Ötökkakammoinen Madagaskarilla

Matkamessuilla kävimme fiilistelemässä viime kesän Madagaskarin matkaa Madagaskarin messuosastolla. Siinä matkaa miettiessäni alkoi yhtäkkiä naurattaa kun muistin kuinka hillittömästi välillä pelkäsin ötököitä reissun aikana. Aina sademetsäretkillä pidin visusti päällä pitkälahkeisia housuja, sukkia lahjeiden päällä, pitkähihaista puseroa, hattua päässä ja suihkutin offia joka puolelle, jotta ötökät kiertäisivät minut kaukaa. Väistelin oksia parhaani mukaan ja pysyttelin polulla aina sellainen oli mahdollista. Sademetsät olivat kuitenkin aika pice of cake ja niissä ötökät olivatkin sopivan välimatkan päässä eikä yhtään yksilöä löytynyt hiuksista tai iholta.

Haastavampaa ötökkäkammoiselle olivat yöt bungaloweissa. Vakona Forest Lodge, jossa yövyimme ensimmäiset kolme yötä oli oikein kiva hotelli ja bungalow siisti. Mutta löysin kylpyhuoneesta ulos johtava tuuletusaukon (?), jonka verkko oli rikki. Kuvittelin mielessäni mitä kaikkea sieltä pääsee ryömimään sisälle. Yöllä en todellakaan uskaltanut mennä vessaan, vaikka olisi ollut hätä. Asettelin sängyn yläpuolella olevan verkon tarkasti illalla joka puolelta niin, ettei mikään ötökkä pääsisi ryömimään sänkyymme. Minun kanssani samassa mökissä ja sänkyssä nukkui kuopus. Toisena yönä käteni osui johonkin todella epäilyttävän tuntuiseen tyynyni vieressä. Pelästyin ihan kamalasti ja olin ihan varma, että jokin ötökkää on päässyt sänkyymme. Uskaltauduin pujottamaan käteni verkon välistä yöpöydälle, missä kännykkäni oli ja valaisin sen valolla tyynynvierustaa. Alkoi aikalailla naurattaa, kun ötökkä osoittautui tyttären sykkyrällä olevaksi hiuslenkiksi.

Seuraava koettelemus oli Palmarium-hotellissa. Siellä ei ollut bungalowien ikkunoissa laseja lainkaan, pelkät avattavat ikkunaluukut, joiden ylä- ja alareunoissa oli isommankin ötökän mentävät raot. Samoin oven alla. Yhdessä ikkunassa oli verkko ja sitä ikkunaa uskalsin pitää päivisin ilman luukkuja. Kylpyhuoneessa oli pieniä muurahaisia  (niitä en sentään pelkää) polkuineen ja seinän ja katon välissä päivä paistoi. Olin aika kauhuissani näistä huomioista. Palmariumissa oli paljon puolikesyjä makeja (voit lukea lisää täältä), jotka yrittivät tulla bungaloweihinkin sisälle varastelemaan ruokaa. Ne herättivät meidät aamuisin huudollaan bungalowien katoilla ja viereisissä puissa. Se oli kyllä ihan hauskaa ja makit olivat tosi ihania. Yhtenä yönä makit tulivat uniini. Sitten yksi maki hyppäsi oikeasti minun naamaani ja minä heitin sen pois sängystä. Kuulin kuinka se kolahti johonkin. Ihmettelin unenpöpperössä, kuinka maki on voinut päästä sisälle, eikä ole edes sotkeutunut sängyn verkkoon. Sitten jokin vieressäni nyyhkäisi. Niin, se tytär. Hänellä oli vessahätä ja hän oli yrittänyt silittää äitiä hereille. Minä nappasin tyttären käden ja viskasin sen päin sängynpäätyä. Että sellainen maki… Palmariumissa viimeisenä päivänä meidän bungalowin terassilla pötkötteli vihreä käärme. Kuulimme myöhemmin, että se voi purra, vaikka ei olekaan myrkyllinen. Onneksi en nähnyt sitä aikaisemmin, sillä en takuulla olisi voinut nukkua, kun olisin kuvitellut se luikertelevan sisälle bungalowiin.

Ile Sainte Mariella aloin jo vähän rentoutua, kun mitään kohtaamisia ei ötököiden kanssa varsinaisesti ollut ollut. Meidän hotellimme Princesse Bora Lodge oli upea ja executive villoissa ikkunat lasitettu. Olin ehkä turvassa. Paitsi että vanhempani kertoivat heidän villassaan asustelevasta äiti- ja lapsitorakasta. Äiti majaili vessapaperirullan sisällä ja lapsi vessaharjan takana. Ne kuulemma pysyivät vessakäynnin ajan piilossa, kunhan kopautti paperirullaa ja vessaharjaa. Torakat ovat pahinta mitä tiedän enkä ole – yllättäävää kyllä – joutunu jakamaan majapaikkaani niiden kanssa kuin yhden kerran. Vietimme Princesse Bora Lodgessa kuusi yötä. Tarkkailin vessaamme torakoiden varalta erityisen tiiviisti. Vaikutti siltä, että meidän villamme oli torakkavapaa. Mieheni villaan niitä oli ilmestynyt parin päivän jälkeen. Viimeisenä iltana esikoinen oli menossa vessaan ja tuli kirkuen pois. Meillä oli oma vessatorakka. Apua! Olimme kaikki kolme paniikissa, minä, esikoinen ja kuopus. Laitoin kengät jalkaan, otin ison sateenvarjon avukseni ja menin tutkimaan vessaa. Torakka oli kadonnut. Kopauttelin seiniä, vessapaperirullaa, vessaharjaa. Ei tulosta. Kello oli yhdeksän ja me olimme aloittamassa iltatoimia. Menimme huoneessa olevan valtavankokoisen pesualtaan luo aikeena pestä hampaat. Kymmensenttinen torakka oli parhaillaan meidän hammasharjoissa ja se vilisti pesualtaan olevan peilin taakse. Puistattaa ihan jo tämän kirjoittaminen. Ryntäsimme ulos villasta hakemaan miestä apuun viereisestä villasta. Hän oli jo yöpuulla, mutta suostui tulemaan apuun. Hän yritti saada torakkaa tulemaan ulos, mutta eihän se halunnut. Ei auttanut muu kuin luovuttaa. Meitä pelotti mennä nukkumaan. Jätin pienen valon palamaan lähelle sänkyjä ja otimme kengät sängyn viereen verkon sisäpuolelle. Varmistin, ettei verkkoon jäänyt mihinkään aukkoja.Verkko pysyi maata vasten painojen avulla. Minun vieressäni oli myös sateenvarjo öisen kohtaamisen varalta. Tarina päättyi sinänsä onnellisesti, että torakasta ei näkynyt enää vilaustakaan, ei yöllä eikä seuraavana aamupäivänä ennen lähtöä. Me emme enää uskaltaneet kävellä villassa ilman kenkiä ja tavaroita pakatessa pelkäsin koko ajan, että jossain on ötököitä, vaikka olimme pitäneet kaikki vaatteen suljetuissa pusseissa. Kotiin tultuamme rinkat olivat ulkona viikon mahdollisten salamatkustajien varalta. Niitä ei ole näkynyt.

Näin jälkeenpäin voin sanoa, että pelkäsin turhaan. Yhdestä torakasta huolimatta. Onneksi se ilmestyi vasta viimeisenä iltana. Madagaskarilla näkyi itseasiassa yllättävän vähän mitään ötököitä. Hämähäkkejä näkyi metsissä, mutta ne pysyttelivät verkoissaan, jotka olivat niin isoja, ettei niitä voinut olla huomaamatta. Sammakoita ja kameleontteja Madagaskarilla on paljon, mutta ne eivät minusta ole ollenkaan pelottavia. Nekään eivät kyllä tulleet lähietäisyydelle, vaan istuskelivat ihan rauhassa jossain lehdellä ja niitä joutui ihan etsimään.Opas joskus laittoi pusikosta löytämiään ötököitä halukkaan kädelle.  Enemmän ötököitä on tullut vastaan esim. Thaimaassa tai ihan Kreikassa. Jos joku muu ötökkäkammoinen epäröi Madagaskarille matkustamista ötököiden vuoksi, niin täytyy sanoa Madagaskar ei kyllä lopulta ollut ollenkaan paha paikka ötököiden suhteen ja ainakaan sen takia ei kannata jättää matkaa väliin tuohon todella upeaan maahan.


Posted

in

by

Comments

19 vastausta artikkeliin “Ötökkakammoinen Madagaskarilla”

 1. sari/ matkalla lähelle tai kauas avatar

  Tuli hymy suupieleen tätä lukiessa. Täällä nimittäin yksi ötökkäkammoinen. Hyvin kyllä seölvisit Madagaskarissa ötököitten luvatussa maassa! Muuten torakat on hirveitä. Tulee mieleen viikko Kreetalla. Olimme maatason huoneistossa ja ne ryökäleet tulivat iltaisin ulko-oven alta sisään. Niitä kuhisi vessassa öisin. Monena yönä pidättelin hätää, kun en uskaltanut sinne mennä.

  1. Christa avatar

   Tuo Kreetan kokemuksesi kuhisevista torakoista olisi ihan mun painajainen! Kerran ennen tätä Madagaskarin reissua olen nähnyt torakan sisällä ja se oli myös Kreetalla. Onneksi ei missään muualla ole ollut, koska ne on jotenkin ihan pahimpia.

 2. Piyya avatar
  Piyya

  Hyvin hyvin varovasti uskalsin edes lukea tätä kirjoitusta 😂
  Itse asiassa mua ei haittaa pienemmät ötökät vaan vähän suuremmat ja erityisesti matelijat.
  Mun kotiin pääsee kesällä lukkeja sisään ja välillä hätistellen niitä kasvoiltani yöllä 😂😂 mutta eihän ötökät kivoja vieraita ole.

  1. Christa avatar

   Mua haittaa sekä ne pienemmät että isommat ja mateliat on todella pelottavia. Matkoja varatessa en ollenkaan mieti mitään elukoita ja sitten reissun lähestyessä alan miettiä, että miksi ihmeessä taas haastan itseäni ja ehdoin tahdoin menen paikkaan, jossa saattaa olla jotain epämiellyttäviä eläimiä.

 3. Stacy Siivonen avatar

  Amazon ei ole oikea paikka ötökkäkammoiselle. Nimenomaan ne muurahaiset ovat pelottavia. Cracked listasi maailman viisi helvetillisintä hyönteistä. Niistä neljä eli Amazoniassa. Erityisesti sikäläisillä muurahaisilla on tavaton kyky tuottaa kipua. Uumoilin, että se on alun perin kehittynyt dinosaurusten pitämiseen loitolla, koska se kipu on niin epäsuhdassa tarkoituksensa kanssa.
  Käärmeetkin oli puuboaa ja minulle kerrottiin, että ne ovat harmittomia, tietysti, boat ovat kuristajia. Ei kannata kietoa kaulan ympärille. Sitä ne eivät kertoneet, että boallakin on 200 terävää hammasta.
  Amazoniassa ötöt tunkivat myös iholle. Toisin kuin jokin torakka, sikäläinen ötö iholla saattoi olla ensimmäinen kerta, kun ihminen ja kyseinen ötö kohtaa, joten ötöllä ei ole edes nimeä saati että joku olisi arvioinut sen vaarallisuuden.

  1. Christa avatar

   Huh, Amazon kuullostaa todellakin ötökkäkammoisen painajaiselta. Muurahaisia en ole oikein edes osannut pelätä, mutta nuo ovat selvästi sellaisia muurahaisia, joita pitäisi pelätä. Yäk.

 4. alohatravels avatar

  Heh Madagascar oli varmaan hyvää karaistusta ötökkäkammoiselle! Tuolla näyttäisi kyllä olevan luonto ihanalla tavalla lähellä, enkä tarkoita pelkästään ötököiden osalta 🙂 Taannoisella Mauritiuksen reissulla tuli harkittua visiittiä tuolle naapurisaarelle, mutta aika ei sitten kuitenkaan antanut periksi. Uskon että Madagascar olisi ollut kaltaiselleni luontointoilijalle enemmän mieleen! Mauritiuksella tuli tehtyä tuttavuutta lähinnä kirkkaan vihreän gekon kanssa joka asusti bungalowissamme 🙂

  1. Christa avatar

   Madagaskar on todellakin luontointoilijan paratiisi. Siellä asustaa paljon lajeja joita ei ole missään muualla maailmassa. Onneksi suurin osa lajeista on sellaisia, joita ei ötökkäkammoisenkaan tarvitse pelätä.

 5. Terhi avatar

  Madagaskar on biologin paratiisi. Itse en ole käynyt, mutta muistan Intiassa missä jouduimme hätistelemään ulos sisiliskot ja hyönteiset ennen kuin voimme mennä nukkumaan.

  Torakat ovat inhoja, en kyllä haluaisi sellaisen putoavan vessapaperirullasta kun tarkoituksena on vain repäistä pala paperia. Niille täytyy jättää vessaan valo palamaan niin ne menevät koloihinsa (toivoa ainakin sopii)

  1. Christa avatar

   Olen aina luottanut siihen, että jos vessaan jättää valot päälle, niin torakatkin pysyvät loitolla. Eipä auttanut Madagaskarilla, valitettavasti.

 6. Anna | TÄMÄ MATKA avatar

  Niin paljon kuin esim Balista pidinkin, en pitänyt saaren ötököitä. Aivan järkyttäviä kohtaamisia juuri torakoiden, tuhatjalkaisten ja hämähäkkien kanssa. Tunnistan niin tuon verkon tarkkaan asettelun!!

  Käärmeet ja liskot ovat mulle ihan OK.

  1. Christa avatar

   Liskoja en minäkään pelkää, mutta käärmeet ovat tosi hui.
   Olen haaveillut jostain Balin kaltaisista paikoista, mutta epäillyt ötökkäinvaasiota mahdolliseksi. Verkot sängyissä kyllä helpottavat vähän, mutta selvästi en luota niihinkään riittävästi kun näen niin villejä unia.

 7. Sandra /Terveiset päiväntasaajalta avatar

  Pikku siskoni kärsii samanlaisista kammoista, mutta ei oikeastaan matkustele. Naurankin usein ajatukselle, että mitä jos hän olisi milloinkin mukanani matkoilla. Häk varmaan traumatisoituisi. Mulla ei mikään kammo kammo ötököitä kohtaan ole, mutta en pidä niiden kanssa nukkumisesta. Teen aina sönky tarkastukset nukkumaan mennessä 🙂

  1. Christa avatar

   Oma ötökkäkammoni on onneksi lieventynyt vuosien varrella, osittain varmasti juuri matkustamisen vuoksi. Enää en pelkää pieniä hämähäkkejä, mutta isommat ovat karmaisevia ja ne torakat.

 8. Sofia / Project Forever avatar

  Mua vähän nauratti tämä kirjoitus, mutta totta on että ötökät ovat ällöttäviä jos tulevat liian lähelle, vaikka en varsinaisesti ötökkäkammoinen olekaan. Vietin juuri kaksi kuukautta Kaakkois-Aasiassa, ja yllättävän vähän oli ötökkäkohtaamisia sisätiloissa. Karmein kokemus on Indonesiasta, jossa lentävät termiitit tulivat oven alta valon houkuttamana sisälle parittelemaan, ja tiputtivat siipensä pitkin meidän bungalowia. Ne lentävät parvissa, ja muutamassa minuutissa sisällä oli useita kymmeniä ötököitä ja niiden siipiä. Ystävällinen omistaja tuli rikkalapion kanssa lakaisemaan ne ulos, ja seuraavina öinä tajusimme pitää ulkovalon poissa päältä.

  1. Christa avatar

   Mä nauroin itse itselleni, kun tiedostan kyllä miten hassua ötökkäkammo on.
   Huh tuota insidenttiä Indonesiassa. Onneksi tajusitte ulkovalon vaikutuksen ja saitte rauhaa muiksi öiksi.

 9. Anna-Katri / Adalmina's Adventures avatar
  Anna-Katri / Adalmina’s Adventures

  Hehhe, voin vain yrittää kuvitella mitä ötökkäkammo voikaan olla eksoottisista kohteissa ollessa. 🙂 En ole itse koskaan sellaisesta kärsinyt, vaikka mitä omituisemmissa kohteissa olen välillä yöpynyt ja ties mitä tappajaöttiäisiä kohdannut tarantelloista ja skorpiooneista alkaen – sen sijaan Suomessa pelkään kuollakseni syksyllä sekoavia ampiaisia, jotka hyökkäävät ravintola-annoksen ja viinilasin kimppuunkin. 🙂

  1. Anna-Katri / Adalmina's Adventures avatar

   Kommentti lähti vissiin ennen aikojaan, tarkoitus oli vielä tuo kotisivukin merkitä muistiin kommenttiboksiin. 🙂

  2. Christa avatar

   Olisi kyllä ihan todella paljon kivempaa, jos ei kärsisi ötökkäkammosta. Lapsena olin ihan mahdoton pelkoineni. En kyllä sentään ole mitään kiinnostavaa matkakohdetta jättänyt väliin kammon vuoksi. Tarantellat ja skorpionit kuullostaa silti sellaisilta, joita en haluaisi kohdata, huh.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *