Malediivit – resortlomalle vai paikallissaarille?

Me olemme olleet Malediiveilla kahdesti, ensin Reethi Beach Resortissa resort-lomalla ja sitten kahdella paikallissaarella Rashdoolla ja Ukulhasilla. Molemmilla Malediivien matkoillamme olemme pohtineet vaihtoehtoja resortien ja paikallissaarten välillä. Ensimmäisestä lomasta tuli täysin resort-loma ja toinen vietettiin pelkästään paikallissaarilla. Malediivit on paratiisi, valitsi sitten paikallissaaret tai resortin. Alle olen koonnut paikallissaarten ja resortlomien erot ja yhtäläisyydet.

Rasdhoon paikallissaaren tunnelmaa

Mitkä olivat lomien suurimmat erot?

Alkoholi – Paikallissaarilla ei ole lainkaan alkoholia. Tämä tarkoittaa, että ruoan kanssa ei voi ottaa lasillista viiniä tai katsella illalla auringonlaskua drinkin äärellä. Alkoholitonta olutta on kaupoissa ja ravintoloissa saatavilla. Joillakin paikallissaarilla alkoholikieltoa kierretään ravintolalaivalla, joka on saaren edustalla. Ainakin Maafushilla on tällainen ja jostain luin että Rashdoollakin olisi ollut. Toisaalta, paikallissaarilla ei näe yhtään humalaista turistia. Ja ehkäpä paikallissaarille muutenkin matkustaa sellaista matkaajasorttia, joille alkoholi ei ole lomassa olennaista. Resortissa näkyi muutamia, joille alkoholi todellakin oli lomassa olennaista,  jopa päiväaikaan rannalla. Yksikin brittipariskunta oli jatkuvasti oluet kädessä ja sen kyllä huomasi myös käytöksestä.

Drinkit auringonlaskubaarissa Reethi Beach resortissa

Pukeutuminen – Paikallissaarilla pyydetään kunnioittamaan muslimikulttuuria ja pukeutumaan säädyllisesti. Tämä tarkoittaa, että guesthousen ulkopuolella naisilla olisi olkapäät ja polvet peitossa. Ehkä puolet turisteista noudatti tätä toivetta ja toinen puoli ei. Paljon näkyi myös narutoppeja ja lyhyitä hameita tai shortseja. En kuitenkaan nähnyt, että kukaan paikallinen olisi katsonut tällasta pahalla tai etenkään huomauttanut.  Resorteissa ollaan hyvin kevyissä vaatteissa, mutta illalliselle yleensä pukeuduttiin siistimmin. Paikallissaarilla illallinen oli hyvin casual.

Paikalliselämä –  Resort-saarilla on yhdellä saarella ainoastaan se yksi resort, ei muuta. Paikalliselämä ei näy mitenkään, vaan saari voisi olla ihan missä päin maailmaa tahansa. Työntekijät ovat enimmäkseen muualta kuin Malediiveiltä. Uskonto ei näy eikä kuulu. Paikallissaarilla eletään normaalia arkea: lapset lähtevät aamulla kouluun reppu selässä, äidit kantavat sylissä vauvojaan saaren kapeilla kaduilla,  illalla pihoilla valmistetaan ruokaa. Parhaimmillaan tutustut johonkin paikalliseen ja pääset vierailemaan jopa kodissa, kuten me. Samalla kuulimme paikallisesta elämäntavasta ja kulttuurista.

Paikalliset pyydystämässä mustekaloja Rasdhoon rannalla
Ukulhasin pääkatu

Siisteys – Resorteissa kaikki on siistiä ja puhdasta. Rannat haravoidaan lehdistä ja poimitaan pois kuolleet korallit. Paikallissaarilla näkyy roskaa pusikoissa, talojen pihat ovat siivottomia, rannalta voi löytyä lasia. Tosin tämäkin on kokoajan menossa parempaan suuntaan ja esimerkiksi Ukulhasilla järjestetään joka viikko yhteisiä siivoustalkoita.

Reethi Beach Resortin iltatunnelmaa
Reethi Beach Resort

Majoituksen taso – Resorteja on vähän vaatimattomammista kolmen tähden resorteista aina ihan mielettömään luksukseen saakka. Resorteista löytyy kytkettyjä bungaloweja, luksusvilloja ja merenpäällisvilloja. Joillakin on oma rantakaistaleensa tai portaat suoraan mereen tai oma uima-allas villan terassilla. Hienoimmissa resorteissa joka villalla on jopa oma palvelija. Spa, tenniskenttä, golfautokyyti, golf-rata – näitäkin löytyy monesta paikasta. Paikallissaarilla majoitutaan guesthouseissa, jotka ovat uusia ja oikein siistejä, mutta keskitasoisia ja melko vaatimattomasti sisustettuja. Huoneissa on aina omat kylpyhuoneet ja jokaisessa guesthousessa on ravintola. Sekä guesthouseissa että resorteissa rantapyyhkeet sai veloituksetta käyttöön.  Resorteissa voi olla useampi sata huonetta/villaa, guesthouseissa tyypillisesti on alle kymmenen huonetta. Halvempi resort ja tasokkaampi guesthouse eivät välttämättä eroa toisistaan muuten kuin että resort on omalla saarellaan.

Reethi Beachissä panostimme vedenpäällisvillaan
Paguro Beach Innin perhehuone, jossa majoituimme Ukulhasilla

Hinnat – Sanomattakin selvää, että majoitushinnat poikkeavat radikaalisti, jos valitsee paikallissaarten guesthouset resortin sijaan. Mutta myös kaikki muu on edullisempaa paikallissaarilla. Resortissa maksat vesipullosta jopa 5 $, kun saman saat paikallissaarella kaupasta 50 c tai ravintolasta 1$ hintaan. Lounas- tai päivällisannos resortin ravintolassa kustantaa 20-30$, paikallissaaren ravintolassa 4-8$. Retkihinnat tuntuvat ensin yhtäläisiltä, mutta paikallissaarilla saa hinnat tingittyä todella reilusti, kun taas resortissa tinkivaraa ei ole. Guesthouseissa snorklausvälineiden lainasta ei tarvinnut erikseen maksaa, resorteissa maksaa erikseen tai sisältyy All Inclusiveen.

Sen sijaan yhteistä sekä resort-lomalle että paikallissaarilomalle on:

Meri – Vesi on aivan yhtä turkoosia ja kirkasta paikallissaarilla ja resort-saarilla. Merenalainen elämä koralleineen ja kaloineen ei ole riippuvainen siitä ollaanko paikallissaarella vai resortissa. Enemmän eroja voi olla eri resorttien tai eri paikallissaarten välillä. Aiheesta lisää kirjoituksessani resortista.

Rannat – Yleisesti ottaen resorteissa on leveämmät ja puhtaammat rannat, mutta myös paikallissaarilla voi löytää hienoja rantoja esim. Ukulhasin rannat olivat upeita. Hiekka on ihan yhtä valkoista paikallissaarella kuin resort-saarella. Jos haluat makoilla riippumatossa palmun alla ja vain ihailla kaunista maisemaa, niin tämä mahdollisuus löytyy kummastakin matkavaihtoehdosta.

Reethi Beachillä pystyi kävelemään saaren ympäri rantaa pitkin
Reethillä oli myös ihana laguuni
Rasdhoon rannalla auringolta löytyy suojaa puiden alta
Ukulhasin länsipuolen ranta on pitkä ja leveä
Ukulhasin kapeampi itäranta on myös upea

Palvelu – Malediiveillä osataan palvelukulttuuri, eikä siinä ole eroa resortien tai guesthousejen välillä. Me saimme ihan yhtä hyvää kohtelua ja palvelua paikallissaarilla kuin neljän tähden resortissakin. Meitä oltiin vastassa lentokentällä ja ohjattiin oikeaan kulkuneuvoon. Saarelle päästyämme meitä oltiin vastassa ja tavarat hoidettiin huoneisiin. Vastaanotossa saimme heti kylmät hedelmäjuomat ja kosteat pyyhkeet. Täysin samanlainen vastaanotto oli Reethi Beach Resortissa. Koko loman ajan kummassakin kohteessa meitä kohdeltiin kuin kuninkaallisia. Mikään pyyntö ei ollut liian vaikea toteuttaa.

Ruokatarjonta –  Sekä resorteissa ett paikallissaarilla ruokailupaikkojen valikoima on melko suppea. Resorteissa yleensä on buffet-ravintola, jossa All Inclusive-asiakkaat ruokailevat ja muutama ravintola, joissa tarjolla vähän erityyppisiä ruokia. All Inclusiveen ei yleensä kuulu nämä muut ravintolat, vaan niistä pitää maksaa erikseen. Paikallissaarilla guesthouset tarjoavat ruokaa tai sitten voi ruokailla saaren muutamassa ravintolassa. Helpon loman All inclusivella (paikallissaarella ilman alkoholia) voi saada sekä resortissa että paikallissaarten guest houseissa, jos niin haluaa. Toki guesthousin ruokavalikoima on suppeampi kuin resorteissa tai buffetin sijaan valitset itse ruoat guesthousen ruokalistalta. Ruokavaihtoehdot sekä resorteissa että guesthouseissa ovat malediiviläistä ruokaa eli intialaistyyppisiä curryjä ja paistettuja riisejä tai länsimaalaista pizza/pasta/hampurilainen/kala/nauta. Aamiaisbuffet toki on myös huomattavasti kattavampi resortissa kuin guesthousessa.

Saimme tilattua todella herkullista kalacurrya Rashdoon guest housessamme, vaikka sellaista ei ollut edes listalla. Guest houset tekevätkin usein pyynnöstä muutakin kuin listalla olevia ruokia.
Perinteinen malediiviläinen aamiainen
Jälkiruoka Reethi Beach Resortissa

Retket – Sekä resort-saarilla että paikallissaarilla järjestetään erilaisia retkiä kuten snorklaus, delfiinikatselu, kalastus, auringonlaskupurjehdus, hiekkasärkkä-piknik, sukellus. Esim. Rashdoolta käytiin samalla piknik-saarella retkellä kuin läheisistä resorteista. Paikallissaarilla on jopa enemmän valinnanvaraa, koska retkijärjestäjiä on useita, resortissa vain yksi. Meidän kokemuksen mukaan  paikallissaarilla retket toimivat paremmin, koska niihin ei tarvitse suurta porukkaa, vaan retki järjestetään yksilöllisesti alkaen kahdelle hengelle. Retkiä voi myös räätälöidä toiveen mukaan. Resortissa olisimme halunneet osallistua erilaisille retkille, mutta ainoastaan auringonlaskupurjehdus toteutui. Muille retkille ei ollut riittävästi ilmoittautuneita.

Sandbank-retkellä paikallissaarelta

Rento tunnelma – Olit sitten resort-saarella lomailevien turistien keskellä tai tuhannen asukkaan paikallissaarella on tunnelma rento ja suorastaan unelias. Täällä ei ole kiire mihinkään. Kummallisesti muita ihmisiä näkyy melko vähän oli sitten resortissa tai paikallissaarella.

Rentoutumista Ukulhasin paikallissaarella
Tämä klassinen malediiviläislaituri löytyy Reethi Beachistä

Resort vai paikallissaari?

Olen lukenut useamman kirjoituksen siitä, kannattaako mennä resort-lomalle vai paikallissaarelle. Nämä kaikki kirjoitukset ovat sellaisia, että kirjoittaja on käynyt vain jommassa kummassa ja sitten tehnyt päiväretken joko resortista paikallissaarelle tai päinvastoin. Poikkeuksetta mielipide on aina se, että paikallissaarimatkustajat suosittelevat paikallissaaria, koska resort-loma on pinnallista ja resort-lomailijat resortteja, koska paikallissaaret eivät ole yhtä paratiisejä. En tiedä onko tässä tarve todistaa sekä itselleen että muille oikeaa valintaa vai mistä on kyse. Me olemme kokeneet kaksi erilaista lomaa, eikä ole tarvetta suosia kumpaakaan vaihtoehtoa.

On ihan makuasia lähteekö resort-lomalle vai paikallissaarille. Molemmilla saa nauttia paratiisitunnelmasta ja upeasta merestä, tunnelma on rento, palvelu loistavaa ja retkiä löytyy monenlaisia. Eli juuri sitä, mikä Malediiveillä on se juttu. En aidosti pysty nostamaan toista absoluuttisesti paremmaksi vaihtoehdoksi. Valinta riippuu enemmänkin siitä millainen matkailija on ja mitä matkaltaan kaipaa. Me tykkäsimme ihan kummastakin lomasta todella paljon. Hinta-laatusuhteessa voiton vie helposti paikallissaaret: meidän viiden hengen 11 yön matka paikallissaarille maksoi vähemmän kuin kahden hengen 7 yön matka resortissa. En itse näe resort-lomaa niin paljon upeampana, että siitä aidosti kannattaisi maksaa moninkertaisesti enemmän kuin paikallissaarilomasta. En kuitenkaan kadu sitä, että 10-vuotishääpäivämatka tehtiin resortiin. Olihan se ihanaa asua vedenpäällisvillassa ja kulkea spagettiolkainmekossa ihan vapaasti. Drinkit auringonlaskubaarissa, ruoan oheen lasi viiniä. Ja kuitenkin loma paikallissaarilla tuntui jotenkin huikean ihanalta. Siinä oli erilaista syvyyttä kuin resort-lomassa. Resort-lomalla ei kyllä saanut minkäänlaista käsitystä Malediiveista maana ja kulttuurina.

Sandbankin upea turkoosi vesi

Kumpaa siis suosittelen?

Mikäli hakee lomaltaan luksusta, niin silloin kannattaa suunnata resortiin. Paikallissaarten majoitukset ovat mielestäni hyvää ja siistiä keskitasoa, mutta ei luksusta.  Resorteista löytyy usein spa-palveluita, uima-altaat, vedenpäällisvillat, mitä ei paikallissaarilla ole. Lisäksi mikäli rentoutumiseen ja lomaan kuuluu alkoholi, silloin resort on parempi vaihtoehto. Jos tykkää rantalomasta reppureissufiiliksellä, niin sitä löytyy paikallissaarilta.  Kun haluat matkallasi kokea ja nähdä maan kulttuuria ja elämää hotellin ulkopuolella ja nähdä useamman saaren loman aikana, niin silloin ei kannata suunnata resortiin vaan paikallissaarille. Ystävällisiä ihmisiä ja aitoa elämää ilman turistilaumoja voi vielä tavata useimmilla saarilla. Mahdotonta ei myöskään ole yhdistää resort-lomaa ja paikallissaaria. Esim. North Ari Atollilla on ihan lähekkäin hienoja paikallissaaria  ja resorteja esim. Rasdhoolta rannalta näkee Kuramathi Resortiin.

Vedenpäällisvilloja Reethi Beach resortissa
Kuramathi Resort näkyy Rasdhoon rannalta

Sekä paikallissaaria että resorteja on hyvin erilaisia. Resortissa ei luksusta saa vielä parilla tonnilla per henki viikon lomalla. Paikallissaariin taas kannattaa etukäteen tutustua huolella, jotta voi olla varma, että päätyy juuri sellaiselle saarelle, joka täyttää toiveet. Kaikilla saarilla ei ole hienoa leveää rantaa tai bikinirantaa. Eteläisiltä atolleilta löytyy myös isompia saaria, joissa voi tehdä muutakin kuin olla rannalla ja meressä, mutta siellä ei välttämättä ole mahtavia rantoja. Merenalainen elämäkin on erilaista etelässä ja pohjoisessa. Vinkkejä paikallissaarista löytyy budjetti-postauksestani ja täältä taas vinkkejä resortin valintaan.

Ukulhasin rantaa

Menisinkö vielä kolmannen kerran Malediiveille ja mikä olisi valintani, resort vai paikallissaaret? Menisin ehdottomasti taas uudelleen. Malediivien veroista paratiisia en ole vielä toista kohdannut. Menisin paikallissaarille, koska koen että niillä saa enemmän vastinetta rahoille ja täydellisen loman. Paikallissaarimatkalla on myös mukavaa nähdä useampi saari samalla reissulla, resort-lomalla se on haastavampaa kun kuljetuksia resorteista toiseen ei järjestetä.

Näköala hotellin kattoterassilta Ukulhasissa

Posted

in

by

Comments

6 vastausta artikkeliin “Malediivit – resortlomalle vai paikallissaarille?”

 1. auringonpaistetta avatar
  auringonpaistetta

  Olipa upean kattava postaus! Täällä todellakin haaveissa päästä joskus kokemaan tuo upea paratiisi ja näistä sinun Malediivit-postauksista löytyy kyllä kaikki apu?

  1. traveldreamer17 avatar

   Kiva, jos postauksista löytyisi suunnitteluapua. Huomasin silloin meidän kumpaakin matkaa suunnitellessani, että Malediiveista oli yllättävän vähän matkavinkkejä ja infoa. Siksi näitä sitten olen kirjoittanut, että ehkä jollekin muulle suunnittelu olisi helpompi.

 2. Piyya avatar
  Piyya

  Olipa hyvä vertailu resortista ja paikallissaarista. Malediivit kiinnostaa itseäkin kovasti, mutta yksinmatkaavana tunnen että tuo on kohde, joka pitäisi kokea jonkun toisen kanssa. Toki viikko voi olla joskus ihan hyvä vain rauhoittua !
  Täytyypä vähän tutkia matkustusvaihtoehtoja noille paikallissaarille. Jos suunnitelmat lähtisi tuolle suunnalle saatat saada sähköpostia ?
  Pitäisi jo alkaa suunnittelemaan talven unelmalomaa, mutta kummasti vaan siirrän ja enemmänkin mietin sitä vielä vain ajatuksissani.

  1. traveldreamer17 avatar

   Malediiveilla on turhaan maine romanttisena häämatkakohteena. Onhan se toki sitäkin, mutta häämatkailijat suosivat resortteja. Paikallissaarilla on kuitenkin rentoa reppureissumeininkiä, eikä varmasti tule yksinmatkustavallekaan epämukava olo. Laita ihmeessä sähköpostia, jos päädyt Malediiveihin ja kaipaat lisävinkkejä! Malediiveihinhän on tosi helppo yhdistää esimerkiksi Sri Lanka, jos haluaa muutakin kuin paratiisirantoja. Meilläkin on talvimatka täysin auki ja itseäni voisi kiinnostaa juuri tuo yhdistelmä.

 3. Asko Leppilampi avatar

  Kiitos perusteellisista postauksista, joiden lukemisessa menikin tovi 🙂 Emme ole vielä päättäneet (poikkeuksellisesti) tammi-helmikuun kohdetta ja Malediivit on vahvasti esillä. Olemme levottomia matkaajia, joten saarihyppely olisi hyvä vaihtoehto. Voisin kuvitella, että tulemme yhdistämään resortteja ja paikallisia, mutta hämmentää, ettei saarten välillä ole kuljetusta, vai ymmärsinkö väärin? Tuntuisi, että aina löytyy yksityisiä veneitä, joilla olisi tuollainenkin mahdollista. Pitää jatkaa tutustumista myös muiden blogien ja aineistojen perusteella. Minulla on perstuntuma, että lukuisten saarten välillä ei ole mäkipeuramaista eroa? Kauniita rantoja riittänee? Ja matkanälkä kasvaa…

  PS. Mitä teemaa käytät blogissasi? AIka selkeä paketti.

  1. traveldreamer17 avatar

   Kiva, jos sait hyötyä postauksesta. Omaa kokemusta ei ole, mutta olen lukenut ulkomaisista blogeista, että resortit olisivat nihkeitä järjestämään kuljetusta paikallissaarille. Mutta kaipa se onnistuu, jos matka ei ole mahdoton ja on valmis maksamaan. Yksityiskuljetukset ovat tosi kalliita, noin 500€/vene oli sitten kyse paikallissaarten kuljetuksista tai resorteista. Mitään julkista kuljetusta ei paikallissaarten ja resortien välillä ole. Resortit järjestävät maksua vastaan kuljetuksen Malesta resortiin ja voi valita tuleeko pikaveneellä, vesitasolla vai maan sisäisellä lennolla + veneellä.

   Saarissa on eroa. Resort-saarilla kaikilla on kaunis ranta, mutta ei välttämättä koko saaren ympäri. Paikallissaarilla ei välttämättä ole rantaa ollenkaan tai vain paikallisranta, jolla ei saa olla bikineissä, eikä uimapuvussa. Naisilla siis oltava polvet ja olkapäät peitettynä. Saaret on järkevä valita niin, että ne ovat saman atollin sisällä. Muuten siirtymät ovat tosi hankalat. Paikallislautat ja vuoropikaveneet kulkevat vain yhden atollin sisällä, muille atolleille pitää mennä Malen kautta. Voin suositella erittäin lämpimästä tuota Alif Alif Atollia, jolla me olimme, sillä siellä on useampi paikallissaari, jolla voi helposti vierailla. Resortejakin löytyy.

   Blogin teema on OM.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *