Krakovan kohokohdat

Joulukuinen Krakova ei säänsä puolesta osoittautunut kovin hehkeäksi. Kaikki kolme päivää kaupunki oli peittynyt harmaaseen savusumuun ja taivaalta sateli jäätihkua. Lämpotila oli nollan molemmin puolin ja sitä säesti kova tuuli. Ihmeellisesti Rynek Glownyn torilta silti joulutunnelmaa löytyi, kuten ennen joulua täällä fiilistelin.

Sää rajoitti kaupunkiin tutustumista sen verran, että oli pakko hakeutua tuon tuostakin sisätiloihin. Mutta oikeastaan juuri siitä tuli matkani Se Juttu. Krakovasta löytyi kutsuvan näköisiä ravintoloita ja kahviloita pilvin pimein. Moni paikka jäi käymättä, kun en vaan jaksanut syödä tai juoda enää mitään useamman pysähdyksen jälkeen. Suosikkikahvilaksi nousi Kazimierzin 2 Okna, johon päädyin aamupalalle vaelleltuani ensin hotelliltani joulutorin kupeesta Kazimierzin kaupunginosaan. Söin aamupalaksi perinteisen puolalaisen rinkellin, mutta ei-niin-perinteisesti se oli täytetty hummuksella, juustolla ja vihanneksilla. Talon kahvi oli todella hyvää. Itse kahvila oli kivasti sisustettu ja siellä soi pehmeä joulumusiikki. Kävin siellä vielä toisenkin kerran kahvilla ja croissantilla seuraavana päivänä.

Aamupalan jälkeen kiertelin Kazimierziä kolmisen tuntia. Sen jälkeen olin niin umpijäässä, että lähdin hotellille lämmittelemään ja lisäämään vaatetta. Olin kuullut Kazimierzista paljon kehuja ja varmaan kesällä se onkin oikein viehättävä. Joulukuisessa harmaudessa näkyi pilkahdus kaupunginosan charmista, mutta myönnettävä on, että varsinaisesti ihastumaan se ei kuitenkaan minua saanut itseensä.  Ravintolat olivat kiinni, eikä tietenkään terasseja ollut tuohon aikaan vuodesta. Kazimierzissä harmaus oli vieläkin harmaampaa kuin muualla kaupungissa. Kadut olivat myös ihan autiot muutamaa turistia lukuunottamatta. Olisi kyllä ihan mielenkiintoista palata tänne kevät- tai kesäaikaan.

Vanhassa kaupungissa oli elämää säästä huolimatta ja myös joulutorin ulkopuolella. Kuljeskelin siellä paljon ympäriinsä. Päädyin erääseen tunnelmalliseen kahvilaan puolivahingossa, kun näin viehättävän rakennuksen vähän sivukadulla piilossa ja huomasin, että sinne menee useita paikallisen näköisiä ihmisiä. Kävelin lähemmäs paikkaa ja huomasin, että paikka oli kahvila. Kahvilassa oli kova puheensorina puolaksi ja se oli selvästi sellainen paikka, jonne tullaan istuskelemaan pidemmäksi aikaa. Istahdin ainoaan vapaaseen pöytään ja tilasin ison kaakaon ja kakkupalan, joka oli koristeltu kauniisti hedelmillä. Oli ihana vain seurailla ihmisiä ja arvailla heidän taustojaan.

Pakenin kylmyydetä suojaan myös Krakowska Galleriaan, joka on iso ostoskeskus juna-aseman vieressä. Liikkeitä siellä oli vaikka millä mitalla ja useita kahviloita ja ravintoloita. Sainkin ostettua muutaman joululahjan tältä reissultani vaikka en varsinaisesti lähtenyt mitään ostamaan. Hintataso oli Suomea halvempi muissa paitsi leluissa.

Krakova oli ihan mukava uusi tuttavuus. Tykkäsin vanhankaupungin arkkitehtuurista ja kaupungissa oli kiva tunnelma. Olisin kuitenkin varmasti saanut paljon enemmän irti matkastani toisenlaisessa säässä, mutta otin tietoisen riskin, kun  lähdin talviaikaan matkaan. Toisaalta silloin en varmasti olisi eksynyt kaikkiin niihin kahviloihin ja ravintoloihin, joissa nyt istuskelin lukemassa ja katselemassa ihmisiä.


Posted

in

by

Comments

Yksi vastaus artikkeliin “Krakovan kohokohdat”

  1. Noora / Seikkailumielellä avatar
    Noora / Seikkailumielellä

    Olen itse suuntaamassa Krakovaan helmikuussa ja ajatuksena on juurikin talvesta johtuen varsin ruokapainotteinen matka. Kiva huomata, että kivoja kahviloita kaupungissa tuntuu ainakin riittävän!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *