Elämäni kamalin venematka

En ole koskaan voinut pahoin veneessä tai laivalla. Minua ei jotenkin isotkaan aallot häiritse. Jokavuotisella työpaikan pikkujouluristeilyllä Tallinnaan työkaverit näyttävät vuorotellen vihreiltä ja valittavat huonoa oloa loppusyksyn myrskyissä, mutta minulla ei tunnu missään. Mutta nyt sekin on koettu – huono olo veneessä.

Viimeinen etappimme Madagaskarilla oli Ile Sainte Marie tai Nosy Boraha, kuten paikalliset saarta kutsuvat. Kyseessä on 60km pitkä ja  noin 8 km leveä saari Madagaskarin itärannikolla. Kapeimmillaan välimatka pääsaaren ja Ile Sainte Marien välillä on vain 7km, mutta siitä kohtaa ei ole julkista venekuljetusta saarelle. Meidän matkanjohtajamme John oli valinnut reitiksi vähemmän tunnetun venekuljetuksen Mahambosta Ile Sainte Marielle. Yleensä saarelle kuljetaan Soanierana-Ivongosta, josta matka on lyhyempi, mutta John sanoi että sitä väliä liikennöivä vene on paljon pienempi ja turvattomampi ja merenkäynti hurjaa ristiaallokon vuoksi. Luinkin pari tarinaa kauhujen matkasta tuolla reitillä, kun matkailijat uskoivat hukkuvansa ja reitillä on oikeasti tapahtunut matkustajien kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Mahambosta matkaa oli laivalla 3h eli tuplasti verrattuna Soanierana-Ivongosta, mutta vene oli ihan kunnollisen kokoinen ja ristiaallokkoa ei tuolla kohtaa juurikaan ole. Niinpä me odotimme venematkaa ihan hyvillä mielin.

Sataman ruokakojuja

Saavuimme Mahambon ”satamaan” 9.30 joka oli annettu lastausajaksi. Veneellä nimittäin ei ole mitään tiettyä lähtöaikaa, vaan se lähtee sitten kuin matkustajia on riittävästi. Madagaskarilla on vastaava tapa myös Taxi-Brousseissa eli lähtöaika riippuu matkustajamäärästä. Meidän saapuessa paikalle matkustajia oli jo ihan kivasti odottamassa ja työntekijät alkoivat kuljettaa tavaroita veneeseen pienemmällä kuljetusveneellä. Odottelimme tunnin verran tavaroiden lastaamista ja sen jälkeen alkoi ihmisten lastaaminen. Kuljetusveneeseen laitettiin penkit ja ihmisiä huudettiin nimeltä ja sitten sai astua kyytiin. Kuljetusvene ahdettiin ihan tupaten täyteen ja olo oli kuin pakolaisveneessä. Onneksi meidän matkamme isommalle veneelle oli ihan lyhyt.

Pääsimme sisälle veneeseen ja saimme kivat paikat veneen etuosasta. Penkit olivat mukavat ja suurista näytöistä tuli paikallisia popmusiikkivideoita. Olimme täysin pahaa-aavistamattomia tulevasta matkasta siihen saakka, kunnes henkilökunta alkoi jakaa oksennuspusseja, kun veneen moottorit käynnistyivät. Siinä kohtaa vielä nauratti. Eipä naurattanut enää vartin päästä, kun dieselin katku oli aivan hirmuinen ja sivuttaisaallot velloivat inhottavasti. Ensimmäiset matkustajat alkoivat oksentaa ja osa poistui ulos. Aallot eivät ikkunasta näyttäneet se isommille kuin vaikka Malediiveillä, mutta sivuttainen liike teki jotenkin todella pahaa. Meidän porukan ensimmäinen alkoi oksentaa tunnin matkan jälkeen, sitten toinen ja vielä kolmaskin. Yritin tiukasti katsoa musiikkivideoita ja ajatella muuta kuin muiden oksentamista ja omaa vellovaa vatsaa. Koko kolme tuntia joku matkustajista oksensi ja sama merenkäynti jatkui ihan loppuun saakka. Selvisin itse oksentamatta, mutta vähältä piti siitä vaiheessa kun meidän porukka aloitti toisen kierroksensa. Kuopus nukkui ihan koko matkan. Onnentyttö.

Miten ihanaa olikaan päästä perille Ile Sainte Marielle. Ja vielä ihanampaa oli ajatus siitä, että matkaa ei tarvitsisi tehdä toiseen suuntaan, vaan me lentäisimme saarelta takaisin Antananarivoon.


Posted

in

by

Comments

7 vastausta artikkeliin “Elämäni kamalin venematka”

 1. Piyya avatar
  Piyya

  Puh ja huh !
  Merenrantakaupungissa asuvana en kauheasti tykkää veneilystä. En voi myöskään yleensä huonosti mutta kunnioitan merta !
  Omat merimatkan nyt meni yllättävän hyvin. Tuolla olisi varmaan käynyt huonosti !
  Ihania elämänmakuisen juttuja matkaltanne.

  1. Christa avatar

   Minä kyllä tykkään veneilystä ja purjehditaan joka kesä. Siksi en varmaan osannut edes odottaa mitään kauheuksia tältä venematkalta.

 2. Sini avatar

  Tuli niin mieleen oma hirvein merimatka helmikuulta. Oltiin palaamassa 11v muksun (joka oli 4pv kärsinyt Aasian vatsapöpöstä) kanssa Koh Rong Samloemin saarelta mantereelle. Kulkuväline oli pikalautta, johon mahtui ehkä 200 henkeä. Pian liikkeellelähdön jälkeen alettiin jakaa oksupusseja, koska merenkäynti oli aika hurja. Itselläni ei ollut ongelmaa, mut muksu alkoi yrjötä huolella niin kuin puolet lautasta. Tuntemattomat tyypit toi meille lisää pusseja, kun oltiin jumissa penkkirivin ikkunapuolella. Lautta kävi vielä toisella saarella hakemassa porukkaa ja matka kesti ehkä pari tuntia. Pisimmät pari tuntia ikinä siinä oksentamisen ääniä kuunnellen aallokon armoilla.

  1. Jenni avatar
   Jenni

   Oon haaveillut Koh Rongilla käymisestä ja ajatellut, ettei se ole vielä ihan täysin turistisoitunut, mutta taidan olla väärässä 😀 Toisaalta, lappaahan Lombokin Gileillekin porukkaa ihan älyttömästi joka päivä, mutta suht rauhassa saa vielä Menolla olla, tai on saanut niillä kerroilla kun olen itse ollut. Matkat on tosin osunut tammi-maaliskuulle, mikä ei taida vilkkainta sesonkia olla.

   Mutta tuo venematka, apua… Mitään vastaavaa en ole kokenut, vaikken erityisemmin venematkoista nauti. Puuduttavin matka oli Indonesiassa Togeanin saarille, jolle kesti n. 12h/suunta. Pikaveneelläkin olisi päässyt, mutta huomattavasti kalliimmaksi olisi tullut. Toisaalta uskon, että niin kauan kuin matkanteko on noin ”hankalaa”, niin saaret eivät massaturismista kärsi. Saa nähdä, kuinka kauan sitä kestää 🙂

  2. Christa avatar

   Kamala matka! Kuullostaa kyllä hyvin samanlaiselta kuin tämä meidän kokemus. Tuntui kyllä jokainen minuutti erittäin pitkältä siinä muiden oksennuksia kuunnellessa. En muutenkaan kestä toisten pahoinvointia, joten tällaisessa suljetussa tilassa monen ihmisen oksentaessa ympärillä oli kyllä melkoinen koettelemus.

 3. Emilia / maailmanlaidalla avatar
  Emilia / maailmanlaidalla

  Huh, millainen venematka teillä on ollut! Ihanaa, että joku matkalainen on saanut nukuttua koko matkan ajan. Uskon, että on ollut iso helpotus, että matka on taittunut veneellä vain toiseen suuntaan. Itseäni pelottaisi tuollaisen kokemuksen jälkeen astua samaiselle reitille samaisella laivalla. Toivottavasti säästytään tuollaisilta myräköiltä ja aallokoilta tulevaisuudessa.

  1. Christa avatar

   Meidän kuopus nukahtaa aina venematkoilla. Malediiveillä pikavene hyppi aalloilla aika kovastikin, mutta kuopuksen unta se ei häirinnyt ollenkaan.
   En tiedä olisiko minusta matkustamaan uudestaan veneellä tuota samaa matkaa Ile Sainte Marielle. Saari oli sen verran ihana paikka, että voisimme hyvin mennä sinne uudelleen, mutta silloin kyllä pitäisi lentää kumpaankin suuntaan. Kammoa veneisiin ei onneksi kenellekään tullut ja kävimme itse asiassa pikaveneellä pääsaaren niemekkeellä eikä matka ollut ollenkaan paha.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *