Malediivit – vinkkejä paikallissaarimatkan suunnitteluun

Malediivit ei ole  vain kaukainen haave, jonka saavuttaakseen täytyisi olla erityisen varakas tai säästää vuosikausia. Toki matkaan saa kulumaan lukuisia tuhatlappusia, mikäli haluaa ehdottomasti majoittua resortsaarella, mutta paikallissaarilla majoittuen voi paratiisin kokea ihan kohtuuhinnalla. Me maksoimme helmikuussa 2018 kahden viikon matkasta reilut 1100€/hlö sisältäen lennot, majoituksen, ruoat, juomat, kuljetukset ja retken. Olen avannut meidän viisihenkisen perheen, talven 2018  matkakustannukset tässä jutussa. Nyt suunnittelun alla on seuraava matka samaan paratiisiin, mutta eri saarille.

Omatoimimatkaaja joutuu tekemään aika paljon selvitystyötä Malediivien paikallissaarille matkatessaan, sillä tietoa on edelleen melko niukasti saatavilla.  Paikallissaarille pääsee jopa matkatoimistojen kautta (esim. Apollomatkat), mutta silloin vaihtoehdot ovat rajoitetumpia, kun niissä majoitus on koko ajaksi yhdelle saarille, eikä saarta voi vaihtaa välillä. Kaksi viikkoa pienellä paikallissaarella voi käydä tylsäksi. Lisäksi kyseessä on paketti, johon sisältyy vain lento ja hotelli, eikä sen enempää kuljetuksia kuin itse varatenkaan. Suosittelen siksi tekemään matkan omatoimisesti, jolloin Malediiveista saa paljon enemmän irti ja voi vaikuttaa budjettiin paremmin. Paikallissaarillakin majoittuen voi budjetti vaihdella aika paljon riippuen matkustustavasta ja majoituksesta.  Siksi matka kannattaa suunnitella huolella etukäteen. Tässä omat vinkkini paikallissaarten valintaan ja valinnassa huomioitavia asioita.

Jokainen saari on omanlaisensa

Matkan suunnittelussa kannattaa aloittaa miettimällä mitä matkallaan haluaa kokea: surffausta, rentoutumista ja rauhaa, sukellusta,  vilkkaampaa menoa, yksityisyyttä, mahdollisimman hyvä ranta, vehreyttä, paikalliselämää. Jokainen paikallissaari on erilainen, vaikka niitä yhdistääkin valkoinen hiekka, kirkas meri ja rento tunnelma. Lähes kaikilla saarilla on mahdollista osallistua erilaisille snorklausretkille, kalastukseen, autiosaariretkelle, vierailla resortsaarella yms. Hintataso saarilla on melko samanlainen, mutta edullisimmat retket on Maafushilla, sillä retkille osallistuu enemmän porukkaa ja kustannukset jäävät siksi matalammiksi.Toisaalta muilla saarilla retket räätälöidään asiakkaan mukaan.  Kaikilla saarilla ei ole leveitä hiekkarantoja, joilla voi oleskella bikineissä, joten kannattaa tarkistaa että bikiniranta löytyy,  mikäli sellaista kaipaa. Paikallisten rannalla pitää noudattaa pukeutumissääntöä myös uimassa. Kaikilla paikallissaarilla naisten tulee peittää olkapäät ja polvet, miehillä paita on syytä pitää päällä. Suurimmalla osalla saarista ei ole alkoholia tarjolla ja ravintolatarjonta on rajoitettua. Jos nämä raamit ahdistavat, on ehkä syytä jättää Malediivit väliin tai mennä suosiolla resortiin. Vinkkejä resort-saaren valintaan olen antanut aikaisemmin täällä.

Dhiffushi on surffaajien ykkössaari, jossa on useampi surffauspaikka. Myös palvelut ja matkailijat ovat surffaukseen suuntautuneita. Maafushilla on paikallisaarista eniten elämää sekä hotelli- ja ravintolatarjontaa (jos Malea ja Hulhumalea ei lasketa), mutta pienempi ranta ja vähemmän rauhaa kuin jollain muilla saarilla. En ole siellä vielä käynyt, mutta kuvien ja juttujen perusteella Maafushi alkaa jo olla aika perinteinen turistisaari, jollaisia löytyy esimerkiksi Thaimaasta. Pakettimatkailuun tottuneelle Maafushi on varmasti helppo ja mieluinen vaihtoehto. Ukulhasilla on todella upeat leveät rannat, joilla voi olla rauhassa bikineissä. Turisteja tulee vastaan muitakin, mutta ei liiaksi asti, paitsi kaipaa Robinson Crusoe -tunnelmaa. Upea merenalainen elämä löytyy Feridhoolta ja Thinadhoolta. Rauhaa rakastavalle sopivat Thoddoo, Thinadhoo ja Fulidhoo. Mahiverillä voi uida viereiselle hiekkasärkälle, kun monella muulla saarella sellaiselle pitää mennä järjestetyllä kuljetuksella. Rasdhoolla kokee aitoa paikalliselämää ja reppureissutunnelmaa ja ranta on mukavan suojaisa. Pääkaupunki Male on iso ja meluinen, mutta sieltä löytyy shoppailtava, jos sitä kaipaa. Paikallissaarien vertailusta tekee haastavaa se, että useimmat paikallissaarista kirjoittaneet ovat käyneet vain parilla saarella ja vertailua voidaan silloin tehdä vain niiden parin saaren kesken. Jonkun mielestä esim.  Maafushin ranta on upea, mutta hän ei ole käynyt Ukulhasilla, jossa ranta on paljon isompi ja hienompi. Budget Maldives -sivustolla löytyy juttuja useimmista paikallissaarista ja sieltä saakin vähän apuja saarten vertailuun.

Paikallissaaret ovat hyvin pieniä ja yleensä muutamassa päivässä ehtii nähdä koko saaren. Kaksi viikkoa yhdellä saarella voi käydä tylsäksi ja siksi suosittelen  kahden tai useamman saaren yhdistämistä samalle reissulle. Mikäli ei halua käyttää siirtymiseen paljon aikaa (ja rahaa) kannattaa valita saaret saman atollin sisältä tai sellaisilta vierekkäisiltä atolleilta, joilla on atollien välistä liikennettä. Mahdollisia yhdistelmiä ovat esimerkiksi:

Thulushdoo – Dhiffushi – Huraa – Himmafushi

Maafushi – Guraidhoo – Gulhi

Gulhi – Maafushi – Fulidhoo – Thinadhoo

Rasdhoo – Ukulhas – Mathiveri – Feridhoo

Thoddoo – Rasdhoo – Ukulhas – Mathiveri

Reitti kannattaa päättää ainakin suunnilleen etukäteen ja tehdä alustavat hotellivaraukset, sillä useimmilla saarilla hotelleja/guest houseja on vain muutama ja ne saattavat olla täyteen buukattuja. Reitin päättäminen ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista. Siitä lisää seuraavaksi.

Ukulhasilla on pitkät hienot rannat
Siirtymät

Suurin haaste Malediiveilla matkailussa on etäisyydet ja kulkeminen saarten välillä. Se vaikuttaa matkan suunnitteluun monella tavalla: kustannuksiin, paikallissaaren/saarten valintaan, matkustamiseen kuluvaan aikaan, kauanko milläkin saarella kannattaa viipyä. Malediivit koostuu 26 atollista ja yhdessä atollissa on tyypillisesti useita saaria, joista osa asuttuja paikallissaaria, osa asumattomia saaria ja osa resortsaaria. Näille saarille liikutaan lentäen tai meriteitse etäisyydestä riippuen. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että mitä kauempana saari on Malesta, sitä enemmän on budjetista varattava rahaa siirtymisiin. Atollien välillä ei välttämättä ole aikataulutettua liikennettä, vaan siirtyminen on useimmiten Malen kautta. Siirtymisissä on otettava myös huomioon niihin kuluva aika: jotkut siirtymät voivat viedä tunteja ja toisaalta kaikki siirtymävaihtoehdot eivät ole mahdollisia mihin tahansa vuorokauden aikaan.  Se tarkoittaa, että jo matkaa suunniteltaessa pitää ottaa huomioon 1. lennon saapumisaika Maleen 2. millä kulkuneuvolla siirtymä Malesta kohteeseen tehdään 3. kulkuneuvon aikataulut 4. kuinka valittujen saarten välillä pääsee liikkumaan ja minä päivinä. Nämä asiat määrittävät sen paljonko siirtymiin kuluu aikaa ja rahaa, montako yötä kannattaa viettää milläkin saarella ja onnistuuko siirtymä saapumis- ja läjhtöpäivänä vai pitääkö yöpyä Malessa. Epämääräisesti suunnitellut siirtymät voivat viedä monta arvokasta päivää lomasta.

Käytännössä vaihtoehdot ovat seuraavat:

1. Paikallislautta

Osalle paikallissaarista pääsee erittäin edullisesti (parilla dollarilla) paikallislautalla, jotka tavallisesti kulkevat kolme kertaa viikossa yhteen suuntaan, mutta ei koskaan perjantaisin. Jotkut näistä lautoista kulkevat pääkaupunki Malesta lähiatolleille, toiset taas atollien sisällä. Kaukaisemmille atolleille pitää lentää, mutta niiden sisällä voi kulkea paikallislauttaliikenteellä.  Paikallislautat pysähtyvät usealla saarella ja niillä liikkuminen on hidasta. Esimerkiksi Malesta Ukulhasille vie yli neljä tuntia. Paikallislauttoihin ei voi varata lippuja etukäteen, vaan ne ostetaan kunkin paikallislautan terminaalista Malen saarelta (ei siis lentokenttäsaarelta) tai lähtösaarelta.Tyypillisesti paikallislautat kulkevat aamulla yhteen suuntaan ja illalla toiseen tai vuoropäivinä eri suuntiin.  Lautat voivat olla täynnä tai ne voidaan perua ilman ennakkoilmoitusta sääolosuhteiden tai moottorivikojen vuoksi. Atollin sisällä paikallislautta on ihan kannattava kulkupeli, kun siirtymät eivät ole niin pitkiä. Paikallislauttojen aikataulut löytyvät täältä.

2. Vuoropikavene

Malen lähellä oleville atolleille pääsee nopeimmin vuoropikaveneillä. Niitä menee yleensä joka päivä kumpaankin suuntaan, joillekin saarille jopa kahdesti päivässä. Guest houset antavat tietoa näistä vuoropikaveneistä ja varaavat paikan niille pyynnöstä. Vuoropikaveneet Malesta saarille maksavat 20-70$/hlö etäisyydestä riippuen esim.  Gulhille ja Maafushille pääsee 25-30$/hlö, Mathiveri, Ukulhas ja Fulidhoo maksavat 50$/hlö, Thinadhoo ja Thoddoo 70$. Lapset saavat joskus 50% alennuksen vuoropikaveneen hinnasta. Minulle jäi epäselväksi koska alennuksen saa, sillä me välillä saimme sen ja toisinaan emme, vaikka pyysimme. Vuoropikavene maksetaan guest houselle. Vuoropikaveneillä voi matkustaa myös saarten välillä Rasdhoolta Ukulhasille ja Mathiverille tai Rasdhoolta, Maafushilta Gulhille tai Guraidhoolle jne. Nämä lyhyemmät siirtymät maksavat 5-20$/hlö.  Me maksoimme Rashdoolta Ukulhasille 15$/hlö ja matka vei 10 minuuttia. Sama matka paikallislautalla olisi kestänyt 30 min ja maksanut 1$/hlö. Jouduimme menemään pikaveneellä, koska paikallislauttaa ei kulkenut sinä päivänä, kun olimme varanneet majoituksen Ukulhasilta.

3. Yksityispikavene

Jotkut guest houset ja hotellit voivat järjestää yksityispikavenekuljetuksen suoraan Malen lentokentältä halutulle saarelle oman aikataulun mukaan. Se maksaa etäisyydestä riippuen 250-800$/vene, pimeän ajan kuljetukset ovat vähän kalliimpia. Käytönnössä yksityinen pikavene on ainoa mahdollisuus, jos lennot tulevat hankalaan aikaan ja haluaa päästä kohdesaarelle yöpymättä Malessa. Yksityiskuljetuksella pääsee myös muiden saarten välillä ja hinta sovitaan aina hotellin tai guest housen kanssa.

4. Sisäinen lento

Kaukaisemmille atolleille esim. Baa ja Haa Dahaalu (jossa Barefoot Eco hotel ja Hanimaahdoon saari sijaitsee), Gan pääsee Malesta vain lentämällä. Lentokenttiä on muutamalla paikallissaarella, josta pitää jatkaa matkaa paikallislautalla tai pikaveneellä halutulle saarelle. Sisäiset lennot ovat melko hintavia, alkaen 100€/hlö/suunta,  esim. Hanimaahdoolle maksaa 340$/hlö edestakaisin. Hotelleilla voi olla lentotarjouksia, jotka kannattaa tarkistaa ottamalla yhteyttä hotelliin.

5. Vesitaso

Resortsaarille mennään tyypillisesti vesitasolla, mutta myös paikallissaarille voi matkata vesitason kyydissä. Silloin se laskeutuu lähimmän resortin laskeutumispaikalle, josta guest house järjestää yksityiskuljetuksen paikallissaarelle. Vesitaso maksaa tyypillisesti alkaen 150€/hlö/suunta. Vesitaso kulkee vain valoisaan aikaan (8-17 välillä), joten jos lento Suomesta saapuu vasta iltapäivällä, voi ensimmäisen yön joutua viettämään Malessa. Vesitasot kulkevat tarvittaessa ilman erityisiä aikatauluja, mutta lennot yritetään saada aina täyteen samaan suuntaan menevillä matkustajilla, mikä tarjoittaa että seuraavaa lentoa saattaa joutua odottelemaan tunninkin. Vesitaso on toki upea kokemus, kun näkee paratiisisaaret ylhäältä. Me matkustimme Reethi Beach Resortiin vesitasolla ja vaikka näkymät olivat upeat ja matka sujui nopeasti, niin vesitaso on todella meluinen, ahdas ja haiseva. Edestakainen 35 min lento maksoi 375€/hlö. Vesitaso laskeutuu keskelle merta tietyille noutopaikoille (pieni ponttoonilaituri), josta resort tai guest house tulee noutamaan veneellä.

Mikäli siis haluaa matkata mahdollisimman edullisesti, pitää omat valinnat tehdä paikallislauttojen aikataulujen ympärille eli mihin saarille pääsee paikallislautoilla, minä päivinä paikallislautat kulkevat millekin saarelle ja miten aikataulut sopivat toisiinsa, jos saaria vaihtaa. Jos vielä haluaa optimoida siirtymiin käytettävän ajan, täytyy sekin ottaa huomioon suunnittelussa. Palapeliä helpottaa, jos välillä voi käyttää reittipikavenettä, mutta niiden aikataulut täytyy kysyä majoituspaikasta. Etukäteen on järkevää tarkistaa myös lentoaikataulujen sopiminen lentokentältä saarelle ja saarelta lentäkentälle siirtymiseen ellei halua yöpyä Malessa tai Hulhumalessa (lentokentän vieressä). Aikaiset aamulähdöt- tai myöhäiset iltasaapumiset ovat haastavia, joten jos mahdollista suosittelen valitsemaan sellaiset lennot Suomesta, jotka saapuvat Maleen aamupäivällä ja lähtevät Malesta Suomeen illalla.

Paikallislautta matkalla Ukulhasilta eteenpäin.
Majoitus ja ruoka

Majoitukset paikallissaarilla vaihtelevat parin huoneen guesthouseista parinkymmenen huoneen hotelleihin. Osa guest houseista on erittäin pelkistettyjä ja vaatimattomia, mutta ne ovat siistejä ja niissä on kuitenkin oma kylpyhuone joka huoneessa. Koska paikallissaarilla on saanut majoittua vasta vuodesta 2009 alkaen, eivät guest houset ole vielä kovin kuluneita. Monella saarella rakennetaan kovasti ja ihan uusiakin guest houseja ja hotelleita on saatavilla. Vaikuttaisi siltä, että viimeisen vuoden sisällä avatut paikat ovat kaikki enemmän hotellityyppisiä kuin guest houseja.  Maafushilla on laajin majoitustarjonta sekä määrässä että laadussa. Sieltä löytyy myös hotelleja uima-altaalla, mikä on muualla kuin resorteissa harvinaista. Tasokkampaa hotellia kaipaavan kannattaa tutustua esim. Arena Beachiin, Kaani Beachiin tai Liyela Retreatiin. Huraalla Pearl Sands ja Thinahdoolla Plumeria näyttävät ainakin omaan silmään oikein viehättäviltä ja tasokkaammilta guest houseilta. Thulusdoolla Season Paradisessa on ihana kattouima-allas ja parvekkeet merelle.  Löytyypä muutamalta paikallissaarelta yksityisempiä resorteja muistuttavia hotellejakin uima-altaineen ja omine rantoineen kuten Barefoot Eco Hotel Hanimaadhoolla  tai Casa Mia Mathiverillä. Tällaisilla hotelleilla toki on hintaakin enemmän kuin perinteisemmillä yksinkertaisilla guest houseilla: guest houset maksavat alkaen 40€ yö, hotellit alkaen 80€/yö. Vaikka guest house ei olisikaan ihan rannalla, ovat saaret niin pieniä, että rannalle ei koskaan ole pitkä matka. Useimmilla saarilla on jokaiselle guest houselle varattu omia rantatuoleja bikinirannalle. Sekä hotellit että guest houset tarjoavat erilliset rantapyyhkeet ja snorklausvarusteet yleensä veloituksetta.

Kaikista guest houseista ja hotelleista saa ruokaa.  Aamiainen on tyypillisesti paikallista litteää leipää, tonnikala-kookosmössöä ja kanamunaa sekä hedelmiä tai vaihtoehtoisesti paahtoleipää, paistettua kananmunaa ja (kana)nakkia. Guest houseissa aamiainen tulee pöytäänkannettuna ja asiakas voi pyytää haluamansa aamupalan. Hotelleissa on buffet-aamiainen, mutta tarjonta on sama kuin guest houseissa. Mitä pienemmällä saarella majoittuu, sitä todennäköisemmin ruokailu tapahtuu pelkästään guest housessa, sillä saarella ei välttämättä ole erillisiä ravintoloita. Useimmissa paikoissa tarjolla on paikallisia curryjä, paistettua riisiä ja kalaa tai kanaa, sandwichejä, fish & chips, pastaa noin 5-10$ hinnalla. Ruoka on perushyvää, mutta ei mitään gourmeeta. Guest houseissa onnistuu myös tilata listan ulkopuolelta. Saarilta löytyy myös paikallisten omia teehouseja, joista saa pientä syötävää. Saarilla, jossa on enemmän turisteja, on myös enemmän ravintolatarjontaa. Eli jos haluat rauhallisen saaren, joudut todennäköisesti tinkimään ruoan monipuolisuudesta.  Malessa on kaikenlaisia ravintoloita hampurilaispaikoista gourmetiin. Maafushilla on eniten ravintoloita  ja siellä on tarjolla buffet-illallisia monissa hotelleissa (myös muut kuin hotellissa asuvat voivat ruokailla). Ukulhasilta löytyy ihana Thai-ravintola Sea la Vie, Mathiverilta saa kuulemma herkullista pizzaa, Rasdhoon Cafe Olessa oli hyvä ruoka ja vielä parempi tunnelma.

Me yövyimme viime matkalla sekä guest housessa että hotellissa ja meidän kokemuksen mukaan (ja olen lukenut myös useita muiden vastaavia kokemuksia) guest housessa palvelu on aivan omaa luokkaansa ja kaikki räätälöidään asiakkaan toiveen mukaan. Niissä voi siis toivoa ruokia, ruoka-aikoja, saada eväitä retkille, räätälöidä yksilöllisiä retkiä, tinkiä hinnoista jne. Johtuu varmasti siitä, että huoneita on vain muutama ja henkilökunta ehtii auttaa paremmin kuin isommissa hotelleissa. Hotellienkin palvelu oli hyvää ja ystävällistä, mutta ei yhtä joustavaa.

Paikallissaariin voi toki yhdistää myös muutaman yön resortissa. Silloin kannattaa valita resort, joka on lähellä paikallissaarta, jonne on menossa. Yleensä silloin voi sopia guest housen kanssa kuljetuksesta resortiin. Paikallissaarilta voi tehdä myös päivävierailuita läheisiin resorteihin ja ne maksavat ruokineen ja juomineen 100-200$ per henki. Me olemme viettäneet yhden loman resortissa ja toki siinäkin on viehätyksensä. Resortsaarilla on vielä upeammat rannat ja oman vapautensa tuo se, ettei pukeutumissäännöistä tarvitse välittää ja ruoka- ja juomavalikoima on laajempi.  Meidän resort-lomasta ja  resortin ja paikallissaarten eroista lisää näissä jutuissa:

Malediivit – paratiisiloma resortissa

Malediivit – resortlomalle vai paikallissaarille?

Meidän guest housen henkilökunta Rasdhoolla järjesti privaattiretkiä ja huolehti meistä paremmin kuin hyvin. Tässä he tekivät lapsista ja hiekasta taideteoksia.
ajankohta

Malediivelle voi periaatteessa matkustaa vuoden ympäri, sillä päiväntasaajan molemmin puolin jakaantuneessa maassa on aina mukava sekä veden että ilman lämpötila. Varsinainen high season on kuitenkin joulukuusta huhtikuulle, jolloin hinnat ovat korkeammat ja majoitus varatumpaa. High seasonin aikaan sateet ovat satunnaisia ja vesi kirkasta. Low seasonillakaan ei tarvitse pelätä päiväkausia jatkuvia sateita, mutta sadepäiviä on kuitenkin jonkin verran. Vesi on myös sameampaa.

Meidän valintamme ja niihin vaikuttaneita seikkoja

Me olimme viimeksi Rasdhoolla ja Ukulhasilla. Päädyimme näihin saariin, koska niiden tunnelmaa ja rantoja kehuttiin. Lisäksi niille pääsi vuoropikaveneellä kätevästi saman päivän aikana, kun lentomme saapui ja myös siirtymä saarten välillä sujui. Paikallislautta Rashdoolle olisi kestänyt 3,5h ja pitkän lennon jälkeen ei houkutellut istua lautassa niin kauan, joten päädyimme siksi pikavenekyytiin. Olimme suunnitelleet menevämme Rasdhoolta Ukulhasille paikallislautalla, mutta emme olleet ottaneet huomioon paikallislautan aikatauluja, eikä lautta kulkenut päivänä, jolloin olimme varanneet hotellin Ukulhasilta. Niinpä jouduimme käyttämään pikavenettä (mikä nosti kustannuksia). Ukulhasilta olimme myös ajatelleet mennä takaisin Maleen paikallislautalla, mutta aikataulut olivat muuttuneet, eikä sinä päivänä kulkenut paikallislauttaa. Niinpä menimme taas vuoropikaveneellä. Guest house Acqua Blu Rasdhoolla valikoitui hyvien arvostelujen perusteella, emmekä pettyneet. En ole koskaan tavannut ystävällisempää henkilökuntaa missään. Ukulhasille varasin hotellin guest housen sijaan, koska heillä oli tarjolla yhdistettyjä huoneita, mikä oli kätevää, kun meitä oli viisi matkassa. Hotelli houkutteli myös tasokkamman huoneensa ansiosta. Tämäkin valinta oli onnistunut, vaikka uuden uutukaisella hotellilla oli vähän ongelmia ravintolan kanssa. Jos  menisin uudelleen Ukulhasille, valitsisin varmasti Ostrov guest housen, joka on aivan rauhallisen rannan äärellä. Ukulhasilta olisi päässyt vielä kätevästi Mathiverille joko paikallislautalla tai vuoropikaveneellä ja Mathiveriltä lopulta Maleen. Me halusimme kuitenkin keskittyä kahteen saareen kunnolla. Näillä valinnoilla viiden hengen matkan toteutunut budjetti oli noin 6000€.

Kokemuksistamme Rasdhoolla ja Ukulhasilla voi lukea näistä kirjoituksista:

Rasdhoo, Malediivit

Päivä paratiisissa

Ukulhas 1/2

Ukulhas 2/2

Rasdhoon bikinirantaa

Tuleva matka suuntautuu Gulhille ja (Maafushin kautta) Fulidhoolle. Näiden saarten valintaan vaikutti kauniit rannat, majapaikkojen sijainti suoraan rannalla, saarten rauhallisuus ja hyvät kulkuyhteydet. Lentomme saapuu Malen lentokentälle klo 9 aamulla. Vuoropikaveneitä Gulhille lähtee klo 11 ja 12, joten meidän pitäisi ehtiä jompaan kumpaan. Paikallislauttakin olisi ollut ihan ok vaihtoehto, sillä Gulhi on lähellä ja lautalla kestäisi vain 1,5 h . Lautta kuitenkin lähtee vasta klo 15, emmekä lennon jälkeen jaksa jäädä sitä odottelemaan matkatavaroinemme. Gulhilta siirrymme yhdeksi tai kahdeksi yöksi Maafushille, koska paikallislautalla Gulhilta ei pääse suoraan Fulidhoolle, vaan on mentävä joka tapauksessa Maafushin kautta ja saman päivän aikana ei ole mahdollista päästä ensin Gulhilta Maafushille ja Maafushilta Fulidhoolle, vaikka välimatkat eivät ole pitkiä. Ihan mielenkiintoista on samalla nähdä Maafushikin. Fulidhoolla vietämme viimeiset kuusi yötä ja sieltä on tarkoitus matkata lopulta takaisin Maleen paikallislautalla, mutta jos tulee ongelmia, niin samana päivänä saarelta lähtee Maleen myös vuoropikavene, jolla ehtii iltalennolle hyvin. Olisin halunnut päästä käymään vielä Thinadhoolla, mutta siellä ei enää ollut majoitusta meidän perheelle vapaana. Ehkä silloin olisi tullut jo liian monta siirtymää ja mieluummin käytän aikani muuhun kuin siirtymiin. Thinadhoolta alkaa myös olla jo melko pitkä matka Maleen.

Toki on mahdollista että vielä viime hetkellä päädymme vaihtamaan toiseen vahvoilla olevaan vaihtoehtoon Mathiveri – Feridhoo (Rasdhoo). Tuon toisen vaihtoehdon haaste on siirtyminen Feridhoolta Maleen. Lisäksi emme löytäneet näiltä saarilta haluttua majoitusta. Bare Foot Eco hotel olisi ollut ihana, mutta se olisi tullut liian kalliiksi, kun jo itse hotelli oli hintava ja lisäksi olisi pitänyt lentää Hanimaadhoolle. Budjetti tälle matkalle on max. 6500€ viidelle hengelle, lentojen osuus tuosta summasta on 3000€.

Oletko sinä käynyt Malediivien paikallissaarilla? Onko sinulla lisää vinkkejä saaren valintaan? Jos pohdit matkaa Malediiveille, onko jonkin asia joka mietityttää?


Posted

in

by

Comments

22 vastausta artikkeliin “Malediivit – vinkkejä paikallissaarimatkan suunnitteluun”

 1. Piyya avatar
  Piyya

  Olen lukenut sun Malediivipostauksia useammankin kerran. Hyvin informatiivista tietoa, jonka vuoksi jätin vielä Malediivit väliin tällä kertaa. Jotenkin minusta tuntuu, että siellä olisi hyvä olla seuraa koska kauniit rannat ei ehkä saa minua jaksamaan kovin kauan. Yhdistelmäloma Sri Lankaan tosin houkuttaa.
  Ihanaa matkan odotusta !

  1. Christa avatar

   Sri Lanka Malediivit -yhdistelmä toimisi sulla varmasti hyvin. Malediiveilläkin saa vaihtelua vierailemalla useammalla saarella. Paljon tuolla näki soolomatkailijoitakin ja olen useammasta blogista lukenut kirjoittajan olleen yksin saarilla. Mutta on totta, että Malediivien isoin juttu on ne rannat ja vedenalainen elämä.

 2. Reason for Season avatar

  Mielenkiintoinen postaus :). Malediivit on ollut haavekohteiden listalla jo pikään. Nämä paikallisten saaret kiinnostavat, mihinkään resorttisaariin minulla tulee olemaan varaa. Täytyy pitää tämä postaus mielessä sitten, kun asia tulee itselleni ajankohtaiseksi, tässä oli paljon hyviä vinkkejä!

  1. Christa avatar

   Kannattaa kyllä pitää mielessä nuo Malediivit. Toivottavasti tästä postauksesta on joskus sinulle hyötyä.

 3. Terhi avatar

  Informatiivinen postaus, tässä tuli kyllä paljon pureskeltavaa. Olin kaksi vuotta sitten lähdössä tuonne, mutta tuli terveysongelmia. Aikasmoista säätämistä noitten kuljetusten kanssa. Minun tuurillani jäisin kyllä saareen kun lento lähtisi.

  1. Christa avatar

   Jos on valmis maksamaan pikavenekuljetuksista niin pääsee helpommalla, niitä kun kulkee päivittäin. Mutta kyllä Malediivit on ihan sen suunnittelun arvoinen paikka.

 4. Periaatteen Nainen avatar

  Ystävät ovat juuri lähdössä kiertelemään paikallissaaria, ja oma lapseni on nyt innostunut että hänkin tahtoo haita ja kilpikonnia katsomaan. Vilkaisimme jo Äidin puheenvuoro-vlogin Malediivit koosteita, ja tästä sai tosi paljon lisää tietoa ja inspiraatiota, kiitos!

  1. Christa avatar
   Christa

   Piti käydä katsomassa tuo mainitsemasi vblogipostaus. Tulipa ikävä Malediiveille sen myötä. Onneksi neljän viikon kuluttua ollaan siellä. Haita ja kilpikonnia näkee varmaan joka saarella kun ovat niin yleisiä.

 5. Elina / elinanmatkalaukussa avatar

  Hyvä ja kattava paketti paikallissaarista! Itse en perehtynyt juuri lainkaan muihin saariin, Maafushi oli niin helppo ja lähellä 😃 Teidän suunnitelmat kuulostaa oikein hyviltä! 😊 👍 Kiva lukea sitten reissun jälkeen! 😊

  1. Christa avatar

   Moni varmaan päätyy Maafushille juuri sen helppouden vuoksi. Kohta päästään katsastamaan vastaako Maafushi meidän mielikuvaa.

 6. Anni|Rajatapaukset avatar

  Tosi informatiivinen ja kattava postaus avuksi suunnitteluun. Malediivit eivät ole suunnitelmissa aivan lähitulevaisuudessa, mutta pidemmän ajan lusikkalistalta ne kyllä löytyvät. Ja ehdottomasti budjettityylillä. Täytyy laittaa talteen tämä postaus 🙂

  1. Christa avatar

   Malediivien budjettimatkailu kehittyy kovaa vauhtia ja etenkin hotelleja rakennetaan lisää runsaasti. Palveluita on varmasti enemmän parin vuoden päästä. Eiköhän silti vielä löydy silloinkin vähemmän kehittyneitäkin saaria, jos sellaisen haluaa kokea.

 7. Anna | Muuttolintu avatar

  Luinkin jo siun postauksia Malediiveilta aiemmin meidän tulevaa reissua suunnitellessa, kiitos niistä! Saarien arpomiseen meni meillä ihan tuhottoman kauan, tuolla kun sitä valinnanvaraa riittää, ja tosiaan tietoa ei mitenkään liikaa löydy. Me päädyttiin lopulta Fulhadhoo, Fehendhoo ja Goidhoo -saariin. Niistä ei juurikaan juttuja netin syövereistä löytynyt, joten toivottavasti ei ole ihan katastrofi -päätös 🙂

  1. Christa avatar

   Joo, noista teidän valitsemista saarista ei kyllä paljon ole infoa. Baa-atolli on ilmeisesti merenalaiselta elämältään se paras ja ainakin meidän ensimmäisellä Malediivien lomalla resortilla Reethi Beachissä oli ihan mieletön kotiriutta. Baa-atolli olisi kyllä kiinnostanut ja tuota samaa saariyhdistelmää katsottiin, mutta se on sen verran kaukana, että skipattiin. Innolla jään odottamaan juttuja teidän kokemuksista.

 8. Merja / Merjan matkassa avatar

  Kiitos kattavasta tietopaketista! Työkaverini oli juuri ennen joulua jollain paikallissaarista ja kehui ne maasta taivaaseen. Minua hieman häiritsee saarten väliset kulkuyhteydet ja säätö niiden välillä. Lomalla ei välttämättä tuollaista jaksaisi tai sitten pitää tsempata täysillä.

  1. Christa avatar

   Saarten välillä pääsee liikkumaan kätevästikin, jos viitsii maksaa pikavenekuljetuksista. Ne kuitenkin menevät joka päivä. Sen sijaan, jos haluaa päästä edullisesti niin se vaatii suunnitelmallisuutta. Ja aina voi valita ne saaret, jotka ovat helpoimman matkan päässä.

 9. Sanna I Seven Seas avatar

  Olipa kattava ja informatiivinen postaus. Ja palaan tähän todellakin sitten kun matkaan joskus Malediiveille. Luulen, että viihtyisin noissa paratiisimaisemissa vallan mainiosti! 😉

  1. Christa avatar

   Jos on vähänkään paratiisimaisemien ystävä, niin Malediivit on varmasti palkitseva paikka.

 10. Travelloverin Annika avatar

  Mielenkiintoista! Olen ollut Malediiveilla mutta vain resortissa. Kun lentää eteläisimmälle atollille, saa paikallislennoista maksaa 500. Siksi olen miettinyt paikallissaaria seuraavana vaihtoehtona, ihan juuri budjettisyistä. Palaanpa tähän postaukseen sitten, kun saaret tulevat seuraavaksi ajankohtaiseksi.

  1. Christa avatar

   Huh, 500€ sisäisestä lennosta on kyllä tosi paljon, kun Malediiveille lentää Suomesta jopa tuota edullisemmin. Minua olisi kiinnostanut mennä eteläisimmälle atollille, jossa sinäkin taisit olla, mutta juuri noiden lentojen takia ei sinne olla menossa. Meidän budjetti olisi kulunut lähes kokonaan lentoihin.

 11. Lotta-Maaria / delfiininselassa avatar

  Paljon uutta infoa tässä postauksessa! Malediivit on ehdottomasti omalla listalla, mutta budjettireissaamisen toimivuus on kieltämättä mietityttänyt. Varmaankin paras yhdistelmä olisi resortti + paikallissaari? Kiva kuulla, että lauttoja kulkee!

  1. Christa avatar

   Parikin yötä resortsaarella nostaa huimasti budjettia, koska joutuu maksamaan paitsi majoituksesta myös ruoasta ja aktiviteeteistä paljon enemmän kuin paikallissaarilla. Ja verojen osuus on tosi suuri resortissa (usein ei sisälly ilmoitettuihin hintoihin). Toki jos haluaa kokea myös resort-fiiliksen, niin yhdistelmä on varmasti todella kiva. Me viihdyimme mainiosti ihan pelkillä paikallissaarilla viimeksi, mutta toki alla oli kokemus resortista eikä siksi ollut tarvetta yhdistää resortia enää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *