Näin säästän matkaa varten

Yllättävän usein olen saanut sellaista puolipeiteltyä ihmettelyä siitä, miten meidän perheellä on varaa matkustaa. Matkustaminen ei ole suurista tuloista kiinni, vaan menojen karsimisesta ja ennen kaikkea halusta matkustaa. Kun halu matkustamiseen on suurempi kuin mukavuuden halu arjessa, saa säästöjäkin kerrytettyä. Tottakai tulot vaikuttavat siihen kuinka usein voi matkustaa ja minkätasoisia matkoja pystyy tekemään, mutta pienistäkin tuloista voi säästää. Opiskelijana tein yleensä yhden kaukomatkan, pari Euroopan reissua  tai naapurimaan reissuja vuodessa. Asuin kuitenkin Helsingin keskustassa ja asumiseen kuului suurin osa osa-aikatyön palkasta. Toisaalta opiskeluaikana säästin vain oman osani matkasta ja pystyin myös tinkimään eri tavalla ruoan laadusta (kaksi viikkoa pelkällä kaurapuurolla eläminen onnistuu!)  ja erilaisista hankinnoista kuin nyt perheenäitinä. Perheen perustaminen onkin  lisännyt matkakustannuksia ja muuttanut matkustamista, mutta tulotkin ovat kasvaneet opiskeluajoista. Mutta ei tällainen keskituloinen perhekään voi matkustaa ilman uhrauksia.

Kahden viikon Saksan roatrip tuli maksamaan 4000€ meidän viiden hengen perheeltä sisältäen lennot, autonvuokran, bensat, majoitukset (airBnb), ruokailut, Legolandin ja muut pääsymaksut.

Budjetoin suunnilleen näin:

800€ kahden hengen 3 vrk kaupunkimatkaan

4000€ viiden hengen viikon Euroopan rantalomaan

6000€ viiden hengen kahden viikon kaukolomaan.

Budjetti pitää sisällään lennot, majoitukset, ruoat, retket. Emme ole höveleitä rahankäyttäjiä matkallakaan, vaan syömme taloudellisesti ja matkamuistot ja shoppailut jäävät kauppaan ulkomaillakin. Maksamme matkat miehen kanssa puoliksi eli minun osuuteni on puolet noista summista. Jos lähden lasten kanssa, niin että mies ei tule mukaan, maksan matkan kokonaan itse.

Kaksi viikkoa Malediivien paikallissaarilla maksoi vähän alle 6000€ viideltä hengeltä ruokineen ja retkineen.

Jokaisella on tietenkin omat tapansa säästää, eivätkä kaikki tavat sovi kaikille. Jaan kuitenkin minun keinoni säästää rahaa matkaa varten. Keinoja on paljon lisääkin, mutta tässä nämä isoimmat säästöt tuottavat vinkkini. Nämä vinkit pätevät toki muuhunkin säästämiseen kuin vain matkakassan kerryttämiseen.

15 säästövinkkiä
 1. Säännöllinen säästäminen. Siirrän joka kuukausi tietyn summan rahaa matkatilille heti palkan tultua. Nyt kun olen opintovapaalla on tuo summa puolet siitä, mitä siirsin ollessani töissä.
 2. Omat eväät töihin. Otan töihin eväät  ja nyt opintovapaalla syön kotona edellispäivästä jäänyttä ruokaa. Ulkona syöminen kustantaa helposti 10€/pvä. Eihän se aina ole hauskaa istua kahvihuoneessa, kun muut lähtevät ravintolaan, mutta onneksi useimmiten joku muukin on tuonut omat eväät. Toki silloin tällöin käyn ulkonakin lounaalla.
 3. Taloudellisuus kivoissa menoissa. On kiva tehdä hauskoja juttuja myös kotimaassa, mutta pieniinkin juttuihin voi saada kulumaan paljon rahaa. Leffassakäynti, museot, maksulliset tapahtumat, cappuccino kahvilassa ovat kaikki mukavaa ajanvietettä, mutta verottavat lompakkoa. Siksi nämä ovat asioita, jotka eivät kuulu meillä arkeen ja juhlaankin vain harvoin. Usein näihin menoihin sisältyy vielä lisämenoja, joissa kannattaa olla tarkkana. Pussillinen karkkia irtomyynnistä, limupullo ja purkkipoppari leffaan kustantaa paljon enemmän kuin popparit kotoa tuotuna tai ruokakaupasta ostettu karkkipussi. Otamme eväät mukaan, kun lähdemme johonkin, emmekä käy koko perheenä kahviloissa tai ravintoloissa kuin erityistapauksissa. Näin säästää yllättävän pitkän pennin.
 4. Tarvitsenko todella?  Näin kysyn itseltäni, kun olen hankkimassa jotain uutta. Tarvitsenko todella kolmannet ballerinat/uuden kevättakin/kivan neuleen/mitänytikinäonkaan. Yleensä vastaus on en tarvitse.
 5. Vältän alennusmyyntejä. Omalla kohdallani olen todennut, että en osta alennusmyynneistä tarvitsemaani halvemmalla vaan jotain turhaa, jota en olisi muuten ostanut. Siispä, en mene alennusmyynteihin. Toki jos näen jonkun täsmätuotteen alennuksessa, jonka muutenkin olisin ostanut, niin voin käyttää aleja hyväksi. Mutta hulluttelupäivillä vaeltelu on yleensä vain rahan tuhlausta.
 6. Suunnittelen ruoan ja ruokaostokset. Me teemme aina viikon ruokalistan ja menemme kauppalistan kanssa kauppaan kerran viikossa. Näin välttyy heräteostoksilta. Olen tehnyt exceltaulukon arkiruoista, johon olen luetellut  omiin sarakkeisiin ideat kanaruoille, liharuoille, kasviruoille, kalaruoille. Siitä on helppo koostaa ruokalista ilman suurempaa pohdintaa. Otan huomioon edulliset kausituotteet ja teen lähes kaiken itse. Herkuttelu ei tee hyvä budjetille eikä terveydelle, joten todella vähän syömme herkkuja. Limuja tai mehuja meillä ei juoda ollenkaan. Viiden hengen perheessä meidän kuukausittaiset ruokamenot ovat reilut 500€ sis. ison osan eväista työlounaalle.
 7. Elektroniikassa riittää vähempikin . Meidän perhe tulee toimeen hyvin vaatimattomilla elektroniikkalaitteilla. Meillä on 10 vuotta vanha 28″ tv. Se on ihan riittävä katselumäärään nähden. Toki, jossain laadukkaassa taulutelevisiossa olisi tarkempi kuva, mutta meidänkin tv ajaa asiansa ja tuohon kuvanlaatuun tottuneena emme näe siinä mitään vikaa. Emme uusi kännyköitä vuoden tai parinkaan välein. Minulla on kolme vuotta vanha Samsungin tabletti, miehellä ei ollenkaan. Käytämme lähinnä työläppäreitä, mutta meidän kummankin omat läppärit ovat useamman vuoden vanhoja,  ihan perusversioita, joilla saa tehtyä kaiken tarvittavan. Meillä ei ole mitään tarvetta hifistellä elektroniikalla.
 8. Viihdettä kohtuudella. Maksullisista suoratoistopalveluista käytämme vain Netflixiä ja tarvittaessa laitamme sen tauolle. Emme tilaa muuta lehteä kuin viikonloppu Hesaria. Sekin on usein katkolla. Lapset käyttävät Spotifyn ilmaisversiota. Viihdepalvelut vaikuttavat edullisilta, mutta useasta palvelusta kuukausisumma voi nousta yllättävän suureksi.
 9. Netti- ja puhelinliittymät. Meidän perheen netti- ja puhelinliittymäkustannukset ovat kuukaudessa  50-60€. Puhelinliittymiä on viisi, ei erillistä nettiliittymää, sillä netti jaetaan kännyköistä. Summaan sisältyy  yksi rajaton työsuhdeliittymä (josta maksetaan kiinteän kuukausisumma), toinen rajaton liittymä ja kolme perusliittymää, joista puhelut ja tekstiviestit maksetaan käytön mukaan. Lapset käyttävät viesteihin ja puheluihin whatsappia, joten yleensä liittymän perusmaksun päälle ei tule mitään kustannuksia. Jaetulla netillä pystyy katsomaan leffat ja kuuntelemaan musiikkia ihan ongelmitta.
 10. Harrastukset. Meidän perheen harrastukset ovat edullisia: partio, krav maga (työpaikalla), lenkkeily, kuoro, liikuntakerho, jooga (Yogaia) , sähly. Emme maksa kalliita kuukausimaksuja saleille tai osta hienoja varusteita. Lapsilla on harrastukset vaihdelleet jalkapallosta balettiin ja muskareihin. Olen pitänyt ylärajana lastenkin harrastuksiin kuitenkin 150€/kausi/lapsi. Koulussa on erilaisia ilmaisia tai edullisia liikunta- ja musiikkikerhoja. Me aikuiset säästämme rahaa mutta myös aikaa hyötyliikkumalla.
 11. Kauneudenhoito. Parturi- ja kampaamomaksuissa voi säästää pitkän pennin, kun välttelee trendiliikkeitä. Kauppakeskuksista tai lähiöistä voi löytää ihan yhtä hyviä paikkoja huomattavasti pienemmällä hinnalla. Minulla ei myöskään ole mitään kuukausittaista huoltotarvetta vaativaa  toimenpidettä kuten rakennekynsiä tai ripsienpidennystä.
 12. Asumiskulut minimiin. Asumme omakotitalossa, jossa asumiskustannukset koostuvat lainasta, sähköstä, vedestä, jätemaksusta ja kiinteistöverosta. Sähköyhtiön kilpailutamme säännöllisesti, jätehuolto on minimiveloituksella (pieni vuokra-astia ja harva tyhjennys, koska kierrätämme mahdollisimman paljon), veden käytössä olemme tarkkoja eli suihkussa ei seistä minuuttikaupalla. Veden- ja sähkönkäyttöä vähennämme myös harkitsemalla esim. kuinka usein pesemme vaatteita (riittäisikö tuuletus?) tai käyttääkö uudelleen vesilasia tai leipälautasta. Viisi vuotta sitten valmistunut talomme on energiapihi passiivitalo ja siksi meidän lämmityskustannukset ovat edulliset.
 13. Kaikkea ei tarvitse hankkia omaksi tai uutena. Kirjasto, kavereilta lainaaminen, fb-ryhmät ovat loistava apu, kun tulee tarpeita. Mietimme aina tarkkaan tarvitsemmeko jotain omaksi, vai riittäisikö vain lainaaminen. Jos tuotetta tietää tarvitsevansa vain kerran, on sen osto ihan turhaa. Saatamme myös hankkiä jotain yhteiseksi ystävien kanssa. Käytetyn hankkiminen on usein järkevämpää kuin uuden ostaminen, mutta siinäkin kannattaa miettiä käyttötarvetta ja mahdollista jälleenmyyntiarvoa. Esim. lasten koulussa tarvittavat urheiluvälineet on uusittava joka vuosi, mutta käyttöaste on pieni. Käytetyt riittävät varsin hyvin. Ulkovaatteissa ostan mieluummin uutta, jotta ne kestäisivät jopa kaikkien kolmen lapsen käytön.
 14. Omien tavaroiden myyminen. Etenkin lastenvaatteet ja – tavarat kiertävät meiltä eteenpäin lähinnä fb-myyntiryhmien kautta.  Hyvälaatuiset lastenvaatteet säilyttävät yllättävän hyvin arvonsa. Vältämme lasten tavaroissakin turhaa ostamista ja leluja ostammekin vain syntymäpäivinä ja jouluna, silloinkin kohtuudella. Vanhat lelut voi myös myydä myyntiryhmissä.
 15. Luovuimme autosta. Autosta luopumisen syy oli enemmän ekologinen kuin taloudellinen, mutta toki olemme säästäneet myös rahaa, kun annoimme leasingauton pois. Asumme hyvien liikenneyhteyksien päässä, mutta tietysti julkisten käyttäminen vaatii enemmän suunnittelua kuin omalla autolla huristelu. Vuokraamme auton tarvittaessa.

Käytätkö samoja keinoja säätämiseen? Onko sinulla vinkkejä, jotka puuttuvat tästä listasta?

Opiskelijana matkustin mm. Brasiliaan.

Follow my blog with Bloglovin


Posted

in

by

Tags:

Comments

16 vastausta artikkeliin “Näin säästän matkaa varten”

 1. Jaakko / Lomalla viimeinkin avatar

  Rahasta ja säästämisestä on aina mielenkiintoista puhua ja lukea. Paljonhan on kyse kulujen karsimisesta ja siitä että kysyy itseltään tarvitseeko jotain tavaraa tai palvelua oikeasti. Suurimpia kulueriä on auto, joten hienoa että olette siitä voineet luopua! Varmasti vaan autosta luopuminen viisihenkiselle perheelle on yleensä haastavampaa tai lähes mahdotonta. Itse en tuosta työpaikkaruokailusta ole valmis karsimaan vaihtamalla eväisiin, koska syön todella terveellisiä ja ravinteikkaita työlounaita ja jos katsoo mitä ihmiset syö eväänä on se aika ravintoköyhää. Toki itse tekemällä voi tehdä myös terveellistä, mutta en taas halua käyttää vapaa-ajasta suurta osaa lounaiden valmistamiseen, toki perheenäideille on tässä suhteessa eri tilanne kun ruokaa varmasti tulee muutenkin tehtyä jatkuvasti monta kertaa päivässä. Itsellä siis työnantaja tukee myös näitä lounaita, joten ovat halvempia kuin tuo mainitsemasi 10 € lounas joka myös vaikuttaa päätökseeni. Hyvä että kaikki löytää ne omat parhaat tavat säästää, jotta pääsee reissaamaan!

  1. Christa /Traveldreamer avatar

   Nämä vinkithän tosiaan eivät sovi kaikille. Elämäntilanne ja olosuhteet vaikuttavat paljon siihen, mistä on järkevä säästää. Minä säästän tuolla lounasruokailulla useita kymppejä kuussa ja silti syön terveellisesti myös töissä. Suunnitelmallisuuttahan se vaatii, mutta niin taloudellisesti eläminen muutenkin. Samoin autottomuus säästää paljon rahassa, mutta vaatii uhrauksia ajassa ja vaivassa.

 2. Piyya avatar
  Piyya

  Kummasti ihmisiä kiinnostaa nimenomaan se miten on varaa matkustaa niin paljon ?
  Kysymys voisikin olla, että millä keinoin säästät tai mistä kaikesta luovut kun matkustat ?
  Juuri noilla hyvin samoilla arjen pienillä valinnoilla säästän minäkin ja mielelläni. Juon cappucinoni mielummin maailmalla kuin kotona ? Auto minulla tosin on edelleen ja se on kyllä suuri kuluerä kuukausittain.
  Mitä vähemmän kulkee kaupoissa sen vähemmän ”tarvitseekaan” asioita. Ja hyvä on todella aina kysyä tarvitsenko ?
  Huomaan myös laskevani asioita matkoissa. Kun mietin jonkun asian hankkimista, pölähtää saman tien mieleen, että enpä tarvitse koska samalla rahalla saan lennot sinne tai sinne ?

  1. Christa /Traveldreamer avatar

   Olen huomannut, että nämä ihmettelijät ovat niitä, joille on ihan normi tilata vaikka ruokaa kotiinravintolasta lähes joka arkipäivä tai maksaa harrastuksista jopa tuhansia euroja vuodessa. Niillä saisi aika monta matkaa. En ollenkaan kritisoi heidän tapaansa elää, mutta itselleni matkat ovat ne suurin nautinto, joiden vuoksi luovun pienemmistä nautinnoista. Minäkin huomaan laskevani asioita matkoissa ja kummasti matkan houkutus voittaa yleensä sen toisen houkutuksen. Aika harvalla on varaa kaikkeen, joten pitää vain päättää mikä itselle on tärkeintä.

   1. Piyya avatar
    Piyya

    Kommenttini lähetettyä menin ”koristautumaan” töihin ja tämä juttu oli jäänyt päähän ja siinä ripsiväriä ( marketista ) levittäessäni rispsiin tulin ajatelleeksi kuinka paljon, erityisesti naiset, voivatkin säästää kosmetiikassa ?
    Tämä on ainakin minulle helppo säästökohde, samoin kuin jokapäiväiset taloustarvikkeet.

    1. traveldreamer17 avatar

     Totta! Kosmetiikkaan voi saada uppoamaan satasen jos toisenkin. Eivätkä ne kymmenet purtilot välttämättä kuitenkaan saa aikaan mitää mullistavia tuloksia. Minulla on kosmetiikkaa aika vähänlaisesti. Ainoa mihin panostan on ripsiväri, kun se on käytössä joka päivä. Onneksi senkin saa edullisemmin laivalta tai lentokentältä.

 3. Sandra avatar

  Itseäni kiinnostaa aina rahan säästöön liittyvät vinkit. Itsellä paras keino on aina siirtää palkasta tai mistä tahansa tulosta sivuun heti. Itse laitan rahaa myös sijoituksiin, mutta ne ovat enemmän sellaisia pidemmän aikavälin juttuja.

  Säästän syömällä opiskelijaruokalassa (2,60 € per annos) ja välttämällä turhaa shoppailua. Meikit ovat kalliimman puoleisia ja käyn hyvällä kampaajalla, mutta yritän laadulla kompensoida määrää.

  1. traveldreamer17 avatar

   Opiskelijaruokalassa on kyllä järkevää syödä, kun hinta on tuo. Minusta Unicafen ruoka on ihan monipuolista ja hintaansa arvoista. Etenkin kasvisruoat ovat parantuneet viime vuosina. Käyn aina välillä siellä, kun sattuu olemaan meidän henkilöstöruokala. Harmi vaan, että hinta on meille ihan toinen.

 4. auringonpaistetta avatar
  auringonpaistetta

  Itseltäkin on kysytty, että miten meillä on rahaa matkustaa. Mutta niinhän se vain on, että kyse on omista valinnoista. Kuten sanoitkin, kaikki määrittelevät sen mihin omat rahansa haluaa laittaa. Pääasia, että voi tehdä niitä asioita mitkä tekee onnelliseksi❤️ Kiva postaus, josta sai taas mietittivää ja vinkkejä voisiko löytyä uusia säästökohteita?

  1. traveldreamer17 avatar

   Juuri näin, pääasia että se mihin rahansa pistää tekee onnelliseksi. Joillain se on rahan käyttäminen arjessa niin, että ei tarvitse tinkiä päivittäisestä latesta kahvilassa ja meillä toisilla sitten se matkustaminen. Kumpikin on yhtä oikein tai väärin.

 5. Illaksi selkenevää avatar

  Aijjettä, miten mielenkiintoinen postaus!
  Me emme ole pitkään ’harrastaneet’ matkustelua ja matkustelu näin perheellisenä on noin pari euroopan matkaa vuodessa ja siihen päälle lyhyemmät pyrähdykset. Mutta kaikissa niissä on perustana napakka rahankäyttö.

  Rakastan etsiä edullisia matkavaihtoehtoja ja alkuvuodesta käytin aikaani kuukausitolkulla kyttäämällä yhtä lentoyhteyttä. Pidin lentojen hinnoista kirjaa ja kun hinta laski mielestäni edulliselle tasolle, varasin koko perheelle lentoliput syyslomalle. Vietämme tulevan syysloman samassa paikassa kuin vuosi sitten, mutta tällä kertaa säästin rahaa myös majoituksessa varaamalla hotellin suoraan hotelliketjulta, käyttämättä välityspalveluita.

  Pienistä puroista tulee iso joki. Täälläkin seurataan rahanmenoa ja sivuun siirrellään aina heti tulojen tultua tilille. Ostan omat vaatteeni pääosin käytettyinä ja hankin vain tarpeeseen, en shoppaile lohduttaakseni tai palkitakseni itseäni. Pidän viikoittain kirjaa ruokamenoista ja pyrin käyttämään käteistä mahdollisimman paljon. Seurailen myös lähimpiä huoltoasemia ja tiedän kylän edullisimmat kylmäasemat sekä viikonpäivät jolloin polttoaine on yleisimmin edullisimmillaan 😀

  Silloin kun käymme elokuvateatterissa ostamme herkut ja juomat kaupasta (ihan järjetön säästö verrattuna elokuvateatterin hintoihin).
  Lähellämme on myös niin sanottu ’meijerikauppa’, josta saa linjavaihtojen jogurtteja pilkkahintaan (tätä osaa perheellisenä arvostaa).
  En ole vuosiin käyttänyt itse nestemäisiä suihkusaippuoita, vaan turvaudun perinteiseen palasaippuaan (kestää nii-iin paljon pidempään käytössä).

  Myyn omia tarpeettomia tavaroita ja kerään niistä tulleet rahat niin sanottuun ’matkakassaan’, joka on meillä erillinen säästöpossu. Siihen säästöpossuun vilahtaa myös pullonpalautusrahat sun muut kolikot ja pikkusetelit. Niin tulee ihan itsestään kerrytettyä seuraavalle matkalle ’extra-rahaa’, jonka voi käyttää kokemuksiin.

  1. Christa /Traveldreamer avatar

   Tuohan on kätevää, kun saa jogurtit edullisesti. Meidänkin lähellä on Vaasan tehtaanmyymälä, josta saattaa saada edullisesti vikaeriä. Sitä käytetään välillä enemmän, välillä vähemmän.
   Minäkin kyttään lento- ja hotellihintoja, mutta on myönnettävä, että saisin matkani halvemmallakin. Suosimme mahdollisimman suoria lentoja (jotka ovat ekologisempiakin) ja hotelleissa olen nykyään vähän nirso ja tykkään vähän paremmasta.

 6. Outi / Maa Quzuu avatar

  Hyviä käytännön vinkkejä! Ihailen aina ihmisiä, jotka pystyvät (tai ehkä se on viitsimistä) olemaan tarkkoja rahankäyttöstään. Mä olen perusluonteeltani pihi, mutta toisaalta tykkään kyllä nautiskella elämästä ja omiin nautintoaineet kuuluu ravintolat, kahvilat, kuppilat ja kulttuuri. Ja sitten kun näihin menen, en juurikaan ajattele rahaa. Toisaalta, omat asumiskustannukset ovat niin pienet, ettei ne pienemmiksi oikein voisi muuttua, joten säästöä tulee sitten siitä suunnasta. Oli miten oli, aina sitä rahaa matkustamiseen kuitenkin jostain löytyy ?

  1. Christa /Traveldreamer avatar

   Mun mies on muakin pihimpi ja siltä olen oppinut vielä tarkempaa rahankäyttöä kuin ennen. Välillä mua ihan ärsyttääkin, etten osaa relata vaikka ravintolassa, vaan katson hintoja tarkkaan, enkä tilaa mitään kallista. Vaikka kyllä silloin kun vietetään parisihdeaikaa miehen kanssa ja mennään johonkin parempaan ravintolaan, niin otetaan usein maistelumenu viineineen eikä lasketa pennosia.
   Mutta matkoissa olen vähän höveli ja vuoden aikana matkailuun laitetut summat ovat aika kauhistuttavia. En taida viitsiä edes niitä laskea.

 7. Emilia/Matkan varrella avatar

  Hyviä vinkkejä! Harrastukset ovat itsellä viime aikoina vieneet jonkun verran siivua matkailusta, heti huomaa kun reissukassa ei kasva samaan malliin. Kuten monet muut, minäkin haaveilen siitä THE matkasta maailman ympäri, joka vaatii pitkäjänteisempää säästämistä. Toivottavasti viiden vuoden sisään olisi reissukassa kasassa 🙂

  1. traveldreamer17 avatar

   Matka maailman ympäri olisi kyllä upea, mutta vaatii pitkää säästämistä. Viiden hengen perheenä budjetti vaan olisi aikamoinen, enkä ole valmis esim. myymään taloamme sen vuoksi. Ehkäpä toteutan maailmanympärysmatkan sitten kun lapset eivät enää asu kotona. Toisaalta olen huomannut niillä muutamalla pitkällä reissulla, jotka olen tehnyt, että minulle tulee helposti reissuähky enkä pysty enää noin kuukauden jälkeen enää vastaanottamaan innolla uusia kohteita. Ehkä minulle sopii paremmin nähdä maailmaa usealla lyhyemmällä kuin yhdellä pitkällä reissulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *