Keskustelu ilmastonmuutoksesta käy kiihkeänä. Ja syystä. Mennyt kuuma kesä herätti varmasti tavallisen suomalaisen tallaajankin miettimään ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Eilen ja tänään on sekä päivä- että iltapäivälehdissä ollut usea artikkeli ilmastonmuutokseen puuttumisesta ja esitetty keinoja, joihin me kaikki voimme osallistua. En voi olla kokematta huonoa omatuntoa luettuani artikkelit, vaikka teenkin jo arjessani monta asiaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi: Me kierrätämme kaikki jätteet tarkkaan, emme omista autoa, erittäin energiapihi talomme lämpiää maalämmöllä, syömme kasvisruokaa vähintään kahdesti viikossa, emme osta turhaa tavaraa, vaan käytämme loppuun sen mitä meillä jo on, sisälämpötilana pidämme kohtuullisena, sähkö tulee tuulivoimasta, suunnittelemme ruoan tarkkaan, jotta ei jää ruokajätettä.
Mutta minulla on ilmaston kannalta iso pahe – matkustaminen. Nyt alkaa jo hävettää tämän vuoden matkasaldo ja lisää on tulossa.
Pakko myöntää, että en ole valmis luopumaan matkailusta. Mutta nämä viime päivien kirjoitukset ovat herättäneet minut osallistumaan ilmastotalkoisiin. Omaa matkailuani on mietittävä myös ympäristön kannalta. Ensi vuonna täytyy hillitä matkakuumetta ja vähentää reissuja, edes vähän. Muitakin keinoja vähentää matkailun aiheuttamia ilmastohaittoja on. Vaikka teot ovat pieniä, mutta yhteensä niistä voi tulla kuitenkin isoja säästöjä. Tässä omat keinoni hiilijalanjälkeni vähentämiseen matkoilla.
10 keinoa vähentää matkailun hiilijalanjälkeä
- Kestotuotteiden suosiminen. Pienten kertakäyttöisten vesipullojen ostamisen sijaan kuljetan mukana teräksistä pulloa. Kaikissa kohteissa ei ole mahdollista juoda hanavettä, jolloin vaihtoehdoksi oman pullon täyttämiseen jää veden ostaminen isommissa kanistereissa tai suodattimen hankkiminen. Minulla ei vielä ole suodatinpulloa, mutta nyt viimeistään on aika hankkia sellainen. Matkalaukussani on aina mukana muutama kangaskassi, jotta vältyn muovikasseilta myös matkoillani.
- Julkiset kulkuneuvot taksin tai autonvuokraamisen sijaan. Sama joka pätee kotona, pätee myös matkoilla: yksityisautoilu on hiilijalanjäljen kannalta julkista liikennettä pahempi. Kaupungeissa pääsee junalla, bussilla tai muulla kulkuneuvolla lentokentältä majoituksen lähelle. Toki siinä menee enemmän aikaa kuin taksilla, ihan kuten kotona julkisten käyttäminen on vaivalloisempaa kuin yksityisautoilu. Matkoilla aikaa yleensä on, joten kyse on enemmän asenteesta kuin todellisesta tarpeesta. Tietysti on kohteita, joissa julkista liikennettä ei ole ja silloin täytyy kulkea taksilla. Löytyisiköhän joku jakamaan taksin, jolloin hiilijalanjälkikin pienenee?
- Veden ja energian säästäminen. Hotellissa tekisi mieli lotrata vedellä, kun onhan tästä maksettu. Monissa maissa ei vettä ole kuitenkaan tuhlattavaksi saakka. Niinpä reissussa pätee vähintäänkin sama 5 min suihkussa -sääntö kuin meillä kotonakin. Ja hana suljetaan saippuoinnin ajaksi. Myös valojen sammuttamisessa mennään kotisäännöillä eli valot sammutetaan silloin kun niitä ei tarvita. Ilmastoinnin ei kuumassakaan maassa tarvitse olla päällä koko päivää, vaan sen voi sammuttaa vähintäänkin kuin lähtee pois huoneesta, mutta usein myös yöksi ja pitää vain välillä päällä. Monissa hotelleissa voi vaikuttaa vuodevaatteiden ja pyyhkeiden pesuväliin sekä huoneen siivoustiheyteen.
- Suorat lennot välilaskullisten sijaan. Lentäminen itsessään on suuri ympäristörikos. Se on paheistani suurin. Lentämisen päästövaikutuksia voi vähän helpottaa valitsemalla mahdollisimmat suorat lennot välilaskullisten sijaan. Se tarkoittaa usein kalliimpaa hintaa, mutta pienetkin teot ilmaston hyväksi ovat kotiin päin.
- Lähimatkailu. Tässä kohtaa on itselläni paljon opettelemista. Kuinka usein tuleekaan haaveiltua niistä kauempana sijaitsevista eksoottisista kohteista kotimaan kohteiden sijaan. Minulla on Suomessa paljon nähtävää. Ehkä ensi kesänä voisi ottaa kohteeksi vaikka Naantalin ja Kolin. Meidän lapset eivät ole koskaan käyneet Lapissa ja nähteet poroja, mutta Madagaskarin makit ovat tuttuja. *nolo*
- Vastuullinen ruokailu myös matkoilla. Kasvisruokapäivien pitäminen matkoilla voi olla ilmaston kannalta vielä tärkeämpää kuin Suomessa, sillä lihan tuottaminen voi kuluttaa enemmän luonnonvaroja kuin täällä. Järkevintä on syödä sitä, mitä maassa pystytään itse tuottamaan. Esimerkiksi Malediiveillä omavaraisuutta on enimmäkseen kalassa ja joissain vihanneksissa, kaikki muu tuodaan merten takaa. Ravintolassa kannatta myös miettiä paljonko ruokaa tilaa, jotta sitä ei menisi hukkaan. Lasten kanssa matkustaessa pyydämme puolikkaita annoksia tai jätämme tilaamatta kaikille perheenjäsenille omaa annosta. Olemme usein selvinneet kolmella tai neljällä annoksella viiden sijaan ja kaikilla on kuitenkin vatsat ihan täynnä. Aina voi tilata lisää jos jää nälkä, mutta ylimääräinen ruoka sen sijaan menee roskikseen. Buffeteissa tulee helposti otettua lautaselle ihan liikaa ruokaa, mutta tässäkin olemme tsempanneet ja opettaneet lapsillekin, että ottavat ensin vähän ja hakevat lisää sen verran kuin jaksavat varmasti syödä.
- Joka matkalle ei tarvitse uutta tavaraa. Olisi kiva ottaa reissulle ainakin yksi uusi vaate ja täydelliset matkavarusteet. Kysyn itseltäni kuitenkin seuraavat kysymykset ennen hankintaa: Pärjäisikö niillä joita on jo hankittuna? Tai saisiko joltain lainaksi, jos tarvitsen jotain vain yhtä matkaa varten? Voisiko vanhan korjata vielä? Jos jotain on hankittava, kuitenkin on järkevää panostaa laadukkaisiin ja kestäviin tuotteisiin, joiden elinkaari on pitkä.
- Paikallisten tuotteiden ja palveluiden suosiminen. Tuoteiden tuominen kaukaa on ympäristölle rasittavaa. Siksi yritän matkoilla suosia paikallisia tuotteita ja palveluita. Samalla tuen myös paikallista työllisyyttä.
- Pakkaan kevyemmin ja roskat kotiin. Kevyemmin pakkaamisessa on ilmaston kannalta oikeasti hyötyä. Kevyemmät kantamukset kuluttavat vähemmän polttoainetta, vähemmän vaatetta merkkaa vähemmän pesemistä.Onhan se houkuttelevaa ottaa matkalle mukaan shampoopullon jämät tai rantasandaalit, jotka vetelevät viimeisiään ja jättää ne reissun päätyttyä lähimpään roskikseen viemästä tilaa matkalaukussa. Vastuullisempaa on kuitenkin tuoda roskat kotiin, jossa ne voidaan kierrättää. Tai jospa niitä roskia ei ottaisi mukaan ollenkaan. Minulla esim. kulkee shampoo ja hoitoaine pikkupurkeissa, joita aina täydennän.
- Miinuspäästöt. Lahjoittamalla ikimetsien istuttamiseen tai vaikka soiden suojeluun pystyn kantamaan korteni kekoon ilmastomuutoksen pysäyttämisessä. Olen lahjoittanut mm. Finnairin kautta. Lentojaan voi hyvittää vaikka Maan ystävien sivulla tai GreenSeatin kautta.
Uskon kuitenkin, että matkailu ei ole vain pahaksi. Monet maat myös hyötyvät matkailusta ja jos turistit yhtäkkiä lakkaisivat käyttämästä maan palveluja, olisi sekin katastrofalista. Pohtimalla omia matkailutottumuksia ja panostamalla vastuulliseen ja kestävään matkailuun voimme varmasti edelleen jatkaa kauniin maapallomme tutkimista. Mutta jos vaikka vähentäisin edes sen yhden matkan vuodessa ja tsemppaisin pikkuasioissa, niin sekin olisi hyvä alku. Niin ja millaisen esimerkin annan omille lapsilleni?
Mitä keinoja sinulla on hiilijalanjäljen pienentämiseen matkoillasi? Ovatko tällaiset teot sinusta vain huonon omatunnon hiljentämistä vai onko niistä todellista hyötyä ilmaston kannalta?
Vastaa