa retkeillä aamusta iltaan tai edes joka päivä. Illalla he menevät nukkumaan viimeistään yhdeksältä.

Keskimmäinen Ras Al Khaimahissa hotellihuoneen parvekkeella maaliskuussa 2015

 

  • Kohteen valinta pohdittava usealta kantilta

Kohdetta valitessa on otettava huomioon kohteen turvallisuus. Lasten kanssa en mielelläni lähde paikkaan, jossa on suuri riski taudeille. Kohteen pitäisi olla myös kohtuullisen matkustamisen päässä. Lapset jaksavat kyllä 11h  lennon, mutta siihen päälle ei mielellään enää 5-6 h bussimatkaa. Kohdetta valitessa mietimme myös, että se on kaikille perheenjäsenille mieluisa kohde. Vauvan kanssa kohteen voi toki valita, kuten tahtoo, mutta vähän isompien lasten toiveet on hyvä ottaa huomioon. Matkustaminen pitää olla kaikille mieluista.

Keskimmäinen Tallinnassa heinäkuussa 2017

 

 

  • Lentoaikatauluissa otettava huomioon lasten vireystila

Kenelläkään ei ole hauskaa, jos lasten kanssa lentää hankaliin aikoihin. Toki joskus on pakko tehdä poikkeuksia, jos mitään muita vaihtoehtoja kohteeseen pääsemisessä ei ole. Ne paremmat lentoajat vaikuttavat jälleen matkan hintaan.

Pojat odottavat lentoa kotiin Sisiliasta syyskuussa 2012

 

  • Retket ovat toisenlaisia kuin ennen

Retket kannattaa suunnitella lasten ehdoilla. Vaikka meidän lapset ovat tosi reippaita kävelijöitä, niin he eivät ole aikuisia, jotka jaksavat tuntikausia keskittyä nähtävyyksien katseluun tai vaeltamiseen. Sen sijaan me menevät mielellään jonnekin uimaan, snorklaamaan tai katsomaan eläimiä.

Lapset tutkivat rapua Mai Ton -saarella Thaimaassa joulukuussa 2016

 

  • Illat ovat lyhyitä

Lapset tarvitsevat unensa ja on meidän kaikkien etu, että he myös saavat nukuttua riittävästi. Niinpä illat vietetään illallisen jälkeen hotellilla. Onneksi monissa hotelleissa on parvekkeet, joilla voi istuskella lasten mentyä nukkumaan. Mutta aika usein mekin menemme nukkumaan lasten kanssa samaan aikaan. Sanomattakin selvää, että baareissa istuskelu ei perhelomailuun kuulu.

Kuvassa meidän kolmikko Espanjan La Mangalla heinäkuussa 2015.

 

  • Ruokailu ei ole aina gurmeeta

Vaikka itse selviäisin kahdella aterialla päivässä, lapset eivät. He eivät myöskään välttämättä osaa itse sanoa, koska tulee nälkä, vaan alkavat olemaan kärttyisiä. Lapsia täytyy kuunnella myös ravintoloiden valinnassa. Vaikka meidän lapset ovat ihan hyviä syömään, niin silti uusi ja erilainen ruoka vaatii tottumista. Välillä on vaan mentävä siihen turistimättölään, jota mielellään itse välttäisi. Ruokailu lasten kanssa harvoin on myös yhtä seesteistä ja nautinnollista kuin aikuisseurassa, vaikka meidän lapset osaavat nätisti olla pöydässä ja odottaa ruokaa ilman viihdykkeitä. Katukeittiöstä ei uskalla ostaa lapselle ruokaa, jotta hän ei saisi vatsatautia.

Niin, matkustaminen on erilaista lasten kanssa. Ja silti kovin antoisaa. Meidän lapset ovat kaikki olleet ensimmäisellä ulkomaanmatkallaan 3-5kk iässä.  Mutta kyllä ihan ensimmäinen matka lapsen kanssa oli shokki: lapsen kanssa matkustaminen on arkea jossain muualla kuin kotona, ei samalla tavalla rentoutumista kuin ilman lasta. Toisaalta lapsen kanssa kokee monet asiat voimakkaammin, kun lapset innostuvat pienistä asioista ja huomaavat sellaista, mitä aikuiset eivät. Lasten kanssa ei tarvitse mennä pakettimatkalle ja syödä vain turistiravintoloissa, mutta jos arastelee lasten kanssa matkustamista, niin sellainen voi olla hyvä alku. Meidän lapset ovat monesti yllättäneet reippaudellaan matkoilla. Joskus he jaksavat jopa paremmin oikullisia olosuhteita kuin me aikuiset. Ja millä innolla he myöhemmin muistelevat tekemiään matkoja ja katselevat ottamiaan valokuvia.


Posted

in

,

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *