Kohti ilmastoystävällisempää matkailua

Keskustelu ilmastonmuutoksesta käy kiihkeänä. Ja syystä. Mennyt kuuma kesä herätti varmasti tavallisen suomalaisen tallaajankin miettimään ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Eilen ja tänään on sekä päivä- että iltapäivälehdissä ollut usea artikkeli ilmastonmuutokseen puuttumisesta ja esitetty keinoja, joihin me kaikki voimme osallistua. En voi olla kokematta huonoa omatuntoa luettuani artikkelit, vaikka teenkin jo arjessani monta asiaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi: Me kierrätämme kaikki jätteet tarkkaan, emme omista autoa, erittäin energiapihi talomme lämpiää maalämmöllä, syömme kasvisruokaa vähintään kahdesti viikossa, emme osta turhaa tavaraa, vaan käytämme loppuun sen mitä meillä jo on, sisälämpötilana pidämme kohtuullisena, sähkö tulee tuulivoimasta, suunnittelemme ruoan tarkkaan, jotta ei jää ruokajätettä.

Hiilijalanjälkeni Sitran testin mukaan. Kaikki liikenne on matkustamisesta.

Mutta minulla on ilmaston kannalta iso pahe – matkustaminen. Nyt alkaa jo hävettää tämän vuoden matkasaldo ja lisää on tulossa.

Pakko myöntää, että en ole valmis luopumaan matkailusta. Mutta nämä viime päivien kirjoitukset ovat herättäneet minut osallistumaan ilmastotalkoisiin. Omaa matkailuani on mietittävä myös ympäristön kannalta. Ensi vuonna täytyy hillitä matkakuumetta ja vähentää reissuja, edes vähän. Muitakin keinoja vähentää matkailun aiheuttamia ilmastohaittoja on. Vaikka teot ovat pieniä, mutta yhteensä niistä voi tulla kuitenkin isoja säästöjä. Tässä omat keinoni hiilijalanjälkeni vähentämiseen matkoilla.

10 keinoa vähentää matkailun hiilijalanjälkeä
 1. Kestotuotteiden suosiminen.  Pienten kertakäyttöisten vesipullojen ostamisen sijaan kuljetan mukana teräksistä pulloa. Kaikissa kohteissa ei ole mahdollista juoda hanavettä, jolloin vaihtoehdoksi oman pullon täyttämiseen jää veden ostaminen isommissa kanistereissa tai suodattimen hankkiminen. Minulla ei vielä ole suodatinpulloa, mutta nyt viimeistään on aika hankkia sellainen. Matkalaukussani on aina mukana muutama kangaskassi, jotta vältyn muovikasseilta myös matkoillani.
 2. Julkiset kulkuneuvot taksin tai autonvuokraamisen sijaan. Sama joka pätee kotona, pätee myös matkoilla: yksityisautoilu on hiilijalanjäljen kannalta julkista liikennettä pahempi. Kaupungeissa pääsee junalla, bussilla tai muulla kulkuneuvolla lentokentältä majoituksen lähelle. Toki siinä menee enemmän aikaa kuin taksilla, ihan kuten kotona julkisten käyttäminen on vaivalloisempaa kuin yksityisautoilu. Matkoilla aikaa yleensä on, joten kyse on enemmän asenteesta kuin todellisesta tarpeesta. Tietysti on kohteita, joissa julkista liikennettä ei ole ja silloin täytyy kulkea taksilla. Löytyisiköhän joku jakamaan taksin, jolloin hiilijalanjälkikin pienenee?
 3. Veden ja energian säästäminen. Hotellissa tekisi mieli lotrata vedellä, kun onhan tästä maksettu. Monissa maissa ei vettä ole kuitenkaan tuhlattavaksi saakka. Niinpä reissussa pätee vähintäänkin sama 5 min suihkussa -sääntö kuin meillä kotonakin. Ja hana suljetaan saippuoinnin ajaksi. Myös valojen sammuttamisessa mennään kotisäännöillä eli valot sammutetaan silloin kun niitä ei tarvita. Ilmastoinnin ei kuumassakaan maassa tarvitse olla päällä koko päivää, vaan sen voi sammuttaa vähintäänkin kuin lähtee pois huoneesta, mutta usein myös yöksi ja pitää vain välillä päällä. Monissa hotelleissa voi vaikuttaa vuodevaatteiden ja pyyhkeiden pesuväliin sekä huoneen siivoustiheyteen.
 4. Suorat lennot välilaskullisten sijaan. Lentäminen itsessään on suuri ympäristörikos. Se on paheistani suurin. Lentämisen päästövaikutuksia voi vähän helpottaa valitsemalla mahdollisimmat suorat lennot välilaskullisten sijaan. Se tarkoittaa usein kalliimpaa hintaa, mutta pienetkin teot ilmaston hyväksi ovat kotiin päin.
 5. Lähimatkailu. Tässä kohtaa on itselläni paljon opettelemista. Kuinka usein tuleekaan haaveiltua niistä kauempana sijaitsevista eksoottisista kohteista kotimaan kohteiden sijaan. Minulla on Suomessa paljon nähtävää. Ehkä ensi kesänä voisi ottaa kohteeksi vaikka Naantalin ja Kolin. Meidän lapset eivät ole koskaan käyneet Lapissa ja nähteet poroja, mutta Madagaskarin makit ovat tuttuja. *nolo*
 6. Vastuullinen ruokailu myös matkoilla. Kasvisruokapäivien pitäminen matkoilla voi olla ilmaston kannalta vielä tärkeämpää kuin Suomessa, sillä lihan tuottaminen voi kuluttaa enemmän luonnonvaroja kuin täällä. Järkevintä on syödä sitä, mitä maassa pystytään itse tuottamaan. Esimerkiksi Malediiveillä omavaraisuutta on enimmäkseen kalassa ja joissain vihanneksissa,  kaikki muu tuodaan merten takaa. Ravintolassa kannatta myös miettiä paljonko ruokaa tilaa, jotta sitä ei menisi hukkaan. Lasten kanssa matkustaessa pyydämme puolikkaita annoksia tai jätämme tilaamatta kaikille perheenjäsenille omaa annosta. Olemme usein selvinneet kolmella tai neljällä annoksella viiden sijaan ja kaikilla on kuitenkin vatsat ihan täynnä. Aina voi tilata lisää jos jää nälkä, mutta ylimääräinen ruoka sen sijaan menee roskikseen. Buffeteissa tulee helposti otettua lautaselle ihan liikaa ruokaa, mutta tässäkin olemme tsempanneet ja opettaneet lapsillekin, että ottavat ensin vähän ja hakevat lisää sen verran kuin jaksavat varmasti syödä.
 7. Joka matkalle ei tarvitse uutta tavaraa. Olisi kiva ottaa reissulle ainakin yksi uusi vaate ja täydelliset matkavarusteet. Kysyn itseltäni kuitenkin seuraavat kysymykset ennen hankintaa: Pärjäisikö niillä joita on jo hankittuna? Tai saisiko joltain lainaksi, jos tarvitsen jotain vain yhtä matkaa varten? Voisiko vanhan korjata vielä? Jos jotain on hankittava, kuitenkin on järkevää panostaa laadukkaisiin ja kestäviin tuotteisiin, joiden elinkaari on pitkä.
 8. Paikallisten tuotteiden ja palveluiden suosiminen. Tuoteiden tuominen kaukaa on ympäristölle rasittavaa. Siksi yritän matkoilla suosia paikallisia tuotteita ja palveluita. Samalla tuen myös paikallista työllisyyttä.
 9. Pakkaan kevyemmin ja roskat kotiin. Kevyemmin pakkaamisessa on ilmaston kannalta oikeasti hyötyä. Kevyemmät kantamukset kuluttavat vähemmän polttoainetta, vähemmän vaatetta merkkaa vähemmän pesemistä.Onhan se houkuttelevaa ottaa matkalle mukaan shampoopullon jämät tai rantasandaalit, jotka vetelevät viimeisiään ja jättää ne reissun päätyttyä lähimpään roskikseen viemästä tilaa matkalaukussa. Vastuullisempaa on kuitenkin tuoda roskat kotiin, jossa ne voidaan kierrättää. Tai jospa niitä roskia ei ottaisi mukaan ollenkaan. Minulla esim. kulkee shampoo ja hoitoaine pikkupurkeissa, joita aina täydennän.
 10. Miinuspäästöt. Lahjoittamalla ikimetsien istuttamiseen tai vaikka soiden suojeluun pystyn kantamaan korteni kekoon ilmastomuutoksen pysäyttämisessä. Olen lahjoittanut mm. Finnairin kautta. Lentojaan voi hyvittää vaikka Maan ystävien sivulla tai GreenSeatin kautta.

Uskon kuitenkin, että matkailu ei ole vain pahaksi. Monet maat myös hyötyvät matkailusta ja jos turistit yhtäkkiä lakkaisivat käyttämästä maan palveluja, olisi sekin katastrofalista. Pohtimalla omia matkailutottumuksia ja panostamalla vastuulliseen ja kestävään matkailuun voimme varmasti edelleen jatkaa kauniin maapallomme tutkimista. Mutta jos vaikka vähentäisin edes sen yhden matkan vuodessa ja tsemppaisin pikkuasioissa, niin sekin olisi hyvä alku. Niin ja millaisen esimerkin annan omille lapsilleni?

Mitä keinoja sinulla on hiilijalanjäljen pienentämiseen matkoillasi? Ovatko tällaiset teot sinusta vain huonon omatunnon hiljentämistä vai onko niistä todellista hyötyä ilmaston kannalta?


Posted

in

by

Comments

16 vastausta artikkeliin “Kohti ilmastoystävällisempää matkailua”

 1. Piyya avatar
  Piyya

  Nämä asiat on ollut viime päivinä niin kovasti otsikoissa, että varmasti joudumme viimeistään NYT miettimään valintojamme. Eihän tämä meille uusi uutinen ole. Varmasti kuuliaisina kansalaisina teemme jo automaattisesti paljon sellaisia valintoja joita kuuluukin tehdä, mutta voi voi kuinka paljon itselläni onkaan parannettavaa.
  Nyt jo teen useita ilmastonmuutoksenkin vuoksi järkeviä valintoja siksi että pystyisin matkustamaan enemmän. Mutta ne valinnat tahtookin sitten vähän niinkuin syödä toisensa ?
  Hyvä herättelevä kirjoitus !

  1. traveldreamer17 avatar

   Minäkin taidan tehdä osittain ilmastoystävällisiä tekoja, jotta voisin matkustaa. Aika tekopyhää, mutta en ole valmis luopumaan matkustamisesta. Ja toisaalta sitten on niitä, jotka sekä arjessa että harvoilla reissuillaan jättävät paljon isomman hiilijalanjäljen kuin minä kaikista matkoista huolimatta.

 2. Sannahof // Unelmamaja avatar

  Olen samaan aikaan sekä helpottunut että super ahdistunut. Helpottavaa on, että vihdoin näistä asioista puhutaan, paljon, ahdistavaa on se, että omat teot tuntuvat niin pieniltä ja mitättömiltä. Varsinkin kun omassa tekemisessä on vielä hirveästi petrattavaa. Koen tekeväni jo paljon hyviä valintoja, mutta esimerkiksi juuri lentäminen ja kulutuskäyttäytyminen vaatisivat panostusta entisestään. Tahdon silti uskoa, että pienistä puroista syntyy isoja jokia jne.

  1. Christa /Traveldreamer avatar

   Olen samalla linjoilla kanssasi: ilmastomuutoksesta puhuminen on sekä helpottavaa että ahdistavaa. Olen kyllä kipeän tietoinen omista valinnoistani, mutta silti matkustamisesta luopuminen tuntuu liian isolta uhraukselta. Toivon, että niillä muilla valinnoillani pystyisin kantamaan kuitenkin riittävästi korttani kekoon.

 3. Emilia / maailmanlaidalla avatar
  Emilia / maailmanlaidalla

  Tämä oli hyvä ja herättelevä kirjoitus. Itse jäin miettimään myös omia valintoja. Paljon teen arjessa valintoja ilmastonmuutoksen eteen, mutta samainen ”ongelma” minulla, eli matkustelu, josta en halua liioin luopua. Toisaalta, kun arjen valinnat ovat positiivisia, niin eiköhän sitä voi itselleen sallia tuon lentomatkustamisen. Kotimaanmatkailua pitäisi myös itse lisätä. Tänä vuonna ihastuin lappiin, kun siellä ruska-aikana käväisin.

  1. Christa /Traveldreamer avatar

   Olen kovasti edelleen pohtinut tätä lentomatkustamista ja keskustelua siitä. Ihan hyvällä omatunnolla en voi lentää niin paljon kuin tänä vuonna. Joudun kyllä siitä karsimaan tulevaisuudessa, vaikka en aio lentämistä lopettaakaan.
   Suomessa on paljon hienoja kohteita nähtävänä. Miksiköhän silti se ei tunnu samalta kuin ulkomaille lähteminen?

 4. Elisa-Maria avatar

  Aivan loistava kirjoitus, ja aivan mahtavaa, että näistä asioista on alettu puhua myös isommassa mittakaavassa. 🙂 Minun ”paheeni” on myös matkustelu, ja aina lentoja varatessa pienet omantunnon tuskat alkavat kaihertaa. Yritän käyttää mannerten ja maiden sisällä aina jotain muuta kulkuneuvoa, vaikka etäisyydet olisivatkin pitkiä. Junissa ja busseissa ompi tunnelmaa!

  1. Christa /Traveldreamer avatar

   Junissa ja busseissa on todellakin tunnelmaa! Tykkään ulkomailla reissata niillä ihan jo siksikin, että pääsee paljon paremmin paikalliselämäfiilikseen kuin vaikka takseilla matkatessa.

 5. Jonna avatar

  Hyvä kirjoitus ja hyviä esimerkkejä siitä miten voi omaan hiilijalanjälkeen vaikuttaa matkoillakin. Itseäni on ilmastoasiat alkaneet ahdistaa entistäkin enemmän. Lihan ja juuston syöminen ja kahvinjuonti ovat itselläni suurimmat synnit, mutta niitä olen yrittänyt vähentää ja vähentänytkin siis. Saksassa asuessamme oli helppo matkustaa ekologisemmin junalla vaikka naapurimaihin, kun tunnissa oli jo toisen maan rajalla. Suomesta käsin matkustaminen tuo enemmän haasteita, kun etäisyydet ovat niin pitkiä.

  1. Christa /Traveldreamer avatar

   Suomessa tosiaan on paljon haastavampaa vältellä lentomatkustamista, mikäli haluaa naapurimaita kauemmaksi. Aika harvalla kuitenkaan on mahdollisuutta tehdä usean viikon reissuja, mitä junalla tai bussilla matkaaminen Suomesta käsin vähänkin pidemmälle vaatisi.
   Minä juon kahvia vain kupillisen päivässä, jos sitäkään, mutta juuston ja lihan syöntiä voisin kyllä vähentää vielä nykyisestä. Tuo kaksi kasvisruokapäivää viikossa on jo minusta meidän perheellä ihan kivaa edistystä ja varmasti vähitellen kasvisruokapäiviä voi lisäillä, kun lapset tottuvat yhä enemmän kasviksiin. Lihasta vain pieni osa meillä on punaista, mutta käsittääkseni kanatuotantokaan ei ole ongelmatonta ilmaston kannalta.

 6. Susanna avatar

  Hyvä aihe ja hienoa että kirjoitit tästä. Minullakaan ei ole autoa ja en ole ajatellut hankkia. Lähimatkailua aion kyllä kokeilla. Eurooppaa kannattaa matkailussa suosia, sillä Euroopan sisäiset lennot kuluttavat vähemmän kuin pitkät Atlantin ylittävät lennot. Myös junia, kävelyä ja soutuveneilyä voi harkita matkailumuotoina

  1. Christa /Traveldreamer avatar

   Meidän lapset tykkäävät junista kovasti ja lähtisivät varmasti mielellään junareissulle. Vähänkään pidemmälle suuntaavat junamatkat vain vaativat aika paljon aikaa ja lentäminen on paljon nopeampaa. Haastavaa kyllä miettiä omia matkojaa ekologisemmalta kannalta.

 7. Periaatteen Nainen avatar

  Olen ollut 12-vuotiaasta kasvissyöjä (kalaa ja maitotuotteita käytän kyllä); olen jo ennen raporttia päättänyt että meillä lähdetään rankalla kädellä karsimaan lentoja – olisihan se ihana näyttää maailmaa lapsille, matkustaminen heidän kanssaan on suurimpia ilojani, mutta tärkeämpää on se, että heille on maailmaa jäljellä näytettäväksi myös omille lapsilleen. Toivon hartaasti että rakenteellisella tasolla tähän aletaan puuttua, esim. liharuoan tarjoamisen lopettaminen julkisissa instituutioissa, lentoliikenteen ja halpamuodin verotus rankalla kädellä. Usein ne omat , vapaaehtoiset toimet jäävät tarpeettoman pieniksi vaikka tarkoitus olisikin hyvä.

  1. Christa /Traveldreamer avatar

   Hienoa, että teet niin paljon ilmaston eteen. Haluan uskoa, että meidän pienten ihmisten yksittäisilläkin teoilla on merkitystä.
   Ristiriitaista on se, että samalla haluaa lasten näkevän maailman ihanuuden, mutta sitä maailmaa pitäisi säästää sillä, että ei matkusta jä vie lapsia ympäri maailmaa. Entä jos heidän aikuisuudessaan ei enää moniin paikkoihin pääse? Itse koken tämän tosi vaikeaksi.

 8. Maisemaonnellinen Johanna avatar

  Hyviä vinkkejä ilmastoystävällisempään matkailuun. Tuo on varmaan täällä eteläisessä Suomessa hyvien lentoyhteyksien lähellä melko tavallinen tilanne, että lapset eivät ole koskaan käyneet Lapissa, mutta tropiikki on tuttu.

  Meillä oli tapana käydä kevättalvella Thaimaassa nauttimassa lämmöstä. Viisi peräkkäistä vuotta lennettiin suorilla lennoilla Krabille, kun ihastuin lähtemättömästi kauniiseen Koh Lantaan. Muutamaan vuoteen ei olla enää käyty, ja ollaan suunnattu matkailua enemmän kotimaan suuntaan. Sama raha on investoitu kesän Kuusamon reissuihin, ja elämyksellisesti ne lomat ovat olleet vähintään yhtä hienoja kuin päivät tropiikissa.

  1. Christa /Traveldreamer avatar

   En tiedä miksi minun on vaikeampi laittaa sama summa viikon Suomi-lomaan kuin parin viikon kaukomatkaan. Suomi on upea, mutta silti se eksotiikka kauempana kiehtoo enemmän. Lapset kyllä nauttisivat ihan varmasti Lapista ja muistakin Suomen kohteista – etenkin jos pääsee uimaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *