Dubrovnik – seitsemän + 1 vinkkiä

Dubrovnik on ihana kaupunki ja ehdottomasti vierailun arvoinen. Aika moni tuntuu kuitenkin olevan sitä mieltä, että Dubrovnikin viehätys on mennyt vähän pilalle erittäin runsaasta turistien määrästä. Kyllä, on totta, että sana Dubrovnikin kauneudesta on kiirinyt ympäri maailmaa ja sen ovat turistit löytäneet sankoissa määrin. Game of Thronesin suosio on osaltaan lisännyt kiinnostusta entistestään. Silti Dubrovnikista voi edelleen nauttia, kun ottaa huomioon muutaman asian. Tässä minun 7 + 1 vinkkiä onnistuneeseen lomaan Dubrovnikissä.

Ennen matkaa

1. Matkan ajankohta ja sää.  Dubrovnikiin ei ole pakko matkustaa kesäkaudella ellei halua yhdistää kaupunkilomailuun rantalomailua. Mitä jos lähtisitkin vaikka lokakuussa, jolloin keskilämpötila on kuitenkin vielä 19 astetta ja yön alinkin 11? Keväinen kaupunkiloma olisi varmasti myös antoisa. Syyskuun ensimmäisinä päivinä  Dubrovnikissa oli 30 c ja aurinko paistoi enimmäkseen pilvettömältä taivaalta. Kipuaminen jyrkkiä, pitkiä portaita pitkin oli erittäin hikistä hommaa. Kaupungin muureilla oli kuuma jo kahdeksalta aamulla. Kaupunkilomalla viileämpi sää on mukavampi.

2.  Pohdi oletko valmis jakamaan Dubrovnikin tuhansien turistien kanssa vai haluatko nauttia siitä rauhassa. Jos vastauksesi on, että haluat nauttia rauhassa, mieti tarkkaan ajankohta kaupungissa vierailuun. Kesäkuun ja elokuun välillä saat takuuvarmasti seuraa muista turisteista.Toukokuussa ja syyskuussa turisteja on selvästi vähemmän.Turistien määrään kaupungissa vaikuttaa kaikista eniten se, kuinka monta risteilyalusta on satamassa. Täältä voit tarkistaa montako alusta kulloinkin on tulossa kaupunkiin matkustajiensa kanssa. Olin Dubrovnikissa kolmena päivänä ja huomasin selvän eron päivien välillä, vaikka vilkkaimpanakin päivänä satamassa oli vain kaksi ristelyalusta. Korkeasesongin aikaan vanhassa kaupungissa voi olla jopa kahdeksan risteilyaluksen matkustajat. Huh! Jos haluat yhdistää kaupunki- ja rantaloman, mutta kaipaat myös rauhaa, voisi Cavtat olla parempi majoituskohde kuin Dubrovnikin Lapad. Cavtatista pääsee Dubrovnikiin bussilla vartissa, vuoroveneellä vajaassa tunnissa.

Kuvankauniissa Cavtatissa on rauhallisempaa kuin Dubrovnikissa, mutta Dubrovnikiin pääsee silti helposti.
DUBrovnikissä

3. Kävely kaupungin vanhoilla muureilla löytyy varmasti jokaisesta Dubrovnik-vinkkilistasta. Niin tästäkin. Kokemusta vaan ei kannata jättää välistä, sillä näkymät ovat upeat joka suuntaan. Minun vinkkini on, että ajoita vierailusi aikaiseen aamuun (sisäänkäynti aukeaa klo 8) tai kahden viimeisen aukiolotunnin ajalle. Tässä pätee myös edellisen kohdan vinkki: tarkista risteilyalusten määrä satamassa ja ajoita muurikävely sille päivälle, jolloin aluksia on vähiten. Tein muurikävelyn sellaisena päivänä, kun risteilyaluksia ei ollut yhtään ja sain kuljeskella aika rauhassa. Muurikierroksesta joutuu pulittamaan 150 kunaa eli reilut 20€. Tässä kohtaa ei kannata kuitenkaan säästää. Lippuja myydään Pilen portin vieressä olevalla sisäänkäynnillä. Ne voi ostaa myös etukäteen.

4. War Photo Limited. Älä jätä väliin tätä sotavalokuvamuseota. Museossa on vaihtuva näyttely sekä pysyvä näyttely. Minun vierailuni aikana vaihtuva näyttely oli Kosovon sodasta. Se oli erittäin puhutteleva ja auttaa ymmärtämään mitä entisen Jugoslavian maissa on käyty läpi lähihistoriassa. Pysyvässä näyttelyssä oli kuvia mm. Dubrovnikin vanhankaupungin autioista kaduista, taustalla savuava pommitus.  Pääsylippu maksoi 50 kunaa eli noin 8€. Saat lipunmyynnistä mukaan vihkosen, jossa on selitetty jokaisen kuvan taustaa. Museo löytyy Stradunin poikkikadulta Antuninskalta, Pemo-supermarketin vierestä.

5. Auringonlasku Srd-vuorella. Auringonlaskut ovat aina ihania, mutta harvassa paikassa yhtä upeita kuin Srd-vuorella: vuoren juurella Dubrovnikin vanhankaupungin punaiset katot loistavat auringon viimeisissä säteissä ja lukuisat saaret täplittävät vuoristoisen rannikon reunustamaa Adrianmerta. Reippaimmat kiipevät vuorelle jalkapelillä, mutta kesän kuumuudessa on vaihtoehtoja onneksi muitakin. Cable carista eli kaapelivaunusta on upeat näkymät Dubrovnikiin, mutta jonot vähän ennen auringonlaskua voivat kestää tunninkin. Mitä jos ottaisitkin taksin vuorelle ja tulisit cable carilla alas? Takseja parveilee cable car -aseman vieressä ja kuljettajat yrittävät saada jonottajia kyytiinsä erittäin houkuttelevilla hinnoilla. Cable car edestakaisin maksaa 150 kunaa eli reilut 20€. Taksit mainostivat vievänsä vuorelle kymmenellä eurolla koko autollisen.  Cable car -asemalle pääsee vanhasta kaupungista helpoiten Buza-portin kautta, joka löytyy, kun kipuaa vanhan kaupungin pohjoispuolella ihan kaupungin korkeimmalle kadulle saakka.

6. Koe aikainen aamu Dubrovnikin vanhassa kaupungissa. Tämä vinkki pätee oikeastaan kaikkiin kaupunkeihin. Kaupungeissa on jotain ainutlaatuista, kun malttaa herätä aikaisin, viimeistään seitsemältä, mieluiten jo heti auringonnousun jälkeen ja lähteä vaeltelemaan kaupungin autioille kaduille. Dubrovnikissa törmäät paikallisiin aamurutiineihin: mummoja aloittamassa päiväänsä aamurukouksella kirkossa, vihannes- ja hedelmäkoreja odottamassa ravintolan aukeamista, aamulehden jakajaa kiipeämässä jyrkkiä portaita ylös, kadunpesijöihin sileiksi kuluneella pääkadulla.

7. Vaeltelu kapeilla kaduilla. Menetät paljon jos jätät kaupungin tutkimisen pääkatu Stradunin ympärille. Lähde kipuamaan portaita ylös ilman sen suurempaa päämäärää. Saat olla rauhassa ja löydät pittoreskejä kujia ja ehkä myös aukon muurissa, josta pääset huilaamaan muurien ulkopuolella olevan Buza-baarin upeiden maisempien ääreen.

+ 1 Jos haluat kokea kaupungin aidoimmillaan, yövy ainakin yksi yö Dubrovnikin vanhassa kaupungissa. Vanhassakaupungissa yöpyminen mahdollistaa aikaisen heräämisen. Päivämatkalaiset ja risteilymatkustajat eivät silloin vielä ole saapuneet. Tunnelma on ihan toisenlainen kuin vaikka Cavtatissa, jossa yövyin muuten matkallani tai Lapadin niemimaalla, jossa suurin osa Dubrovnikin hotelleista sijaitsee. Jos mahdollista, valitse huone näköalalla. Oli  mahtavaa istuskella pikkuisella kattoparvekkeella illalla ja kuunnella kaupugin ääniä ja ihailla mieletöntä maisemaa.  Voin suositella Villa Floresia, jonka sijainti Kuniceva-kadulla oli täydellinen. Minulla oli kattohuoneisto parvekkeella. Kannatti ehdottomasti maksaa 10€ ekstraa parvekkeesta! Syyskuun alussa yö maksoi 120€. Villa Floresilla on useita asuntoja eri puolilla vanhaa kaupunkia.

Näkymä parvekkeelta

Lisää omasta kokemuksestani Dubrovnikissä voit lukea täältä. Toivottavasti nämä Dubrovnik vinkit auttaisivat matkasi suunnittelussa ja saisit yhtä ihanan kokemuksen kaupungista kuin minä.

Omia vinkkejään Dubrovnikiin ovat antaneet mm. Veera (Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa) ja Matkalla lähelle tai kauas.

Follow my blog with Bloglovin


Posted

in

by

Comments

18 vastausta artikkeliin “Dubrovnik – seitsemän + 1 vinkkiä”

 1. Piyya avatar
  Piyya

  Voi Christa !
  Jos ei Dubrovnik / Balkan kuume ole vielä noussut, niin tämän jälkeen sitä on mahdoton taltuttaa. Cavtat vinkin olen ominut jo aikaisemmin sinulta ja yöpymisen Dubrovnikin vanhassa kaupungissa nappaan tästä.
  Tuonne sotamuseoon menen ehdottomasti, vaikka vaikeaa tulee olemaan. Onhan tuo sota ollut työelämässäni käsin kosketeltavissa yhdeksänkymmentä luvun alussa ja edelleen vaikuttaa tietyllä lailla elämääni.
  Kehto on tuossa kuvassa otettu mukaan hädän keskellä ja edelleen vauvat kapaloidaan tuohon ja vauvaa keinutetaan siinä siihen malliin, että Suomalainen pelästyy ?
  On sun matka ollut hieno !

  1. traveldreamer17 avatar

   Sotamuseosta ei selvinnyt kuivin silmin. Mutta juuri siksi se on koettava. Minusta ainakin tuntui, että se on vähintä, mitä turistina voin tehdä, että edes tämän verran otan osaa Balkanin ihmisten tragediaan ja edes yritän jollain lailla otan osaa heidän kokemuksiinsa.

   Olen vähän sellainen, että jos joku matkakohde on kova hitti etenkin somessa, niin alan vältellä sitä. Näin oli Balkaninkin kanssa muutama vuosi. Uteliaisuus kuitenkin voitti ja onneksi niin.

 2. Milla avatar
  Milla

  Kiitos, vinkeistä! Olen pitkään Dubrovnikiä pohtinut, mutta turistimäärä on arvelluttanut, kun siitä joka paikasta saa lukea. Aloin tässä jo harkita, josko lähtisi vielä tämän syksyn aikana käymään Dubrovnikissä. Sen verran kiinnostavalta kaupunki vaikuttaa. Varmaan pidennetty viikonloppu riittäisi, jos ei lähtisi Dubrovnikiä kauemmaksi, vai mitä luulet?

  1. traveldreamer17 avatar

   Pidennetty viikonloppu riittää hyvin Dubrovnikin tutkimiseen. Kaupunki itsessään on kuitenkin aika pieni. Syyslomanen Dubrovnikissä olisi varmasti antoisa, kun saisi tutkia kaupunkia ilman niitä suurimpia turistimassoja. Jos haluaa nauttia Dubrovnikin kivoista ravintoloista ulkosalla, niin lokakuun lämpötilat varmasti vielä riittävät.

 3. Sanni / Revontulia repussa avatar

  Kivat, tunnelmalliset kuvat ja hyvät vinkit, voin allekirjoittaa kaikki ? Monet kaupunkikohteet ovat parhaimmillaan juurikin syksyllä

  1. traveldreamer17 avatar

   Syksy on todellakin erinomaista ainaa matkustaa kaupunkikohteisiin, vaikka tykkäänkin myös kovasti keväästä.

 4. sari/matkalla lähelle tai kauas avatar

  Oltiin muutama vuosi sitten Dubrovnikissä. Minulle suosikeiksi jäivät juurikin muurikävely ja juurikin aikaisin aamulla tai myöhään illalla, srd vuoren upeat auringonlaskut ja vanhankaupungin kapeat kadut. Siis muutkin kuin pääkatu. Upeissa näköaloissa olette näemmä vanhassakaupungissa majailleet!

  1. traveldreamer17 avatar

   Minun suosikkini taisi olla nuo kapeat kadut. Nautin niin paljon siitä, että niillä sai olla ihan rauhassa ja tuntea ehkä jotain siitä aidosta Dubrovnikista.

 5. VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa avatar

  Hyviä vinkkejä! Dubrovnik oli kyllä hurmaava, vaikka elokuussa onkin aivan tupaten täynnä. Oma suosikkini oli tuo muuri, sieltä aukesi niin kauniit maisemat. Lisäksi ne baarit, jotka olivat ns. muurin toisella puolen, olivat ihan lemppareita. Täydellisiä pakopaikkoja kesäpäivän kuumimmalla helteellä.

  1. traveldreamer17 avatar

   Maisemat muurilta olivat kyllä ihan vertaansa vailla. Olisin voinut kävellä samantien kierroksen uudelleen, jos se olisi ollut mahdollista. Buza-baarit olivat hauskoja, mutta ei niissä kyllä rauhaa ollut ollenkaan, kun musiikki soi kovalla ja ihmisiä oli jonoksi asti.

 6. Terhi/Fammo matkalla avatar

  Dubrovnik on lyllä hyvin kaunis mutta vielä syyskuussa kun yövyin siellä oli vanhakaupunki kovin ruuhkainen. Mitä ylemmäksi kipuaa sitä herkullisimmiksi käyvät maisemat.

  1. traveldreamer17 avatar

   Vanhakaupungin ruuhkat helpottavat kokonaan varmasti vasta talvella, luulisin. Voisin silti kuvitella, että keskikesällä, kun risteilijöitä on satamassa on useita on kuitenkin paljon enemmän porukkaa kuin syyskuussa.

 7. Sonja | FIFTYFIFTY avatar

  Ei pahat näkymät sulla parvekkeelta! 🙂 Dubrovnik oli kyllä niin kaunis. Tuolla vuorella me ei ollenkaan käytykään, onpa maagisia nuo auringonlaskukuvat. Tuohon aamuvirkkuuteen liittyen, olen vielä toistaiseksi ollut itse niin laiska, että nukkunut aina mieluummin, mutta ehkä vielä joskus reipastun. 😀

  Dubrovnikiin antaisin ravintolavinkiksi bosnialaisravintola Taj Mahalin, jossa oli koko Kroatian-reissun parasta ruokaa ja palvelua. Myös Bar Buza on ehdoton. https://www.rantapallo.fi/fiftyfifty/2016/05/30/dubrovnik-on-kauneimpia-paikkoja-joissa-olen-koskaan-ollut/

 8. Eeva /Eevagamunda-blogi avatar

  Hurmaavia kuvia! Taas nousee harmitus, että aikoinaan vuoden Balkanilla viettäneenä en pistäytynyt Dubrovnikissa. Itse mielelläni yhdistäisin kaupunkilomaan rantaloman, kun kohde on Välimeren rannalla, joten pitää ehkä uhmata hermojani ja sukeltaa ensi kesänä turistilaumoihin 😀

 9. Nina avatar

  Kiitos vinkeistä minunkin puolestani. Hyviä poimintoja. Ja kuvat ovat kauniita. Tuli heti tarve päästä paikan päälle.

  1. traveldreamer17 avatar

   Kiitos kuvakehuista. Dubrovnik oli kyllä sellainen paikka, jota olisi jaksanut valokuvata paljonkin.

 10. Travelloverin Annika avatar

  Aika samat vinkit voi antaa oikeastaan mihin tahansa kaupunkiin: katso auringonlaskua, herää auringon kanssa samaan aikaan, jos haluat nähdä kaupungin ilman miljoonia turisteja, lähde kauemmas ihan ytimestä, siitä, missä kaikki muutkin ovat. Olen itse käynyt Dubrovnikissa joskus vain päiväseltään. SIlloin vielä huonoksi onneksi satoi. Jos palaan, teen sen kyllä ehdottomasti lämpimään aikaan. En näe Dubrovnikia sellaisena kaupunkilomakohteena, joka olisi yhtä ihana myös viileämpään aikaan.

  1. traveldreamer17 avatar

   Totta, vinkit pätevät muihinkin kaupunkilomakohteisiin, joissa on paljon turisteja.
   Minä voisin kyllä kuvitella nauttivani Dubrovnikista vielä lokakuussa ja sitten maalis-huhtikuussa taas, kun päivälämpötilaa on niin paljon, että terassilla tarkenee. Talvikohteena se ei varmasti ole eniten edukseen, vaikka kuulemma sitä kovasti yritetään nyt markkinoida.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *